Samsung Galaxy Tab A 10.1 2019

Mistä saisin tietää, mikä on laitteen 4G+ (Carrier Aggregation) CA eli 4G+ verkon laitekohtainen maksiminopeus. Kun itse olen yrittänyt selvittää asiaa, mutta en löydä.. Laite johon tietoa haen on Samsung Galaxy Tab A 10.1 2019, DNA kaupassa myytävänä https://kauppa4.dna.fi/Nettiyhteydet-ja-laitteet/Tabletit/Samsung-Galaxy-Tab-A-10-1-2019/p/QT00078-copper

Liitteenä on aika kertovia kuvia vielä varmistukseksi siitä mitä haluan tietää...

Kommentit

• Ei siinä taida Cat6 nopeampaa modeemia olla. Kysyisin Samsungin chat-aspasta, siellä varmaankin tietävät asian oikean laidan.
    Purnipsi
  • asun DNA:n ja Elisan 4G+ verkon alueella ja kyseinen tablet näyttää vain 4G ei 4G+

Puhelimeni Samsung Galaxy S9+ näyttää kyllä 4G+

sen tabletin myyntipakkauksessa lukee 4G LTE (Cat 6) Mikä pitäisi tarkoittaa kan yhdistelmää eli 4G+ (300Mbit/s)
    Jani
  • Mitä *#0011#  (jos kysyy stack niin 1) näyttää?
    Purnipsi
  • tämmönen valikko Kyllä toimii,  mutta mitä sieltä pitäisi näkyä
    Jani
  • mikä merkitys on näillä eri LTE termeillä (kuva Samsungin sivuilta)

Samsung Galaxy S9+ ja Samsung Tab A 2019 (SM-T515)
    Jani
  • FDD ja TDD
    Jani
  • FDD ja TDD ovat LTE-verkossa käytettäviä tekniikoita. Frequecy Division Duplex ja Time Division Duplex.

Kotimaiset verkot ovat lähes poikkeuksetta FDD:hen perustuvia. Tämä tarkoittaa sitä, että tukiaseman lähete on eri taajuudella kuin päätelaitteelta tukiasemaan tapahtuva liikenne. Tarvitaan siis taajuuskaistapari.

TDD on käytössä 2G GSM-verkossa, mutta myös Wifissä, Wimaxissa, tietyissä 4G LTE-verkoissa ja nykyisessä 5G NR NSA:ssa. Näissä kaikissa tukiaseman ja päätelaitteen välinen liikenne kulkee samalla taajuudella. Tukiasema siis vuorottelee vastaanoton ja lähetyksen välillä.

TDD on käytössä siis 5G:ssä. Sinun tapauksessasi (tuo tabletti) TDD-taajuuksilla ei ole mitään virkaa, koska niitä ei Suomessa ole käytössä ainakaan vielä. B38 oli Ukkoverkkojen käytössä, mutta Elisa osti oikeuden tuohon taajuuskaistaan. He eivät sitä ole mihinkään vielä käyttäneet, mutta isot pojat vihjailivat, että ehkä 5G:n myötä nähdään siihen perustuvia sovellutuksia.

---

*#0011# -menussa näkee kulloinkin käytössä olevan LTE-bandin. Mitä sinun tulee etsiä, on CA added, Carrier Aggregation, kohdat. Muuttuuko, tuleeko tuohon CA Added ja # listaukseen jos olet siellä, missä toisella laitteella on 4G+ saatavilla (sama operaattori)?

Yksi keino saada laitteen 4G- LTE taajuusyhdistelmät olisi erään lokin suorittaminen. Eli *#9900# avautuvasta valikosta, sitten run CP based log , odota onkin aikaa ja kun on valmis, niin "Copy to sdcard include cp ramdump), ja sitten tiedostoselaimella kansioon: sisäinen muisti/log/epr, ja jos on filu, jonka nimessä on "bandinfo tai hieman vastaava" niin kopioi sen tiedoston sisältö ja jos viitsit vaikka tänne postata. Mitään muuta siinä ei ole eikä mitään yksilöivää tietoa. Jos tiedostoa ei löydy, niin sitten tässä laitteessa on eri tavalla tuo tehty. Useimissa Qualcomm-pohjaisissa sampoissa se toimii.

Tuo näyttää siansaksalta, mutta siihen on tulostettu laitteen tukemat taajuusyhdistelmät (ennen mahdollisia operaattoripohjaisia rajoitteita). Laitteissa nimittäin saattaa olla operaattorikohtaisia konffeja, että vaikka Italialaisella sim-kortilla 4G+ toimii, mutta suomalaisella ei vain siksi koska sitä ei ole operaattori, samsung, tai kukaan muu ikinä pyytänyt tukemaan.
    Purnipsi
  • tuomosta tiedostoa ei löydy kuin Bandinfo
    Jani
  • Eikä myöskään näy + merkkiä tuolla
    Jani
  • Jospa se laite yhdistää 4g+ verkkoon vain kun on tarve, eli kokeile ladata jotain, jos sitten tulee 4G+ logo näkyviin.

