QCI-luokat ja todelliset nopeuserot?

Nimimerkki @Kimppikoo kertoi 2019 eräässä keskustelussa seuraavaa:

”Tämä tarkoittaa sitä, että teleyritys voi asettaa eri nopeusluokan liittymiä eri laatuluokkiin (QCI-luokat), jolloin eri nopeusluokkien erot näkyvät myös tavanomaisessa ruuhkatilanteessa….

….Teleyritys voi myös käyttää mobiililaajakaistaliittymille muita non-GBRluokkia (QCI 6-9) niin, että eri nopeusluokille taajuusresurssien jaossa määriteltyjen painokertoimien ero on enintään eri nopeusluokkien maksiminopeuksien eron suuruinen. Esimerkiksi jos 50 Mbit/s -liittymän saama painokerroin on x, niin 100 Mbit/s -liittymän painokerroin voi olla enintään 2x ja 300 Mbit/s -liittymän painokerroin enintään 6x. Painokertoimien ero voi olla myös nopeuksien suhdetta pienempi. Esimerkiksi jos 50 Mbit/s -liittymän saama painokerroin on x, niin 100 Mbit/s -liittymän painokerroin voi olla enintään 2x ja 300 Mbit/s -liittymän painokerroin enintään 6x. Painokertoimien ero voi olla myös nopeuksien suhdetta pienempi. Esimerkiksi kaikki liittymät, joiden maksiminopeus on ≤50 Mbit/s tai ≤100 Mbit/s on mahdollista asettaa samaan laatuluokkaan samalla painokertoimella. Näin voidaan varmistaa myös maksiminopeudeltaan hitaampien liittymien toiminta ruuhkatilanteissa.”

Kysymys 1: Pitääkö edellinen aikkansa vieläkin?
Kysymys 2: Miten tuo radioresurssien jako näkyy käytännössä?

Kyseessä on useamman kilometrin päässä oleva masto, johon 4G yhteys tapahtuu 700 MHz taajuudella katolla olevilla ristipolarisaatio antenneilla? Vaihtoehtoina on 150 Mbps ja 400 Mbps liitymät. DL nopeudet vaihtelee 22...47 Mbps välillä, mediaani n. 30 Mbps. Liittymän nimellisnopeus 400 Mbps (5G).

Kysymys 3: Kuinka paljon DL nopeus putoaisi, jos vaihtaa 100 Mbps liittymään?


Obeesilix

Kommentit

 • Veikko
 • Kiitos linkistä. Jos tulkitsin siinä olevia tietoja oikein, liittymäni alaraja DL nopeudet tippuisivat radikaalisti?

  Obeesilix
 • Edellä oleviin mieltäni askarruttaviin asioihin kuulisin mielellään DNA:n asiantuntijan vastauksen.
  Obeesilix
 • Onko tällä saitilla tästä asiasta mahdollista saada DNA:n teknisen tuen tai teknisesti orientuneen henkilön arviota?
  Obeesilix
 • Hei, asiasta löytyy tarkemmin tietoa aikaisemmasta keskusteluketjusta: https://tuki.dna.fi/org/dna-fi/d/dna-kotinettiyhteyden-valinta/#c3680512

  Mitään suoraa kaavaa yhteysnopeuden paranemiseen ei ole, sillä yhteyden käyttöolosuhteet vaikuttavat toimintaan monin tavoin. Käytännössä nopeudet kuitenkin paranevat nopeammalla liittymällä aina jonkin verran juuri tämän kapasiteetinjaon ansiosta.
  DNA Iiro palveluasiantuntija
 • Kiitos kommentista. Onhan se sitten uskottava, kun palveluasiantuntija näin sanoo. Ihmetyttää kuitenkin se, että operaattori ei ole viitsinyt kehitää mitään tilastointimetodia asian suhteen, vaikka ihan, vaan itseään varten. No omassa tapauksessani nuo vaihtoehdot ovat eri QCI luokissa (400 / 150 M), joten jonkinlaista heikennystä olisi tiedossa, jos valitsisin alemman nimellisniópeuden.
  Silti vähän mietityttää vielä tuo kahden vuoden sitoutumisaika, kun keskinopeus jää alle 10% liittymän maksisimi/nimellisnopeudesta. Onko muuten tällaiset nopeusarvot ihan normaaleja 4G liittymässä? No pari päivää minulla on aikaa tätä vielä harkita.
  Obeesilix
 • Terve, kyselisin lisätietoja Huawei b818 reitittimen DNA softasta:

  1) Mitkä taajuudet käyttäjä voi lukita?
  2) Käyttäjän valittavissa olevat taajuuscombot?
  3) Voiko laitteen kytkeä nettiin ”koeaikana”, eli voiko nettiin kytketyn reitittimen vielä palauttaa liikkeeseen, jos ei ole siihen tyytyväinen?
  4) Saavuttaisinko Huawei B715 vaihdolla B818 jotain parannusta?

