Siirry uusimpaan kommenttiin

Radiokanavien poisto kaapeliverkosta = asiakkuuden poisto DNA:lta

Asun 00520-alueella ja taloudessamme on 3 radiovastaanotinta antennipistokkeessa kiinni. Siinä vaiheessa kun FM-kanavat eivät enää toimi antennipistokkeesta tulen irtisanomaan kaikki maksupalveluni (3 kanavapakettia ja netti) DNAlta ja teen voitavani, jotta taloyhtiömme kaapelioperaattori menee vaihtoon. Jos olet samoilla linjoilla niin viestittäkää tämä DNA:lle.
Tomi

Kommentit

 • Varmaankin tulee näin käymään.
  DNA tulee tämän tyhmyyden takia menettämään asiakkaitaan.
  Aqualung
 • Tai sitten DNA saa uusia asiakkaita docsis 3.1:stä kiinnostuneista ihmisistä, kun sen ottavat käyttöön.
  Toisen tappio on toisen voitto. Minulle se on tappio.
  PW
 • Totta PW, toisille voitto ja toisille tappio ja ehkä taloutemme on radion kuuntelussa jo hieman vähemmistöä sitten mutta tosiaan meillä panostettu hyviin radiovastaanottimiin sillä oletuksella ettei tällaista perusinfran muutosta olisi näkyvissä (=antennirasian R-pistokkeen obsolointi) niin kauan kun FM-radiolähetykset jatkuvat.
  Talouden uusin vastaanotin jo tukee nettiradiota Tune-Innin kautta mutta esim. YLEn lähetykset eivät sieltä kautta ole kuunneltavissa. Lisäksi esim. YLEn Mondo (ent. Capital FM) ei ole netissä lainkaan. Radion sisäkuuluvuus meillä ei ole todellakaan täydellistä. Esim. teleskooppiantennit/vahvistimet sisällä ovat yksi vaihtoehto mutta niiden asentoa joutuu sitten muuttamaan kuunneltavien asemien mukaan. Tällaista säätämistä en todellakaan nykypäivänä kaipaa! Kolmeen vastaanottimeen alkaa olla jo hieman haasteellista vetää jostain parvekkeelta antennivahvistimen kautta menevää johtoa sisätiloissa.
  Meidän taloyhtiössä ei docsisista ole suoraan hyötyä kun taloyhtiön (DNA) netti tulee ethernet-piuhoituksella huoneistoihin. Varmaan tämä sama tilanne kaikissa uudemmissa rakennuksissa. Ehkä tuosta sitten saadaan jotain kapasiteettia koko taloyhtiön nettiin mutta henk.koht. olisin mieluummin nähnyt radion toimivuuden jatkuvan.
  Joka tapauksessa aion tätä järjettömyyttä vastaan äänestää jaloillani ja siirtää palveluni alkuun toiselle operaattorille, joka myöskin tarjoaa kuituyhteydet tähän taloon ja tulen taloyhtiössä lobbaamaan sellaiselle kaapelioperaattorille siirtymistä TV/Radion osalta, jotka nämä molemmat palvelut toimittavat antennirasiaan saakka.
  Tomi
 • Asun n. 10-15 km:n päässä radiolähettimestä ja 4 kerroksessa. Korvasin kaapeliverkosta tulevan kaapelin 1,35 m pitkällä ULA-antennilla ja A/V-viritimen viritin ei löytänyt kaikkia kanavia. Kun muutin antennikaapelin toteutusta jonkin verran, niin sain kuuluviin samat radiokanavat, mitä kaapeliverkossakin on tarjolla + 4 muuta kanavaa.
  Voi olla, että asuinpaikasta riippuen voi olla haasteellista saada radiokanavia kuulumaan.
  A/V vahvistimeeni ei voi virittää uusia nettikanavia, vaan siinä on valmiina määrätyt kanavat (YLE kyllä löytyy), mutta sen käyttö on hankalaa. Valittu kanava kyllä toistuu, mutta jos haluaa vaihtaa kanavaa, pitää avata telkkari ja kaulosäätimellä käydä vaihtamassa kanavaa (niiden järjestykseenkään ei voi vaikuttaa) eikä niillä ole mitää numerotunnusta. Eli käyttö on hankallaa ja vaimo ei sellaiseen suostuisi.
  PW
 • Aika vähän sait noita lisäkanavia DNA:n jakeluun nähden. Laskin, että vähintään kahdeksan pitkäaikaisen toimiluvan (2020-29) omaavan kanavan signaali on puuttunut DNA:lta.

  Finest FM
  Groove FM
  HitMix
  Järviradio
  Kasari
  Lähiradio
  Suomirock
  Ysäri

  Näihin vielä päälle nuo säännölliset pari kertaa vuodessa lyhytaikaisilla luvilla lähettävät (max 3kk) kanavat, niin vajaus DNA:n tarjonnassa on ollut hyvin merkittävä. Jouluradio oli 2020 asti ainoa lyhytaikaisella luvalla lähettävä kanava, jonka DNA suostui verkossaan välittämään 😀

  https://www.traficom.fi/fi/viestinta/tv-ja-radio/radioasemat-suomessa
  https://www.traficom.fi/fi/viestinta/tv-ja-radio/radioaseman-perustaminen-ja-radiotoiminnassa-tarvittavat-luvat

  https://fmscan.org/main.php?qth=Helsinki&l=24.9341667&b=60.1755556&csave=2

  joopa joo
 • Nyt kun DNA poistaa FM- ja DVB-T sibnaalit verkostaan (pääsiäisviikolla 3 postialuetta ja syksyllä 2021 Pohjois-Espoo), niin se ennakoineen docsis 3.1
  käyttöönottoa.
  Mitenkähän DNA meinaa siitä selvitä pelkillä olkoverkon muutoksilla?
  Antennirasian TV-pistokkeesta on suodatettu FM-alue pois, joten Ilman antennirasian muutosta tuskin saadaan docsis 3.1 yheydet toimimaan luotettavasti.

