Siirry uusimpaan kommenttiin

Taloyhtiön laajakaista ja kytkennät

Hei,

Olen juuri muuttanut uuteen asuntoon, johon kuuluu taloyhtiön laajakaista. Sain laajakaistan aktivoitua, mutta en ole onnistunut saamaan yhteyttä toimimaan.
Olen kokeillut yhdistää modeemiani, ensin RJ45- ja sitten RJ11-johdolla, suoraan sähkökaapin liitäntöihin (alla kuva). Koitin myös yhdistää PUH-liitännän ja toisella kertaa N-liitännän minulle sopivimpaan 3-liitäntään - tämän jälkeen kokeilin yhdistää modeemin ja toisella kertaa tietokoneen huoneessa sijaitsevaan 3-liitäntään tuloksetta.

Kyseessä siis VDSL yhteys ja minulta löytyy yksi kpl. RJ11 johto ja useampi RJ45 johto. Miten minun tulisi saada netti toimimaan?

Kommentit

 • Mikä modeemi? Ja olet varma, että kyseessä xDSL-yhteys?

  Jos tuossa kytkentäkaapissa on RJ45 liittimet kaikissa pistokkeissa ja modeemissa on RJ11 niin tarvitset siihen sellaisen sovitinkaapelin. Luultavasti PUH liittimestä RJ45 to modeemin RJ11 liittimeen. Modeemista sitten verkkojohto haluamaasi huoneisiin meneviin pistokkeisiin 1-4.

  "N" merkitty liitin ei itselle kerro mitään mikä se on. Se voi olla toinen nousulinja taloyhtiöntiloista.
 • Kannattaisko vaikka ottaa yhteyttä isännöitsijään ?
  Noissa kaapeissa kun on millon mitäkin "purkkavirityksiä" joista ei tiedä kun niiden asentaja ja ehkä isännöitsijä.
  Ja onko oikeesti edes siinä yhtiössä otettu laajakaistaa käyttöön,ettei vaan ole ns "valmius",onko sun rj45 kaapeli ns käännetty vai suora...
 • Hei!

  Olitko siis juuri tehnyt liittymän rekisteröinnin? DSL-yhteyden kytkentäaika voi olla useita päiviä ja kytkennästä tulee aina erikseen vielä tekstiviesti. Olethan siis saanut kytkentäviestinkin jo, eli yhteys on varmasti sinulla jo toiminnassa?
  DNA Hanna palveluasiantuntija
 • Kiitos vastauksista!

  Modeemina toimii TP-LINK Archer VR600 V2 Dual-band ADSL2+/VDSL -modeemi, ja tilausvahvistuksessa mainittiin "Taloyhtiölaajakaista...lisänopeus...(VDSL) perusnopeudelle".

  Ja käsittääkseni on toiminnassa taloyhtiössä - ainakin DNA tarjosi tätä vaihtoehtoa ja aktivoi yhteyden. Kytkennästä nimittäin tuli erillinen tekstiviesti ja varmistin vielä DNA:n chatistä, että yhteyden pitäisi toimia.
 • Kannattaa vielä kokeilla resetoida modeemi jos et ole tätä jo tehnyt. Mikäli et saa yhteyttä toimimaan niin olethan yhteydessä suoraan maksuttomaan vikapäivystyksen numeroomme 0800 300 500 niin saadaan selvitettyä ongelmaa tarkemmin asiakastietojen kanssa ja tarvittaessa varattua huoltokäynti.
  DNA Hanna palveluasiantuntija
 • Sanoisin että PUH on puhelinvaraus, N on talojakamoon menevä nettipiuha ja 1-4 on huonerasioihin menevät.
  Eli purnukasta piuha kiinni WAN-portista N porttiin ja sitten purkin LAN-portit noihin huonerasioihin.
  Nykylaitteilla ei ole yleensä merkitystä onko kaapeli ristiinkytketty vai ei.
  Laitteen valoista näet, onko yhteys olemassa.
 • Tarkista että Wan on aktivoitu purkista
 • No ei euta resetoinnit, jos purkkia ei ole liitetty oikein. Myöskään WAN-liittimeen ei voi kytkeä linjaa Jos kyseessä on DSL liittymä se tarvii modeemin ja tuossa modeemissa on sille linjalle RJ11 liitin, silloin se linja tarvii siihen saada jokatapauskessa.

