Siirry uusimpaan kommenttiin

Radiokanavat loppuu Dnan kaapeliverkossa!

Lainaus:
"FM-radiokanavat ja DVB-T-signaali poistetaan kaapeliverkosta vaiheittain ja alueittain. Poistamalla FM-radiokanavat ja DVB-T-signaali saadaan näiden käyttämät taajuudet myöhemmin laajakaistan käyttöön ja mahdollistetaan tätä kautta nopeammat laajakaistayhteydet."

https://tuki.dna.fi/org/dna-fi/d/dna-ktv-dvb-t-kanavat/

Pitänee joko vaihtaa kaapelioperaattoria tai pyytää että taloyhtiö hankkis Canal Digitalin satelliittiantennin, harava-antennin ja radioantennin ja QAM-modulaattorit (QAM-systeemissä ei tarvitsisi vaihtaa digibokseja ja telkkareita kun vanhatkin toimisi).

Kommentit

 • Tuli tässä mieleen että onko moinen edes laillista ettei kaapelioperaattori joko ite jaa radiokanavia tai on teknisesti estänyt niiden jakamisen suoraan FM-antennista, eikös niitä radiokanaviakin koske jonkinlaiset must-carry säädökset? Ainakin Ylen osalta.
  Jari
 • FM-kanavat eivät ole Must-Carry kanavia, joten kaapelioperaattori voi verkossaan tarjota sopivaksi katsomiaan palveluita. Tuo tekninen esto ei ole mikään esto, vaan käytännön mahdottomuus.
  Vähän sama kun haluisit pysäköidä 2 autoa yhteen normaalimitoitukselliseen parkkiruutuun.
  Kun kiinteistö on kaapeliverkossa, kaapelioperaattori hallinnoi myös kiinteistön omistamaa jakoverkkoa.
  PW
 • Mutta millä DNA kuvittelee että ihmiset sitten kuuntelee radiota kun se on tehty teknisesti mahdottomaksi? Ei nettiradio korvaa FM-radiota, se vaatisi joko sitä että luuri on kiinni koko ajan laturissa koska netti syö luurin akkua, tai että tietsikka olisi auki silloinkin kun sillä ei tehdä muuta kuin kuunnellaan radiota.

  Ei hyvää päivää, toivottavasti DNA tulee järkiinsä tai muuten tulee menettämään paljon asiakkaita. Varsinkaan vanhat ihmiset EI OSAA kuunnella nettiradioita ja tiedänpä juuri hiljan edesmenneen tätini joka ei uskaltanut edes sähköpostia käyttää kun pelkäsi sotkevansa jotain.
  Jari
 • Niin ja lisäyksenä se että koska DNA operaattorina voi lähes tehdä mitä haluaa niin ehkäpä se seuraavaksi poistaa kaapeliverkostaan myös tv-kanavat ja antaa niidenkin kaistan laajakaistakäyttöön. 😃
  Jari
 • Eipä se poistonkaan jälkeen ole teknisesti mahdotonta. Radiokanavathan kuuluvat jollakin piuhanpätkällä tai tavanomaisella pöytäradioissa olevilla puolen metrin teleskooppiantennilla. Hifistelijät voivat sitten toki asennella omia ulkoantennejaan.

  Hyvä että radiokanavat poistetaan ja käytetään johonkin muuhun, jolle on enemmän kysyntää.
  .
 • "Hyvä että radiokanavat poistetaan ja käytetään johonkin muuhun, jolle on enemmän kysyntää."

  Et voi olla tosissasi sanoessasi noin, ettei muka radiokanaville ole kysyntää... Kyllä varmasti on!
  Itse itseäni lainaten:

  Ei nettiradio ole mikään ratkaisu, varsinkaan vanhoille ihmisille jotka haluaa kuunnella ihan perinteisen radion kautta. Mun juuri hiljan edesmennyt tätini ei uskaltanut edes sähköpostia käyttää kun pelkäsi sotkevan jotain, miten tuollaiset vanhukset sitten osaisi nettiradiota käyttää? Lisäksi pitäisi pitää joko tietokone auki sitä varten tai luuri kiinni laturissa koko ajan, luurin netti kun kuluttaa aikamoisesti akkua!
  Jari
 • Eikös laki määrää, että YLEn kanavat pitää lähettää, että hätätilanteessa voidaan lähettää hätäsanomia ja muita ohjeita? Jos ei määrää, niin on kummaa.
  mie
 • Jari: "Ei nettiradio ole mikään ratkaisu, varsinkaan vanhoille ihmisille jotka haluaa kuunnella ihan perinteisen radion kautta."
  "Vanhat" ihmiset eivät ehkä käytä FM-kanavan kuunteluun laitetta, johon voi liittää kaapeliTV:n radiosignaalin, vaan tavanomaista päytäradioa tms.

  mie: Häiriösanomat tulevat nykyisin TV-kanavilta - jotain vastinetta YLE-verolle :-) Tuo on kyllä hyvä pointti. Joku kiinnostunut voisi asiaa kysyä viestintävirastolta asiasta.
  PW
 • PW: ""Vanhat" ihmiset eivät ehkä käytä FM-kanavan kuunteluun laitetta, johon voi liittää kaapeliTV:n radiosignaalin, vaan tavanomaista päytäradioa tms."