  joopa joo: Tuo että sain noin vähän lisäkanavia, johtunee siitä, että noita muita ei lähetetä Espoon mastosta ja sisäantenni ei pysty muita vastaanottamaan. Sain Grove FM, Lähiradio, Suomirock ja Trombit (107,4 MHz) kanavat


  PW
 • Näinhän se on, kaapelimodeemeita varten antennirasiat tulisi vaihtaa laajakaistaisella data-liittimellä varustettuihin. Tai siirtyä jenkkimalliin, jossa seinässä ei ole mitään antennirasiaa, vaan pelkkä liitin.

  Kannattaako tällaisista remonteista sitten maksaa mitään? Mielestäni ei, sillä kaapelimodeemi on joka tapauksessa Ethernettiä ja valokuitua kömpelömpää ja häiriöherkempää tekniikkaa.
  irritus
 • @PW, kyllä Kasari, Ysäri ja HitMix kuuluu pohjois-Helsingissä eetterin kautta, en tosin tiedä mistä mastosta eli onko Latokasken, Metsälän vai jonkin muun maston kautta. En siis tiedä miksi et saanut noita kuuluviin sisäantennilla.
  Jari
 • Antenni on kiinteästi paikallaan. Asun Lassilassa (Länsi-Helsinkiä) ja ikkuna on länteen, eli Latokasken suuntaan.
  Ilmeisesti nuo tulevat Metsälästä.
  Kävin vielä varmuuden vuoksi koko FM-taajuusalueen läpi 0,05:n MHz:n portain, eikä niitä löytynyt.
  En sitten tiedä onko A/V vahvistimen vastaanotto epäherkempi kuin muiden radiovastaanottimien.
  PW
 • https://www.satshop.fi/109170.html Tälläisellä kuuntelen fm radiokanavat kuuluu Ruotsin kanavatkin tänne Oulun suunnalle ja telkkari kanavat myös saa samalla 10 kerroksessa on antenni kiinni

  Sami Rautio
 • docsis 3.1 antaako se parempaa netti kyytiä sitten tuo kun mun kaapeli modeemi tukee sitä, pääseekö sitten yli 1Gb vaihtelee nyt 600-900Megan välimaastossa tällä tekniikalla.

  Sami Rautio
 • Ymmärtääkswni vastaanottonopeus ei nouse. Lähetysnopeutta saataneen nostettua.
  PW
 • " kyllä Kasari, Ysäri ja HitMix kuuluu pohjois-Helsingissä eetterin kautta, en tosin tiedä mistä mastosta eli onko Latokasken, Metsälän vai jonkin muun maston kautta. "

  Jahas, tuo FMscan-linkki ei toiminut oikein.

  Tarkoitus oli: mene sivulle https://fmscan.org > valitse set location OK > kirjoita hakukenttään Helsinki ja paina suurennuslasia > valitse name -sarakkeesta ylin linkki.

  Kasari ja Ysäri lähetetään Hanasaaresta, HitMix Pasilan tornista.

