Siirry uusimpaan kommenttiin
Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

Mokkuloiden operaattorikohtaiset viritykset

Hei!
Esim. mokkulalle 'DNA MATKAMOKKULA 4G WLAN E5377 ' kerrotaan, että 'DNA:n kustomoitu käyttöliittymä'. Mitä mokkulassa on kustomoitu, ja onko kustomointi DNA-spesifistä, eli siitä ei ole hyötyä muiden operaattoreiden simmiä käyttäessä? Vastaavasti, mm Elisa kertoo mokkulansa olevan paranneltu, joten onko silloin ongelmia odotettavissa DNA'n simmiä käytettävissä, vai onko heidän mokkulansa viritykset myös muiden operaattoreiden verkossa toimiessa asiakasta hyödyttäviä?

Kommentit

  • Hei Unto!

    Kuten kuvauksessakin lukee, on mokkulan hallintasivun käyttöliittymä kustomoitu DNA:lle, mm. logoilla. Laitteiden käyttö on tehty helpoksi ja jotain ominaisuuksia on lisätty tai joitain poistettu, esim. DNA Kotimokkuloiden taajuuslukitus on yksi näistä uusista ominaisuuksista.

    DNA:n mokkuloita ei ole SIM-lukittu ja niitä voi käyttää muiden operaattoreiden liittymillä normaalisti, oletuksena mokkulat yhdistävät DNA:n verkkoon ja tämä voi vaatia APN asetuksien vaihtamista mokkulaan.

    DNA Iiro palveluasiantuntija
  • DNA voisi tuoda uutena ominaisuutena näihin mahdollisuuden valita CA -taajuudet. Varsinkin jos on enemmän kuin kaksi kantoaaltoa samassa tukiasemassa, olisi mukavaa voida valita vaikka B3+B7. Monesti B20 menee primary carrieriksi, ja koska kapasiteetti siinä heikko, niin nopeus myös heikompi kuin esim B3+B7 yhdistelmällä. Tai sitten radioverkon puolesta konffaatte niin, että puhelimet vaikka tuonne B20 ja nämä datankäytön laitteet muille vapaammille taajuusalueille.

  • Moi,

    hyvä kysymys vaatii vielä laajennuksen Iiron hyvän vastauksen lisäksi. Suuri osa kustomoinnin eduista tulee esille DNA:n liittymää käytettäessä: olemme testanneet lukuisia eri asetuksia ja suorituskykyä (verkko, wifi, prosessointi), kuulleet palautetta sekä yhdistelleet eri valmistajien tarjoomia ja nämä nimenomaan DNA:n liittymillä.

    Sen lisäksi, että olemme helpottaneet todella paljon käyttöä ja parantaneet yhteensopivuutta DNA:n liittymillä, olemme myös tuoneet useita ominaisuuksia mokkuloihin ja modeemeihin, mitä valmistaja ei ole edes välttämättä miettinyt. Nämä ominaisuudet sitten näyttäytyvät myös muiden operaattorien SIM-korteilla - tavoitteenamme kun on tehdä parhaat laitteet, jotka toimivat parhaiten DNA:n liittymillä, mutta emme kiusaa asiakkaita turhilla estoilla.

    Uusia ominaisuuksia ovat esimerkiksi ensimmäisenä lanseeratut siltaavat tilat, LTE Mhz lukot, USB jaot, helpotetut portinsiirrot ja käyttäjähallinnat. Lisäksi olemme helpottaneet ja parantaneet useita valmistajien valmiita asetuksia. Emme siis poista tai rajoita mitään modeemien tai mokkuloiden ominaisuuksista elleivät nämä ole täysin turhia esim. suomalaiseen käyttöön tai täysin toimimattomia. Me vain parannamme tai lisäämme.

    Lyhyesti, kustomoinnilla siis varmistamme että asiakkaat saavat varmasti toimivat ja parhaat mahdolliset tuotteet, hyötyvät asiantuntevuudestamme ja pystyvät myös itse vaikuttamaan palautteella laitteen toimintakykyyn. Esimerkiksi juuri E5377:seen olemme tuoneet Mhz lockin, parannusta oletuksella toimivaan Wifiin ja muokatun käyttöliittymän.

    Purnipsille, CA-taajuuksien lukko olisi mahtava ominaisuus, mutta tätä ei valitettavasti ole teknisesti mahdollista toteuttaa. Tukiasemat määrittävät laitteelle, mitä bandeja tälle luovutetaan CA:ssa. Mietinnässä on kuitenkin vaihtoehtoisia toimintamalleja.

  • Kaikkea hienoja kustomointeja tehdään, mutta ei viitsitä hoitaa edes perusasioita kuntoon: Tarkat tiedot signaalista ja solutunnus näkyviin laitteiden hallintasivulle! Esim. E5186:lla näkyy ainoana signaaliarvona SINR, joka sekin on tärkeä, mutta yksinään täysin riittämätön. Onko se todella liian vaikeaa muuttaa niitä nollia ykkösiksi siinä config-xml:ssä, kun firmistä "kustomoidaan"?

    Nyt pitää Watchilla tai Toolboxilla katsoa nuokin tiedot (paitsi 315:lla, josta solutunnusta ei saa irti!).

    Toolboxilla voi laittaa myös taajuusmaskin haluamakseen, jolloin CA:llakin ei-toivottu taajuus saadaan pois häiritsemästä.

