Surkeat 4G nopeudet iltaisin - ruuhkautunut tukiasema/solu?

Koska mitään chatti ikonia ei ole sivuilla näkynyt ja soittelemaan en ala niin kirjoitan tänne, odottaen jotain vastausta.

Vaihdoin juuri 300M Hypernetti liittymään. Päivisin latausnopeus on 20-40Mbps. Iltaisin n. klo 16-17 eteenpäin latausnopeus alkaa putoamaan 10Mbps paikkeille ja n. klo 19-01 aikana latausnopeudet matelevat osittain käyttökelvottoman rajoilla 3-6Mbps välillä, ei juurikaan yli 10Mbps.

Viime kuukauden oli kokeilussa Elisan liittymä jolla tuli tasaisesti 20-50Mbps ympäri vuorokauden - paljon huonommalla kuuluvuudella, sitä edellinen kuukausi oli DNA 100M Tehonetti jolloin vielä alkuvaiheessa tuli iltaisinkin 20-25Mbps mutta loppuvaiheessa alkoi iltaisin olla enemmän hidastelua 10-20Mbps välille. Joka johti tuohon Elisan kokeilemiseen. Nyt välikuukauden jälkeen tulee jo niin pohjalukemia, että ellei tälle tule muutosta niin vaihdan kyllä takasin Elisalle pysyvämmin.

Tässä kasa nopeusmittauksia.

https://dna.speedtestcustom.com/result/b90effe0-17cb-11eb-acfc-7d935bc020cd
https://dna.speedtestcustom.com/result/e0f11cf0-17cb-11eb-acfc-7d935bc020cd
https://dna.speedtestcustom.com/result/e8d65560-17cc-11eb-acfc-7d935bc020cd

https://dna.speedtestcustom.com/result/0c58ff90-1833-11eb-aba6-fbd1ceb431b2
https://dna.speedtestcustom.com/result/56a86f90-1833-11eb-aba6-fbd1ceb431b2
https://dna.speedtestcustom.com/result/fdb246d0-1833-11eb-aba6-fbd1ceb431b2

https://dna.speedtestcustom.com/result/53f70300-1866-11eb-9b9d-c3b02a64c8fe
https://dna.speedtestcustom.com/result/d8f8c0b0-1885-11eb-ae0b-3f1d5e53e4c6
https://dna.speedtestcustom.com/result/fc8e98a0-1886-11eb-bd00-377597e0dd3b

https://dna.speedtestcustom.com/result/61165260-196b-11eb-878f-4fcb612ec170

Kaikki mittaukset ovat samasta tukiasemasta eNB ID 5774/solusta 1478146
taajuuslukittuna 1800Mhz koska muilla taajuuksilla/muista tukiasemista vielä huonompia tuloksia ja paljon huonompi kuuluvuus. Myös Elisan hyvät nopeudet paljon huonommalla kuuluvuudella olivat 1800Mhz lukittuna, kuten myös toissakuun Tehonetti. Joten tämä ei ainakaan omista laitteista ole kiinni, toisella paikkakunnalla olen saanut 80-90Mbps nopeuksia DNA Tehonetti liittymällä samalla laitteella 1800Mhz lukittuna.

Kommentit

• No jos olet tyytyväinen Elisaan, vaihda siihen. Kaikki helpointa!

Muuten, nuo liittymätyypinvaihdot ja niiden nopeudet ei oikein selitä asiaa, varmaan vaihtunut myös tolppa mittauksia tehtäessä, liittymätyypeissä kun ei pitäisi juuri mitään eroa olla (kaistan priorisointia meinaan).

Kirjoitit: "eNB ID 5774/solusta 1478146 taajuuslukittuna 1800Mhz"

^Tuo on Cellmapperin mukaan Elisan 800MHz solu (1478146)? Tuossa tolpassa on elisalla 800+1800 MHz, joten ne molemmat kannattaa ottaa käyttöön.

DNA:lla on vieressä sitten tolppa jossa on 800+1800+2100 (eNB ID 4262). Sopivalla modeemilla kaikki otettuna käyttöön ja suunta-antenneilla voi kokeilla oikeaa tolppaa "lukita", tuolla on paljon tukiasemia ja SINR voi olla huono häiriöiden takia. ja jos vielä laskee tuhottomasti nopeus, niin siten on tukossa kaista tolpalta.
    JJJ
  • >> "eNB ID 5774/solusta 1478146 taajuuslukittuna 1800Mhz"

> ^Tuo on Cellmapperin mukaan Elisan 800MHz solu (1478146)? Tuossa tolpassa on elisalla 800+1800 MHz, joten ne molemmat kannattaa ottaa käyttöön.

Ei, olet ihan väärässä.

Celmapper (selaimen kautta) näyttää tuon eNB ID 5774 ihan selvästi DNA tolpaksi jossa kolmeen eri suuntaan olevat 1800Mhz keilat, joista tuo 1478146 on yksi. Tuo sinun 4262 näyttäisi olevan ihan toisessa päässä suomea oleva Elisan tolppa (jossa noi 1,3,20).