  joopa joo
 • @Sami Raitio Ei varmasti nuo Satshopin FM antenneilla kuulu kerrostalon sisällä. Uudemmissa kerrostaloissa on isommatkin huoneistot vain yhteen ilmansuuntaan. Tietysti auttaa jonkin verran , jos laittaa parvekkeen kaiteeseen kiinni. Esimerkiksi Tampereella kuuluu 33 FM eri radiokanavaa , jotka nyt vielä kuuluu DNA kautta . Tosin muutamassa on taustakohinaa, riippuu säästä.  Kysyin antenniliikkeestä ja ne vahvisti, että jos teillä näkyy DNA kaapeli TV lähetykset , niin kyllä silloin DNA hoitaa ne FM radiokanavatkin. Mutta esimerkiksi Elisan kaapelista puuttuu FM radiokanavia 12 kpl suhteessa DNA.
  kysyn
 • Kysyn: Selkeesti on ilmoitettu, että meidän kaapeliverkosta poistuu 13.4 FM-kanavat ja DVB-T kanavat teknisen muutoksen yhteydessä. Nyt tämä koskee 3:a postinumeroaluetta, mutta jatkoa varmasti seuraa. Antenniliike voisi päivittää tietonsa ajantasalle. Pääkaupunkiseudulta poistuu 24 radiokanavaa.
  PW
 • Katsoin DNA sivulta mitä radiokanavia se jakaa Tampereella ja siinä on 29 kanavaa, mutta siinä on niitä radiokanavia jotka ovat vaihtaneet nimeä, jo yli vuosi sitten .Tiedän koska virittimessäni on 36 pikapaikkaa radiolle ja Rs radio ilmoittaa kanavan nimenkin näytössä. Muuten raimomakela.fi ilmoittaa nettisivullaan pääkaupunkiseudulla kuuluvat radiokanavat ja linkki nimestä myös nettiradioon. Yhteensä 54 FM radiokanavaa kuuluu on toki joukossa Virolaisia kanaviakin.
  kysyn
 • Kaapeliverkossa on 24 kanavaa. Sisäantennilla sain vastaanotettua 28 kanavaa. Saatavuus on vastaanotin- ja sisäantennikohtainen asia. Nettikäyttö on hankalaa.
  DNA ei vuosiin ole ylläpitänyt kanavaluetteloa kaapeliverkossa.
  PW
 • Kävin eräässä taloyhtiössä (entistä HTV:n aluetta taisi olla) jossa useampi DNA kaapelitelevisio verkkoon liitetty rappu. Rapussa tiedote että, tapahtuu huoltotyö jonka jälkeen antenniradio R-pistokkeen kautta ei enää radiokanavien vastaanotto onnistu. Siellä missä kaapelitelevisio operaattori ei välitä asiakkaille alueella kuuluvia FM radiokanavia. Parhaimman ja häiriöttömän kuuluvuuden pääkaupunkiseudullakin tarjoaa ulkoantenni. Tuon taloyhtiön vieressä on toinen myös DNA kaapelitelevisioon liitetty yhtiö siellä on asennettu erilliset ulkoantenni radiolle jokaisen rapun katolle.
  Vilho
 • Vilho@ "Siellä on asennettu erillinen ulkoantenni radiolle jokaisen rapun katolle"
  Onko tuo kerrostaloyhtiö ? Onko Siinä on sitten oma johtokin sisälle rasiaan saakka ? Niitä henkilökohtaisia sateliitti antenneja asukkaat ottivat ja asentelivat ennen nopeata nettiä, tai eihän netissä silloin jaettu tv kanavia.
  Meneekö kehitys nyt niin että jokaisella pitää olla nettiradio ! Kuten ilman älykännykkää ei ihminen juuri pärjää. Lista internet radioista, mutta kyllä laitteen omilla kaiuttimilla on ääni matkaradion luokkaa. WLAN-internetradiot edullisesti netistä | electronic-star
  kysyn
 • Oletteko selvittäneet onko laillista lopettaa peruspalvelu fm radiokanavien välittäminen asiakkaille pelkällä tiedotteella huoltokatkosta jossa tuo tapahtuu? Kaapelitv lähtökohtaisesti perustuu siihen ettei taloyhtiö tarvi erillisiä omia antenneja (ja ne onkin usein poistettu katolta ja tulpattu antenniliikkeen toimesta) kun kaapelin kautta tarjotaan tv-ja radiokanavat.
  Tutofani
 • DNA toimii varmaankin vähintään lain rajamailla tässä - Ylen mustcarryahan ei ole laista poistettu.

  Radio (Ylen kanavat) kuuluu sisäantennillakin, mutta heikentäähän tämä palvelua, ktv:sta saatavaa todellista hyötyä, vaikkakin useilla paikkakunnilla useita kaupallisia kanavia ennestäänkin puuttunut ktv-jakelusta. PK-seudulla näitä oli 8 kpl.

  DNA:n toteutuksessa, jossa jokaisen kanavan taajuus vaihdetaan kaapeliverkkoon toiseksi, laitteiden hankintakustannukset lienevät kanavaa kohden sen verran suuret, että tämä on hidastanut noiden lisäämistä. Viimeinen lisäys on ollut 2014 lisätty taajuus 94,6 MHz (alunperin Loop, sitten Aalto, nyt MeNaiset).

  Jos mustcarry ei edelleenkään poistui laista, kannattaa olla Traficomiin yhteydessä asiasta. He voivat tarvittaessa uhkasakolla velvoittaa DNA:ta jakelemaan mustcarryn alaiset kanavat verkossaan. Toki tuo prosessi vienee muutaman vuoden helposti.


  joopa joo
 • Aloitin tämän keskustelun ja tässä hieman päivitystä ja kommentointia.

  Olen nyt kokeillut paria suht yksinkertaista antenniviritystä sisätiloissa enkä ole onnistunut löytämään sellaista paikkaa, jolla kaikki (tai edes ne joita eniten kuuntelen) radioasemat olisivat kuultavissa ilman sihinöitä ja rutinoita. Tällä tiellä ilmeisesti kuitenkin pakko jatkaa ja ehkä siirtää jotain parvekkeelle, jos radiota edelleen haluan helposti kuunnella.

  @PW kommentoit jossain kohtaa nettiradion kuuntelun hankaluutta, enkä voi muuta kuin yhtyä siihen. Tosiaan uusin vastaanotin (Denon-merkkinen) tukee nettiradiota TuneInnin kautta.

  TuneInnistä on sinällään lakkautettu esim. YLEn kanavat mutta sinne voi lisätä Custom urleja ja kun käy Areenan playerista oikeat urlit metsästämässä niin ne pystyy sinne lisäämään. Eli homman stepit: 1) tee Tune In -tili (hurraa, taas yksi tili, josta kaupallista käyttäytymistäsi voidaan seurata, 2) metsästä ko. urlit (YLE ei näistä julkisesti ilmoita samaan tapaan kuin radiotaajuuksista esim.) 3) tappele ilta, pari TuneInnin iOS-bugien kanssa, jonka takia nuo eivät iPhonella toimi kuin Car Modessa, 4) huomaat sitten kuitenkin että Denonin pää osaa ne soittaa mutta niistä ei voi luoda Denoniin ns. HEOS favoriteja, joka yksinkertaistaisi niiden käyttöä huomattavasti (=vastaisi suunnilleen radiokanavan vaihtoa kanava ylös/alas -näppäimellä). 5) Opettelet käyttämään vastaanottimen nettiradiokäyttöliittymää, joka todellakin on jostain syvältä. Esim. valitset kanavan navigoimalle ensin Favorites-valikkoon, sitten selaat haluamaasi kanavaan ja saat valittavaksesi optioita, joista yksi on "Play Now". Ja tosiaan näitä kanavia ei tuo Denon ainakaan anna plärätä millään. "Vaimotestiä" tämä käyttöliittymä ei todellakaan ikipäivänä tule läpäisemään.