  • @Mokkulamies, kiitos vastauksesta! Saman asianhan ajaa, jos voisi valita vaikka taajuuslukkoon B3+B7 -konfiguraation. Kaverini teki nopeustestejä tuolla Siuntiossa. Päätelaite haki hanakasti ns. Primary Carrieriksi B20, joka aiheutti mm. upin laskua. Tuolla kun on myös 3 muuta taajuutta vapaana.

    Tosiaankin kun mennään entistä kehittyneempiin verkkoihin (5G), korostuu verkon itsensä äly taajuuksien valinnassa ja käyttäjien ohjaamisessa niiden välillä. Käyttäjällä ei välttämättä ole kohta päätäntävaltaa taajuuksista - tai ei ainakaan tarvitsisi olla.

    Vielä kysymys ZTE MF286 liittyen. Miten siinä saa USB -jaon toimimaan siten, että usb-tikku näkyy verkkolevynä? Ohjetta tähän ei ole eikä laitteen asetuksista ole löytynyt mitään USB-porttiin liittyvää. Pelkkä plug&play ei toimi.

  • Hei Purnipsi!

    Kyseisen laitteen USB-portin toiminnallisuudessa on vika, joka korjataan kun seuraava isompi päivitys laitteelle julkaistaan maalis-huhtikuussa. Pahoittelut, että kyseinen ominaisuus ei tällä hetkellä toimi.

    DNA Ilkka palveluasiantuntija
  • @DNA Ilkka , kiitos asian tarkistuksesta. Hyvä, että korjausta on luvassa, vaikkakin hetkinen siinä kestää.

    Plussaa DNA:lle aktiivisesta osallistumisesta laitteisiin liittyvään keskusteluun ja palautteiden huomioon ottamisesta. 😀

  • Hei
    Laitoin DNA.n kortin alunperin Elisan toimittamaan Huawei E5377 mokkulaan sillä seurauksella, että esim. Hesarin uutis- ja (näköis)lehti sivuille pääsy loppui siihen. Samoin satunnainen joukko sivustoja esim tori.fi lakkasi avautumasta. Olisiko neuvoa, mitä tehdä? Suurin osa sivuista aukeaa normaalisti.
  • Voisiko E5377 tai tietokoneesi IPv6 yhteensopivuudessa olla ongelmaa? Kokeile kytkeä IPv6 pois päältä.
  • Ongelma liittyy erityisesti iPad-laitteisiin, joista yksikään ei avaa em. sivustoja. Ongelma liittyy kortinvaihtoon Elisa => DNA. Varmaankin jokin asetus pitäisi vaihtaa...ehkäpä just iPadissa.
    Läppärillä kaikki sivustot toimivat normaalisti samaan mokkulaan liitettynä.
  • Mulla on DNA:lta hommattu mokkula ZTE MF286. Aika ajoin 5g taajuus katkeaa eikä nouse ylös ennen laitteen buuttia. 2.4g ja LAN pysyy päällä. 5g on jatkettu extenderillä D-Link DAP-1620, josta langalla otetaan alas PC:lle. Lisäksi 5g:tä käyttää muutama muukin laite. Onko hajua miksi 5g putoaa katkeaa ?
    Miten moinen konfiguraatio olisi järkevä tehdä ? Kiinteitä IP:tä ??
    Eli MF286 -> WLAN 5g -> D-Link -> LAN -> PC
  • Mitä pitää tehdä vaihdoin Elisan huavei mokkulan uuden dna kortin. Mokkulassa lukee kyllä dna, mutta iPadissa operaattori on vanha Elisan tunnus. Mitä tehdä.
  • Voitko Jouko vastata
  • Joku
  • Kyse lienee mokkulan langattoman lähiverkon nimestä, SSID.

    Kyseessä on vain nimi, jolla erotat oman langattoman lähiverkkosi toisista langattomista lähiverkoista. Tekstillä ei ole toiminnallista merkitystä, joten voit jättää langattoman lähiverkon nimen ennalleen.

    Mikäli asia häiritsee, voit toki vaihtaa langattoman lähiverkon nimen mokkulan hallintasivuilta. Verkon nimen voit keksiä aivan itse, vaikka Leenan_mokkula, kukkaketo tai ihan mitä hyvänsä, jossa ei ole ä- eikä ö-kirjaimia.

    Huomaa kuitenkin, että jos vaihdat langattoman lähiverkon nimen, joudut tämän jälkeen syöttämään kaikkiin laitteisiisi langattoman lähiverkon salasanan uudelleen.
  • Jos käyttäisin Elisan kotimokkulaa ZTE MF 286 niin voiko sillä lähettää tekstiviestejä (SMS) vaiko ainoastaa vastaanottaa niitä?
    Kiitos

  • Moi. Miten muutan zte mf-286A mokkulan telian sim kortille sopivaksi?
  • Toisen operaattorin sim-kortin käyttäminen mokkulassa voi vaatia APN asetuksien vaihtamista mokkulaan. Tämä hoidetaan mokkulan asetussivun kautta, ja APN asetetaan käytettävän operaattorin mukaiseksi. Kannattaa toki ensin tarkistaa lähtisikö yhteys toimimaan automaattisesti kun vain uusi sim-kortti on asetettu paikoilleen.
    DNA Ida T palveluasiantuntija
  • Kiitos paljon Ida🙂👍

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.