Eikä myöskään varmasti ole vaihtunut tolppa mittauksia tehdessä, näen kokoajan
    modeemin tiedoista id:n ja viimeistään huomattavista muutoksista myös livenä
    päivittyvien kuuluvuuslukujen suhteen tuon huomaisi.

Ja Hypernettiä päädyin kokeilemaan juuri kun olin lukenut ruuhkatilanteessa tapahtuvasta priorisoinnista
    https://mt-tech.fi/operaattorit-priorisoivat-4g-liittymien-nopeuksia-ruuhkatilanteessa/

Miku
  • Selventäisin vielä, että aloituspostauksessa olevat KAIKKI nopeusmittauslinkit ovat tällä viikolla eri vuorokaudenaikoina tehtyjä mittauksia _DNA 300M Hypernetti liittymällä_ DNA tolpasta eNB ID 5774/solusta 1478146 taajuuslukittuna 1800Mhz.
    Miku
  • No hyvä, jos homma on hoidossa itse löysin vain nämä noilla tiedoilla
    (Tietämättä missä päin suomea asut):

JJJ
  • Hmmmm....

Jotakin outoa on noissa tolppatunnuksissa. Elisalla on eNB ID 5774 Vammalassa ja DNA:lla samaTampereella Pyynikillä. No se DNA:n tolppa ei ole verifioitu ja siinä on vain B3.

Missäköhän Miku oikein mittailee???
    Veikko
  • Okei kumma, mutta Tampereella siis.

Miku
  • Jaahas.

Elisalla on siellä Pyynikillä aika lähellä DNA:n mastoa tukiasemat eNB ID 4779 ja eNB ID 6290 , joissa kummassakin on B1 , B3 , B7 ja B20.

Melkeinpä suosittelen vaihtamaan liittymän Elisalle.
    Veikko
  • Elisan kuuluvuus sattuu vaan olemaan paljon huonompi, en ole varma tallensinko arvoja ylös, mutta muistan että esim. RSRP oli -98-102 dBM kun DNA:lla on -70-74 dBM. Jolloin lisähäiriöillä/huonolla säällä tuo Elisa kyykkääkin sitten kunnolla.

Miku
  • Että silleen.

Eipä tuo tilanne mitenkään yllätä , mutta silti Elisan tolpassa on käytettävissä useampia taajuuksia samanaikaisesti. Toki se edellyttää , että laitteet tukevat CA:ta. Elisan mastoissa on periaatteessa tuki 4CA:lle.

Jos nykyinen laitteesi tukee vain yhtä taajuutta kerrallaan , niin kannattaisi harkita esim. Huawei B818:n hankintaa. Silloin heikommallakin kentällä nopeudet paranevat , kun modeemi tukee useita samanaikaisia taajuuksia.

Veikko
  • Itselläni on kentänvoimakkuudet (RSRP) noin -100 dBm paikkeilla ja siitä huolimatta jopa 3CA:lla pääsen noin 150 Mbit/s DL-nopeuksiin.
    Veikko
  • Kolme perättäistä mittausta tänään iltakymmenen ruuhkasta.

https://dna.speedtestcustom.com/result/8907cbf0-1a1f-11eb-bfbe-35c42227c15b - 3.9 Mbps
    https://dna.speedtestcustom.com/result/a30208e0-1a1f-11eb-bfbe-35c42227c15b - 3.0 Mbps
    https://dna.speedtestcustom.com/result/c21b00b0-1a1f-11eb-bfbe-35c42227c15b - 3.2 Mbps

Tämä nykyinen laite tosiaan tukee vain yhtä taajuutta kerrallaan, mutta tällä kyllä pääsisi itselleni ihan riittävään nopeuteen (~50-100 Mbps) jos vaan tuo tukiasema/solu antaisi sitä nopeutta enemmän.

Uuden modeemin ostamisesta DNA:lla pysyessä tuskin olisi iloa kun tuonne toiseen tukariin on Elisaakin selvästi huonompi kuuluvuus.
    Miku
  • Ei taida uuden modeemin ostaminen dna:lta mitään jos/kun ne määrittelee että mitä mastoja käytetään ja käytetäänkö esim tota dualia.Täällä ei nouse nopeus >100M 400M 5G liittymällä vaikka tekisi mitä,5G ei edes toimi kun on niin huono yhteys.Toi huawein h112 ei anna sun määritellä että käytetäänkö 5G ja mitä taajuksia käytetään vaan siellä on pakotettuna auto moodi käytössä.
    vanha asiakas
  • DNA tekee viikon 4x aikana matkaviestinverkon uudistustöitä tiedonsiirtonopeuksien kasvattamiseksi ja verkon peittoalueen laajentamiseksi seuraavilla alueilla
    Viikko 44 eli 26.10-1.1.2020
    https://www.dna.fi/huoltotiedotteet?type=resttukari2&id=90503&scrollTo=epe9FOlih39T

viikko 45 eli 2.11-8.11.2020
    https://www.dna.fi/huoltotiedotteet?type=resttukari2&id=90715&scrollTo=epe9FOlih39T
    vanha asiakas
  • @ vanha asiakas
    "Toi huawein h112 ei anna sun määritellä että käytetäänkö 5G ja mitä taajuksia käytetään vaan siellä on pakotettuna auto moodi käytössä. "