  Varmaan näitä nettiradiovastaanottimia on parempiakin muttä en itse ajatellut sellaiselle tarvetta ihan heti. Vaikeaa nähdä tätä vaihtoehtona perinteiselle helppokäyttöiselle radiolle. Ja tietysti näissä on se, että jokin kaunis päivä softatuki päättyy tällekin ja jo käyttöopaskin varoittelee TuneIn-integraatiosta, jotta se voi loppua milloin hyvänsä. Kaikin puolin aikamoinen muutos vanhaan radiovirittimeen ja sen käyttöön.

  Olen ollut yhteydessä isännöitsijään tilanteesta ja tuonut näitä vaihtoehtoja esille. Samalla kyselin isännöitsijältä millainen tuo DNA:n kanssa tehty sopimus on. Meidän taloyhtiö on tehnyt kolmen vuoden sopimuksen, josta vajaa vuosi vielä jäljellä. Itseäni kiinnostaisi kovasti sopimuksen sisältö ja tällaisen muutoksen vaikutus siihen kesken sopimuskauden. Isännöitsijän kommentti oli, että sopimus on vain netistä ja kaapeli-tv:stä, eikä radiosta mainita mitään. Tosin, en usko, että tämä mielipide oli lakiteknisesti kovinkaan tietävä. Samoin tuo must-carry -velvoite on mielenkiintoinen. Joka tapauksessa aion taloyhtiön hallitukselle tehdä lisää kyselyitä ja ehdotan sinne myös kaapelioperaattorin vaihtoa heti kuin mahdollista. Oma taloyhtiömme on siis sellainen, jossa netti tulee ethernetillä huoneistoihin ja olen ymmärtänyt että nuo kaapelimuutokset ja radion poisto tuo hyötyä vain niissä rakennuksissa jossa netti toimii tv-kaapelin kautta. Eli tosiaan aivan hyödytön "parannus" meille.

  Meidän alueella, vaikka onkin 00520, ei vielä ole ilmoitettu milloin radion toiminta kaapelissa lakkaa mutta tosiaan aion myös itse irtisanoa henk. koht. sopimukseni DNA:n kanssa heti kun näin käy.
  Tomi
 • DNA on tosiaan "innostunut" tuosta kaapelimodeemista kun taas kilpailijat (elisa ja telia) uusimmissa kohteissa toteuttaa netin useimiten ethernetillä tai vdsl tai vastaavalla tekniikalla.

  Olen itse käynyt monissa taloyhtiöissä joissa häiriötön, suhinaton radion kuuntelukokemus toteutuu ainoastaan kytkemällä radio antennirasian R-liittimeen.

  Moni FM taajuudella lähettävä radiokanava tarjoaa myös nettiradio kuuntelu mahdollisuuden silti on välillä tilanteita jossa nettiradio lähetys on poikki vaikka lähetys perinteisen FM taajuuden kautta kuuluu normaalisti.
  kalkkilaiva
 • @kalkkilaiva, mitä tulee Elisaan niin se on lopettamassa VDSL-yhteydet, ADSL:t on jo kaiketi lopetettukin ja Elisa panostaa nimenomaan kaapelimodeemi- ja ethernetyhteyksiin. Mitä sitten Teliaan tulee niin monissa taloissa ainakin täällä Helsingissä joissa on Telian kaapeli-tv, saa vain vaivaisen VDSL:n eli max. 100 Mbps vaikka muut operaattorit (DNA ja Elisa) tarjoaa nopeampia yhteyksiä. Eli on ihan ymmärrettävää että Dna panostaa kaapelimodeemiin kun niin tekee myös Elisa. Telian yhteydet VDSL-tekniikalla on surkeita (hitaita) verrattuna muiden yhteyksiin. Nykyään tehokäyttäjät haluaa nopeampia yhteyksiä kuin 100 Mbps.
  Jari
 • Tomi: Ethernet ja TV-puoli on vasta kiinteistöissä erotettu toisistaan, joten kiinteistöön tulevassa kaapelissa tuo radiotaajuusalue on käytössä, joten radiotaajuuksien liittäminen TV-pistokkeeseen edellyttäisi antenniurakoitsijan toimenpiteitä kiinteistössä.
  PW
 • Tomi: 00520 alueella muutoksen piti tapahtua 11-14.4. Eikö teillä ole muutosta tapahtunut?
  Minä olen DNA:n asiakas ja sain n. viikoa ennen tekstiviestin , että muutos tapahtuu 13.4. 12.4 tuli vielä muistutus tekstiviestillä, että huomenna tapahtuu. Niin kävi.
  PW
 • Minulla on YAMAHA A/V-vahvistin. Sen kaukosäätimessä ei ole numeronäppäimiä , joten sillä kanavan vaihto olisi hankalaa pelkällä Reset + ja - näppäimillä. Onneksi yleiskaukosäätimessä olevat numeronäppäimet toimivat, joten saan vaimotestin onnistumaan.
  PW
 • Jari: Sinulla on väärää tietoa. Äskettäin Elisa eräisiin vanhempiin kiinteistöihin vaihtoi adsl tekniikan vdsl:ksi mutta toki ensisijainen on ethernet uusissa sekä silloin jos saneerauksen jälkeen ethernet mahdollisuus. Useat uudet kohteet elisalla tai telialla perustuu joko vdsl tai ethernetiin ei kaapelimodeemiin.
  RatiRiti
 • @RatiRiti, tietoni ei ole väärää koska seuraan ahkeraan Elisan keskustelupalstaa ja siellä on nimenomaan kerrottu että Elisa panostaa kaapelimodeemi- ja ethernetyhteyksiin, siis ihan Elisan edustaja kertoi. Lisäksi monissa paikoissa on VDSL-saatavuus heikentynyt. Esimerkiksi eräällä omakotitaloalueella ensin vaihdettiin ADSL VDSL:ksi jonka jälkeen tuli 5G eikä VDSL:ää enää saanut vaikka katujakamo kuidutettiin. Joten VDSL on poistuvaa tekniikkaa sekin.