  Meidän talossa vaan tuo ei ole mikään ratkaisu, kuuluvuus radion omalla antennilla on surkea johtuen seinistä jotka muodostaa Faradayn häkin tänne. Radion pitäisi sijaita joko parvekkeella tai ihan kiinni ikkunoissa jotta edes jotain kuuluisi.
  Sitäpaitsi tiedän tapauksia että ihminen on keski-ikäinen ja käyttää kaapeli-TV:n signaalia stereoihinsa radion kuunteluun eli ei edes vanhat ihmiset vaan myös muutkin tarvii tuota radiosignaalia.

  Mutta ilmeisesti nyt mennään ihan tosi nuorten ehdoilla viisveisaten kaikista muista, nuoret saattaa kuunnella luurin kautta. Me muut taas ei.
  Jari
 • Se että on vanha ei ole selitys uusavottumuudelle tai uppiniskaisuudelle. Samanlailla sitä nettiradiota voi kuunnella nuori tai vanha, jos ei halua asiaan perehtyä niin on sitten ilman radiota.


  ebinwrz
 • Millainen hässäkkä tuosta ULA-alueen siirtämisestä laajakaistakäyttöön tulee. Nykyiset antennirasiat ovat suodatettuja. Radiopistokkeesta tulee vain ULA-alue ja TV-pistokkeesta on ULA-alue suodatettu pois.
  Kokeilin liittää radion antennikaapelin TV-pistokkeeseen välikappaleella (n-n). Radio mykistyi ja palasi takaisin, kun kytkin kaapelin takaisin radiopistokkeeseen.

  Taitaisi DNA joutua rasianvaihtorumbaan niiden huoneistojen osalta, jotka haluavat nopeampaa laajakaistaa. Muutoin ei taitaisi lähetysnopeus noustaa uusilla laajakaistoilla. Toivottavasti DNA on tämän huomioinut, eikä vain suinpäin ryntää eteenpäin - kuten tavallista.
  Toisaalta tuo muutos tuskin on aivan lähivuosien asia, kun varsin monen taloyhtiön jakoverkkokaan ei ole täysin UHF-kelpoinen.
  Sitten voitaneen myös unojtaa UHDTV:n lähetykset kaapeliverkon kanavina, kun kaista varataan laajakaistalle. Ne tulisivat sitten ilmeisesti tarjolle vain Hubin IPTV:ssä.

  Tämmöisä ajatuksia tulee mieleen valtion ccoronajan erikoissuojeluksessa olevalta ihmiseltä.
  PW
 • Ei ole ongelma, koska nettiradio toimii esim bosen kaiuttimella, joka kytketään vaikka vlaniin, Tämän jälkeen puhelinsovelluksella haetaan kanavat ja tallennetaan kaiuttimen muistiin. tämän jälkeen ohjataan laitetta kakella. Tämä tosin toimii vain netin toimiessa.
  Tuomas Raatikainen
 • "Ei ole ongelma, koska nettiradio toimii esim bosen kaiuttimella, joka kytketään vaikka vlaniin, Tämän jälkeen puhelinsovelluksella haetaan kanavat ja tallennetaan kaiuttimen muistiin. tämän jälkeen ohjataan laitetta kakella. Tämä tosin toimii vain netin toimiessa.     "

  "Se että on vanha ei ole selitys uusavottumuudelle tai uppiniskaisuudelle. Samanlailla sitä nettiradiota voi kuunnella nuori tai vanha, jos ei halua asiaan perehtyä niin on sitten ilman radiota."

  Siis muutaman teknofriikin takia pitää kaikkien muidenkin hankkia uusimmat laitteet jotta radion kuuntelu on mahdollista?? Ei ole todellista! Eikä kyse ole mistään uusavuttomuudesta tai uppiniskaisuudesta vaan siitä että tässä nyt mennään pers edellä puuhun, viisveisaamatta niistä ihmisistä jotka EI HALUA SITÄ UUSINTA UUTTA!

