Siirry uusimpaan kommenttiin
Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

Radiokanavat loppuu Dnan kaapeliverkossa!

Lainaus:
"FM-radiokanavat ja DVB-T-signaali poistetaan kaapeliverkosta vaiheittain ja alueittain. Poistamalla FM-radiokanavat ja DVB-T-signaali saadaan näiden käyttämät taajuudet myöhemmin laajakaistan käyttöön ja mahdollistetaan tätä kautta nopeammat laajakaistayhteydet."

https://tuki.dna.fi/org/dna-fi/d/dna-ktv-dvb-t-kanavat/

Pitänee joko vaihtaa kaapelioperaattoria tai pyytää että taloyhtiö hankkis Canal Digitalin satelliittiantennin, harava-antennin ja radioantennin ja QAM-modulaattorit (QAM-systeemissä ei tarvitsisi vaihtaa digibokseja ja telkkareita kun vanhatkin toimisi).

Kommentit

 • Tuli tässä mieleen että onko moinen edes laillista ettei kaapelioperaattori joko ite jaa radiokanavia tai on teknisesti estänyt niiden jakamisen suoraan FM-antennista, eikös niitä radiokanaviakin koske jonkinlaiset must-carry säädökset? Ainakin Ylen osalta.
 • FM-kanavat eivät ole Must-Carry kanavia, joten kaapelioperaattori voi verkossaan tarjota sopivaksi katsomiaan palveluita. Tuo tekninen esto ei ole mikään esto, vaan käytännön mahdottomuus.
  Vähän sama kun haluisit pysäköidä 2 autoa yhteen normaalimitoitukselliseen parkkiruutuun.
  Kun kiinteistö on kaapeliverkossa, kaapelioperaattori hallinnoi myös kiinteistön omistamaa jakoverkkoa.
 • Mutta millä DNA kuvittelee että ihmiset sitten kuuntelee radiota kun se on tehty teknisesti mahdottomaksi? Ei nettiradio korvaa FM-radiota, se vaatisi joko sitä että luuri on kiinni koko ajan laturissa koska netti syö luurin akkua, tai että tietsikka olisi auki silloinkin kun sillä ei tehdä muuta kuin kuunnellaan radiota.

  Ei hyvää päivää, toivottavasti DNA tulee järkiinsä tai muuten tulee menettämään paljon asiakkaita. Varsinkaan vanhat ihmiset EI OSAA kuunnella nettiradioita ja tiedänpä juuri hiljan edesmenneen tätini joka ei uskaltanut edes sähköpostia käyttää kun pelkäsi sotkevansa jotain.
 • Niin ja lisäyksenä se että koska DNA operaattorina voi lähes tehdä mitä haluaa niin ehkäpä se seuraavaksi poistaa kaapeliverkostaan myös tv-kanavat ja antaa niidenkin kaistan laajakaistakäyttöön. 😃
 • Eipä se poistonkaan jälkeen ole teknisesti mahdotonta. Radiokanavathan kuuluvat jollakin piuhanpätkällä tai tavanomaisella pöytäradioissa olevilla puolen metrin teleskooppiantennilla. Hifistelijät voivat sitten toki asennella omia ulkoantennejaan.

  Hyvä että radiokanavat poistetaan ja käytetään johonkin muuhun, jolle on enemmän kysyntää.
 • "Hyvä että radiokanavat poistetaan ja käytetään johonkin muuhun, jolle on enemmän kysyntää."

  Et voi olla tosissasi sanoessasi noin, ettei muka radiokanaville ole kysyntää... Kyllä varmasti on!
  Itse itseäni lainaten:

  Ei nettiradio ole mikään ratkaisu, varsinkaan vanhoille ihmisille jotka haluaa kuunnella ihan perinteisen radion kautta. Mun juuri hiljan edesmennyt tätini ei uskaltanut edes sähköpostia käyttää kun pelkäsi sotkevan jotain, miten tuollaiset vanhukset sitten osaisi nettiradiota käyttää? Lisäksi pitäisi pitää joko tietokone auki sitä varten tai luuri kiinni laturissa koko ajan, luurin netti kun kuluttaa aikamoisesti akkua!
 • Eikös laki määrää, että YLEn kanavat pitää lähettää, että hätätilanteessa voidaan lähettää hätäsanomia ja muita ohjeita? Jos ei määrää, niin on kummaa.
 • Jari: "Ei nettiradio ole mikään ratkaisu, varsinkaan vanhoille ihmisille jotka haluaa kuunnella ihan perinteisen radion kautta."
  "Vanhat" ihmiset eivät ehkä käytä FM-kanavan kuunteluun laitetta, johon voi liittää kaapeliTV:n radiosignaalin, vaan tavanomaista päytäradioa tms.

  mie: Häiriösanomat tulevat nykyisin TV-kanavilta - jotain vastinetta YLE-verolle :-) Tuo on kyllä hyvä pointti. Joku kiinnostunut voisi asiaa kysyä viestintävirastolta asiasta.
 • PW: ""Vanhat" ihmiset eivät ehkä käytä FM-kanavan kuunteluun laitetta, johon voi liittää kaapeliTV:n radiosignaalin, vaan tavanomaista päytäradioa tms."

  Meidän talossa vaan tuo ei ole mikään ratkaisu, kuuluvuus radion omalla antennilla on surkea johtuen seinistä jotka muodostaa Faradayn häkin tänne. Radion pitäisi sijaita joko parvekkeella tai ihan kiinni ikkunoissa jotta edes jotain kuuluisi.
  Sitäpaitsi tiedän tapauksia että ihminen on keski-ikäinen ja käyttää kaapeli-TV:n signaalia stereoihinsa radion kuunteluun eli ei edes vanhat ihmiset vaan myös muutkin tarvii tuota radiosignaalia.

  Mutta ilmeisesti nyt mennään ihan tosi nuorten ehdoilla viisveisaten kaikista muista, nuoret saattaa kuunnella luurin kautta. Me muut taas ei.
 • Se että on vanha ei ole selitys uusavottumuudelle tai uppiniskaisuudelle. Samanlailla sitä nettiradiota voi kuunnella nuori tai vanha, jos ei halua asiaan perehtyä niin on sitten ilman radiota.


 • Millainen hässäkkä tuosta ULA-alueen siirtämisestä laajakaistakäyttöön tulee. Nykyiset antennirasiat ovat suodatettuja. Radiopistokkeesta tulee vain ULA-alue ja TV-pistokkeesta on ULA-alue suodatettu pois.
  Kokeilin liittää radion antennikaapelin TV-pistokkeeseen välikappaleella (n-n). Radio mykistyi ja palasi takaisin, kun kytkin kaapelin takaisin radiopistokkeeseen.

  Taitaisi DNA joutua rasianvaihtorumbaan niiden huoneistojen osalta, jotka haluavat nopeampaa laajakaistaa. Muutoin ei taitaisi lähetysnopeus noustaa uusilla laajakaistoilla. Toivottavasti DNA on tämän huomioinut, eikä vain suinpäin ryntää eteenpäin - kuten tavallista.
  Toisaalta tuo muutos tuskin on aivan lähivuosien asia, kun varsin monen taloyhtiön jakoverkkokaan ei ole täysin UHF-kelpoinen.
  Sitten voitaneen myös unojtaa UHDTV:n lähetykset kaapeliverkon kanavina, kun kaista varataan laajakaistalle. Ne tulisivat sitten ilmeisesti tarjolle vain Hubin IPTV:ssä.

