Siirry uusimpaan kommenttiin
Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

Siirtyykö kaikki maksukanavat HD-kanaviksi

Hei,
Sivuillanne on ilmoitus, että kaikki maksukanavat siirtyvät käyttämään uutta lähetystekniikkaa 17.05.2017.(https://www.dna.fi/antenniTV)
Tarkoittaako tämä sitä, että ei HD-kanavien lähetys loppuu nykyisistä kanavanipuista?

Kommentit

 • Ei tuossa muutu muu kuin lähetystekniikka, itse sd-kanavat ei muutu hd-kanaviksi vaikka niiden katselu vaatiikin hd-boksin ja korttilinkityksen.
 • HD-boksi/Antenna HD Ready vaatimuksen taustalla lienee se, että vain näissä bokseissa on järjestelmäpiiri, joka kykenee H.264 videokodekin purkuun. Yhtä paljon taustalla on kehittyneempi DVD-T2 lähetystekniikka, joka mahdollistaa suuremman bittikaistan per kanavanippu/taajuus. Perinteiset SD-boksin hanskaavat vain antiikkisen MPEG-2 videokodekin ja vanhemman DVB-T:n. Eli lähetystekniikka muuttuu tehokkaampaan DVB-T2/H.264 muotoon, mutta resoluutio pysyy edelleen SD-tasoisena. Voipi myös olla, että käyttävät vain DVB-T2:sta ja vanhaa MPEG-2:sta, mutta ei auta yhtään vanhojen digiboksien tapauksessa.
 • Nythän esim MTV MAX näkyy UHF verkossa. Kuinka tuon pvm:n jälkeen: Riittääkö vanha antenni edelleen, mikäli hankkii tuon uuden digiboxin?
 • Vain pakkaustapa muuttuu. HD-digiboxilla homma onnistuu, toki kortti on linkitettävä siihen. Vanha antenni riittää.
 • Tämä kiinnostaa myös. Pystyn vastaanottamaan vain Digitan signaalin. Jos tällä hetkellä vastaanotan Dna:n maksukanavia Digitan kanavanipuista A, B, C ja E mitä tapahtuu 17.5.2016. Muuttuvatko nämäkin lähetykset HD-lähetyksiksi? Mitä tapahtuu?
 • Eivät ne HD-lähetyksiksi muutu, mutta pakkaustavan muuttuminen MPEG4:ksi edellyttää, että vastaanotin pystyy HD-vastaanottoon.
 • Tämänhetkisten tietojen mukaan toukokuussa kanavaniput A, C ja E säilyvät vanhassa tekniikassa. Lisäksi D-nippu siirtyy myös vanhempaan T-teknikkaan ja B-nippu siirtyy toisaalta T2-tekniikkaan.

  T-tekniikan nipuissa lähetetään kaikki SD-ilmaiskanavat sekä maksukanavista Nelosen ja MTV:n / C Moren kanavia. Pakkaustapa ei muutu eli ne näkyvät toistaiseksi vanhemmillakin laitteilla joissa ei ole T2-viritintä.

  UHF-alueen T2-nipuissa (niput B ja F [eli nykyinen H]) lähetetään muita SD-maksukanavia. Ei mitään HD-kanavia. Pakkaustapa MPEG4.

  Suurin osa UHF-alueen kanavista siirtyy johonkin toiseen kanavanippuun kuin missä ne tällä hetkellä ovat.

  Vain VHF-alueella lähetetään HD-kanavia, vapaasti katsottavia ja maksullisia.