  Minä kyllä jotenkin pärjään mutta kuinka moni muu on hädässä kun hifi-stereoiden radio lakkaa ykskaks kuulumasta?
  Jari
 • PW, meille on ainakin ihan turha tulla asentelemaan uusia antennirasioita, ensinnäkin monessa huoneessa on joko huonekaluja tai muuta tavaraa antennirasian edessä ja toisekseen koko homma on ihan älytöntä!
  Jari
 • FM radiokaan ei toimi ilman nettiä esim Novan lähetykset siirretään netin välityksellä mastoihin
  Tuomas Raatikainen
 • "FM radiokaan ei toimi ilman nettiä esim Novan lähetykset siirretään netin välityksellä mastoihin     "

  On kuule PIKKASEN eri asia, se että miten radiosignaali siirretään mastoihin, kuin se miten kuulija saa radion kuuluviin! Kaikki ei osaa, tai vaikka osaisikin, niin eivät HALUA kuunnella jotain rupusta nettiradiota vaan haluavat kuunnella radiota ihan stereoidensa kautta!
  Jari
 • Onkohan nykymuotoinen kaapelitelevisio laiton?
  Vanha kiinteistö kun liittyy kaapelitelevisioon, sen katolta poistetaan kaikki antennit.
  Kun uusi kiinteistö liittyy kaapelitelevisioon, sen katolle ei antenneita rakenneta.

  Kun on äärimmäinen poikkeustilanne, niin väestönsuojeluohjeissa kehotetaan väestösuojassa olijoita kuuntelemaan ULA-radion kautta annettavia ohjeita.
  Väestösuojassa tuskin kuuluu ULA-radio vastaanottimen omalla antennilla, kun sen detoniseinien paksuus on normaalia paksumpi ja betonirautojakin on enemmän (Farday häkki).
  Väestösuojassa tulee olla siis myös antennipistoke.
  Kaapeliverkko on poikkeustilanteessa paljon häiriöherkempi, kun kiinteistön oma verkko.
  Olisiko FM-verkko pitänyt jätää kokonaan pois kaapeliverkosta ja mahdollistaa FM-radion välittäminen kiinteistön jakoverkossa taloyhtiön omalla antennilla?

  Kiinnostaisi kuulla väestösuojelun aktiivien kommentti asiasta.
  PW
 • "Olisiko FM-verkko pitänyt jätää kokonaan pois kaapeliverkosta ja mahdollistaa FM-radion välittäminen kiinteistön jakoverkossa taloyhtiön omalla antennilla?"

  En tiedä varmaksi asiaa mutta luulisin että Telia on järjestänyt asian juuri noin mitä kuvailit, koska A. sen kaapeliverkossa kuuluu kaikki ne kanavat mitä harava-antennilla ja B. ne kanavat kuuluu ihan antenniverkon taajuuksilla eikä niitä ole muutettu toisinkuin Elisan ja Dnan verkoissa.

  Eli veikkaisin että Telia itse välittää kaapeliverkossaan pelkät tv-kanavat ja radiokanavat otetaan vastaan taloyhtiön omalla fm-antennilla. Tämä on siis mun omaa mutua mutta aika järkeenkäypää silti.

  Jokatapauksessa niin kauan kun on antenniverkossa fm-radiolähetyksiä niin voisin kuvitella fm-radion olevan sellainen peruspalvelu jonka pitäisi toimia jokapaikassa. Myös kaapeliverkoissa. Tai jos kaapeliverkko ei sitä itse välitä, ne on pystyttävä vastaanottamaan muulla keinoin.
  Jari
 • Liittyyköhän tämä jotenkin tähän FM-radion poistoon kaapeliverkosta:
  https://corporate.dna.fi/huoltotiedotteet?type=resttukari2&id=87318&scrollTo=n6pSAFvjas79&returnUrl=https%3A%2F%2Fcorporate.dna.fi%2Fuutishuone%3FscrollTo%3Dn6pSAFvjas79

  Ainakin aika pitkäkestoinen on tuo "huoltotyö" kun lopun kesäkuun ja koko heinäkuun kestää.

  Jari
 • Dna:n suunnitelma FM-radiokanavien poistosta kaapeli-tv-verkosta on haitallinen, hyödytön eikä sovellu lainkaan Euroopan oloihin.

  Idea lienee saatu Pohjois-Amerikan ekskursiolla. Kuitenkin jäänyt eräs tärkeä Pohjois-Amerikan ja Euroopan ero on jäänyt täysin huomiotta.

