Radiokanavat kohisevat. Pohjakohina korkealla
Viittaako kova kohina enemmän liian suureen signaalitasoon vai juuri päinvastoin? Mikä tulisi olla radiokanavan signaalivoimakkuuden dBuV/m rajat?
Seuraa viestiä
4
seuraajaa
Jos kaapelissa, niin millä postinumeroalueella? Osalta ne on kokonaan poistuneet kaapelissa.
Aikoinaan Saloran telkkari yliohjautui 80 bBµV signaalivoimakkuudella ja DNA:n valokuitumodeemit yliohjautuvat yli 70 dBµV:n signaalilla.
DNA ei juuri FM-lähetyksille mitään todennäköisesti tee, koska ovat ne poistamassa verkostaan docsis 3.1:n
Muistan myös 90-luvun alun :-)
Voisiko suorasäteily olla ongelma? Oletko jonkin lähjetyaseman läheisyydessä?
Olisiko vastaanottimen suojaus huono? Kokeile kääntää vastaanotinta 60°.
Voisiko kyseessä olla brummi, jolloin galvaaninen erotin antennipistokkeeseen saattaisi auttaa.
Kohina ei olisi samanlaista kaikilla taajuuksilla.. mutta onko nytkään? Myös harhatoistoja (useampi asema päällekkäin) tyhjillä taajuuksilla ilmenisi, riippuen virittimestä.
"Muistan 90 luvun alkua, jolloin paljastui silloisen HTV:n toteutus silloisen Classic Radion välityksestä HTV:n verkossa. Se ei kestänyt päivänvaloa. Siinä ei ollut kyse niinkään kohinasta, vaan enemmänkin muista laadullisesta asioista."
Mitä siinä oli silloin?
Tästä saa vähän käsitystä DNAn nykyisestä "ULA-järjestelmästä". Tämä tuli PKS käyttöön joskus 2012 tietämillä.
Jos rasiataso on riittävä, niin eiköhän kohina ole ihan lähetteessä itsessään (DNAn vastaanottopään ongelma). Eri virittimillä se toki ilmenee eri tavalla, ainakin jos kysessä on puhdas MPX releointi (kuten ennen 2012 oli).
En usko että kyse olisi nyt mistään potentiaalierosta antenniverkon ja sähköverkon maan osalta. Kiinteistö on kuitenkin tämän vuosisadan puolella valmistunut ja siksi ei tuollaista ole nähtävissä. Huoneistoon tuleva jaotin on mulla liityntäpisteenä. Ja ehkä siksi nuo tasot on noinkin hyvät. Eli mulla ei ole "antennirasiaa" välissä, mutta sehän ei ole ongelma. Rasiassa käsittääksenivain filtteröidään ULA-bandi pois telkkaripuolen liittimestä, mutta radiopuoli tarjoaa koko bandin.
Vastaanotin on Apart Audion PR4000R neljän vastaanottimen "radio". Se on nollaluokan laite sähköliitäntänsä osalta, mutta toki maadottuu laitteena laitekaapin runkoon joka puolestaan maadottuu MK16 kaapelilla kiinteistön tekniseen maahan jakokeskuksen kiskoon.
Technics "kotivastaanotin" (en nyt katsonut mallia) 90 luvulta on ollut mulla verrokkina ja kieltämättä se ei kohise niin paljoa. Voi siis olla että tuo Apart Audio on vaan paskas vehe.
Kaivoin jo yhden BW-Broadcast TX5 lähettimen kellarista. Tarkoitus on kytkeä sen tarkkailulähdöstä padin kautta piuha tohon Apart Audioon ja tarkastella sen kanssa tota pohjakohinaa. En vain löytänyt sopivaa keinokuormaa ja siksi en ole vielä edennyt. Postipekka tuo varmaan sellaisen loppuviikosta. Samoin ajatuksissa on ollut myös tarkastella Microgen TS900A analysaattorilla tilannetta. En vain ole vuosikausiin käyttänyt sitä ja sen kanssa joutuu käyttämään Windows käyttistä. Siinäpä haaste...
Antenniaapelin ulkojohtimesta johtuu, että maqapotentiaali ei ole käyttöpaikassa sama kuin sähköverkossa. Brummi on voimakas ja tasainen 50 HZ:n hurina, joka voi viottaa kaiuttimen bassoelementin.
Kannattaa ehkä yleismittarilla mita vaihtojännite lämpöpatterin ilmaaamisen tarkoitetun liittimen ja antennirasian ulkojohtimen väliltä - saattaa yllättää.
Olen kokeillut liittää parissa kämpässäni virittimen (80-l Pioneer) suoraan huoneiston tähtipisteelle tulevaan nousuun ja erinomaisesti on jokainen kaapeliradiokanava kuulunut.
Nämä pienet menisi kirjeessäkin vai onko näistä mihinkään?
Taloyhtiömme ei ole kytketty kaapelitelevisioon (DNA tai Telia)
Taloyhtiöllä on omat TV/Radio-antennit sekä satelliittilautaset katolla ja
voimme tarjota televisiotarjonnan kustannustehokkaasti ilman
sitoutumista teleoperaattoreihin.
Taloyhtiöllä on mahdollisuus jopa jakaa kahden satelliitin tarjonta
suoraan huoneistoihin (satelliittien suorajakelu, nk. DVB-S)
Taloyhtiössä voi seurata huoneistokohtaisella satelliittivirittimellä
(DVB-S) satelliitteja Astra 19.2E, Hotbird 13E, Thor Intelsat 0.8W,
Sirius 4.8E ja niiden satoja ilmaisia ja maksullisia kanavia
"Ongelmaksi" saattaa toisaalta muodostua se, että vastikkeeseen mahtuvaa taloyhtiölaajakaistan perusnopeutta ei miltään operaattorilta irtoa? Useinhan on niin, että perusnopeus kuuluu vastikkeeseen, mikäli samalta operaattorilta otetaan myös KTV-palvelu. Lisäksi palvelu on toteutettava huoneistoihin ethernetin tai sisäisen VDSL:n kautta, yhteisantenniverkkoa ei voida käyttää, koska ULA-alue on tulevaisuudessa kaapelimodeemien paluukaistan taajuusaluetta.
Ajatuksena on siis että kun testilähettimellä ajan esim. mittasignaalia +6dB, niin saan sitten vastaanottimen säädettyä niin että se tuottaa sen saman +6dB:n audiotason.
Huomasin, etten vaan enää muista juurikaan asioita. Kyseisen lähettimen säätöohjeessa annettiin ohje että +6dBu:ta molempiin kanaviin, pilotti pois ja esikorostus samoin, niin deviaation tulisi olla 65,25kHz, mutta niin se ei voi mielestäni olla. Muistelen vanhaan aikaan että silloin noi säädettiin niin että +6dBm:ää vasempaan kanavaan, pilotti pois, 15kHz:n filtteri päälle ja 400Hz:n vingulla pitäisi olla 40kHz tehollinen deviaatio. Ja kun silloin lähettimet olivat sisäänmenojensa osalta 600 ohmin impedanssilla, niin jännitemittarilla vielä todettiin että vingun signaali tuotti 1550mV:n lukeman. No, nyt ei ole tehollista deviaatiomittaria käytettävissä. On vaan huippuarvomittari. Yritin konsultoida ko. lähettimen valmistajaa, mutta vielä eivät ole vastanneet.