  Tämmöisä ajatuksia tulee mieleen valtion ccoronajan erikoissuojeluksessa olevalta ihmiseltä.
 • Ei ole ongelma, koska nettiradio toimii esim bosen kaiuttimella, joka kytketään vaikka vlaniin, Tämän jälkeen puhelinsovelluksella haetaan kanavat ja tallennetaan kaiuttimen muistiin. tämän jälkeen ohjataan laitetta kakella. Tämä tosin toimii vain netin toimiessa.
 • "Ei ole ongelma, koska nettiradio toimii esim bosen kaiuttimella, joka kytketään vaikka vlaniin, Tämän jälkeen puhelinsovelluksella haetaan kanavat ja tallennetaan kaiuttimen muistiin. tämän jälkeen ohjataan laitetta kakella. Tämä tosin toimii vain netin toimiessa.     "

  "Se että on vanha ei ole selitys uusavottumuudelle tai uppiniskaisuudelle. Samanlailla sitä nettiradiota voi kuunnella nuori tai vanha, jos ei halua asiaan perehtyä niin on sitten ilman radiota."

  Siis muutaman teknofriikin takia pitää kaikkien muidenkin hankkia uusimmat laitteet jotta radion kuuntelu on mahdollista?? Ei ole todellista! Eikä kyse ole mistään uusavuttomuudesta tai uppiniskaisuudesta vaan siitä että tässä nyt mennään pers edellä puuhun, viisveisaamatta niistä ihmisistä jotka EI HALUA SITÄ UUSINTA UUTTA!

  Minä kyllä jotenkin pärjään mutta kuinka moni muu on hädässä kun hifi-stereoiden radio lakkaa ykskaks kuulumasta?
 • PW, meille on ainakin ihan turha tulla asentelemaan uusia antennirasioita, ensinnäkin monessa huoneessa on joko huonekaluja tai muuta tavaraa antennirasian edessä ja toisekseen koko homma on ihan älytöntä!
 • FM radiokaan ei toimi ilman nettiä esim Novan lähetykset siirretään netin välityksellä mastoihin
 • "FM radiokaan ei toimi ilman nettiä esim Novan lähetykset siirretään netin välityksellä mastoihin     "

  On kuule PIKKASEN eri asia, se että miten radiosignaali siirretään mastoihin, kuin se miten kuulija saa radion kuuluviin! Kaikki ei osaa, tai vaikka osaisikin, niin eivät HALUA kuunnella jotain rupusta nettiradiota vaan haluavat kuunnella radiota ihan stereoidensa kautta!
 • Onkohan nykymuotoinen kaapelitelevisio laiton?
  Vanha kiinteistö kun liittyy kaapelitelevisioon, sen katolta poistetaan kaikki antennit.
  Kun uusi kiinteistö liittyy kaapelitelevisioon, sen katolle ei antenneita rakenneta.

  Kun on äärimmäinen poikkeustilanne, niin väestönsuojeluohjeissa kehotetaan väestösuojassa olijoita kuuntelemaan ULA-radion kautta annettavia ohjeita.
  Väestösuojassa tuskin kuuluu ULA-radio vastaanottimen omalla antennilla, kun sen detoniseinien paksuus on normaalia paksumpi ja betonirautojakin on enemmän (Farday häkki).
  Väestösuojassa tulee olla siis myös antennipistoke.
  Kaapeliverkko on poikkeustilanteessa paljon häiriöherkempi, kun kiinteistön oma verkko.
  Olisiko FM-verkko pitänyt jätää kokonaan pois kaapeliverkosta ja mahdollistaa FM-radion välittäminen kiinteistön jakoverkossa taloyhtiön omalla antennilla?

  Kiinnostaisi kuulla väestösuojelun aktiivien kommentti asiasta.
 • "Olisiko FM-verkko pitänyt jätää kokonaan pois kaapeliverkosta ja mahdollistaa FM-radion välittäminen kiinteistön jakoverkossa taloyhtiön omalla antennilla?"

  En tiedä varmaksi asiaa mutta luulisin että Telia on järjestänyt asian juuri noin mitä kuvailit, koska A. sen kaapeliverkossa kuuluu kaikki ne kanavat mitä harava-antennilla ja B. ne kanavat kuuluu ihan antenniverkon taajuuksilla eikä niitä ole muutettu toisinkuin Elisan ja Dnan verkoissa.

  Eli veikkaisin että Telia itse välittää kaapeliverkossaan pelkät tv-kanavat ja radiokanavat otetaan vastaan taloyhtiön omalla fm-antennilla. Tämä on siis mun omaa mutua mutta aika järkeenkäypää silti.

  Jokatapauksessa niin kauan kun on antenniverkossa fm-radiolähetyksiä niin voisin kuvitella fm-radion olevan sellainen peruspalvelu jonka pitäisi toimia jokapaikassa. Myös kaapeliverkoissa. Tai jos kaapeliverkko ei sitä itse välitä, ne on pystyttävä vastaanottamaan muulla keinoin.
 • Liittyyköhän tämä jotenkin tähän FM-radion poistoon kaapeliverkosta:
  https://corporate.dna.fi/huoltotiedotteet?type=resttukari2&id=87318&scrollTo=n6pSAFvjas79&returnUrl=https%3A%2F%2Fcorporate.dna.fi%2Fuutishuone%3FscrollTo%3Dn6pSAFvjas79

  Ainakin aika pitkäkestoinen on tuo "huoltotyö" kun lopun kesäkuun ja koko heinäkuun kestää.

 • Dna:n suunnitelma FM-radiokanavien poistosta kaapeli-tv-verkosta on haitallinen, hyödytön eikä sovellu lainkaan Euroopan oloihin.

  Idea lienee saatu Pohjois-Amerikan ekskursiolla. Kuitenkin jäänyt eräs tärkeä Pohjois-Amerikan ja Euroopan ero on jäänyt täysin huomiotta.

  Pohjois-Amerikassa ei käytetä lainkaan antennirasioita. Siellä television seinärasia on pelkkä liitin, joka ei suodata mitään taajuuksia pois. Näin kaapelimodeemilla ei ole mitään vaikeuksia huutaa verkkoon takaisin myös 87,5 – 108 MHz kaistalla, jos CMTS niin pyytää.

  Euroopassa käytetään antennirasioita, jonka liittimissä on erilaisia suodatuksia. 87,5 – 108 MHz kulkee ainoastaan radio-merkitystä liittimestä. Radio-liittimestä puuttuvat kuitenkin muut kaapelimodeemin vaatimat taajuudet.

  On hyödytöntä konfiguroida kaapelimodeemiverkkoon paluukanava 87,5 – 108 MHz kaistalle, koska CMTS ei tule kuulemaan modeemeilta mitään.