  Pohjois-Amerikassa ei käytetä lainkaan antennirasioita. Siellä television seinärasia on pelkkä liitin, joka ei suodata mitään taajuuksia pois. Näin kaapelimodeemilla ei ole mitään vaikeuksia huutaa verkkoon takaisin myös 87,5 – 108 MHz kaistalla, jos CMTS niin pyytää.

  Euroopassa käytetään antennirasioita, jonka liittimissä on erilaisia suodatuksia. 87,5 – 108 MHz kulkee ainoastaan radio-merkitystä liittimestä. Radio-liittimestä puuttuvat kuitenkin muut kaapelimodeemin vaatimat taajuudet.

  On hyödytöntä konfiguroida kaapelimodeemiverkkoon paluukanava 87,5 – 108 MHz kaistalle, koska CMTS ei tule kuulemaan modeemeilta mitään.

  Ainoastaan, mikäli asiakkaat ohittavat antennirasiansa ja kytkevät modeemin suoraan verkkoon, tämä paluukanava voisi toimia. Mutta näinhän ei saa tehdä. Kaapelimodeemiaan suoraan verkkoon virittelevä voi saada koko rapun televisiot, radiot ja kaapelimodeemit pimeäksi kokeiluillaan.
  irritus
 • Ostettu https://www.satshop.fi/nedis-anor5003bk700-antenna.html

  Hyvin kuuluu Pohjois-Espoossa sisällä Helsingistä lähettävät asemat, jopa vain 300W lähettävät

  FM
 • Mä ostin tällaisen:
  https://www.satshop.fi/goobay-active-outdoor-antenna.html
  En oo vielä kokeillut mut toivon että toimii hyvin.
  Jari
 • Onko toi ylempi (nimimerkki FM) palovaroittimen näkönen antenni parvekkeella vai sisäantenni?


  DigittääJo
 • sisällä rivitalossa.

  kanavia jotka tulee taivaalta muttei kaapelissa:
  Kasari, Hitmix, Finest FM, Ysäri, Lähiradio, BOX, Radio Voima, Järviradio.

  ja 1.7. alkaen väliaikainen "Anna sen soida" taajuudella 102,0 MHz
  FM
 • FM, missäpäin kuuluu Radio Voima ja Järviradio?

  Kasari, Ysäri ja Hitmix on toki mullekin tuttuja kun niitä kuuntelen parvekeantennilla täällä Hgissä.
  Jari
 • Mä aion salakavalasti ehdottaa että taloyhtiö siirtyisi Elisan käyttöön ktv:ssä ja laajakaistassa, ei tarvita antennirasioiden vaihtoa tms. joka sotkee koko huushollin. Olohuoneessa meillä on kaksi antennirasiaa mutta toinen on kirjahyllyn takana, yhdessä makuuhuoneessa pistorasia on kirjoituspöydän takana piilossa, yhdessä taas on muuta edessä eli lähes kaikki antennirasiat on vaikeapääsyisiä. Ei se Elisakaan ihan täydellinen ole mutta nykyisellään Dnata parempi kuitenkin.

  Kyllä Dna osaa lopetella palveluitaan, varmaan seuraavaksi loppuu tv-kanavatkin ktv:stä että saadaan lisää kaistaa laajakaistalle.
  Tekstareista loppui toimitusraporttien saaminen tekstarina, sitä ennen loppui news-server, email-laatikot jne.
  Tuleekohan nää kaikki uudet jutut Norjasta käskynä?
  Jari
 • Niin siis mulla on tosiaan partsilla "lapamatoantenni" mutta koska se ei vahvista signaalia lainkaan niin ostin tuon Goobayn lätkäantennin.
  Jari
 • Antennivastaanotossa selkeästi laajempi kattaus radiokanavia verrattuna dna:n kaapeli-tv-verkon tarjontaan.

  Onko niin että, Radio Voima lähettää Lahdesta?

  Jari: Miksi tarvii antenniradioiden vaihdon? Olet muuten oikeassa siinä että, on kohteita joissa radionhäiriötön kuuntelu onnistuu ainoastaan ulkoantennilla. Olen ollut sellaisessa paikassa jossa ei kuulunut kuin voimakkaan hurinan ja rätinän seasta muutama radioasema kun ei ollut kytketty keskusantenniin mutta heti kun liitti antennirasiaan niin radiokanavia alkoi välittömästi kuulua useampia ilman hurinoita ja häiriöitä. Tuossa tilanteessa minkäänlaiset sisäantennit/parveke-antennit eivät mahdollistaneet häiriötöntä radiovastaanottoa.

  Antennin paras sijoituspaikka olisi mahdollisimman korkealla katolla tai jonkinlaisessa linkkitornissa. Jonkinlainen esimerkiksi parvekkeelle sijoitettu antenni ei ole toimiva ratkaisu joka tilanteessa.