  Eikä olisikaan mitään järkeä panostaa kuolevaan VDSL-tekniikkaan kun parempiakin olisi. Telia tekee juuri noin ja se on huono systeemi.
  Maksimi nopeus on 100 Mbps VDSL:llä kun taas kaapelimodeemi ja ethernet-tekniikoissa päästään 1 Gbps ja tulevaisuudessa nopeampiinkin.
  Jari
 • Tuo on hyvin pitkälti vain spekulaatioita eihän tuollaisia asioita missään keskustelupalstalla päätetä, jos joku jossain keskustelusivulla on jotain mieltä. Elisalla ja Telialla on useita vdsl kohteita ja ethernet kohteita. Ei 5G ole niin luotettava se on kuitenkin langaton. Tietysti vdsl saatavuudet voivat muuttua mutta ei se tuosta välttämättä johdu
  RatiRiti
 • @RatiRiti, ei ole spekulaatiota koska Elisan edustaja Sakari noin väitti että VDSL-kohteet poistuu lähivuosina ja Elisa panostaa enemmän kaapelimodeemiyhteyksiin ja ethernet-yhteyksiin.
  Eli ei ole tavallisten keskustelijoiden sanomaa tuo vaan ihan Elisalta vahvistettu!
  Vain Telia enää panostaa vanhanaikaiseen ja hitaaseen VDSL-yhteyksiin!
  Jari
 • Ratiriti: Jari Papparainen tietää kaiken kannattaa vain uskoa sanaa mitä johtaja sanoo.
  kalkkilaiva
 • @kalkkilaiva: En ole mikään nimimerkki papparainen enkä ole johtaja, kerron vain mitä olen lukenut Elisan edustajan kertomana! Joten lakkaa sinä vainoamasta minua!
  Jari
 • Olet kirjoittanut kuin olisitte jonkinlainen asiantuntija kun tiedätte kuitenkin kaikesta kaiken ja muut on aina väärässä kun olet keskustelupalstoilta lukenut miten asiat on. Ei se ole vainomista noin olet tehnyt asettanut itsesi muiden yläpuolelle olipa aihe mikä vain.
  kalkkilaiva
 • @kalkkilaiva, en minä ole asettanut itseäni muiden yläpuolelle, pikemmin muut asettaa itsensä mun yläpuolelle ja kyseenalaistaa mun saaman tiedon! Jos minä saan ihan faktatietoa Elisan edustajalta niin eikö se peittoa mutu-tiedon??? Ja tuo ärsyttää että sinä kirjoittelet mm. tänne ja myös Suomi24:lle suoraan sanottuna p-skaa minusta!
  Jari
 • Se voi olla tietysti väärinkäsitys kun eräs henkilö sanoi että, nimimerkki Jari on asiantuntija keskustelusivulla. Mutta ei kannata nähdä vihollisia kaikkialla. Mistä tiedät tarkoitettiinko teitä onhan Jari nimisiä, ehkä olet itse tulkinnut asiat väärin.
  kalkkilaiva
 • PW: siinä DNA:n tiedotteessa oli vain yksi osoite mainittu 00520-alueelta (Opastinsilta) ja isännöitsijä sanoi ettei tuo vielä olisi tulossa oltuaan yhteydessä DNA:n asiakaspalveluun. Huomenna olen palaamassa mökiltä kotiin niin sitten varmuudella näkee mikä tilanne.
  Tomi
 • Tomi: En löytänyt Opastinsiltaa tiedotteesta 11-14.4 asiasta. Vain:
  Kellosilta
  Laajakorvenkuja
  Laajavuorentie
  Laurinmäenpolku
  Laurinniitynrinne
  Laurinniityntie
  Leiviskätie
  Martinlaaksontie
  Niittykulmantie

  Ehkä Isännöitsijä on onnistunut muutoksen perumisessa.
  Kannattaa näköjään lukea viesti kokonaan, eikä vain luottaa postinumeroon.
  PW
 • PW: juu, sekoitin Kellosillan ja Opastinsillan. Eli ilmeisesti tuo tiedote tosiaan koski vain Kellosiltaa, itse asun vähän matkan päässä tuosta Vallilan puolella ko. postinumeroaluetta. Ainakin edelleen FM-radio kulkee meidän kaapelia pitkin. Olisikohan nämä sitten porrastettu esim. taloyhtiöiden sopimuksien pituuksien ja/tai käytetyn talotekniikan mukaan (ethernet vs. kaapeli). Mene, tiedä, ärsyttävää kylläkin olla epätietoisuudessa milloin(/jos) radio katoaa.
  Tomi
 • Meillä tehtiin viimekesänä alueella saneeraus kuituverkkoon, joka otettiin vast nyt käyttöön. Ne kiinteistöt, joihin tuo saneeraus tehtiin olivat kohteena nyt poistuneiden FM-kanavien suhteen.
  Olisikohan niin, että DNA tulee saneerattuihin kiinteistöihin tarjoamaan uuta dicsis 3.1 järjestelmää, kun ovat saneerukset saaneet tehdyksi haluamilta osiltaan.
  PW
 • Taas poistettiin viestini.Tunkekaa löylykauha peräsuoleenne
  Agualung
 • Niin DNA,n poistama viestini koski seuraavaa.
  DNA poistaa kaapeliverkon FM taajuuksia.