  Näyttää että nuo jakamon kaikkiliittimet on RJ45, joten tarvii RJ45 -> RJ11 kaapelin, että saa toimimaan. Voi askarrella itsekikin jos on mielenkiintoa.

  "Puh" tai "N" liittimistä kun kokeilee tuota kaapelia modeemiin, pitäisi toimia tai sitten vikaa/ outoja kytkentöjä jossainpäin taloyhtiönpäässä.

  Eri juttu jos on Ethernet yhteys, mutta ilmoituksen mukaan ei ole.
 • Jep, ei auttanut resetoinnit saati WAN-liittimet! Metsästetään siis RJ45-RJ11 kaapeli ja kokeillaan sillä ^_^
 • Kyllä RJ11 kaapelin pitäisi toimia siitä PUH-lliännästä tai N-llitännästä kytkettynä käyttöpaikalle ja sieltä RJ11 kaapeli modeemille. Ensin voi tietenkin kokeilla sähökaapissa.
 • Ei taida pinnijärjestys osua ihan kohilleen vaikka sen RJ11 kaapelin saakin tungettua siihen RJ45 liittimeen. Tälläisellä kytkennällä voi kokeilla, jos ei valmista tähän hätään löydy (Esim. katkaisee RJ11 ja RJ45 kaapelit ja yhdistää oikeat johdot pinneihin):

 • Niin nyt kun luin muiden viestejä, tuli mieleen, että eihän siellä jossain huoneessa ole RJ11 rasiaa, se tosiaan voisi olla tuon N tai PUH perässä, jolloin RJ45 kaapeli keskuksessa noiden väliin ja modeemi sinne "huoneeseen" RJ11 pistokkeeseen.

  Oletin ettei ole tuollaista rasiaa, kun ei ole mainittu... Mutten ihan näin yksinkertaisesti asiaa osannut ajatella 😀
 • Mitä mieltä olette? Jos jokainen asunto olisi valmiiksi asennettu nettiä varten, eli johto seinään ja toimii. Tarkoitan että miksi pitää mennä kytkin jakamoon. Rasiassa voisi olla esim värikoodaaus.
 • Vähän Offtopiccia:
  En oikein taloyhtiönpään yhteyksiä tunne, mutta mikähän järki on toteuttaa VDSL-tekniikalla tuo taloyhtiönetti tälläisessä paikassa, missä on Ethernet-kaapelointi rakennettu kuitenkin huoneistoihin? Muutama pohdinta tulee mieleen:

  - taloyhtiöön ei tule kuin nippu puhelinkaapeleita (Ei kuitua tai kaapeliakaan)?
  - Liianpitkät vedot CAT5/6-kaapelilla (Miksi se sitten olisi edes vedetty huoneistoihin)?

  Joskus järjestelin taloyhtiöön Soneran kuitua ja se jaettiin asukkaille puhelinpistokkeen kautta xDSL-tekniikalla. DNA:n yhteys tuli kaapeliverkonkautta, kun huoneistoihin tuli ne (kaapeliyhteys ja Puhelinjohto). Taloyhtiökaistaa ei silloin ollut, kun ei se vanhuksille sopinut vaikka asiaa esitin muutaman vuoden ajan yhtiökokouksessa. Idea kokokuviossa oli, että Sonera tarjosi 3x halvemmalla 100megasta yhteyttä, kun DNA. tämä oli joskus 2006-2008.

