Netin aikarajoitus

Onko Netin käytön aikatarajoitus mahdollinen? Esim. niin että lasten puhelimen netti sammuisi yöksi esim klo 00.00 ja palautuisi 6.00

Kommentit

• Hei Sari! Tällaista ominaisuutta ei valitettavasti liittymän osalta ole, mutta toive on kyllä huomioitu. Puhelimen käytön rajoittaminen onnistuu kuitenkin tietoturvasovelluksilla, esim. DNA Turvapaketilla https://kauppa4.dna.fi/Sovellukset-ja-palvelut/DNA-Turvapaketti-Plus/p/FSCPAK02
    DNA Iiro palveluasiantuntija
  • Androidilla sekä Applella on omat sovellukset, joilla voi hallita lapsen matkapuhelimen käyttöä. Lisäksi on kasa maksullisiakin, joista ehkä Screentime on tunnetuin.

Android: https://families.google.com/intl/fi/familylink/
    Apple: https://support.apple.com/fi-fi/HT201304

Screentime: https://screentimelabs.com/ (Android / Apple)

Tutustuppa näihin. 😀

• tätä en vaan ymmärrä. miksi mikään teleoperaattori ei mahdollista netin käytön rajoittamista kellonajoilla liittymän asetuksissa?  ei varmastikaan ole vaikeaa tehdä tuollainen. Olen tällaista ominaisuutta pyytänyt jo noin 5v sitten ja silti sama homma edelleen.

teini-ikäisten kanssa tulee tapeltua ihan tarpeeksi muutenkin, puhelimen vaatiminen pois ja sinne erilaisten screentime tms lisäohjelmien asentaminen ja hallinnointi on aivan turhaa ylimääräistä työtä varsinkin kun ne ei koskaan kuitenkaan toimi kunnolla (=kokeiltu on).

paljon yksinkertaisempaa ja _helpommin teinille läpivietävää_ olisi laittaa asetukset päälle operaattorin liittymän hallinnassa. WiFin pystyn rajoittamaan oman purkin hallinnassa helposti mut 4G-datan en koska "hallinta" tarjotaan oma.x:ssä ja sinne sitä ei kukaan operaattori ole halunnut tuoda.

En ymmärrä, miksi mikään operaattori ei tuota ominaisuutta halua koodata? Suomessa on varmasti satoja perheitä jotka taistelee lastensa kanssa tästä samasta asiasta. vaihdan heti mun Elisan liittymät DNA:lle jos teette tuon.

• Valita operaattorille, jota käytät!
    Vanhempien oli paikallaan pitää kuria lapsilleen alusta pitäen, eikä vasta sitten kun se on jo myöhäistä! Maahan kaatunutta maitoa on turha surra.
    Toki yhteiskunnan ja palveluntarjoajien vikaahan kaikki onn.
  • Meinasin jo etukäteen vastata tähänkin kun arvasin et joku paviaani kuitenkin vastaa noin.

En jaksa alkaa tähän sotaan (sun kamssa), täysin turhaa.

DNAlle ehdotan et miettivät asiaa oikeasti nyt kun ovat asian huomioineet yli vuosi sitten. Tätä pyydetty toiseltakin taholta tässä threadsissa. Sielläkin varmasti kasvatettu lapset huonosti.
  • Et mainitse, Jussi, yhteytesi laatua. Minulla on DNA:n 4G ja modemireitittimenä "Kotimokkula" Huawei B715. Sen asetuksista löytyy "lapsilukko", jolla voi säädellä tietylle laitteelle sallittuja nettisivuja ja samoin tietylle ip-osoittelle säädettävä yhteysaikarajoitus. Äkkiä katsottuna näyttäisi vastaavan juuri sinun tarpeeseesi. En ole kokeillut eikä ole tarvetta, mutta vaatii selvästi hieman paneutumista.
  • tarvisin tuon ihan normi kännyihin.
    ns. kodin netti on kyllä rajoitusten suhteen ok kun teen sen wifi-purkeissa.

• Olisi jo korkea aika saada aikarajoitusominaisuus mobiilidataan. On hyvin vastuutonta operaattorilta tarjota kuluttajille pääsyä netin addiktoiviin palveluihin, ilman helppoa tapaa asettaa itselle (tai lapsille) aikarajoitus.

Nettiaddiktio on kuitenkin hyvin suuri ongelma, ja kuten Jussi mainitsi, aiheuttaa ongelmia lasten kanssa. Eikä pelkästään lasten.

Palvelun käyttäjäryhmää olisivat esimerkiksi:
    * Lasten vanhemmat jotka haluavat jälkikasvunsa ajoissa nukkumaan
    * Etätyöläiset joilla on taipumusta työpäivien venymiseen ja sähköpostin vilkuiluun viikonloppuisin
    * Ihmiset joilla on muuten taipumusta nettiaddiktioon, oli sitten kyse sosiaalisesta mediasta, aikuisviihteestä, pelaamisesta, videostriimeistä, uutisista...

Itse asennettavat tietoturvahärpäkkeet ja aikarajoittimet eivät vaan toimi kunnolla ja ne on liian helppo kiertää, ominaisuus on saatava suoraan liittymän asetuksiin.

