Taloyhtiölaajakaista ja DHCP/NAT

Muuton yhteydessä nettiyhteyteni vaihtui DNA:n taloyhtiölaajakaistaan. Nappasin poissa käytöstä olleen Applen Airport Expressin muuttolaatikosta, liitin tarvittavat kaapelit ja bitti liikkui välittömästi.

Pari päivää myöhemmin satuin katselemaan Airportin asetuksia ja huomasin sen olevan siltaavassa tilassa (bridge mode). Päätin laittaa heti DHCP:n ja NATin päälle, minkä seurauksena yhteys internetiin lakkasi kokonaan toimimasta. Alla on kuva jälkimmäisestä tilanteesta.

Yhteys toimii siis moitteetta niin kauan kun tukiasema toimii siltana, mutta ei lainkaan silloin kun DHCP ja NAT ovat päällä. Tukiasemassa on kiinni säännöllisesti läppäri, tabletti ja kännykkä langattomasti sekä pelikonsoli langalla. Lisäksi vierailla on kännyköitä sun muita kiinni verkossa satunnaisesti.

Mistä ongelma voisi johtua? En äkkiseltään keksi mitään ilmeistä syytä tällaiselle tilanteelle.

Kommentit

• Olet ilmeisesti käyttänyt kaikki liittymäsi viisi IP-osoitetta. Airport olisi kuudes ja siksi se ei enää saa osoitetta.

Voit toimia kahdella tavalla. Yksi on, että sammutat Airportin ja yrität uudelleen muutaman tunnin kuluttua. Kun läppärisi, tablettisi, kännykkäsi tai pelikonsolin DHCP-laina aika menee umpeen, Airport saa varattua itselleen osoitteen.

Toinen vaihtoehto on, että palautat Airportin siltaavaksi ja sen jälkeen komennat laitteesi vapauttamaan ip-osoitteen. Kännykästä, tabletista tai pelikonsolista tämä ei välttämä onnistu, mutta tietokoneella voit loitsua komentoriville esimerkiksi Windowsissa ipconfig /release tai Linuxissa sudo dhclient -r wlan0.

Kun läppärin osoite on vapautettu, konfiguroi Airport takaisin reitittäväksi. Huomaa, että DHCP-lainan vapauttamisen jälkeen läppäri ei enää saa yhteyttä Airportiin. Mikäli et pysty tekemään Airportin uudelleenkonfigurointia tabletista, kännykästä tai pelikonsolista, irroita Ethernet-kaapeli seinärasian ja Airportin välistä, konfiguroi läppäri  siten, että pääset muuttamaan Airportin asetukset. Kun Airport on vaihdettu reitittäväksi, voit kytkeä Ethernet-johdon takaisin seinärasian ja Airportin WAN-liittimen välille.
  • Aivan, tämä kuulostaa järkeenkäyvältä.

Kuinka pitkään DNA:n päässä pidetään DHCP-lainat voimassa? Voisin hyvin sammuttaa/irrottaa kaikki laitteet yön ajaksi jos se riittää.
  • Niin kauan kuin Airport on vielä sillattuna, voit tarkistaa laina-ajan päättymisen tietokoneeltasi. Windowsissa ipconfig /all | more antaa hyvin pitkän listan, jossa on vaikka kuinka monta virtuaalisovitinta, IPv6 tunnelia sun muuta, mutta joukossa on myös oikeasti käyttämäsi verkkosovittimen tiedot.

Linuxeissa dhcp lainojen tietojen sijainti vaihtelee. Joissakin jakeluissa ne voivat löytyä tiedostosta /var/lib/dhcp/dhclient.leases. Jos jakelusi käyttää NetworkManageria, laina-aika löytyy hakemistosta /var/lib/NetworkManager dhclient-alkuisesta tiedostosta. Tiedoston nimen keskiosan selvittämiseksi voit pyytää NetworkManagerilta listan aktiivisista yhteyksistä komenolla nmcli c status.
  • Kiitos avusta.

Minulla on Mac käytössä mutta kaivelin vastaavasta paikasta /var/lib:n alta nämä tiedot. Lease length on 18000, minkä tulkitsen tarkoittavan viittä tuntia (18000 s).

