Reitittimen tarve?

Moro.
Minulla tulee asuntoon dna valokuitu plus liittymä. Tällä hetkellä minulla on vain valokuitu päätelaite, josta jaan yhteyden kytkimellä sisäverkkoon ja sisäverkkoon on kytketty wifi mesh reititin. Tarvitsenko erikseen vielä reitittimen päätelaitteen ja kytkimen väliin?
Suoraan kytkimeen on tällähetkellä kytketty vain ps5, muut kuten tv, läppäri ja tabletti ovat wifissä.

Mistähän johtuu, että jotkin sivut eivät lataudu kunnolla kodin wifissä, mutta mobiililla toimivat? Esim. nettiauto
Mikko

Kommentit

• Millä tekniikalla yhteys tulee DNA:lta ja mikä modeemi käytössä?

Sulla on siellä jo kaksi reititintä, joten toinen pitää ottaa pois päin ennemminkin. (Ellet halua kahta verkkoa muodostaa) Paitsi jos modeemi on jo siltaavassa tilassa, silloin tosin kytkin pitäisi olla vasta Mesh reitittimessä kiinni, että se toimittaa DHCP:n virkaa.

IPV6 käsittely Meshille voi aiheuttaa hidastelua joillain sivuilla, jos se ei ole käytössä. . Tai Molemmissa purkeissa voi olla nyt myös NAT käytössä, tämä päälle vain reitittävästä laitteesta.
    Pena
  • Valokuitu tulee, muuta en osaa sanoa. Ns. modeemina on vain joku dna:n toimittama kuitupäätelaite, koka on "sähkökaapissa". Sieltä on pakko jakaa kytkimellä muualle sisäverkkoon, koska tässä päätelaitessa ei ole kuin yksi ethernet portti.
    Mikko
  • Täällä oli joskus juttua siitä, että eräät sivustot eivät lataannu. Ratkaisukin läyti. Muistaakseni se oli se, että mesh-laitteen käyttämä ip-osoiteavaruus pliti muuttaa 92 alkuiseksi.
    PW
  • DNAn myymässä modeemissa johon tulee oikeasti kuitu on kyllä useampi Ethernet-portti, tai sitten joku versio josta en ole kuullut.

Ainoa minkä tiedän missä on yksi Ethernet portti on DNA n vanha Ethernet reititin, (malli oli Ex400 tai joku vastaava) silloin tulee noususta verkkokaapeli siihen, mutta pitää olla taloyhtiössä, ollaanko?

Onkohan siellä Mesh purkin asetuksissa jotain säätöjä, ettei se muodostaisi toista lähiverkkoa, vaan se ennen kytkintä oleva laite hallitsee lähiverkkoa ja Mesh vain laajentaa sitä...
    Pena
  • Omakotitalossa ollaan ja valokuidun kytkentä tehty viime joulukuussa, eli uusista laitteista on kyse
    Mikko
  • Mikko
  • Empä tiedä mikä tuo DNA:n purkki on, ei ainakaan tämä nettisivuilla myytävä:
    https://kauppa4.dna.fi/Nettiyhteydet-ja-laitteet/Modeemit-ja-mokkulat/DNA-Valokuitu-Plus--modeemi-EG400AC-FTTH/p/VMODF00002

Mutta Meshin asetuksista voisi jotain löytyä tuohon siihen liitettyjen laitteiden nettisivuhidastelu asiaan.
    Pena
  • Tuleeko tuohon Mikon päätelaitteeseen kuitukaapeli, vai onko se liitetty ulkoa tulevaan koaksiaalikaapeliin. En ainakaan kuvasta kuitukapelia havaitse.
    Sellaistakin kutsutaan Valokuitu Plus liittymäksi.
    PW
  • Eikös se kuitu ole tuo vihreä tuossa alhaalla keskellä? (en kyllä muuta kuin arvaile koska itsellä ei kokemusta ole kuin valo"kuitu" plus -liittymästä antenniverkon kautta) ja sehän tulisi kiinni juuri tuollaiseen (koaksiaali)liittimeen kuin tuossa vasemmalla on (TV), eikö?
    EkiVirta
  • On. Oikealla näkyy mustakaapeli se on se maakaapeli (nousukuitu) joka näkyvässä metalli boxissa muutetaan/hitsataan sisäkuiturasiaan josta tuo vihreäpäinen kuitu sitten lähtee reitittimelle.

Ilmeisesti tuo "reititinboxi" muuntaa kuidusta myös kaapeliTV:n eli se signaali kaiketi saadaan ulos tuosta coax liitännästä talon sisäverkkoon.
    Pena
  • Itseasiassa onko tuo boxi nyt kuitenkin vaan joku muunnin joka muuntaa kuidun signaalin -> verkkokaapeli (CAT) ja KaapeliTV signaaliksi. Eli noista LAN porteista saisi vain julkisen IP osoitteen niihin kytketyille laitteille ja reititin, DHCP/NAT ominaisuudet puuttuu kokonaan.

Pääseeko tuohon sisään jollain IP osoitteella ja/tai antaako se ulos minkälaista IP osoitetta?