DNA:lla olisi mahdollisuus näyttäytyä vastuullisena edelläkävijänä tässä asiassa.
  • jos olisin DNA:n (tai jonkun muun operaattorin) tuotteistuksessa töissä ottaisin tuosta ihan kunnon myyntivaltin.  Aivan varmasti tulisi uusia asiakkaita pelkästään tuon ominaisuuden perässä.

• Kiitos oivista kehitysehdotuksista netin käytön rajoittamista koskien! Vastaavia ominaisuuksia löytyy tällä hetkellä niin tse päätelaitteista kuin tietoturvapalveluistakin, mutta toistaiseksi liittymillä ei suoraan ole tällaista datakäytön aikarajoitusta. Laitetaan idea kuitenkin korvan taakse.

Liittymän dataestoa on tällä hetkellä mahdollista hallita manuaalisesti ja maksutta Oma DNA -sovelluksen kautta eli dataeston voi napsauttaa päälle aina halutessaan, kun haluaa rajoittaa tietyn liitytmän mobiilidataa ja sen saa poistettua milloin tahansa sovelluksen kautta.
    DNA Ida S palveluasiantuntija
  • Oma Elisa ja telia mahdollistaa saman kokonaan päälle ja pois. Aina itse laittaen.
    Se on hankalaa.
    Ns. Korvan takana tuo on ollut DNA.lla huomioituna nyt yli vuoden ainakin.

Harmi ettei tuohon koeta tarvetta DNAn puolella (myöskään).
  • Hei Ida S, kiitos vastauksesta.

Hienoa että teidän taustajärjestelmistänne löytyy jo toiminnallisuus dataeston kytkemiseksi päälle ja pois. Ei varmaankaan olisi kovin suuri työ rakentaa tähän ajastin sekä selaimella käytettävä asiakaskäyttöliittymä, josta asetuksia pystyy itse hallinnoimaan. Se voisi olla osa minunpalveluni.dna.fi -kokonaisuutta.

Palvelun asiakaskäyttöliittymässä voisi olla esimerkiksi seuraavanlaiset valinnat:
    * Päävalinta: Ota netin aikarajoitus käyttöön (kyllä/ei)

Jos netin aikarajoitus on aktivoitu, aukeaisivat seuraavat lisävalinnat:
    * Netti käytössä: joka viikonpäivä / vain arkipäivisin
    * Netin käyttö alkaa (alkamiskellonaika)
    * Netin käyttö loppuu (loppumiskellonaika)

Jos käyttäjä muuttaisi itse näiden lisävalintojen asetuksia, niin tehdyt muutokset voisivat hyvin tulla voimaan vasta esimerkiksi 24h kuluttua. Varsinkin nettiaddiktit arvostaisivat tällaista viivettä, sillä se estäisi jumittumisen netin äärelle koko yöksi.

Entisenä nettiaddiktina ja monien nettipeliongelmaisten ystävänä näen että tällaiselle ominaisuudelle olisi todella suuri tarve.

Olethan ystävällinen ja viet tämän kehitysehdotuksen eteenpäin!
  • Olen samoilla linjoilla, en vaan ehtinyt tutkia asiaa. Eli harkitsen liittymän vaihtoa sille palveluntarjoajalle,keltä tuo netin käytön rajoittamis mahdollisuus löytyy.

• Hei DNA, minäkin vaihtaisin saman tien kolmen ihmisen liittymät sille operaattorille, joka mahdollistaisi netin vuorokauden aikarajoituksen käytön.

Tietoturvapalvelu on nyt käytössä toisella operaattorilla, mutta siinä on koko ajan kaikkea ongelmaa, mikä on alkanut ärsyttää. Lapsi ei esim pääse joillekin täysin turvallisillekaan sivustoille. Ja välillä se vain menee pois päältä, eikä siis rajoita sitä mihin tarkoitukseen olen sen ostanut.

Martiina
  • Suomessa on mailman korkein mobiilidatan käyttöaste. Tutkimuksissa valtava näyttö EMF:n eli langattoman säteilyn yhteydestä lukuisiin sairauksiin, karsinogeenisuus todistettu vahvasti ja viimeisimpänä yhteys nuorten Alzheimeriin, josta nyt tapauksia Suomessa jo 30-40 vuotiailla. Ehdottomasti vastuullisen yrityksen toimintaan kuuluu rajoittaa tällaisen addiktoivan ja terveyttä/mielenterveyttä häiritsevän palvelun käyttöä. Aikakatkaisu säädettävällä käyttöminuuttimäärällä, ehdottomasti nykyaikainen ja vastuullinen ratkaisu! Mobiilidatan ylikäyttö on valtava ongelma lapsille, nuorille ja aikuisille. Tällaiselle on valtava tilaus etenkin Suomessa. Ihmettelen ettei vieläkään löydy suoraan liittymästä.
    Timo
  • Eikö kyse olisi laitevalmistajien asetusten kehittämisestä. Miksi sen pitäisi olla modeemin ominaisuus?