Tukiasema oli pois päältä yön yli, kahdeksan tuntia ja risat. Kaiken järjen mukaan DHCP-lainojen olisi siis pitänyt tässä ajassa päättyä, mutta sama ongelma jatkuu edelleen. Aamulla laitteista oli verkossa vain tukiasema ja läppäri, eli viiden IP-osoitteen rajan ei luulisi tulleen vastaan.

Mitenhän on, jos soitan DNA:n asiakaspalveluun niin suostuvatko/voivatko yksinkertaisesti vapauttaa kaikki käytössäni olevat IP-osoitteet? Tämän jälkeen pääsisin laittamaan tukiasemasta DHCP:n päälle ja ongelma olisi poissa päiväjärjestyksestä.
  • Epäilisin että tuossa voisi olla kyse jostain muusta asiasta kuin IP osoitteiden loppumisesta kesken, varsinkin jos kaikki laitteet toimivat normaalisti ilman reititintä ja myös reitittimen ollessa siltaavassa tilassa.

Toimiva nettiyhteys tulee ulos seinästä suoraan RJ45 liitännästä joten tämä ei myöskään vaadi mitään erityisiä asetuksia, reitittimen pitäisi tunnistaa yhteys ja jakaa tuo automaattisesti vain eteenpäin.

Kokeilitko vielä resetoida tätä reititintä takaisin tehdasasetuksille, jos tuossa olisi vain mennyt jotain jumiin ohjelmiston osalta?
    DNA Iiro palveluneuvoja
  • Johan on erikoinen tapaus. dhcp-lease-time 18000 tarkoittaa todellakin 18000 sekuntia eli 5 tuntia. Kun laitteet ovat olleet viisi tuntia pois päältä, kaikki ip-osoitteet ovat vapautuneet.

Onhan Ethernet kaapeli seinärasiasta/nousuliittimestä varmasti kytketty Airportin WAN-liittimeen? Jos internet-yhteys kytketään epähuomiossa Airportin LAN-liittimeen, reititys ei toimi. Sillatussa tilassa ei taas ole mitään väliä, kumpaan liittimeen piuhan Airportissa kytkee, joten virhekytkentää ei välttämättä tule ajatelleeksi heti.

Lisäksi kannattaa kokeilla kytkeä Airport suoraan mahdollisimman lyhyellä, mielellään CAT6 tai CAT7 luokitellulla Ethernet-kaapelilla suoraan huoneistojakamon nousuliittimeen.

Jos tämä toimii, ongelmana voi olla, että yhteys ei nykyisillä kaapeleilla, mukaan lukien myös seinän sisään asennetut kaapelit, suostu toimimaan 1 Gbit/s nopeudella.

Sekin on mahdollista, että Airportin ja Dna:n kytkimen välillä on yhteensopivuusongelma.

Oli ongelma kummassa tahansa, voit kokeilla pudottaa Ethernet-linkin nopeutta. Jos Airportista löytyy WAN Ethernetille nopeusasetus, aseta se auto tilan sijaan 100 Mbit/s full duplex tai 10 Mbit/s full duplex.

Helsingissä törmäsin tapaukseen, jossa Dna:n taloyhtiölaajakaista pätki Acer Aspire 5022WLMi tietokoneen kanssa. Ongelma korjaantui pakottamalla tietokoneen Ethernet-liitäntä tilaan 10 Mbit/s full duplex.

Aluksi arvelin kaapelointiongelmaa, mutta kun taloyhtiöön tuli myöhemmin Elisan kytkimet, samat kaapelit ja sama tietokone toimivatkin ongelmitta myös 1 Gbit/s linkkinopeudella.
  • Nyt täytyy nostaa käsi pystyyn virheen merkiksi.

Olin tosiaan huolimattomuuttani kytkenyt johdot väärinpäin WAN- ja LAN-liittimiin. Lyyti alkoi kirjoittamaan heti kun vaihdoin ne keskenään.

Kiitos sinulle, irritus, arvokkaasta avusta!