Mitään käyttöä on kyllä vaikea keksiä milloin puhelimella tai tabletilla tarvisi 4G+ verkkoa edes, mutta mielenkiinnosta sen ymmärrän.
    JJJ
  • "Mitään käyttöä on kyllä vaikea keksiä milloin puhelimella tai tabletilla tarvisi 4G+ verkkoa edes, mutta mielenkiinnosta sen ymmärrän. "

Ei ole ollenkaan vaikeaa keksiä syitä:

- Netissä surffaus
    - Videoiden katselu
    - Somen päivittely
    - yleinen käyttö

Ja missä?
    No sellaisessa tilanteessa, jossa matkapuhelinverkko on päässyt ruuhkaiseksi ja päätelaite hakutuu tyhmänä 1800MHz tai 800MHz -taajuudelle, joissa kaikki muutkin ovat, ja jos tukiasema lähettää vaikka 800+1800+2100+2600 -taajuuksilla. Tuolloin kaipaa laitetta, jossa on tuki mahdollisimman suurelle CA-määrälle, että yhteys edes toimii. Ja kun saa oman datan mahdollisimman tehokkaasti siirrettyä, niin tuo verkko vapautuu seuraaville käyttäjille.

Purnipsi
  • Ruuhkaisuus on ainoa edes vähän järkjevä perustelu, vai paljonko on nopeampi 4g+ jossain nettisurffailussa tai videoiden katsomisessa kahdella(+) taajuudella? Näkisin että ei mitään eroa.

Kotona mulla on 4G+, kun koko netti on sen varassa, mutta yhdellä puhelimella tai tabletilla ei oikein koskaan tarvi yli 5 megan yhteyttä mihinkään. Nettisirffailussa ei edes kerkeä yhdistämään 4G+ verkkoon huawei modeemi, kun se ottaa sen käyttöön vaan kovemmassa kuormituksessa. Vaikka jotain suoratoistoa katsottaessa. Siihenkin tosin riittää DNA:n palveluluissa sen 3 megaa nopeutta.

Tabletilla tietty jos jotain 4K kuvaa katsoo, niin siihen ehkä, mutta mitään tarvetta siihen ei kyllä ole pienellä näytöllä.
    JJJ
  • Mutuilua:
    Osaakohan tuo Tabletti ottaa käyttöön useamman 800 MHz taajuuden, jos vaikka Janilla on vain sitä tarjolla tabletin omilla antenneilla? Vai onko siellä varmuudella 1800 MHz (tai yli) taajuus vastaanotettavissa puhelimella/tabletilla? (Siltikin Antenneissa voi olla eroa laitteesta riippuen.)

Hemmetin erikoista ettei Samsungin sivuillakaan tai käyttöohjeessa kerrota tuota LTE Categorya tuolle tuotteelle (mutta kait se myyntipakkaus pitää paikkansa, jos siinä niin sanotaan.)
    JJJ
  • En puhu tässä omasta tarpeesta, mulle voisi riittää vaikka yhden Megan nettiyhteys mutta se ei tarkoita sitä että laite voisi toimia huonommin kuin se on tarkoitettu. Myyntipakkauksessa lukee LTE CAT 6 = 300M eli 2x 20MHz kaistanleveyttä jolloin on KAKSI  taajuutta saatava käyttöön. Puhelimestani on 4G+ vaikka en tee yhtään mitään, eli ei tarvitse olla huippu aktiivinen data liikenne käynnissä.
    Jani
  • Jani
  • Minulla oli vanha tabletti SM-T585 siinä tämä CAT4 1× 20 MHz (150M) mutta uusi SM-T515 CAT6 2x 20MHz (300M) Minulla on mobiilireititin jossa on tuo CAT9 3x 20MHz (450M)

puhelimeni SM-G965F
    CAT18 1200M
    onko tämä CAT18 kykenevä yhdistää jopa 8 taajuutta? Suomessa ei ainakaan ole alatehoisempi kun verkot on Suomen taajuudet 700, 800, 1800, 2100 ja 2600MHz vain 5 eri taajuutta ja puhelin toimii kahdeksasa. näistä taajuuksista 1800, 2100 ja 2600 on 20MHz kaistanleveydellä ja 700 ja 800 on 10MHz kaistanleveydellä. 10MHz = 75Mbit/s ja 20MHz = 150Mbit/s

Jani
  • +-merkki ilmestyi kun huomasin että tabletti oli LTE 20 verkossa eli 800 tapauksessa.