Eipä anna ei , mutta Huawei B818 on 4G-modeemi ja siinä on taajuuslukituksia ihan riittävästi. Mikulle ei 5G:stä juurikaan apua ole , koska hänen käyttöpaikallaan sitä ei näyttäisi olevan saatavilla.

@Miku
    "Tämä nykyinen laite tosiaan tukee vain yhtä taajuutta kerrallaan, mutta tällä kyllä pääsisi itselleni ihan riittävään nopeuteen (~50-100 Mbps) jos vaan tuo tukiasema/solu antaisi sitä nopeutta enemmän.

Uuden modeemin ostamisesta DNA:lla pysyessä tuskin olisi iloa kun tuonne toiseen tukariin on Elisaakin selvästi huonompi kuuluvuus. "

Tarkoitinkin , että B818:sta olisi hyötyä , jos vaihdat liittymän Elisalle.
    Veikko
  • Dna päivitää tukareita tällä hetkellä joten vielä ei voi oikein sanoa mitään noista nopeuksista,toivottavasti ne nyt myös päivittää noi motutkin.
    vanha asiakas
  • Onko dna:lle tullut mieleen antaa noiden h112 ja b818? boxien ostajille mimo antenni mukaan?.Tai sitten myydä halpaan hintaan noita dna:n asiakkaille?.Onkos jollain kokemusta noista sisäantenneista vai pitääkö suoraan siirtyä ulkoantenniin?.
    vanha asiakas
  • Nettiyhteytesi nopeus riittää 4K-tasoiseen videoon. Voit samaan aikaan jakaa yhteyden toisen käyttäjän kanssa.
    Viive (ping)

19 ms/Hyvä
    Viiveen vaihtelu (jitter)
    4 ms/Hyvä
    Latausnopeus (download)
    67.6 Mbps
    Lähetysnopeus (upload)
    34.3 Mbps

Näyttää toi boxi
    RSRQ
    -9.0dB
    RSRP
    -88dBm
    RSSI
    -71dBm
    SINR
    8dB

sinr pitäisi olla >xxdb että pääsisi siihen luvattuun 400M nopeuteen?.

vanha asiakas
  • Kukahan sinulle on luvannut 400mbit nopeuden? Villi arvaus että sopimuksessa lukee 400m, mutta valitettavasti se tarkoittaa vain liittymän kattonopeutta. Todellisuus on sitten jossain siellä välissä, riippuen monesta muuttujasta. Jos haluat liittymästäsi aina maksiminopeuden, vedätä itsellesi kuitu.
    ebinwrz
  • En nyt odottanutkaan että 400M tulee mutta kyllä vähän enemmän kuin <100M ja että 5G:kin toimisi.Tossa on mastoja 2-3kpl lähettyvillä(kaksi näkyisi yltävän tähän ja toi yksi on 5G joka näyttäytyi kerran) ja kaupunki joten olettaisi että jotain 200M saisi,5G otti yhteyttä ja tuli heti downia 170M upin jäädessä johonkin 10M mutta sen yhden kerran jälkeen boxi ei suostu enää ottamaan yhteyttä 5G:llä.Juuri hankittu boxi/netti eikä kumpikaan tunnu toimivan kunnolla.Kyse ei ole mistään tukari >5km päässä linnuntietä miksei linkki toimi kunnolla vaan lähellä on tukiasemia ja kaistaa pitäisi olla muttei noi sitä suostu antamaan.
    vanha asiakas
  • "DNA tekee viikon 45 aikana matkaviestinverkon uudistustöitä tiedonsiirtonopeuksien kasvattamiseksi ja verkon peittoalueen laajentamiseksi"
    https://www.dna.fi/huoltotiedotteet?type=resttukari2&id=90715&scrollTo=epe9FOlih39T

Mikäli jotain töitä tällä alueella on viime viikolla muka tehty, niin sillä ei ole ollut yhtään minkäänlaisia vaikutuksia nopeuksiin tai kuuluvuuteen. Muina huomioina RSRP on nyt ~6-9db huonompi kuin viikko pari sitten! (tosin sää voi vaikuttaa myös).

Latausnopeudet iltaisin laahaa edelleen pääasiassa 3-6Mbps, harvoin nousee 10Mbps tuntumaan. Tällä hetkellä tässä pahimpaan aikaan kello 20 ruuhkassa latausnopeus 2-3Mbps DNA:n omalla nopeustestillä.

Miku