  Ainoastaan, mikäli asiakkaat ohittavat antennirasiansa ja kytkevät modeemin suoraan verkkoon, tämä paluukanava voisi toimia. Mutta näinhän ei saa tehdä. Kaapelimodeemiaan suoraan verkkoon virittelevä voi saada koko rapun televisiot, radiot ja kaapelimodeemit pimeäksi kokeiluillaan.
 • Ostettu https://www.satshop.fi/nedis-anor5003bk700-antenna.html

  Hyvin kuuluu Pohjois-Espoossa sisällä Helsingistä lähettävät asemat, jopa vain 300W lähettävät

 • Mä ostin tällaisen:
  https://www.satshop.fi/goobay-active-outdoor-antenna.html
  En oo vielä kokeillut mut toivon että toimii hyvin.
 • Onko toi ylempi (nimimerkki FM) palovaroittimen näkönen antenni parvekkeella vai sisäantenni?


 • sisällä rivitalossa.

  kanavia jotka tulee taivaalta muttei kaapelissa:
  Kasari, Hitmix, Finest FM, Ysäri, Lähiradio, BOX, Radio Voima, Järviradio.

  ja 1.7. alkaen väliaikainen "Anna sen soida" taajuudella 102,0 MHz
 • FM, missäpäin kuuluu Radio Voima ja Järviradio?

  Kasari, Ysäri ja Hitmix on toki mullekin tuttuja kun niitä kuuntelen parvekeantennilla täällä Hgissä.
 • Mä aion salakavalasti ehdottaa että taloyhtiö siirtyisi Elisan käyttöön ktv:ssä ja laajakaistassa, ei tarvita antennirasioiden vaihtoa tms. joka sotkee koko huushollin. Olohuoneessa meillä on kaksi antennirasiaa mutta toinen on kirjahyllyn takana, yhdessä makuuhuoneessa pistorasia on kirjoituspöydän takana piilossa, yhdessä taas on muuta edessä eli lähes kaikki antennirasiat on vaikeapääsyisiä. Ei se Elisakaan ihan täydellinen ole mutta nykyisellään Dnata parempi kuitenkin.

  Kyllä Dna osaa lopetella palveluitaan, varmaan seuraavaksi loppuu tv-kanavatkin ktv:stä että saadaan lisää kaistaa laajakaistalle.
  Tekstareista loppui toimitusraporttien saaminen tekstarina, sitä ennen loppui news-server, email-laatikot jne.
  Tuleekohan nää kaikki uudet jutut Norjasta käskynä?
 • Niin siis mulla on tosiaan partsilla "lapamatoantenni" mutta koska se ei vahvista signaalia lainkaan niin ostin tuon Goobayn lätkäantennin.
 • Antennivastaanotossa selkeästi laajempi kattaus radiokanavia verrattuna dna:n kaapeli-tv-verkon tarjontaan.

  Onko niin että, Radio Voima lähettää Lahdesta?

  Jari: Miksi tarvii antenniradioiden vaihdon? Olet muuten oikeassa siinä että, on kohteita joissa radionhäiriötön kuuntelu onnistuu ainoastaan ulkoantennilla. Olen ollut sellaisessa paikassa jossa ei kuulunut kuin voimakkaan hurinan ja rätinän seasta muutama radioasema kun ei ollut kytketty keskusantenniin mutta heti kun liitti antennirasiaan niin radiokanavia alkoi välittömästi kuulua useampia ilman hurinoita ja häiriöitä. Tuossa tilanteessa minkäänlaiset sisäantennit/parveke-antennit eivät mahdollistaneet häiriötöntä radiovastaanottoa.

  Antennin paras sijoituspaikka olisi mahdollisimman korkealla katolla tai jonkinlaisessa linkkitornissa. Jonkinlainen esimerkiksi parvekkeelle sijoitettu antenni ei ole toimiva ratkaisu joka tilanteessa.


 • Jari:
  Radio Voima
  Päijät-Häme 98,6MHz | Itä-Häme 94,9 MHz

  Järviradio
  Helsinki 103,1MHz
 • HELSINKI
  Radio Voima Helsinki
  102,800
  500,0 W

 • "Jari: Miksi tarvii antenniradioiden vaihdon?"

  Varmaan kai siksi että se FM-radion nyt käyttämä taajuuskaista tulisi yhdestä ja samasta pistokkeesta eli sitä kaapelimodeemia varten. No niinkuin sanoin niin meillä se ei tule onnistumaan, sitäpaitsi, meillä on jo käytössä ethernet-tekniikka joten antennirasioiden vaihto olisi ihan turhaakin koska meillä ei kaapelimodeemia edes käytetä.

  "Olet muuten oikeassa siinä että, on kohteita joissa radionhäiriötön kuuntelu onnistuu ainoastaan ulkoantennilla. Olen ollut sellaisessa paikassa jossa ei kuulunut kuin voimakkaan hurinan ja rätinän seasta muutama radioasema kun ei ollut kytketty keskusantenniin mutta heti kun liitti antennirasiaan niin radiokanavia alkoi välittömästi kuulua useampia ilman hurinoita ja häiriöitä. Tuossa tilanteessa minkäänlaiset sisäantennit/parveke-antennit eivät mahdollistaneet häiriötöntä radiovastaanottoa."

  Totta puhut, meilläkin seinät on kuin faradayn häkki, ei minkäänlaista kuuluvuutta jos ei kytke joko antennirasiaan tai vie antennia partsille. No, mulle on tulossa Goobayn nimellä myytävä antenni jonka ostin Satshopista ja siinä on mukana vahvistin joten luulisi sillä jotain saavan kuuluviin.

  "Antennin paras sijoituspaikka olisi mahdollisimman korkealla katolla tai jonkinlaisessa linkkitornissa. Jonkinlainen esimerkiksi parvekkeelle sijoitettu antenni ei ole toimiva ratkaisu joka tilanteessa."

  Tämäkin on totta, esimerkiksi satelliittiantennin asentaminen meidän parvekkeelle ei onnistu juuri siitä syystä että parveke on väärään ilmansuuntaan, talo edessä ja muuta sellaista. Kovasti sai selittää Canal Digitalin tyypeille että miksi en jatkanut heidän tilaustaan kun tuli muutto okt-talosta tähän kerrostaloon eivätkä meinanneet uskoa ettei meille teknisesti voi asentaa lautasta. Ja on sitäpaitsi kiellettykin meidän talon järjestyssäänöissä, paitsi kyllä tollasen pienen antennilätkän voi asentaa vaikka parvekehyllyyn kiinni kunhan ei kiinnitä sitä suoraan seinään.
 • FM, kiitos tiedosta. En ollut tuollaisesta kanavasta kuin Radio Voima, edes tietoinen.
 • FM onko tuo mainittu taajuus Radio Voima 102,8MHz tilapäisesti kuuluva asema? Ei Radio Voiman sivuilla ollut mainintaa, että niillä olisi lähetin Helsingissä.
 • Jari: Totta. Ei siinä. Jos langanpätkä antenni toimii. Mutta ei toimi kaikkialla tuokaan tarvii vain etsiä sopiva antenniratkaisu jos haluaa taloyhtiön valitseman ratkaisun sijasta jonkin oman antenni ratkaisun.
 • FM: Ok. Tämä oli uusi tieto. Ihme etteivät mainosta sivuillaan mainitse tätä asiaa.
 • Hei nimimerkki FM...