Tai lukeeko siinä boxissa edes jotain mallia/merkkiä?
    Pena
  • KUITUPÄÄTE GENEXIS FIBERTWIST P3420

Lounean ohjeissa lukee ainakin, ettei tuo ole käyttäjän hallittavissa vaan heidän "etäohjauksessa" Käyttääkö DNA tätä purkkia sitten kanssa ja miten

Pena
  • Jos siinä Mesh laitteessa on reititintila ja NAT/DHCP päällä, sen voisi kytkeä tuon laitteen LAN porttiin 3 tai 4 jolloin se saa julkisen IP:n ja tuo purkki ei sotke sen toimintaa välissä.

1 portin perässä olevat laitteet ja meshissä olevat ei vaan sen jälkeen juttele keskenään, mutta näkee auttaako asiaan.
    Pena
  • Kiitos Pena! Juuri tommonen on tuo mun päätelaite. Olisi hyvä jos DNA toimittaisi asennuksen yhteydessä ko. kuvan niin moni varmasti pääsisi helpommalla
    Mikko
  • DNA:lla taitaa olla erilailla konfattu tuo genexiksen boxi, portit 1 ja 2 julkinen ip, 3 ja 4 ei yhteyttä ollenkaan.
    Mikko
  • En ole DNA:lta ennen tuollaiseen laitteeseen törmännyt. Aina on ollut tuo linkkaamani modeemi kuitutaloissa.

Ei löydy myöskään ohjekirjaa tai mitään tietoa tuosta DNA:n sivuilta, että aika erikoinen juttu. Taitaa olla ihan uusi kuvio ja DNA:lla kun kaikki tulee jäljessä, niin jossain vaiheessa tulee sivuillekkin tuo.

Sinänsä tuollainen kytkentä kun Lounealla on käytössä on ihan kauhea, että se tekee jotain muokkausta, muttei pääse säätämään tai näkemään mitä. No onneksi siitä saa julkisen IP:n ilmeisesti ulos ja voi reitittään sisäverkossa, millä haluaa...

Mutta jos sitä Meshiä käyttää reitittimenä, se verkkokytkin pitäisi sitten olla sen perässä, nyt kaiketi verkkokytkimeen suoraan yhdistetyt laitteet saa suoraan julkisen IP:n. (koska se on suoraan Genexisessä kiinni) Ilman palomuuria ym. riippuu miten tuo DNA Genexis on säädetty. Saiko siihen edes ohjekirjaa mukaan?
    Pena
  • Ei tullut ohjekirjaa mukana. Kytkin tosiaan jakaa julkisen ip:n sisäverkkoon. Eli verkko pitäisi meshin kautta kierrättää takaisin kaappiin ja siitä kytkimelle. Tai sitten tosiaan joku reitin tuonne kaappiin genexiksen perään ja siitä kytkimelle?
    Mikko
  • Oikeassa olet, sotkin alussa asiaa, kun en tiennyt tuollaista pelkkää kuitumuunninta DNA:n käyttävän kohteissa (useampi LAN portti vekottimessa sotki ajatusta entisestään.). Sinänsä mukava oppia aina uuttakin.

Ja jos laite vain työntää ulos julkista IP:tä ei sinne ole tarvetta mennä säätämäänkään mitään, joten siksi ei ohjeitakaan varmaan tullut (Eikä sinne varmaan pääsekkään käsiksi).

Juuri noin se pitäisi kytkeä kun kirjoitit ja siksi kysymys reitittimen tarpeesta oli oikeinkin hyvä. Meshiä voi käyttää reitittimenä, jos kaapeloinnin puolesta onnistuu kierrätys ja sen reititin ominaisuudet riittää kaikille laitteille.

Meshin ohjeista varmaan löytyy miten se kytketään reitittimeksi tai sitten toisen reitittimen perään, että toimii saumatta ja ei sotke toisiaan.
    Se miksi jotkut nettisivut Meshin perässä ei toimi kunnolla ei oikein voi johtua kun siitä Meshin asetuksista/siitä purkista itsestään. Jos sama esiintyy ilman sitä mesh-purkkia, niin sitten yhteydessä voi olla jotain erikoista... Sen IPV6 voi koittaa ottaa pois (tai laittaa päälle, riippunen miten se nyt on), jos sen muutoksella on vaikutusta mihinkään.
    Pena
  • Minkähänlainen reititin tuonne genexisen perään olisi sopiva? Jos sen nyt sinne kaappiin haluaisin, mistä voisin jakaa yhteydet sisäverkkoon.
    Mikko
  • Mikrotik, ubiquite, telewell jne. Lienevät parhaat hinta laatu suhteeltaan reitittimeksi.
    Eli ensin reitittimeen sisään dna:n laitteelta johto ja toinen kaapeli kytkimeen ja mesh purkeista palomuuri ja dhcp pois päältä.

Jos löytyy pleikkaria tai laitetta johon haluaa julkisen ip:n niin se suoraan dna:n laitteeseen kiinni.

Toki miksei vain vlan:it käyttöön kytkimestä niin voi yhtä johtoa pitkin kuljettaa julkisen internetin ja sisäverkon. Mesh purkit ei vaan välttämättä tue, mutta todennäköisesti tukevat.

Sami
  • Täällä ollut ongelma että osa sivuista latautuu on yksinkertainen selitys. Dna antaa 5kpl julkisia ipv4 kun nämä jaettu niin lopuille laitteille jää vain julkinen ipv6 ja vielä ei kaikki sivustot tue ipv6.

Ongelma ratkaisu on että reitittimen nat:in kautta liikenne kulkee niihin laitteisiin joihin ei tarvitse suoraan julkista ip:tä.
    Sami