  Mutta tässä kysyjän tapauksessa siellä on luultavasti min. CAT5(e)-verkko jo valmiina, niin tuntuu omituiselta.
 • Ehdotuksesi, Tuomas, on jo nykypäivää! Kaksi tapausta lähipiiristäni. Pienehkö asunto kohtalaisessa kerrostaloyhtiössä. Olohuoneen nurkassa vierekkäin antenni- (kaapeli-tv) ja Ethernet-liitin. Liittimeessä kiinni WiFi-reititin, johon saa liitettyä riittävän määrän langallisia ja langattomia laitteita. Isohko, kolmitasoinen, omakotitalo erillistaloyhtiössä. Keskikerroksen olohuoneen nurkassa talojakamosta tuleva Ethernet-liitäntä. Sen perässä kolmepurkkinen Mesh-järjestelmä, jolla saadaan aivan hyvät nopeudet kaikkiin kerroksiin.
  Kummassakin tapauksessa taloyhtiöllä on jonkintasoinen valokuituliittymä.
 • Kokeileppa vielä laittaa se RJ11 kaapeli keskelle sitä RJ45 liitintä (puh tai N) siitä keskeltä pitäisi tulla sopivasti 1 ja 2 parit käyttöön, linja on varmaan 3 ja 4 pinneissä keskellä.

  Tuo voi vähän teloa sitä RJ45 liitintä, mutta näkee ainakin toimiiko.
 • RJ11 kaapeli mahtuu kyllä RJ45 porttiin ja tämä on yleinen syy miksi yhteys ei tunnu toimivan, varmista siis että käytössä on oikeat piuhat. RJ11 on näistä selvästi ohuempi.

  Kun kyseessä on VDSL yhteys niin modeemi tulee kytkeä RJ11 liittimellä tähän PUH porttiin ja siitä modeemin. Voit sitten jatkaa yhteyden edelleen modeemin ethernet porteista näihin 1-4 merkittyihin portteihin ja ottaa yhteyden ulos kyseisen huoneiden ethernet porteista.

  Sähkökaapissa oleva N tarkoittaa ethernet laajakaistan nousua ja yhteys tulisi tästä jos yhteys on toteutettu ethernetillä. Uudet taloyhtiölaajakaistan sopimukset tehdään pääsääntöisesti aina uusimmalla tekniikalla (ethernet).
  DNA Iiro palveluasiantuntija
 • Tuomaksen ehdotus on hyvä, mutta ei käytännössä toimi. Nousujen määrä on rajallinen ja niitä kytketään, kun asiakas yhteyden tilaa. Operaatorin vaihdossa tulee ongelmia, kun uusi operaattori ei uskalla muuttaa tehtyä kytkentää talojakamossa (dokumentointi puuttuu). Jos nousuja on 2, yhteys voidaan kytkeä vahingossa väärään nousuun. Muuten homma onnistuisi huoneiston sisällä - tosin vaimennuksista voi tulla ongelma.


 • Kannattaa ottaa isännöitsijään yhteyttä ja ehdottaa taloyhtiö laajakaistan sopimuksen päivitys ethernet tekniikkaan, kun sellainen kaapelointi löytyy.
  Ja toki kannattaa mainita, että tarjousta kysyä myös pieniltä operaattoreilta. Eräässäkin taloyhtiössä noin 10€/kk 1000/1000 netti, googlaamalla löytyy esimerkkitapauksia.
 • Itse pohdin asiaa Isännöinnin kannalta, kun tällöin olisi tiedossa että kuka on kytkenyt ja miten. ja taloyhtiöhän sen operaattorin valitsee. Ajatus dokumentointiin olisi seuraava,.taloyhtiö antaa dokumentaation käyttöoikeuden operaattorille..
  Dokumentaatio tehdään aina tai pitäisi kun talo rakennetaan. 

  Nykyäänhän se on sähköinen
 • Operaatori ei kiinteistön töitä tee ilmaiseksi. Taloyhtiö ei myöskään voi määrätä, miltä operaattorilta asiakas haluaa yhteyden tilata. Useissa talossa on useampia operaattoreita tarjolla.
  Valittu operaattori voi myös tehdä kiusaa kilpailijalle.
  Asiakkaan pitäisi myös ilmoittaa valitulle operaattorille, että hänen yhteytensä on vapaan ja antaa lupa toiselle operaattorille selvittää aikaisempi kytkentä.

  Ethernet-verkko ei välttämättä ole antenniverkkoa parempi. