Siirry uusimpaan kommenttiin

Radiokanavat kohisevat. Pohjakohina korkealla

Viittaako kova kohina enemmän liian suureen signaalitasoon vai juuri päinvastoin? Mikä tulisi olla radiokanavan signaalivoimakkuuden dBuV/m rajat?
Rogu 81

Kommentit

 • Kaapeli- vai antenniverkossa?
  Jos kaapelissa, niin millä postinumeroalueella? Osalta ne on kokonaan poistuneet kaapelissa.
  PW
 • Viittaisi ennemminkin siihen, että kanavien viritykset eivät ole lohdallaan.
  PW
 • Suomessa valintatarkkuus on 50 kHz, mutta 100 kHz sopii myös.
  PW
 • Mikä tuon signaalivoimakkuuden tulisi olla mitattuna rasiasta?
  Rogu 81
 • Siitä Radiopistokkeesta. DNA on viime aikoina pudottanut talovahvistimien tasoja.
  PW
 • (54-84) dBµV

  PW
 • Kaivoin jo mittaria esille, mutta akut olivat kuolleet. Täytyy tekohengittää niitä. Mielenkiintoista nähdä paljonko tulee...
  Rogu 81
 • Olehan huomioinut, että DNA:n verkossa olevat kanavat eivät ole samalla taajuudella, kuin eetterissä ja että kuuntelet oikeaa taajuutta.
  PW
 • Kyllä ne tasot olivat ihan hyväksyttävillä tasoilla. Aika lailla samoissa noiden telkkarinippujen kanssa. Semmoset 70 dBuV. Nyt ei auta muu kuin metsästää toinen radio. On meinaan ne pohjakohinat kuitenkin sen verran pinnassa.
  Rogu 81
 • Vai voisiko DNA:n toteutuksessa olla jotain pielessä? Ennenmuinoin kun käytettiin kanavanvaihtajia, niin eihän se lopputulos hääppönen ollut, mutta tää pohjakohina on todella korkealla. Pitäis kuunnella jotain Classic:ia jos sieltä löytyis hiljasuutta, niin vois mitata pohjat...
  Rogu 81
 • Kannoin varastosta toisen vastaanottimen. Saattaa olla vastaanottimissakin eroja... On meinaan pienemmät pohjat. No, etin vielä analysaattorin...
  Rogu 81
 • Kun meillä oli vielä kaapelissa FM-kanavat, en niissä huomannut mitään oleellista pohjakohinaa. Tosin tapana ei ole kuunnella radiota kovalla äänenvoimakkuudella.
  Aikoinaan Saloran telkkari yliohjautui 80 bBµV signaalivoimakkuudella ja DNA:n valokuitumodeemit yliohjautuvat yli 70 dBµV:n signaalilla.
  PW
 • Se kohina mikä minulla on ihan lähellä. About alle 40 dB:n päässä audion huipputasoista. En ole pohjia päässyt mittaamaan kun ei ole ollut tiedossa "lähetyskatkoja". Tuo yliohjautumismahdollisuus täytyy kyllä poissulkea. Kokeilempa sitä sitten seuraavaksi.
  Rogu 81
 • Laita väliin 10 dB:n vaimennin.
  PW
 • Kokeilin sekä 10 dB:n että 20 dB:n padejä. Tilanne ei muutu. Ja sitten jäin miettimään, että mitä todella tapahtuisi yliohjautumistilanteessa... Ei se saisi kohista. Seuraavaksi täytyy rauhottua ja miettiä kenelle soittaisin. Mulla oli joskus muinoin hyvä kontakti näihin, mutta kun puhelimet vaihtuvat, niin sitten käy niin että numerot katoavat. Muistan 90 luvun alkua, jolloin paljastui silloisen HTV:n toteutus silloisen Classic Radion välityksestä HTV:n verkossa. Se ei kestänyt päivänvaloa. Siinä ei ollut kyse niinkään kohinasta, vaan enemmänkin muista laadullisesta asioista. En tunne DNA:n tekniikkaa kuinka kanavat vastaanotetaan ja asetetaan halutuille välitystaajuuksille...
  Rogu 81
 • Voithan kirjoittaa sähköpostin toimitusjohtajalle tai palvelu@dna.fi. Voisit tietenkin kokeilla suoraa eetterivastaan tieltä.ottoa elueellasi tai nettiradiota ja verrata niitä DNA:n lähetteeseen.
  DNA ei juuri FM-lähetyksille mitään todennäköisesti tee, koska ovat ne poistamassa verkostaan docsis 3.1:n
  Muistan myös 90-luvun alun :-)
  PW
 • ULA-kuuntelu on "puhdas". Ihan piiskalla. Toki sielläkin pohjat on, mutta ne on lähes 30 dB:tä matalammalla. Netti on ihan puhdas. Tietenkin. Mä en tunne tuota toimitusjohtajaa, joten enhän minä hänelle avaudu...
  Rogu 81
 • Onko vastaanottimessa oma piiska?
  Voisiko suorasäteily olla ongelma? Oletko jonkin lähjetyaseman läheisyydessä?
  Olisiko vastaanottimen suojaus huono? Kokeile kääntää vastaanotinta 60°.
  PW
 • 90° tarkoitin :-)
  PW
 • Onko kokoajan sama vastaanotin?
  Voisiko kyseessä olla brummi, jolloin galvaaninen erotin antennipistokkeeseen saattaisi auttaa.
  PW
 • "Ja sitten jäin miettimään, että mitä todella tapahtuisi yliohjautumistilanteessa... Ei se saisi kohista "