  Täällä Vuosaaren suunnalla taajuudella 102,8MHz lähettää Groove FM jinglellä ja eri kontenttia kuin mitä RadioVoima lähettää. Kun kuuntelin Radio Voiman nettiradiota. Eri
  lähetys molemmissa.Ilmoittaako tuo siellä vastaanottamasi taajuus 102,8MHz aseman nimeksi Radio Voima?
 • totta, 102,8 asema on Groove FM, traficomin listassa väärin
 • Eräissä uusissa taloissa ikkunat estävät langattoman verkon käytön,
 • Tuo on totta. Uusissa taloissa sekä sellaisissa joihin on vaihdettu uudet ikkunat on ongelmia joskus myös kännykän kuuluvuudessa.
 • Miten dna voi lopettaa kaapelista fm-kanavat? Ainoa häiriötön tapa syrjälläseudulla kauempana lähettimistä on ainoastaan kuunnella kaapelin kautta, koska dna:n kaapelin radiokanavat paukkaa kerrostalossa läpi piiskaradioon ja häiritsee ilmateitse kuuntelua. Nyt tämä koko fm alue halutaan "datapörinälle" niin ei sitten kuunnella mitään. Pitäisi oikein selvittää traficomin kanssa että jos kerta ei ole estettä poistaa kaapelista kanavat niinkuin dna sanoo niin mitenkäs dna häiriö joka heiltä aiheutuu. Voivatko tosiaan tehdä niin että jää ihmisiä jotka eivät voi enää radiota kuunnella (edes piiskalla). Kaapeli on tosiaan suljettu verkko, mutta vuotosäteilyä siitä tulee silti väkisinkin ja tämä tosiaan ongelma niille joilla ilmateitse signaali ei ole tarpeeksi vahva peittääkseen tämän vuodon. Tämä on periaatteessa sitten jo radiohäiriö fm taajuuksilla ja siihen on varmasti eri kanta traficomilla sen jälkeen. Peilailevat muutenkin vähäpätösempiä häiriöitä kuin fm taajuuksille tulevat.
 • Ei kaapeliverkko aiheuta häiriötä eetterissä välitettävään singnaaliin, kun käyttävät eri taajuuksia. Antennirasiasta tulee kyteä kaksoissuojattu kaapeli vastaanottimeen.
 • PW. Kyllä se nyt sattuu puskemaan häiriötä kun ollaan antennikaapeleiden vierellä. Vaimenee toki nopeasti, kun etäisyys kasvaa. Esim. kerrostalon olohuoneessa joka asuntojen välissä, joka kaukana ilmateitse tulevista lähetteistä (eli eivät ole voimakkaita) ja joka seinässä seinänaapureidenkin antennirasiat (toki rasia naapurin puolella) vuotaa hivenen ilmaan. Asut jossain liki lähettimiä, kun et moista huomaa? Kiinnostaisi tietää mikä on sinun kaukana? 5, 10, 15, 25, 40, ... km?
  Taajuuksista. Käyttävät kanavissa eri taajuuksia kuin ilmassa, mutta kaapelissa on myös kanavia taajuuksilla jotka ovat ilmassa toisen radiokanavan käytössä. Nämä kanavat ilmassa eivät kuulu edes kaapelissa. Aika kirjavaa noiden radiotaajuuksien kanssa dna:lla ollut eli voi olla ettet moista koe paikassasi. Eroja paljonkin eri puolella Suomea. Nyt kun täyttävät tämän koko taajuusalueen datalla niin puskee sitten aukottomasti koko alueelta niin siinä sitten ihmettelee jos ilmateitse ei ole signaali tarpeeksi voimakas sisäantenneihin ilman kaapelin aiheuttamaa kipua. Tiedän tuon kun jos ilmateitse suht vahvaa signaalia niin silloin kaapeli ei häiritse. Omien vanhempien luona kun ottaa radiosta antennijohdon seinästä niin vaihtuu radiokanava. Paljastui sillä kertaa eräs vikaantunut johto.
  Mutta vielä. Fm alue on kapea. Ainoastaan 20 MHz kaapelissa. Olisi kiva tietää mitä sillä aidosti voitetaan datassa. Onko hyöty radion menetyksellä todellakin niin merkittävä hyöty kuin siitä aiheutuva haitta? Tekniikka on selvästi lyssähtänyt, kun nopeuksia ei enää pystytä kasvattamaan ainoastaan levittäytymällä. Tosiaan mikä on aito hyöty siitä että uhrataan radiotaajuudet? Voisiko ilman sitä hyötyä pärjätä ja raivata muualta tai olla vain raivaamatta radiotaajuudet. Lopputulokseen vaikutus jää varmasti pieneksi.

 • Lisäksi voidaan kysyä onko moinen radiokanavien poistaminen kaapeliverkosta edes laillista koska ainakin Ylen kanavien on kuuluttava kaikkialla ja kaikille mm. kriisiajan tiedottamista silmällä pitäen ja vaara- ja hätätiedottamista varten!
 • Muutos saattaa olla lähempänä kun luulinkaan. Nyt DNA:lla on myynnissä nopeampia yhteyksiä tukeva modeemi.
 • Jäljet pelottavat, kun sanotaan, että siinä modeemissa on DNA customoidut asetukset.
  Tarkoittanee myös, että kaikki taajuudet valjastetaan jatkossa modeeminopeuksille ja kaapeliverkon kehitys loppuu, kun tilaa ei ole.

 • "Tarkoittanee myös, että kaikki taajuudet valjastetaan jatkossa modeeminopeuksille ja kaapeliverkon kehitys loppuu, kun tilaa ei ole."