  YLE lähettää FM taajuuksilla erillaisia vaaratiedotteita.Liikenne onnettomuuksista.Suurista tulipalpoista.Ylileveistä / korkeista erikoiskuljetuksista.
  Ym,ym.Milläs nyt kuunnellaan näitä tiedotuksia.
  Varmaankin DNA,n kusiaivot poistaa tämänkin viestini.

  Agualung
 • Kyllä tässä varmaan täytyy hankkia nettiradio. Olenkin jo katsonut malleja ja sopisi siihen viritinvahvistimen kaveriksi nettiviritin. Niissä kun on optinen ja koaksiaalinen äänilähtö ja ainakin noita optisia jakajia on , niin ei sen puoleen tule ongelma liittää se nykyiseen viritinvahvistimeen.
  Myös tuommoinen digiantenni sitten  FM lähetyksiin .Jakaminen kaapeliverkossa tulee loppumaan muiltakin operaattoreilta. Digiantenni Goobay doa-50 ulkopuolelle ikkunakarmiin kiinni ,koko 20cm*10cm jonka seinätelineen voi ruuvata neljällä ruuvilla kiinni , ja sitä pääsee siinä kääntelemään  Verkkojohto seinään kiinni ja nettivirittimestä voi ottaa pois teleskooppiantennin ja tuoda siihen antennijohto digiantennista.
  kysyn
 • @kysyn: "Jakaminen kaapeliverkossa tulee loppumaan muiltakin operaattoreilta."

  Mistä tuo tieto on peräisin vai onko se vain mutua että muutkin kaapelioperaattorit lopettaa radiokanavien jakamisen?

  Jos ostatte nettiradion, katsokaa että siinä kuuluu myös Ylen kanavat, monissa nettiradiovastaanottimissa nimittäin ei toimi Ylen kanavat koska sovelluksena niissä on TuneIn joka ei toimi Ylen radiokanavien kanssa. Myöskään Sanoman/Nelonen Median kanavat ei toimi kaikissa nettiradiovastaanottimissa.
  Jari
 • Kannattaa tutustua nettiradion toimintoihin käyttöohjeen kautta ennen hankintaa. Minun laitteessani ei ole lisättävissä nettiradioita ja käyttö on hankalaa.
  Hankalaa se on FM-kanavienkin käyttö laitteen omalla kaukosäätimellä, kun siinä ei ole numeronäppäimiä.
  PW
 • Muutamissa muissakin osoitteissa Lassilassa on päättynyt radiokanavien välittäminen HTV:n kaapeliverkossa.
  RageK
 • Tiedotteessa mainittiin nuo osoitteet Lassilassa:
  Laurinmäenpolku
  Laurinniitynrinne
  Laurinniityntie
  Leiviskätie
  Niittykulmantie
  Poistuiko FM muistakin osoitteista Lassilassa?
  PW
 • Ainakin Newsec kiinteistöissä Lassila-Pitäjänmäki akselilla päättyi FM radiokanavien välittäminen.
  Uliaani
 • Uudessa kerrostalossa ihmettelin että radiossa kunnon häiriö ääneja ja toimii jotenkin ikkunan vieressä suhisematta. Antennikaapelia ei saa radioon kiinni niin en tullut testanneeksi.

  Osalla taloyhtiöistä on oma radio antenni katolla k-tv:n lisäksi, jotta paikalliset kanavat kuuluu. Moni yhtiö on kyllä irtisanonut koko k-tv:n ja laittanut yhteisantennijärjestelmän eli omat antennit katolle, säästävät huomattavasti kuluissa. Sen lisäksi internet operaattori vaihdettu pienempään ja otettu vähintään 100/100M tai 1000/1000M netti huoneistoihin. Nykypäivänä kuitenkin edullinen nopea netti on huokuttelevampi kuin kaapeli tv, jossa ei paikalliset kanavat kuuluu/näy.
  Sami
 • @Sami, se kaapelista antenniverkkoon vaihto ei kyllä ainakaan itseäni innosta, sikäli että olen maksukanavien suurkuluttaja ja antenniverkossa on todella surkea valikoima kanavia, lisäksi monet maksukanavien tallenteet on lukittu boksiin jolloin ne ei enää näkyisi jos siirtyisimme antenniverkkoon.
  Kaapeli-tv liityntä sitäpaitsi nostaa asunnon arvoa.

  Lisäksi tänne missä meikäläinen asuu, ei edes saa pienempiä nettioperaattoreita vaan vaihtoehdot on vain isommat operaattorit. Joten siksikään en haluaisi meidän taloyhtiössä vaihdettavan ktv- tai nettioperaattoria.
  Jari
 • Laittakaa yhtiön katolle pelkkä radioantenni ja suodatin niin saa ne kaikki siihen kohti kuuluvat radiokanavat yhtiön verkkoon.