  Kohina ei olisi samanlaista kaikilla taajuuksilla.. mutta onko nytkään? Myös harhatoistoja (useampi asema päällekkäin) tyhjillä taajuuksilla ilmenisi, riippuen virittimestä.

  "Muistan 90 luvun alkua, jolloin paljastui silloisen HTV:n toteutus silloisen Classic Radion välityksestä HTV:n verkossa. Se ei kestänyt päivänvaloa. Siinä ei ollut kyse niinkään kohinasta, vaan enemmänkin muista laadullisesta asioista."

  Mitä siinä oli silloin?

  Tästä saa vähän käsitystä DNAn nykyisestä "ULA-järjestelmästä". Tämä tuli PKS käyttöön joskus 2012 tietämillä.

  Jos rasiataso on riittävä, niin eiköhän kohina ole ihan lähetteessä itsessään (DNAn vastaanottopään ongelma). Eri virittimillä se toki ilmenee eri tavalla, ainakin jos kysessä on puhdas MPX releointi (kuten ennen 2012 oli).
  asd
 • En koskaan itse käynyt tarkistamassa silloista tilannetta (Classic Radio), mutta lähete purettiin audioksi ja modulointiin uudelleen. Siinä se ongelma. Näin ei silloin saanut toimia ja tokkopa nytkään.

  En usko että kyse olisi nyt mistään potentiaalierosta antenniverkon ja sähköverkon maan osalta. Kiinteistö on kuitenkin tämän vuosisadan puolella valmistunut ja siksi ei tuollaista ole nähtävissä. Huoneistoon tuleva jaotin on mulla liityntäpisteenä. Ja ehkä siksi nuo tasot on noinkin hyvät. Eli mulla ei ole "antennirasiaa" välissä, mutta sehän ei ole ongelma. Rasiassa käsittääksenivain filtteröidään ULA-bandi pois telkkaripuolen liittimestä, mutta radiopuoli tarjoaa koko bandin.

  Vastaanotin on Apart Audion PR4000R neljän vastaanottimen "radio". Se on nollaluokan laite sähköliitäntänsä osalta, mutta toki maadottuu laitteena laitekaapin runkoon joka puolestaan maadottuu MK16 kaapelilla kiinteistön tekniseen maahan jakokeskuksen kiskoon.

  Technics "kotivastaanotin" (en nyt katsonut mallia) 90 luvulta on ollut mulla verrokkina ja kieltämättä se ei kohise niin paljoa. Voi siis olla että tuo Apart Audio on vaan paskas vehe.

  Kaivoin jo yhden BW-Broadcast TX5 lähettimen kellarista. Tarkoitus on kytkeä sen tarkkailulähdöstä padin kautta piuha tohon Apart Audioon ja tarkastella sen kanssa tota pohjakohinaa. En vain löytänyt sopivaa keinokuormaa ja siksi en ole vielä edennyt. Postipekka tuo varmaan sellaisen loppuviikosta. Samoin ajatuksissa on ollut myös tarkastella Microgen TS900A analysaattorilla tilannetta. En vain ole vuosikausiin käyttänyt sitä ja sen kanssa joutuu käyttämään Windows käyttistä. Siinäpä haaste...
  Rogu 81
 • Rasian Radioliitännästä on TV-puoli suodatettu pois.
  Antenniaapelin ulkojohtimesta johtuu, että maqapotentiaali ei ole käyttöpaikassa sama kuin sähköverkossa. Brummi on voimakas ja tasainen 50 HZ:n hurina, joka voi viottaa kaiuttimen bassoelementin.
  Kannattaa ehkä yleismittarilla mita vaihtojännite lämpöpatterin ilmaaamisen tarkoitetun liittimen ja antennirasian ulkojohtimen väliltä - saattaa yllättää.
  PW
 • Ai, onko se noin päin. Muistin että jotain on filtteröity ja järkeilin, että tv-puolella on matalammat tasot (terrestiaalivastaanotossa) ja siksi sieltä filtteröitäisiin radiopuoli pois. Mutta, jos noin on, niin laitan siihen jonkun APS01 tyyppisen ja katson miten tilanne muuttuu...
  Rogu 81
 • Pohjakohina saattaa johtua kytkentätavastasi. Häiriöetäisyys TV- ja Radiopuolen välillä jää liian huonoksi.
  PW
 • Rasiavaimennuksen tulisi ola ainakin 6 dB, jotta häiriöetäisyys liitäntöjen välillä olisi edes kohtuullinen.
  PW
 • Eikös tuo jaotin tarjoa riittävästi? Jaotin on muistaakseni jako 4:ään ja putuu siitä 12 dB. Silloinhan tappien välinen vaimennus on 24 dB:tä...
  Rogu 81
 • Tappien välinen etäisyys OK, mutta ei TV:n ja Radion välinen etäisyys saman tapin sisällä.
  PW
 • Tuskimpa homma on kiinni muista verkossa olevista taajuuksista, jotka voisivat haitata ULA-virittimen toimintaa.