Kun tabletti vaihtaa taajuuden esimerkiksi 2100 LTE tai 1800 LTE ei ole + merkkiä

Jani
  • Voi olla niin, että laitteessa on vain tietty taajuusyhdistelmä, tyyliin 800+1800 jossa 4G+ pelittää. Outo juttu, miksei 1800+2100 tai 2100+800 toimisi. Tosin kun ei tiedetä band comboja (sori tuo loki ei toimi exynos-tabeissa), yks tapa ne on saada mut siihen tarvitaan aikamoista kikkailua.

Kyllä se 4G+ on hyvä olla kaikissa laitteissa. Hommat toimivat sutjakkaammin. Et kai sinä pyykkiäkään pulsaattoripesukoneella pese?

SM-G965F eli s9+ osalta paha sanoa. Ei siinä 8ca ainakaan ole, korkeintaan 4ca kotimaisilla taajuuksilla ja kenties 5ca joillain muilla. Tuossa tulee sitten myös 4x4 Mimo kyseeseen. Tuon osalta sitten vielä on merkityksellistä, onko UL-ca käytössä (tod näk ei), kuinka monta streamia laite voi käsitellä.

Purnipsi
  • Ja , uusissa laitteissa joissa 256QAM tuki downlinkissa 10MHz kaista on teoreettisesti himppu alle 100Mbps ja 20MHz noin 190Mbps. Noin 30% lisäys vs 64qam laitteet, joissa 75 tai 150. Jossain paikoissa voi olla 15MHz kaistanleveyttä (pk-seutu, testiverkoilla joillai bandeilla 5MHz varattu Nokialle).

Sitten myös 700+800 ca ei ole tuettu kuin Sony Xperia 1 -laitteessa, jossa myös 4x4 tuki matalille taajuuksille.
    Purnipsi
  • olis kyllä hieno saada tablettiin taajuudet toimimaan toimimaan 700 verkolla ei ois nii väliä:D
    Jani
  • Tiedätkö mitä taajuuksia siellä tolpassa on johon olet yhteydessä? Tuo 800 MHz ja sen toimiva 4G+, niin onkohan sen "toinen" taajuus 800 vai 1800 MHz (vai joku muu), sitä ei vissiin näe helposti mistään?

Kyllä haluaisin itsekin saada toimimaan 4G+ kun kerta laite tukee, mutta vertaus pulsaattoripesukoneeseen vähän ontuu 😀

Omassa tolpassa on vain 800 ja 1800 MHz taajuudet ja sieltä tulee kummasta vaan taajuudesta normaalisti 20-50 megaa ja Cat9 modeemilla 40-50 megaa. (Elisan liittymä max 50 megaa käytössä.) Käytännössä ei ole mitään väliä mihin taajuuteen on yhdistänyt tai onko 4G+ käytössä, missään käytössä en huomaa mitään eroa. Mielenkiinnosta kuitenkin säätelen parastamahdollista yhdistelmää 😀

Toisella talolla sitten pitäisi ruveta enemmän säätämään, sieltä ei ruuhkaaikaan nykyisellä Cat4 motukalla ja vain yhdellä suunta-antennilla tule kuin huonoimmillaan 1 mega, joka ei riitä kyllä kivasti mihinkään. Siellä on kyllä kanssa 4G+ tolpassa, joten jotain voisi saada aikaan. Ruuhka siellä on taajamassa se ongelma.

Mökillä sitten tulee tällee kesäaikaan 4G:n huonot puolet esiin, vain 800 MHz taajuus ja sen 1000 mökkiläistä notkuu tolpassa, joten ihan menetetty peli minkään suhteen.
    JJJ
  • Tiedätkö mitä taajuuksia siellä tolpassa on johon olet yhteydessä? Tuo 800 MHz ja sen toimiva 4G+, niin onkohan sen "toinen" taajuus 800 vai 1800 MHz (vai joku muu), sitä ei vissiin näe helposti mistään?

siellä on 3 taajuutta. 800MHz, 1800HMz ja 2100MHz  Paras näistä on 2100MHz. Tabletti vaihtaa aika nopeasti 1800MHz tai 2100MHz taajuuksille
    Jani
  • 800 MHz 10MHz taajuuden maksimi on 75Mbit/s ja se jakautuu isommalle käyttäjämäärälle, kuinkahan operaattorit on ajatellu sen olevan hyvä alueella jossa on paljon käyttäjiä ei oikee toimi kun kapasiteetti lisänä ei oikee pelkästää toimi
    Jani
  • Minulla on Elisan 4G 150M netti tällä tukiasemalla tulee tämä nopeus mistä ollaan puhuttu. Testi tehtiin Samsung Galaxy S9+ ja mokkulana Huawei B715

Jani
  • Eli siis wifin yli. Tulee kivasti maksimia. Edelleen päätelaitteesta riippuen 800 maksimi on 75/97,5 DL ja 25/37,5 UL . S9 tukee 256/64 qam, sillä saataneen parempia nopeuksia kuin tolla modeemilla ja mahdollisesti tasaisemmin kun joka bandilla (jos signaalin laatu riittävän hyvä) 30% enemmän kapaa.