  Just, ja kohta kaiketi loppuu myös tv-kanavien jakelu Dnan kaapeliverkossa ja kanavat siirtyy bugiseen Hubiin. Siinä vaiheessa meidän talo kyllä siirtyy joko omiin antenneihin tai Elisan kaapeliverkkoon!
 • Juuri sitä. Wi-Fi 802.11ac/n/g  ilman ax:ää.
 • Ja LAN-portitkin on vain 1 Gbit/s portteja.
  AVM FRITZ!Box 6660 Cable langaton Dual Band WiFi 6 -kaapelimodeemi
  Täysin yhteensopiva 802.11a/b/g/n/ac/ax standardien kanssa
  1 x 2,5 Gigabit LAN RJ-45, 4 x LAN RJ-45
 • Juu mutta kun Fritzboxeja ei kai saa Dnan verkossa käyttää, eikös se näin jotenkin mennyt.
 • Mitä muuten PW veikkaat, poistuuko seuraavaksi myös DVB-C kanavat Dnan verkosta ja tarjoavat pakkosiirtymää surkeaan Hubiin?
 • Kyllä Fritzboxeja saa käyttää. Joutuu vaan modeeminumeron ilmoittamaan DNA:lle.
  Tällä hetkellä en usko DNA:n poistavan DVB-C lähetteitä lähivuosina.
  Muutenkin vaikuttaa siltä, että DNA ei pyri toteuttamaan suurempia lähetysnopeuksia, kun uudet laitteet eivät niitä näytä mahdollistavan. Ilmeisesti tarjoavat suurempia lähetysnopeuksia, kun vapautavat FM-alueen sitä varten
  Toivottavasti pokkosiirtymää Hubiin ei tarjota minun elinaikanani.
 • dna on ottanut nyt ennakon fm-lähetysten totaalisesta poistamisesta ja ajatuksesta julkisesti. dna:lla on tällähetkellä velvoite lähettää Ylen radiokanavat ja tämä ei koske muita kanavia joka kyllä on huomattukin satsauksen niukkuutena. Ylen osalta on kyllä pohdinnassa, että nämä kanavat vapautuisi ja näin dna voisi asiakkaista välittämättä ottaa ne muuhun käyttöön. Tämä nyt ei ole vielä täysin lukkoon lyöty, vaikka dna jo ennakoi. Asia selvitetty eli radion osaltakin on Ylen osalta "must-carry":ta ainakin vielä.
 • Onko tiedossa onko jollain alueella jo radiokanavien poistaminen toteutettu?
 • "dna on ottanut nyt ennakon fm-lähetysten totaalisesta poistamisesta ja ajatuksesta julkisesti "

  Onko tässä nyt mitään perää? Ainoa lähde on DNA:n palveluneuvoja, eikä asiasta puhuta missään muualla kuin tällä foorumilla.

  Ylen radiokanavat kuuluvat siirtovelvoitteeseen, eikä siihen ole suunnitteilla muutoksia.
 • Sellaista: "Asia selvitetty eli radion osaltakin on Ylen osalta "must-carry":ta ainakin vielä."  
  Mitenkä tuo on selvitetty. Kyllä se varmasti riittää, että ne on eetterissä saatavissa.
 • PW. Traficomilta

  Hei,
  Tällä hetkellä kaapeliverkon siirtovelvoite koskee vain YLEn ohjelmia FM radion osalta. Pohdinnassa on, pitäisikö tuo FM radiokaista kaapeliverkossa vapauttaa internet- jakelun käyttöön ja kasvattaa näin kaapeliverkon datasiirtokapasiteettia.
  Kaapeliverkkojen säteilyvuodon tasolle on voimassaolevat raja-arvot. Lähtökohtaisesti kaapeliverkot on rakennettava ja ylläpidettävä niin, että vuotosäteily ei häiritse radioverkkoja. FM radiovastaanottoa ei voida turvata vuotavien (ja siis vaatimustenvastaisten) kaapeliverkkojen varaan.
  Jos FM radiovastaanottoa ei voida toteuttaa kaapeliverkon kautta, taloyhtiö voi asennuttaa ULA-yhteisantennin ja -jakelun. Tai sitten on vaihtoehtona esim. riittävän tehokas huoneistokohtainen ULA FM antenni, esim. T- muotoinen "lapamatoantenni".


  Ystävällisin terveisin,

  Yrjö Hämäläinen/Erityisasiantuntija/Digitaaliset yhteydet
 • Tuosta sun saamastasi Traficomin sähköpostista ei käynyt oikein selkokielellä selväksi että onko laillista se että DNA lopettaa kaikkien radiokanavien, siis myös Ylen, jakamisen verkossaan ja siirtää kapasiteetin netin käyttöön. Eli vähän ympäripyöreä vastaus.
  Noh, Raspberry on hankittu ja valjastettu ja valmis nettiradion käyttöön. Samaten partsilla on lapamatoantenni, hätätilanteita varten. Meillä on niin Faradayn häkkimäinen rakenne seinissä ettei mikään asema kunnolla kuulu radion omalla antennilla joten pakko käyttää noita hätäratkaisuja.
 • Ei ole laillista. Se vaatisi lainmuutoksen joka valmisteltaisiin liikenneministeriössä, ei Traficomissa. Sitten olisi lausuntokierros, eduskuntakäsittelyt ym. Aikaa menisi pari vuotta. Enkä oikein usko että must carry säädöksiä ruvetaan pelkkien radiokanavien takia avaamaan.
 • Virasto ja ministeriö ovat eri asioita.
 • edelleen Traficomilta

  Viestintäpalvelulain 227.1 §:n 1 kohdassa säädetään siirtovelvoitteesta. Säännöksen mukaan verkkopalvelua kaapeliverkossa tarjoavan teleyrityksen tulee siirtää kaapelitelevisioverkossaan korvauksetta Ylen radio-ohjelmistot. Traficom on saanut aiemmin joitakin yhteydenottoja liittyen siihen, ettei DNA toteuta uusissa kohteissaan Ylen radiokanavien FM-jakelua kaapeliverkon kautta. DNA ei jaa Ylen radiosignaalia näissä kohteissa nopean laajakaistan tarpeen vuoksi. DNA on tiedottanut virastoa asiasta ja virasto on käynyt useita keskusteluja aiheesta DNA:n kanssa.

  Jotta lain edellyttämä velvoite katsottaisiin täytetyksi, virasto on edellyttänyt, että DNA tarjoaa asiakkaalleen tyydyttävää ja maksutonta (antenni)ratkaisua kaapelijakelun tilalle. Myös Yle on suhtautunut asiaan myönteisesti. Säädäntö edellyttää, että siirtovelvoitetta tarkastellaan uudelleen vuoden 2021 loppuun mennessä. Traficom on esittänyt, että Ylen radio-ohjelmien siirtovelvoitteesta luovuttaisiin, velvoitteen tarkastelu tapahtuu liikenne- ja viestintäministeriön toimesta.  Ystävällisin terveisin,

  Sari Tujunen/Lakimies/Digitaaliset yhteydet

 • "Jotta lain edellyttämä velvoite katsottaisiin täytetyksi, virasto on edellyttänyt, että DNA tarjoaa asiakkaalleen tyydyttävää ja maksutonta (antenni)ratkaisua kaapelijakelun tilalle."

  Olisi kiva tietää millainen tuo Traficomin tarkoittama maksuton antenniratkaisu sitten on. "Lapamatoantenni" ikkunalle tai parvekkeelleko?
 • Minkähänlainen hässäkkä tuosta syntyy nopeammilla lähetysnopeuksilla, kun DNA:n kahtiajaon lähetyssuunnan taajuusalue on 5-64 MHz -0,5 dB ja suunnittelevat taajuusalueen nostoa 108 MHz:n.
 • @PW, Niinpä ja kiinnostaisi myös tietää tuleeko jokaiseen huoneistoon jotain antennipistorasiaremontteja tuon myötä, meidän talossa tuskin tulee koska meillä on ethernet-tekniikalla nuo laajakaistajutut.
 • Tuon kahtiajaon muut jaot ovat 118-1000 MHz -4 dB, joten tuo radiovekosta vapautuva 108 MHz:n asti kaista tulee tuottamaan ongelmia.
  Ei tosin oletettavasti vaikuta minuun, koska antennirasia on multimediarasia.
  Luulisi, että uudet kahtiajaot toimitetaan uuden järjestelmän modeemien mukana - toimivuus on sitten toinen juttu, mutta siitähän DNA ei ole tähänkään asti ollut kiinnostunut (Hubi).
 • Täällä antennirasioissa tv puoli 5-72 MHz ja 120-862 MHz. Fm-radio puolelle tuosta välistä. Jotenki diktaattorimaista lopettaa fm radio ja täten kiusata maksavia asiakkaita jotka radiota kuuntelee. Saati vielä aiheuttaa lisäharmia "vääristä" rasioista. Taloyhtiöissä kun asukkaalla ei ole minkäänlaista oikeutta itse vaihtaa rasioita. Dna vaan että "elämä on". Koko tunnuslauseesta nouse kuin niskakarvat pystyy. Elämä nimen omaan on tuollaista dna:n kanssa. Muiden kanssa paljon helpompaa. Tulee ikävä aikoja kun oma puhelinyhtiö oli paikallinen joka tarjosi palveluita. Dna aikakaudella se on muisto vain. Mottona nykysin että asiakkailta mahdollisimman paljon, mahdollisimman pienillä satsauksilla ja mitä jos pikemminkin vähän supistettaisiin. Tehkää taajuuksilla mitä tykkäätte mutta antakaa fm-radion soida ja jättäkää 72-120 MHz käyttämättä netti juttuihin. Kiitos.
 • Ettei nyt vaan olis niin että Dna noudattaa Norjan esimerkkiä jossa ei enää ole lainkaan FM-kanavia jaossa koska ne (FM-radiokanavat lopetettiin koko Norjan alueella ja korvattiin DABilla) ja nyt Telenor DNAn omistajana kuvittelee että Suomessa on samoin eli että FM-kanavat on lopetettu ja meillä (muka) DAB käytössä? Meillähän Suomessa siis oli joskus DAB kokeilussa mutta siitä luovuttiin.
 • Ei se Suoimessa käy niin helposti. Ensin pitääå saada YLE:n radiokanavat pois Must Carry tilanteesta.
 • Paikallisradiot ovat Norjassa edelleen analogisia ja sellaisina kai pysyvätkin koska DAB soveltuu huonosti paikallisradiotoimntaan. Ja DAB-siirtymä oli täysi katatrofi:

  " Less than 40% of the population is now listening to the public broadcaster NRK now on DAB+ only. However many Norwegians are rather online listeners and also there still local radio on FM as well as cross-border listening on Danish and Swedish FM radio."

  http://digitalradioinsider.blogspot.com/2020/02/dab-radio-sales-fiasco-in-norway.html


 • Ainakin maailmanradiolla kuuluu FM -kanavat täällä Sompasaaressa Dna:n kaapelitalossa. Televisiosta on radiokanavat poistettu.
 • @Mut, ei kuitenkaan ole missään ollut tiedotetta että Sompasaaressa olisi jo tehty tuo kaapeliverkon remppa jossa radiokanavat poistetaan kaapeliverkosta.

  Milloinkahan tuollainen remppa on odotettavissa Hgin Malmilla? Osaako/Saako Dna vastata tähän kysymykseen?
 • "Ainakin maailmanradiolla kuuluu FM -kanavat täällä Sompasaaressa Dna:n kaapelitalossa. Televisiosta on radiokanavat poistettu."

  Mut: Millainen järjestely teidän taloyhtiössä on noiden radiokanavien suhteen, onko ylimääräistä antennipistorasiaa tms. vai miten teidän talossa on tuo radionkuuntelu järjestetty? Kai nyt muutenkin kuuntelette radiota kuin pelkästään maailmanradiolla?
 • Ylipäätään kiinnostaa tietää millaisia teknisiä järjestelyjä on tehty niillä alueilla joissa DNA ei enää jaa kaapeliverkossa radiokanavia. Tuleeko esim. isot remontit huoneistoihin joihin vaikka esim. vedetään ylimääräiset antennijohdot ja antennipistorasiat?? Vai miten ne radiokanavien kuuntelut on järjestetty? Ei kai pelkkä lapamatoantenni parvekkeelle/ikkunaan?
 • Voi hyvä tavaton. Mistä nyt kuuntelen radiota? Oli aika shokki, kun näin että enää ei tule kanavista radiokanavat!


 • Nyt loppuu radiokanavien jako ktv-verkossa Pohjois-Espoossa.

  Myyntipalvelu eikä aspa tiennyt yllättäen asiasta mitään.

  DNA kaupassa kerrottiin että dna tarjoaa neljän euron lapamatoantennin.

  Melkoista pelleilyä kun siirtovelvoite on voimassa ainakin tämän vuoden loppuun. Ja tuo lapamato ei kovin kaunis sisustuselementti olohuoneessa ole.

  Ja vielä toinen kanavahaku kuukauden sisään.
 • FM: Dna:n sanoin, elämä on.

  Dna on parantanut vuosien aikana palveluita karsimalla. Ennen vanhaan näkyivät tv:ssä eurosport:tia, euronews:siä... salaamatta. Sitten kortille korttimaksulla ja lopulta kanavapaketteihin. Aidosti radion 20 MHz:n kaista on yksi kärpäsen *aska jonka vois aidosti myös jättää, mutta jälleen halutaan karsia palveluita. Syitä kyllä keksitään (muut operaattorit eivät ole poistamassa). Alkaa olee koko dna palveluiltaan "halpaoperaattori" paitsi hinnoissa.
 • Ainakaan asiakastiedotteissa ei tuosta ole mainintaa, joten olisikohan tuo Pohjois-Espoon erikoisuus. Onko siellä esiintynyt häiriöitä TV-lähetyksissä, kun alue on YLEn maston lähellä, jolloin suora säteily voi haitata?
  Lapamatoantennilla ei voine korvata kaapeliverkon FM-lähetteitä, kun Pohjois-Espoo on kaukana mainosrahoitteisten FM-kanavien lähtyspaikoista ja muutoinkin uusissa taloissa ikkunat eivät läpäise FM-lähetettä.
 • Vois googlata dna ja ficom:kin, että docsis 3.1:sen käyttöönottaminen on mahdollista ilman että poistetaan FM-radio kaapelista. Uskon myös heidän tietävän, vaikka perustelevat sen juuri docsis 3.1:sen käyttöönotolla. Kyseessä täysin palvelujen vähentäminen eikä se että porukka epäpätevää taikka hyvin vanhoilla tiedoilla liikenteessä.
 • Dna korvaa jonku "lapamato" antennin. Alkujaan omilla vanhemmillani oli lapamatoantenni eikä radiokanavat kuuluneet hyvin. Aikoinaan laitettin radioantenni ulos mastoon tv-antennin kanssa. Radio toimi tämän jälkeen hyvin. Nyt 1,5 vuotta (2020) sitten vanhemmilleni tuli dna:n kaapeli-tv minun suositellessa, sillä saa radiot ja tv:t sekä netin. Haravat tietenkin pois katolta. Nyt dna sitten lopettaa fm-radion ja tarjoaa sitä lapamato antennia. Paluu siis lähtöpisteeseen. Miksi dna ei kysy asiakkaiden mielipiteitä, että haluavatko kuulla fm-radiota jatkossakin? Mielivaltaisesti vain poistaa! Hyvittääkö dna liittymismaksut, jos tästä syystä kaapelin irtisanoo, sekä kustantaa haravat takaisin sekä vahvistimen? Näitä tosiaankaan ei olisi poistettu eikä liitytty kaapeliin, jos tämä olisi ollut tiedossa. Tuskin korvaa, elämä on. Kallis tästäkin kokeilusta tuli.
 • Tulipahan mieleen, että alueellamme DNA saneeraa koaksiaalikaapeliverkkoa kuituvekoksi. Ottavat kuidun käyttöön joskus syksyn aikana. Näinköhän meilläkin tuolloin putoaa FM-kanavat pois (teknisten muutosten johdosta).
 • PW voitko kertoa millä alueella saneeraavat? Oulun alue kiinnostaa. Sinänsä FM-kanavien poistuminen ei vaikuta, koska kesän aikana virittelin hyvän ula-antennin, sain jopa enemmän kanavia käyttöön kuin kaapelista.
 • Olen Helsingin Lassilassa.
 • Itselläni kaapelimodeemi on suoraan haaroittimessa johon tulee kaapelitv koksi maan alta. Ei siis seinärasiassa ensinkään. Luultavasti kaikissa uudemmissa (2000-luvulla rakennetuissa) pientaloissa on nän.
 • SSS: Onko tuo operaattorin tekemä asennus vai oletko itse tehnyt noisen virittelyn - vai edellinen asukas?
 • SSS: tuo vastaa kerrostaloasuntojen telekaapia, josta olisi tarkoitus rakentaa sisäinen jakoverkko. Voihan siihen toki modeemin liittää, jos se siinä toimii asiallisesti.
 • SSS: Etkö le kaapeliverkosta ottanut käyttöön TV- ja rdiopalveluita, kun tämän otsikon alle tuota kerroit.
 • PW: omakotitalo vm 2010. Dna koksi asennettiin DNA toimesta  viimeviikolla teknisessä tilassa suoraan haaroittimeen. Siitä lähtee seitsemälle TV rasialle kaapeli huoneisiin. Kahdeksanteen haaroittimen liittimeen dna asentaja yhdisti kaapelimodeemin. Kaapeli-tv verkon kanavat näkyvät hyvin. Netti toimii hyvin, tosin joillakin ds kanavilla virheilyä. 


 • SSS: OK! Miten alkuperäinen vistisi liittyi kaapeliverkon radiokanaviin?
 • Taitaa tosiaan olla niin, että ULA-jakelu ajetaan pk-seudulla ensi vuoden aikana alas?

  Tästä kertoo 15.9. tähän ketjuun nimimerkin "FM" lähettämä viesti.

  Siitä kertoo myös se, ettei Jouluradiota (100,5 MHz) enää tänä vuonna lisätty verkkoon kuuluvaksi (= mitään panostuksia tai muutoksia ei enää tehdä?).

  Jouluradio kertoo sivullaan https://www.jouluradio.fi/taajuudet että taajuus olisi tälläkin kertaa tuo sama vanha,  mutta mitään sieltä ei todellisuudessa kuulu.
 • Ei kuulu Jouluradio vieläkään.
 • DNA vastasikin Facebookin puolella kysymykseen: https://www.facebook.com/dna.fi/posts/4740796949276620

  4.11. "näinhän se" arvasi oikein.
 • Meillä oli 11-12.11 nettihuolto, joka kesti 8 tuntia. Sen jälkeen kaapeliverkon radio toimii edelleen. Ilmeisesti eivät vielä ottaneet kuitua käyttöön.
 • Pikku hiljaa alkaa rasittaa nämä erilaiset verkko- ja kanavamuutokset, kun se tarkoittaa sitä, että kaikki tv:t ja radiot pitää viritellä uudelleen. Tämä koskee omien laitteiden lisäksi muutaman muun suvussa olevien laitteiden virittämistä.
 • jos on vähänkään uudempi tv niin se virittää kanavat itsenäisesti, riittää että hyväksyy. Sama juttu jos on antiikkisen telkkarin kanssa joku boxi, niin ne kysyy että "kanavalista päivittynyt, päivitetäänkö"  .. (ainakin meillä elisaviihde boxi ja 2007 vuosimallin tv)

 • Nimimerkki "ei se", mitä tuossa Dnan facebook-postauksessa sanotaan? Facebook on tehnyt mahdottomaksi lukea viestejä kirjautumatta ja itselläni ei ole eikä myöskään TULE ikinä Facebook-tunnuksia!!! Vihaan koko Facebookia ym. somea.
 • Esimakua tuli :-( Olen paljon kuunnellut Nostagia kanavaa taajuudella 101,0 MHz. Tänään tuo Nostalgia katosi ja tilalle tuli BAS_I kanava.
  Taitaa DNA:n radiolähetykset olla kanavayhtiöiden temmellyskenttä, jossa vaihtelevat kanavia eri taajuuksille.
 • BAS_I kaava taitaa olla jonkun häirikön luoma, kun sieltä tuntuu tulevan pelkkää pörinää ja epämääristä puhetta.
 • Nostagia palasi normaalilla äänenlaadulla.
 • Meillä on sellainen ku Must Carry periaate eli kaapelioperaattoreiden on tällä hetkellä pakko jakaa kaapeliverkossa Ylen FM-kanavat sekä Ylen TV-kanavat. Ei DNA voi kävellä niin vaan tuon lain yli https://yle.fi/aihe/a/20-10001967

  Toivo
 • https://www.digita.fi/ajankohtaista/eurooppalainen-etsi-standardoi-5g-broadcastingin-tvn-jakelustandardiksi/

  Eli muutoksia tullee myös antenniverkkoihin kun nykyiset DVB-T2 verkotkin suljetaan ja FM-verkko myös eli radiovastaanottimet menee ilmeisesti myös antenniverkoissa uusiksi...
  Jari
 • Digita tietenkin toivoo 5G-Broadcastingista pelastajaa korkeiden mastojen ja tehokkaiden lähettimien verkolleen. Kyse on kuitenkin lineaaritelevisiosta, kun juuri nyt virta näyttäisi vievän nettistriimauksen suuntaan ja yksilöllisiin katseluaikoihin. Broadcasting on tietysti tehokasta, kun 2 milj. suomalaista katsoo suorana olympiajääkiekon loppuottelua, mutta kuinka usein tällaisia tilanteita tulevaisuudessa on? Sitten tarvitaan vielä se varakas tv-yhtiö, joka DVB-T/T2-verkkojen ja nettipalvelun oheen kustantaa 5G-verkon, ainakin ylimenokaudeksi. Katsojienkin puolella seuraa pientä puuhaa antennijärjestelmien kanssa. En pidättelisi hengitystäni...
  Papparainen
 • Papparainen, en oikein usko lineaaritv:n kuolemaan, sitä tarvitaan vähintäänkin hätätiedotuskanavana ja uutisten esittämiseen. Sitäpaitsi kaikilla ei ole tietoteknistä osaamista suoratoistoon, tai kenties ei ole laitteita, tai halua antaa luottokortin, jos sellaisen edes omistaa, numeroa kasvottomalle firmalle josta se voi vuotaa vääriin käsiin. Joten uskon että lineaaritv tulee pysymään kauankin, ihmettelen että joku viitsii katsoa telkkaria kännykän tai tabletin pieneltä näytöltä kun voisi katsoa ihan suureltakin ruudulta. Toki on kaikenlaisia chromecasteja ym. mutta siihenkin vaaditaan tietoteknistä tietämystä. Minun vanha äitini tuskin osaisi käyttää suoratoistoa, minä muutenkin avustan häntä tietotekniikassa kun hän hädin tuskin osaa sähköpostia lähettää ja lukea, tai googlata tietoa. Hän ei osaa edes Yle Areenaa käyttää ilman apuani. Joten eiköhän pidetä se lineaaritv muiden jakeluteiden rinnalla vielä pitkälle tulevaisuuteenkin.
  Jari
 • Jari, en minäkään usko lineaaritelevision kuolemaan lähivuosina enkä varsinkaan toivo sitä. Sen merkitys kuitenkin pienenee, niin kuin itse omasta käyttäytymisestämme huomaamme. Kyse on ainakin siitä, kannattaako toimiva järjestelmä korvata suunnilleen samanlaisella kovaan hintaan. Tietoteknisesti taidottomat ihmiset vähenevät nopeasti, sillä nyky-yhteiskunnassa ei yksinkertaisesti muuten selviä. Samassa taloudessa kanssani asuva mummeli käyttää aivan sujuvasti älypuhelinta, -televisiota, tablettia ja Chromecastia 😊. Nettistriimit ja pienet näytöt eivät muuten liity yhteen mitenkään.
  Papparainen
 • "Nettistriimit ja pienet näytöt eivät muuten liity yhteen mitenkään. "

  Ei muuten liitykään mutta nuorempi sukupolvi tutkimusten mukaan katsoo juuri nettistriimejä pieneltä näytöltä. Sitä ihmettelen.
  Jari
 • Jarin laittamassa linkissä asiat on sanottu sopivan epäselvästi. FM on toki taajuusalue, mutta DVB-T2 ei ole taajuusalue, vaan pakkaustapa. Toki taajuuskaistaa niidenkin lähettäminen vaatii.
  DVB-T2.n laajempaa käyttä ei näköpään ole lisätty, joten antenniverkon siirtymistä HD-kelpoiseksi saataneen odottaa vielä pitkään, vaikka se taajuuskaistaa vapauttaisikin muuhun käyttöön.
  En kyllä usko, että FM aluetta otettaisiin G5:n käyttöön eetterissä.
  PW
 • PW, Siis se FM-alue korvataan 5G-broadcasting joka on hieman eri asia kuin 5G puhelimissa ja -nettiliittymissä.
  Jari
 • @PW, Jari. FM ei ole taajuusalue vaan modulaatiomenetelmä, kantoaallon taajuusmodulaatio (FM = Frequency Modulation). Sitä käytetään mm. yleisradiolähetyksissä, eri maissa hieman eri taajuusalueilla.
  DVB T2 ei ole pakkaustapa, vaan digitelevision lähetysjärjestelmä, ETSI-standardi. DVB-järjestelmät, myös T2, ovat varsinaisia kalupakkeja, jotka sisältävät vaikka mitä. Mm. monimutkaisen, kaksinkertaisen modulaation (jossa on valinnanvapautta), virheenkorjausmenetelmiä, striimien multipleksausta, erilaisia koodaus- eli pakkausvaihtoehtoja niin videolle, äänelle kuin datallekin. Ym, ym, ... ym.
  Papparainen
 • 5G-broadcastingin mahdollinen käyttöönotto on sitten aivan oma lukunsa. ITU:n taajuusjakosuunnitelmassa sille tuskin on varattu mitään taajuusaluetta, toistaiseksi. Ensin on odotettavissa byrokraattista, kansainvälistä vääntöä...
  Papparainen
 • Kokeilin YAMAHA:n A/V vahvistimen nettiradiota ja petyin tarjontaan ja toiminnallisuuteen :-(
  PW
 • Radion must carry-velvoitteesta ehtii vielä antamaan  lausunnon:

  "Arviomuistiossa ehdotetaan, että Ylen televisio-ohjelmistoja koskeva siirtovelvoite säilytettäisiin ennallaan. Myös yhteisantennijärjestelmän ylläpitäjiä koskeva velvoite säilyisi. Muistiossa ehdotetaan myös, että siirtovelvoitetta ei laajennettaisi. Radio-ohjelmistojen osalta arviomuistiossa esitetään perusteita sekä velvoitteen säilyttämisen että purkamisen puolesta sekä esitetään erilaisia vaihtoehtoisia etenemistapoja. "

  https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=85006b72-f83b-4e44-9c0c-45356d53fef6
  hdmi
 • Onko tietoa/arvausta, milloin tämä villitys saapuu Ouluunpäin?
  Petri Nieminen
 • Petri: Jos asia kiinnostaa, niin kannattaa seurata huoltotiedotteita. Parempaa arvausta kukaan ulkopuolinen tuskin osaa tehdä ja henkilökuntakin on tuosta hiljaa.
  PW
 • Nytten se todella tapahtuu dna alkaa poistamaan Fm -kanavia.
  ovatko nämä työt alkamassa laajemmin tänä vuonna ?
  https://www.dna.fi/huoltotiedotteet?type=resttukari2&id=104929&scrollTo=epe9FOlih39T

  PKS:n kaapelitelevisioverkossa suoritetaan kaapeliverkon suorituskykyä parantavia päivitystöitä.
  Päivityksestä aiheutuu lyhyitä hetkellisiä katkoksia kaapelilaajakaistan ja -television toiminnassa kello 8-16 välisenä aikana.
  Päivityksen jälkeen kaapeliverkon tv-kanavat tulee hakea uudestaan laitteen ohjeiden mukaisesti. Useimmat laitteet tekevät kanavahaun automaattisesti.
  FM-radiokanavia ei ole muutoksen jälkeen mahdollista kuunnella DNA:n kaapeliverkon antennipistokkeesta, jatkossa vastaanotto onnistuu suoraan FM-radioverkosta tai internetin kautta.
  Muut antennivastaanottoon tarkoitetut DVB-T-merkityt vastaanottimet, kuten televisio tai digiboksi eivät myöskään enää muutoksen jälkeen toimi DNA:n kaapeliverkossa.

  tom
 • Nähdäkseni tuo tapahtuu vain niissä osoitteissa, missä DNA on kupariverkon rinnalle asentanut kuitukaapelin, jonka nyt ottavat käyttöön.
  00930 Helsinki
  Kauppakartanonkatu
  Lehdokkipolku
  Maksaruohonpolku

  01280 Vantaa
  Maalinauhantie
  Rajakentänkuja
  PW

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.