  Olen kokeillut liittää parissa kämpässäni virittimen (80-l Pioneer) suoraan huoneiston tähtipisteelle tulevaan nousuun ja erinomaisesti on jokainen kaapeliradiokanava kuulunut.
  asd
 • Tällainen käsitys minullakin on. Siksi nyt vaan mittalähetin tulille ja katsomaan että paljonko se oikeasti kohisee... Keinokuorma tuli jo postiin...
  Rogu 81
 • Minkälaisen keinokuorman tilasit (lähettimesi max teho 5W)?

  Nämä pienet menisi kirjeessäkin vai onko näistä mihinkään?
  asd
 • Niinhän ne menevätkin.
  Rogu 81
 • Radiokanavat samoilla kuin ne löytyvät mm. autoradiosta

  Taloyhtiömme ei ole kytketty kaapelitelevisioon (DNA tai Telia)

  Taloyhtiöllä on omat TV/Radio-antennit sekä satelliittilautaset katolla ja
  voimme tarjota televisiotarjonnan kustannustehokkaasti ilman
  sitoutumista teleoperaattoreihin.

  Taloyhtiöllä on mahdollisuus jopa jakaa kahden satelliitin tarjonta
  suoraan huoneistoihin (satelliittien suorajakelu, nk. DVB-S)

  Taloyhtiössä voi seurata huoneistokohtaisella satelliittivirittimellä
  (DVB-S) satelliitteja Astra 19.2E, Hotbird 13E, Thor Intelsat 0.8W,
  Sirius 4.8E ja niiden satoja ilmaisia ja maksullisia kanavia

  Rautarunnari
 • Kyllähän tuollainen ratkaisu alkaa varmaan kohta kustannustehokkaampaa olemaan: https://www.is.fi/digitoday/art-2000009053658.html

  "Ongelmaksi" saattaa toisaalta muodostua se, että vastikkeeseen mahtuvaa taloyhtiölaajakaistan perusnopeutta ei miltään operaattorilta irtoa? Useinhan on niin, että perusnopeus kuuluu vastikkeeseen, mikäli samalta operaattorilta otetaan myös KTV-palvelu. Lisäksi palvelu on toteutettava huoneistoihin ethernetin tai sisäisen VDSL:n kautta, yhteisantenniverkkoa ei voida käyttää, koska ULA-alue on tulevaisuudessa kaapelimodeemien paluukaistan taajuusaluetta.

  omat puolensa
 • "omat puolensa" onneksi tuo josta kirjoitat on vain DNA:n visio. Ei kaikki operaattorit onneksi ole samanlaisia. Erilaisia toteutuksia kaapeli-tv:lle on jatkossakin.

  Reno
 • Mihin tulokseen Rogu 81 päädyit?
  asd
 • Testilähettimen säädöissä vielä murhetta... Kun en lähtökohtaisesti lähtenyt alunperin selvittään pohjakohinaa, vaan säätämään audiotasoja vastaanottimissa normin mukaiseksi. Ja siinä kohtaa huomasin hävyttömän suuren pohjakohinan.

  Ajatuksena on siis että kun testilähettimellä ajan esim. mittasignaalia +6dB, niin saan sitten vastaanottimen säädettyä niin että se tuottaa sen saman +6dB:n audiotason.

  Huomasin, etten vaan enää muista juurikaan asioita. Kyseisen lähettimen säätöohjeessa annettiin ohje että +6dBu:ta molempiin kanaviin, pilotti pois ja esikorostus samoin, niin deviaation tulisi olla 65,25kHz, mutta niin se ei voi mielestäni olla. Muistelen vanhaan aikaan että silloin noi säädettiin niin että +6dBm:ää vasempaan kanavaan, pilotti pois, 15kHz:n filtteri päälle ja 400Hz:n vingulla pitäisi olla 40kHz tehollinen deviaatio. Ja kun silloin lähettimet olivat sisäänmenojensa osalta 600 ohmin impedanssilla, niin jännitemittarilla vielä todettiin että vingun signaali tuotti 1550mV:n lukeman. No, nyt ei ole tehollista deviaatiomittaria käytettävissä. On vaan huippuarvomittari. Yritin konsultoida ko. lähettimen valmistajaa, mutta vielä eivät ole vastanneet.
  Rogu 81

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.