Jos tolpassa on taajuuksia enemmän, ei taajuuslukko yleensä kannata. Hyvin outo on se, että ei saa enempää nopeutta vaikka on 4g+ joka tapauksessa cat 9 modeemin etu on se, että saat aina sen lähes maksimin, kun ca on tuettu. Lisäksi siitä on hyötyä verkon muille käyttäjile kun kuorma jakautuu tasaisemmin. Nokialla on CA:sta ja sen hyödyistä laaja tietopakkaus: https://www.slideshare.net/allabout4g/lteadvanced-carrier-aggregation-optimization

Kulloinkin käytössä oleva taajuuskombo näkyy *#0011# service modessa, ota vaikka kuvakaappaus siitä ja lisää tänne silloin kun ruudus on 4g+ ja kun ei ole. Se pitäisi olls jokseenkin tällainen (s8 esimerkki). Ylinnä on pcc tiedot, eli B3, 1800 ja alempana tieto ca added, ja scc 1 on B1 eli 2100MHz.

Purnipsi
  • Tabletissa samassa näkymässä ei ole näitä S1 alkuisia rivejä, silloin oli kun käytti LTE 20 eli 800 MHz verkkoa. siellä vilahti LTE B3 eli 1800 MHz
    Jani
  • kuten kuvasta ymmärtää, Cat 6 kohdasta siellä on 20+20 MHz 2x2 MiMO tabletin pitäisi toimia myös yhdistelmänä 2100+1800+800  puhelimessani on tämä yhdistelmä tässä järjestyksessä

Jani
  • Tästä ymmärtäisin niin että minun tulee toimittaa tämä tabletti huoltoo että se olisi jotenkin rikki
    Jani
  • 2100+1800+800 ei ole mahdollista Cat6 -laitteella, koska tuo on 3ca kombo. Esimekissäsi 2100MHz on Primary Component Carrier (PCC) ja lisänä on kaksi Secondary Component Carrieria (SCC) 1800 ja 800MHz. Tuo esimerkki on 20+20+10MHz . Tai, jos 3G 2100 ei ole täysin LTE:llä, niin 10+20+10MHz.

Myöskään se, että laitteessa x toimii yhdistelmä 800+1800, ei ole tae siitä, että 1800+2100 toimisi. Myöskään se, että laitteessa y nuo toimivat, ei takaa toimintaa laitteessa x.

Rajoituksia aiheuttaa laitteiden radiopiirien ominaisuudet ja se, että jos laite tukee kovin monta taajuutta, mennään äkkiä 128 mahdollisen taajuusyhdistelmän yli (kun yhdistelmiä on lukuisia erilaisia per taajuus, intra-inter, contiquous yms.) Lisäksi monissa laitteissa tunnistetaan kulloinkin käytössä oleva operaattori ja ladataan (qualcomm) EFS-partitiossa olevasta policyman-tiedostosta kulloinkin käytettävät taajuudet. Tuolla tiedostossa on määritetty, mitä kunkin operaattorin SIM-kortilla saadaan käytettyä.

Tabletti (Cat6 -laite) (itse asiassa dokkarissa on semmoinen virhe, että voi olla myös 4x4 Cat6-laitteena, mut se ei tässä tabletissa tule kyseeseen) , voi siis käyttää kahta taajutta samanaikaisesti.
    Purnipsi
  • Vielä sellainen, mistä näit tuon LTE 20 ja LTE 3? Millä ohjelmalla? Service modesta?

Service mode näyttää kyllä tuon oman screenshottini mukaisesti käytettävät taajuudet yms. Kokeile laittaa vaikka jokin speedtest tms samanaikaisesti lataamaan. Sen pitäisi ainakin ottaa 4G+ käyttöön, sillä CA:ta ei välttämättä konfiguroida, jos dataliikenne on kovin kevyttä. Sillä tavoin säästetään dataverkolta resursseja ja päätelaitteen virrankulutusta pidetään pienempänä.
    Purnipsi
  • CellMapper -ohjelmalla
    Jani