Ongelmia uuden mokkulan kanssa

Muutama päivä sitten soitti henkilö DNA:sta ja sanoi, että mokkulamme pitäisi vaihtaa (koska se vanhenee tms.). Sopimushan siinä sovittiin ja sanottiin, että nopeus tulisi olemaan n. 150 megaa (malli Huawei b715). Laite on nyt kotona, toimi ensimmäisen päivän ongelmitta mutta ihan kuin se olisi "lukittautunut" 55 megan nopeuteen, kokeilin tietokoneellani, johon saa vaan 2.4 ghz yhteyden (tai siis wifikortilleni) ja puhelimellani, johon saa myös 5ghz yhteyden (Wi-Fi:stä on siis kyse), nopeus pomppasi ensin n. 90:een ja laski nopeasti juurikin 55 megaan. Ihan kuin tämä ei olisi vielä kummastuttanut minua, seuraavana päivänä hommat alkoivat samalla tavalla, mutta pian mokkula alkoi yhtäkkiä kaatuilemaan. Tämä tapahtui VIISI kertaa kahteen minuuttiin. Siinä vaiheessa minulla meni hermo ja laitoin "vanhentumassa" olevan vanhan kompaktin matkamokkulan takaisin kiinni USB:llä. Toimi vain 20-30 megan nopeudella, mutta ei ainakaan ole kaatuillut...

PS. En siis itse saanut puhelua, se tuli isälleni (olen 14 ja loogisesti asun vielä vanhemmillani). Vanhempani eivät ymmärrä paljoa siitä, miten netti toimii jne. Hoidan nämä asiat heidän puolestaan.
Grigory Ilmoita asiaton sisältö

Kommentit

• Hei Grigory!

Nopeuden vaihtelu kuuluu 4G yhteyden luonteeseen, samoin 2,4 GHz Wi-Fi taajuudella nopeudet rajoittuvat usein 50 Mbit/s luokkaan, nopeammat yhteydet ovat saavutettavissa vain 5 GHz taajuutta tukevilla laitteilla ja ethernet johdolla.

Yhteyden kaatuilun osalta tulisi olla yhteydessä asiakaspalveluun p.044 144 044 jotta voimme tutkia yhteyttä verkon osalta. Yhteysnopeuden testaus tulisi kuitenkin tehdä ethernet johtoa käyttämällä, tällä saadaan myös Wi-Fi verkon viat rajattua pois
    DNA Iiro palveluneuvoja
  • Kenenkään myyjän puheista ei pitäisi saada tuollaista kuvaa nopeudesta, eli myyjät puhuu paskaa ja se on törkeää.

150 megasta nopeutta ei kukaan myyjä voi luvata 4G:n kautta tai siinä puheessa on rankasti kusetuksen makua, tälläisestä puheesta pitäisi saada välittömästi kenkää.

Kuten tässäkin tulee ilmi asiakkaat ei ole kovin perillä asiosta ja luottavat myyjän puheisiin. Totuuden asiasta tietää kuitenkin kaikki ne jotka on vähän perehtyneet asiaan.

Myöskin vanhan mokkulan "vanheneminen" on kovin kyseenalaista markkinointia. Tästä tekstistä voi päätellä, että B715 käyttää 2CA:ta ja nopeus on n. 2x vanhan mokkulan nopeus, ehkä toinen taajuus vähän nopeampi, jolloin tuo vanhalla tuleva 20-30megaaja B715 tuleva 55 megaa käy järkeen ja vikaa ei ole missään (muutakuin DNA:n lähettimessä).

20-30 megan nopeus on monessa paikassa parasta mitä saa, mutta onneksenne teillä on parempaa tarjolla (ainakin tiettyyn vuorokaudenaikaan) CA tektiikalla. Melkonen fakiiri pitää myyjän olla, että menee tälläiseen paikkaan lupailemaan parempaa nopeutta.

Onhan se reitittimen vanheneminen ja nopeuden lupaus myyjältä siinä mielessä oikein, jos hän tietää että vanha ei tue CA:ta ja tämä uusi tukee, mutta väärä kuva on jäänyt nopeus lupauksista, eikä ole eka kerta.

Lisäksi jos 5GHz verkko kantaa siihen mittauspisteelle tuolla nopeudella, tuskin 2.4GHz verkko samassa kohdassa tiputtaa vielä nopeuden 50 megaan kun kantavuus sillä on parempi muutenkin.

Se hetkellinen 90 megan nopeuskin (jos on joku 1-2 sekunttia) on ihan järkevää, kun kuorma tasaantuu nopeusmittauksen aikana, se laske siihen mitä tolpasta saa oikeasti irti. Ellei kyse ole siitä että hetken lataa (vaikka minuutin) tuolla nopeudella ja sitten tippuu alemmas, silloin varmaan 4G signaalin voimakkuudesta johtuu tuo vaihtelu ja siihen voi auttaa pari ulkoista antennia.
    JJ
  • Katsotaan miten käy, kiitos vastauksista.
    Grigory Ipatov
  • Tossa B715 laitteessa onkin näköjään todella surkea 2.4GHz Wlan.

Testinä puisen väliseinän läpi antaa 150 Mbps linkkinopeutta edelleen, mutta data liikkuu NAS laitteesta vain 6-10 Mbps läppärille ja samassa kohdassa 5 GHz (1X1 433Mbps linkkinopeus) tulee tavara NASsista 70-90Mbps. Toki kaapelilla tuli sitten 300-400 Mbps, että siihen nähden hidas on tuo 5 GHz verkkokin laitteella joka ei tue mitään 3X3 AC:ta.
    JJ
  • Miten saan tietokoneeni muuten tukemaan 5 gigahertsin yhteyttä? Riippuuko se verkkosovittimesta (itselläni on ulkoinen, joku antiikkinen Zyxelin usb-slottiin laitettava pieni vehje). Vai onko se kiinni emolevystä? Haluaisin kuitenkin saada sen 5 gigahertsin yhteyden, kerta se niin paljon nopeampi on.
    Grigory Ipatov
  • Verkkokortista (sovittimesta) on kiinni, eli uuden kun hankit niin toimii. Huomaa kuitenkin, että tuo 5 GHZ verkko kantaa todella huonosti seinienläpi ja muutenkin lyhyempi kantomatka, kun 2.4GHz verkossa.  Jos se B715 taas on samassa huoneessa sen tietokoneen kanssa, kannattaa käyttää kaapelia, se on nopein aina.
    JJ
  • Homma selvä. Kiitos avusta.
    Grigory Ipatov