Reitittimeen liitettyjen laitteiden käyttö verkon yli

Eli ongelma on seuraavanlainen. Minulla on kotona älykotijärjestelmä (Panasonic smart home) mikä menee nettiin langattoman reitittimen kautta. Kaikki toimii, kun kännykkä on samassa wifissä laitteen hubin kanssa. Mutta pariin kolmeen kuukauteen en ole päässyt talon ulkopuolelta netin kautta sisään järjestelmään. Hommaa on selvitetty ja ongelma on ilmeisesti että reititin (zte mfa 286A) on jostain syystä lakannut päästämästä ulkopuolelta mobiililaitetta verkon kautta ohjaamaan sisäverkkoon liitettyjä laitteita. Aikaisemmin toimi pitkää ilman ongelmia ja itse en ole tehnyt mitään muutoksia kun ongelma ilmaantui.

DNA:lta olen kysellyt neuvoja. Sieltä arveltiin, että joku päivitys on mahdollisesti muuttanut reitittimen asetuksia ja luonut ongelman. Ja koitettiin lykätä syytä Panasonicin puolelle. Siitä tuskin on kuitenkaan kyse, koska yhteys hubista reitittimeen toimii. Ainoat ohjeet mitä sain oli luoda julkinen ip (tehty), päivittää ja resetoida reititin (tehty) ja katsoa että UPnP on päällä (tehty). Tämän jälkeen pesivät kätensä ja sanoivat, että soita 2.35e/minuutti maksavaan tekniseen tukeen, ei tiedä kuinka kauan kestää tai tuleeko kuntoon.

Periaatteesta en kuitenkaan haluaisi maksaa siitä, että DNA:n myymän laitteen omien päivitysten aiheuttama ongelma poistuu. Että onkohan tässä vielä jotain itse tehtävissä?

Kommentit

• Puhutaan Panasonicin Home Network System -järjestelmästä, jonka keskittimiä ovat KX-HNB600 ja FV-HBVK1. Järjestelmän etäkäyttö vaatii sen, että se voi kuunnella portteja internetissä. Laitteen käyttöohjeessa etäkäyttöä kuvaillaan vain pintapuolisesti, joten käsitellään aihetta yleisesti.

[1] Etäohjattavan järjestelmän on kuunneltava portteja internetissä

a. IPv4-verkossa

1. Varmista että käytössäsi on DNA:n mobiililaajakaistan julkinen IP-osoite.
    Noudata ohjetta: https://www.dna.fi/tuki-mokkulat#ohjeet

2. Varmista että ZTE MF286 modeemisi NAT-PMP ja UPnP ovat kytketty päälle.
    Noudata laitteen käyttöohjeen sivua 17. https://www.dna.fi/documents/753910/853450/DNA_Kotimokkula_4G_WLAN_MF286.pdf

=> Jos NAT-PMP ja UPnP eivät ole tuettuja, tai eivät toimi, tukee Home Network System staattista määritystä, tästä kerrotaan pintapuolisesti käyttöoppaan kohdassa 'Sovelluksen käyttö' > 'Järjestelmäasetukset ja ylläpito' > 'Verkko-ominaisuudet'
    https://panasonic.net/cns/pcc/support/tel/homenetwork/manual/ne/fi/4/#!/id_oi01_0320

Modeemisi porttiohjauksista ei voi lukea sen käyttöohjeesta. Mutta yhteisö on kirjoittanut artikkelin geneeriselle MF286:lle englanniksi. https://portforward.com/zte/mf286/

Turvallisinta on arvata, että kaikki keskittimen kuuntelemat portit kuuntelevat molempia internetprotokollia, eli valitse modeemin porttiohjausasetuksista protokollaksi 'TCP+UDP' tai 'Both'.

b. IPv6-verkossa

1. Varmista että verkossasi on IPv6. Tee vaikka testi.
    Hyvä tulos on 10/10. https://test-ipv6.com/

2. Varmista että modeemisi ei toimi IPv6 palomuurina, ja että voit kuunnella portteja normaalisti.

Sekä IPv4, että IPv6 porttien avoimuutta voit testata http://www.ipv6scanner.com:n avulla. Windowsissa voit kuunnella portteja vaikka ncat.exe:n avulla, sen voi asentaa NMAPin mukana. https://nmap.org/download.html Ncatilla voi kunnella porttia 1001/tcp komennolla: 'ncat.exe -l 1001'.

Voit selvittää omat julkiset IP-osoitteesi vaikka täällä: https://test-ipv6.com/. Huomaa että IPv4-verkossa koko kotiverkkosi kaikkia laitteita edustaa yksi osoite, mutta IPv6-verkosssa jokaisella verkon laitteella on eri osoite.

[2] Etäohjattavan järjestelmän osoitteen on oltava tunnettu

Jotta käyttäjän laite voi muodostaa yhteyden järjestelmään, on järjestelmän IP-osoite oltava ennalta tiedossa, tai se on selvitettävä jollain tavalla ennen yhteyden muodostamista. Panasonic ei dokumentoi tätä toimintoa, vaikka sellainen tietysti on olemassa.

Jos etäkäyttö ei näiden ehtojen täyttymisenkään jälkeen toimi, ei vika ole verkossa tai modeemissa.

Täällä on hiljattain ollut useita avauksia siitä että mobiililaajakaistan porttiohjaukset ovat lakanneet yhtäkkiä toimimasta. Parasta keskustelua aiheesta on ollut tässä ketjussa: https://tuki.dna.fi/org/dna-fi/d/porttiohjaukset-lakkasivat-toimimasta-852019/

AP
  • Lisätään tähän vielä, että markkinoilla on myös langattomia älykodin keskittimiä, joiden etäkäyttö ei vaadi mustaa vyötä tietoliikennetekniikasta 😃
    AP