  Obeesilix
 • Qos luokituksista omat kokemukset:
  Jos verkossa kovasti ruuhkaa niin ero marginaalinen muutama mega. Koettu 800MHz 4G:ssä 50M, 150M ja 300M liittymällä
  Jos verkossa ei ruuhkaa niin ero voi olla joskus joitain kymmeniä megoja, mutta pääsääntöisesti eroa ei huomaa. Koettu 1800MHz ja 2100MHz 4G:ssä 150M ja 300M liittymällä. 

  800MHz verkon teoreettinen maximi tais olla 65M, joten se lienee 700MHz:lle pienempi eli verkko vaikuttaisi melko ruuhkattomalle. 

  Itse laittaisin suosiolla 150M tai jopa 50M liittymän. Jos haluan lisää nopeutta otan toisen kortin ja laitan sen eri verkkoon esim. 3G tai 800MHz 4G ja teen kuormanjaon.

  Kiinteää yhteyttä ei ilmeisesti paikkaan saa ollenkaan, miltään operaattorilta?
  Sami
 • 4) Saavuttaisinko Huawei B715 vaihdolla B818 jotain parannusta?

  En usko parannusta tapahtuvan. Naapurilla käytössä B715 ja itsellä E392 ja ikäeroa varmaan noin 10 vuotta laitteilla. Nopeudet samat, koska mastossa ei ole CA tukea.
  Sami
 • Vastoin saamiani neuvoja, päätin nyt kuitenkin jatkaa 400M liittymällä, koska nopeudet tuntuvat pääsääntöisesti pysyvän 30Mbps yläpuolella. Harkinta-aika päätty klo. 20:00. Näillä ominaisuuksilla näkyy jo 4K suoratostot ihan ok, puhumattakaan kotimaisten asemien HDTV- lähetyksistä, jotka kaupallisilla kanavilla näkyy HD:na ainoastaan netin kautta, koska DNA jonkin aikaa sitten joutui luopumaan VHF taajuudella toimivista HDTV kanavistaan. Isosta "ruudusta" katsottuna SD-lähetykset on ihan ...stä.!! Täällä periferiassa ei "mikään" oikein toimi alle 15 Mbps yhteyksillä, ja jotkut hommat vaan on vähän haasteeellisempia:)

  Kuitenkin kaipaisin vielä parista asiasta (luin jostain, että B715:llä voi ola vaikeuksia CA:n kytkeytymisen kanssa, eikä tämä minunkaan B715 tunnu taipuva CA:n käyttöön. Onko vika vai ominaisuus, en tiedä. DNA:n softa sisällä
  . :
  Mitkä kriteerit täytyy täyttyä, ttä reititin/lähetin systeemi osaa kytkeä CA:n käyttöön (RSQ, RSRP, SINR, yms)?

  Ja edelleen B818 DNA-softalla kiinnostaisi, joten taajuus ja taajuuscombo tiedoista olisin kovasti kiitollinen. Tietysti voisihan sitä tuollaisen ostaa kokeiltavaksi ja palauttaa, jos ei ominaisuudet tunnu riittäviltä, mutta luulisi, että tallaisien tietojen
  löytyvän DNA:lta, jonka sifta modeemin on laitettu tai jospa joku kiijnostunut käyttäjä olis asiaa tutkinut.

  Obeesilix
 • Hankin kokeeksi B818 reitiimen ja nopeudet kasvoivat ainakin toistaiseksi oleelllisesti.
  B818:sta löytyy seuraavat taajuuslukitusmahdollisuudet:
  Auto - LTE2600 - LTE2100 - LTE1800 - LTE900 - LTE800 - LTE700
  B1+B3 B1+B7 - B1+B20 B7+B20 - B1+B7+B20 - B1+B3+B7 -
  B3+B7+B20 - B1+B3+B7+B20


  Obeesilix

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.