Sagemcom FAST3686 DNS-asetukset

Hei, pari kysymystä Sagemcom FAST3686 -modeemin DNS-asetuksista. Softaversio DNA_3.487.0 näyttää copyrightin vuoden (2020) perusteella aika tuoreelta.

Pistin omaan verkkoon rasbperry pi (pi-hole) toimimaan nimipalvelimena, ja yritin ohjata kaikki dns-kyselyt sen staattiselle IP:lle.
Tämä siis asetuksilla WAN Connection Type - DHCP, ja sen alta primary & secondary dns.
Alkuun tämä näyttikin toimivan hyvin, mutta noin 2h 30min modeemin boottamisen jälkeen dns-kyselyt ohjautuvat jälleen kaikista laitteista suoraan DNA:n omille nimipalvelimille. Tämän sai osin kierrettyä laittamalla joka laitteelle käsin tuon dns-palvelimen IP:n, mutta se ei onnistu kaikille laitteille esim. tv:lle.

Toisena kysymyksenä, tämä modeemi ei ilmeisesti anna ylipäätään asettaa ipv6 dns-palvelinta? Se kyllä näyttää DNA:n oman ipv6 palvelimen osoitteen nätisti, mutta kentät omaa palvelinta varten löytyvät vain ipv4-osoitteille.

Kommentit

• +1
    π
  • IPv6 puolella on DNA pudottanut pallon ja pahasti uusimman firmware päivityksen myötä. Oikeaa korjausta vikaan ei häiriötiedotteen mukaan näytä edes olevan tulossa, vaan DNA päätti ronskisti sulkea koko IPv6 tuen reitittimeltä.

https://www.dna.fi/hairiotiedotteet?type=resttukari1&id=85479&scrollTo=ZzNPejyOG0lk

Uusimmista kommenteista (tältä alueelta) löydät "kaapelimodeemin ohjelmistopäivitys?"-langan missä on käyty tilannetta läpi. Ei hyvältä näytä.
    TTT
  • Itselläni on nyt tuo uusin ("korjattu") ohjelmistoversio kaapelimodeemissa. Päivittyi viime yönä. Testasin, että ipv6 toimii, kun on erillinen reititin ja pitää kaapelimodeemin siltaavana. Jos erillistä reititintä ei ole, suosittelen esimerkiksi tätä:

https://www.gigantti.fi/product/tietokoneet/reitittimet-ja-verkkolaitteet/reitittimet/150307/tp-link-ax10-dual-band-wifi-reititin
    Ile_
  • Jep, erillinen reititin on ollut kyllä harkinnassa, sen verran rajoitettu tuo sagemcomin softa näyttää DNA:lla olevan. Ja tuo DNS ohjauksen muuttuminen parin tunnin jälkeen vaikuttaa aika selkeältä bugilta, ja jotenkin en usko että tulossa korjausta...
    JK
  • Itselläni ainakin aiemmin on pysynyt reitittimeen laittamani DNS-palvelinten osoitteet (käytän Quad9:ä). Nyt kun katsoin, niin tosiaan dnsleak.net näyttää, että eivät pysy enää, vaikka reitittimen asetuksista on laitettu DNS-palvelimiksi nuo Quad9:n osoitteet. Tämä on uutta!
    Ile_
  • ipleak.net siis tarkoitin.
    Ile_
  • Piholen kanssa tuon huomasi heti kun DNS-kyselyiden määrä tipahti aika pitkälti nollaan ~2h 30min jälkeen. Rebootti tosiaan auttaa sen hetken, mutta pysyvämmän fiksin sain vain asettamalla dns-palvelimet laitteisiin suoraan.
    JK
  • 3686 siltaavaan tilaan ja joku oikea palomuuri tilalle, suosittelen Ubiquiti EdgeRouter (monta eri mallia, valitse itsellesi sopiva), muista hardware offloading laittaa päälle niin kulkee bitti läpi vauhdilla. Ja palomuurin perään joku oikea access point tietenkin, vaikka joku zyxelin nwa sarjan laite, esim. engenius jos wifi 6 tarpeen, oman tarpeen mukaan. Onhan noita muitakin, kannattaa tutustua aiheeseen ja hissukseen hommata vähintään soho -tason laitteita, kestävät monta samanaikaista yhteyttä toisin kuin kuluttajalaitteet.
    Börje Johansson