  Ripa69
 • Jari:
  Radio Voima
  Päijät-Häme 98,6MHz | Itä-Häme 94,9 MHz

  Järviradio
  Helsinki 103,1MHz
  Ripa69
 • HELSINKI
  Radio Voima Helsinki
  102,800
  500,0 W

  FM
 • "Jari: Miksi tarvii antenniradioiden vaihdon?"

  Varmaan kai siksi että se FM-radion nyt käyttämä taajuuskaista tulisi yhdestä ja samasta pistokkeesta eli sitä kaapelimodeemia varten. No niinkuin sanoin niin meillä se ei tule onnistumaan, sitäpaitsi, meillä on jo käytössä ethernet-tekniikka joten antennirasioiden vaihto olisi ihan turhaakin koska meillä ei kaapelimodeemia edes käytetä.

  "Olet muuten oikeassa siinä että, on kohteita joissa radionhäiriötön kuuntelu onnistuu ainoastaan ulkoantennilla. Olen ollut sellaisessa paikassa jossa ei kuulunut kuin voimakkaan hurinan ja rätinän seasta muutama radioasema kun ei ollut kytketty keskusantenniin mutta heti kun liitti antennirasiaan niin radiokanavia alkoi välittömästi kuulua useampia ilman hurinoita ja häiriöitä. Tuossa tilanteessa minkäänlaiset sisäantennit/parveke-antennit eivät mahdollistaneet häiriötöntä radiovastaanottoa."

  Totta puhut, meilläkin seinät on kuin faradayn häkki, ei minkäänlaista kuuluvuutta jos ei kytke joko antennirasiaan tai vie antennia partsille. No, mulle on tulossa Goobayn nimellä myytävä antenni jonka ostin Satshopista ja siinä on mukana vahvistin joten luulisi sillä jotain saavan kuuluviin.

  "Antennin paras sijoituspaikka olisi mahdollisimman korkealla katolla tai jonkinlaisessa linkkitornissa. Jonkinlainen esimerkiksi parvekkeelle sijoitettu antenni ei ole toimiva ratkaisu joka tilanteessa."

  Tämäkin on totta, esimerkiksi satelliittiantennin asentaminen meidän parvekkeelle ei onnistu juuri siitä syystä että parveke on väärään ilmansuuntaan, talo edessä ja muuta sellaista. Kovasti sai selittää Canal Digitalin tyypeille että miksi en jatkanut heidän tilaustaan kun tuli muutto okt-talosta tähän kerrostaloon eivätkä meinanneet uskoa ettei meille teknisesti voi asentaa lautasta. Ja on sitäpaitsi kiellettykin meidän talon järjestyssäänöissä, paitsi kyllä tollasen pienen antennilätkän voi asentaa vaikka parvekehyllyyn kiinni kunhan ei kiinnitä sitä suoraan seinään.
  Jari
 • FM, kiitos tiedosta. En ollut tuollaisesta kanavasta kuin Radio Voima, edes tietoinen.
  Jari
 • FM onko tuo mainittu taajuus Radio Voima 102,8MHz tilapäisesti kuuluva asema? Ei Radio Voiman sivuilla ollut mainintaa, että niillä olisi lähetin Helsingissä.
  Rapsi
 • Jari: Totta. Ei siinä. Jos langanpätkä antenni toimii. Mutta ei toimi kaikkialla tuokaan tarvii vain etsiä sopiva antenniratkaisu jos haluaa taloyhtiön valitseman ratkaisun sijasta jonkin oman antenni ratkaisun.
  ripa69
 • FM
 • FM: Ok. Tämä oli uusi tieto. Ihme etteivät mainosta sivuillaan mainitse tätä asiaa.
  ripa69
 • Hei nimimerkki FM...

  Täällä Vuosaaren suunnalla taajuudella 102,8MHz lähettää Groove FM jinglellä ja eri kontenttia kuin mitä RadioVoima lähettää. Kun kuuntelin Radio Voiman nettiradiota. Eri
  lähetys molemmissa.Ilmoittaako tuo siellä vastaanottamasi taajuus 102,8MHz aseman nimeksi Radio Voima?
  MoltoGusto
 • totta, 102,8 asema on Groove FM, traficomin listassa väärin
  FM
 • Eräissä uusissa taloissa ikkunat estävät langattoman verkon käytön,
  PW
 • Tuo on totta. Uusissa taloissa sekä sellaisissa joihin on vaihdettu uudet ikkunat on ongelmia joskus myös kännykän kuuluvuudessa.
  Helmeri

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti.Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.