  En kyllä nykyään ole missään nähnyt asunnon arvossa kaapeli tv lisää, ainoastaa vastikkeiden osalta.

  Ehkä jopa päinvastoin halvemmat vastikkeet niin ollaan valmiita maksamaan enemmän. Toki jos netin saa kaapelia pitkin niin sitten se kaapelitv kohde suositumpi, muutoin suuntaavat valokuitu kohteisiin.

  Kannattaa tutustua VU+ boksiin ja sen ominaisuuksien maksukanavien osalta, muuta boksia en huolis maksutv käyttöön. Ja voihan sitä sateliitti kanavatkin itselle tai koko yhtiöön laittaa.
  Sami
 • @Sami, meidän taloon ei ikävä kyllä saa laittaa satelliittiantennia parvekkeelle ja vaikka saisikin, ei sitäkään kautta saa kaikkia kanavia, esim. musiikkikanavien valikoima on surkea satelliittipuolella ja antenniverkossa niitä ei ole lainkaan. Ja vähän myöhäistä se on Vu+ boksiakaan enää hankkia kun on tuon nykyisen boksin kiintolevy täynnä tärkeitä maksukanavien tallenteita. Ja ne tallenteet lakkaa näkymästä jos joko kaapelioperaattori vaihtuu tai siirrytään antenniverkkoon.

  Monissa myynti-ilmoituksissa kyllä edelleen mainitaan jos talossa on kaapeli-tv joten ei sen arvo ole kaiketi mihinkään hävinnyt.
  Eikä se radioantennikaan ole ihan pelkkä läpihuutojuttu, nimittäin edellyttää sitä että huoneistoihin laitetaan ylimääräiset pistorasiat radiota varten, koska sitä radiosignaalia ei voi sekoittaa samaan piuhaan ktv-signaalin kanssa.
  Jari
 • Uusissa taloissa arvo laskee, kun ostajat tiedostavat, että ulkoinen langaton verkko toimii niissä huonosti.
  PW
 • @PW, mitä oikein tarkoitat tuolla viimeisimmällä kommentillasi, siis että "ulkoinen langaton verkko ei toimi"? Nyt me tässä ketjussa puhutaan lähinnä kaapeli-tv:stä ja sen välittämistä radiokanavista ja niiden poistosta.
  Jari
 • KUN DNA:n KTV-vekossa loppuu radiokanavien välitys, niin ihmiset joutuvat radiota kuunnellakseen turvautumaan muihin ratkaisuihin. Uusimmissa taloissa radio ei ikkunoiden takia kuulu.
  Sami väitti perusteettomasti, että kaapeliverkko ei nostaisi kiinteistön arvoa. Ihmisten arvostusperusteet vaihtelevat heidän tilanteensa mukaan ja uusissa kiinteistöissä KTV-radion puute saattaa laskea arvostusta.
  PW
 • Ahaa nyt ymmärsin mitä tarkoitat. Mutta eräs ratkaisu on laittaa parvekkeelle esimerkiksi Z-FMdipoli-antenni tai "lapamato"antenni ja vetää piuha parvekkeelta esim. lituskaisella piuhalla olohuoneeseen, näin olen itse tehnyt ja hyvin on toiminut. Tuon ratkaisun tein siksi että vaikka meilläpäin vielä jaetaankin radiokanavia, ei kaikki kanavat kuulu Dnan verkon kautta. Esim. Kasari ja Ysäri ei kuulu Dnan verkon kautta.
  Jari
 • Arvostusta saattaa laskea myös se ettei talo ole lainkaan ktv-verkossa, ja varsinkin maksukanavien valikoiman surkeus antenniverkossa on eräs sellainen joka laskee arvostusta.
  Jari
 • "Eikä se radioantennikaan ole ihan pelkkä läpihuutojuttu, nimittäin edellyttää sitä että huoneistoihin laitetaan ylimääräiset pistorasiat radiota varten, koska sitä radiosignaalia ei voi sekoittaa samaan piuhaan ktv-signaalin kanssa. "
  @Jari
  Ei tarvi laittaa toisia pistokkeita, yhtiön katolle vaan radioantenni ja sen päähän suodatin suodattamaan muut kuin radiosingaalit pois ja vastaavasti operaattorilta tulevaan kaapeliin suodatin suodattamaan kaikki tai osa radiokanavista niin ei ne karkaa muille taloille. Osassa radio vahvistimissa on sisäänrakennettuna suodatin. Kannattaa joltain antenniurakoitsijalta kysyä.

  Osassa yhtiöissä on jopa yhteinen satelliittilautanenkin, toki saa tarkoin laskea toteutuksen, ettei yhtiön tarvi satelliittikanavista erillisiä tekijänoikeusmaksuja maksaa.

  Se miksi asuntojen myynti-ilmoituksessa kaapeli-tv mainitaan, on vähän sama asia kuin mainitaan lämmitysmuoto. Pitäähän tulevan asukkaan tietää millaisen vastaanottimen tarvitsee, sekä sen, että miten rakennus lämpenee. Jokainen toki arvostaa eriasioita.
  Sami
 • Oletko nyt varma @sami ettei tarvitse omaa antennijohtoakaan vetää, jos taloyhtiön katolla on oma radioantenni ja on se DNA kaapeliboxi jossa netti ja tv kanavat.
  kysyn
 • Olen, kun käyttää suodattimia tai sopivaa vahvistinta. Toki ei ole huono asia kysyä miten dna kehottaa kytkennän tekemään, hyvällä tuurilla heillä on jo suodattimet omassa päässä. 