  Vuonna 2019 siirrytään mahdollisesti T2-tekniikkaan nippujen C ja D osalta. Tätä ei vielä tarkkaan tiedetä. Vuonna 2020 siirtyvät kuitenkin kaikki mitkä eivät ole vielä siihen mennessä T2-tekniikkaa.
 • Aika idioottimaista toimintaa että D kanavanipun osalta otetaan takapakkia kun pitäisi mennä kohti DVB-T2 lähetyksiä, kukakohan älyniekka tamänkin on ajanut läpi..
  Taas kun vetkutellaan niin huomataan että ollaankin jälleen teknisesti kehityksen jälkijunassa liian pitkän siirtymäajan takia.
 • Alkuperäinen verkkotoimiluvan määräys oli DVB-T2. Toimiluvan silloinen haltija Norkring anoi että saisi olla aluksi DVB-T. Anomus hyväksyttiin ja se on periytynyt nykyiselle verkkotoimiluvan haltijalle Digitalle.
 • Tuosta asiasta on näköjään annettu alunperin virheellistä tietoa. Onko se ollut tarkoituksellista kuluttajien harhauttamista, jotta he hankkisivat DVB-T2 laitteita?
  Eli 17.5 jaälkeen kanavat on haettava uudestaan ja sen jälkeen kanavat toimivat normaalisti nippujen näkyvyysalueiden rajoissa.
 • Suomessa ei suurinpiirtein linjan Oulu-Joensuu pohjoispuolella voida nauttia HD- eli teräväpiirtolähetyksistä, koska lähetysverkkoa ei ole. Kun 15.5.2017 jälkeen mm. MAX ym maksukanavat muutetaan vain HD:ksi ja entinen Sd-lähetys loppuu, , niiden katsominen ei onnistu televisioita uusimalla tai uusilla digibokseillakaan, vaan kanavat pimenevät kaikilta tuon linjan väärällä puolella asuvilta. Pinta-alaltaan tämä koskee lähes puolta Suomea! Tietojen mukaan myös kaikki muut Suo9men tv-kanavat seuraavat perässä, eli pimenevät noin 3 vuoden päästä. En usko, että Digitalla on edes suunnitelmia HD-lähetysverkon laajentamisesta, joten tuolla Suomen puolikkaalla televisiot pimenevät totaalisesti. Voitteko väittää, että olen väärässä? 
 • M.Timonen: Olet väärässä. 30.3.2020 kaikien Digitan kanavien pakkaustapa muuttuu MPEG4:ksi, jolloin edellytetään HD-vastaanotinta, jotta kanavat näkyvät. Peittoalueissa saattaa tapahtuua joitakin muutoksia.
  Mihin perustuu väite, että maksukanavat muuttuisivat HD-lähetyksiksi ja että SD-lähetykset loppuisivat? Pakkaustavan muutosten jälkeen Digitan verkossa olevat kanavat ova edelleen SD-tasoisia, vaikka HD-vastaanotinta edellyttävätkin.
 • MPEG4 mahdollistaa HD-lähetyksen, mutta ei edellytä sitä. Määrä on katsottu laatua tärkeämmäksi. Katsotaan sitten kesän 2020 jälkeen, mihin antenniverkon kapasiteetti riittää ja mitä tapahtuu.
  UHF aluetta on jo nyt kavennettu, joten se saattaa edelleen kaventua mobiilin hyväksi.
 • DNA:n 17.5 tekemä pakkaustavan muutos tekee tilaa uusille kanaville.
 • Ensi kuussa 17 päivä "valatakunnallinen" B kanavanippu muuttuu DVB-T2 nipuksi, kyseinen kanavanippu kattaa lähes koko Suomen.
  Niinkuin tuossa aiemmin selvisi niin DVB-T2 / MPEG4 ei tarkoista automaattisesti teräväpiirtoa, kyse on vain uudesta lähetys ja pakkaustekniikasta joka mahdollistaa tehokkaamman kaistankäytön.
  Myös tällä vanhalla DVB-T / MPEG2 tekniikalla voi lähettää teräväpiistoista kuvaa, mutta se ei ole kannattavaa suuren kaistan kulutuksen takia (yhteen kavavanippuun sopisi vähän teräväpiirtolähetyksiä).
 • @hhelminen

  Mistä tuo tieto , että Digitan kanavanippu B muuttuu DVB-T2:ksi 17.5.2017 ???

  Käsittääkseni vapaat kanavat säilyvät  edelleen maaliskuuhun 2020 saakka entisellään ja nyt 17.5 vain maksukanavat vaihtavat formaattia. No se on etukäteen Digitalta kerrottu , että 17.5 kanavaniput hämmennetään uuteen uskoon ja maksukanavat siirretään uuteen nippuun F. Siitä mitä järjestelyjä vanhoille nipuille tehdään ei ole vielä ainakaan minun silmiini ja korviini mitään tietoa osunut.

  Jos asiasta on jossakin jo varmaa tietoa , niin valistakaapa epätietoista. Kiitos!
 • Muistaakseni ilmaiskanavat siirtyvät kanavanippuihin A, C ja E. Maksukanavat nippuihin B, D ja F. Digitan kovan hinnoittelun vuoksi nyt ilmeisesti kaikki maksukanavat siirtyvät F-nippuun ja muut jäävät tod.näk. tyhjiksi. Viestintäviraston sivuilta jostain löytyi myös ihan kanavakohtaiset tiedot aikaisemmin B ja D nippujen osalta.
  https://www.viestintavirasto.fi/viestintavirasto/ajankohtaista/2017/antennitelevisionuusitoimilupakausimuutoksiakanaviin.html
  http://digita.fi/kuluttajille/karttapalvelu
 • Jaahas.

  Sekä Viestintäviraston sivuilla sanotaan , että Digita ilmoittaa kanavasiirroista lähempänä 17.5. No ei siellä Digitan sivuilla ainakaan vielä ole asiasta sen tarkempaa tietoa , joten kaipa sitä on vain odoteltava. Pianhan tuo asia selviää , kun muutos on tehty. Digitan tiedotuspolitiikkaanhan ei kuulu ilmoitella muutoksista etukäteen , vaan pikemminkin jälkikäteen jos silloinkaan.
 • Hei!

  Aiheesta on koottu kattavasti tiedot osoitteeseen https://tuki.dna.fi/org/dna-fi/d/muutoksia-antenniverkon-maksu-tv-kanavien-lahety-1/
  DNA Hanna-Mari palveluasiantuntija

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.