  Toki se antenni minkä katolle asentaa niin sille vaatii kaapelin, mielellään suoraan yhtiön jakamoon (monesti putkitus on johonkin asti olemassa) tai voi sen huoneistonkin kaapeloinnin kautta laittaa, mutta ongelmia todennäköisesti tulee ja vaatii useita välivahvistimia.
  Sami
 • Ei ole pitkäikäinen ratkaisu tuo suodatus, jos DNA:lla hommanideana on ottaa käyttöön ne alimmat taajuudetkin nettikäyttöön, niin mitenkäs se netti sitten toimisi enää hetkenpäästä?
  Toimii ehkä siinä tapauksessa, jos netti tulee huoneistoon muuta reittiä kuin kaapelimodeemin kautta.

  Vai onko kuitenkin rahansäästö ideana, joutuukohan DNA maksamaan jotain siitä että levittää radiokanavia...
  Pena
 • Sami antaa väärää tietoa - ehkä tahallaan!
  Kun DNA poistaa radiokanavat, niin niitä ei taloon tulevassa runkokaapelissa ole, vaan kyseinen taajuusalue on varattu muuhun käyttöö,
  Jos kiinteistössä on ethernet-verkko, niin antennikaapeliin ohjataan vain TV-kanavat.
  Toki tuohon kaapeliin voidaan silloin lisätä FM-alue, mutta samalla ei saa poistaa TV-kanavia.
  Tuo homma on sovittava DNA:n kanssa ja työn tekee antenniurakoitsija (jos DNA siihen suostuu).
  Jos kiinteistössä on netti modeemitoteutuksena, tuota ei voi tehdä, koska taajuusalue on muussa käytössä!
  Jos omakotitalossa on TV- ja radio edelleen vanhan antennin kautta (vain netti DNA:lta), niin mitään muutosta ei tarvita,

  PW
 • "Sami antaa väärää tietoa - ehkä tahallaan!"@PW
  Kerroppa miksei Docsis 3.1 toimi FM-kanavien taajuusalue suodatettuna?

  En itse ainakaan löydä mistään syytä. Suodatuksen kanssakin kuitenkin lähetysnopeus nousee hiukan Docsis 3.0 verrattuna ja lataus nopeus nousee paljon enemmän. Toki ne jotka haluaa maksimaalisen lähetysnopeuden, tarvitsevat myös FM-kanavien taajuusalueen. Toki jos joka huoneistosta tulee oma kaapeli jakamoon niin, voi asuntokohtaisesti kytkennät tehdä suodattimilla tai ilman.
  Sami
 • - DNA päättää, missä muodossa se Docsis 3.1:n toteuttaa. Toivottavasti niin, että se ei ongelmia aiheuta ja mahdolliset nykyisetkin ongelmat poistuvat. Myös standardin mukaisten laitteiden tulee toimia DNA:n verkossa.
  - Jakoverkon omistaa kiinteistö, mutta sitä hallinnoi DNA.
  - Huoneistokohtaisten suodattimien aika on taakse jäänyttä elämää. Nykyisin päätökset tehdään enemmistöpäätöksellä yhtiökokouksessa.
  PW
 • Niin vuosikausia sitten ei edes kaikkien asukkaiden tarvinnut ottaa kaapelitelevisiota, ennen nettiaikaa. Mitenkähän muissa maissa on ratkaistu asia. Kun niissä ei ole taloyhtiöjärjestelmää , vaan jokainen asunto on oma kiinteistönsä, mikä tuntuu hassulta kerrostaloissa.
  kysyn
 • Kaapeli-tv lisäsi kiinteistön arvoa 1980- ja 1990-luvuilla. Nykypäivänä asia ei ole enää yhtä suoraviivainen.

  Itse katson kyseisen menoerän olevan turha kulu. Omakotitalossa kaapeli-tv:n irtisanominen olisi ensimmäisiä tehtäviä asioita muuton jälkeen. Taloyhtiöissä vaihtoehdot sen sijaan Suomessa ovat vähissä ja asioiden muuttaminen vie aikaa.

  Saksassa kaapeli-tv on kerrostaloissakin huoneistokohtainen.

  Tuttava sai muuton jälkeen puolisen vuotta velvoittavaan sävyyn kirjoitettuja kirjeitä operaattorilta kaapeli-tv-palvelun tilaamisesta. Kun hän ei niihin reagoinut, lopulta signaali lakkasi tulemasta huoneistoon.

  Mitään merkitystä tällä ei hänelle ollut, parvekkella oli oma satelliittiantenni.

  Nykypäivänä hän tuskin hankkisi edes vaivautuisi hankkimaan satelliittiantenniakaan. Useimmat tv-kanavat kun näkyvät myös internetin kautta.
  irritus
 • Itse en kyllä enää muuttaisi taloon jossa ei ktv-järjestelmää ole, sen verran tuskaillut aikoinaan antenniverkon ja satelliitti-tv:n kanssa että koen että ktv ja myös IPTV on ainoita kunnon järjestelmiä kun kanaviakin on runsaasti, ja kuten jo totesin niin olen maksukanavien suurkuluttaja enkä enää vaihtaisi ktv-systeemiä johonkin kämäseen antenniverkkoon.
  Jari
 • @Tomi 14.4. "metsästä ko. urlit (YLE ei näistä julkisesti ilmoita samaan tapaan kuin radiotaajuuksista esim.)"

  https://tuki.dna.fi/org/dna-fi/d/kysymys-radiokanavien-poistosta/#c4138484

  näinhän se

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.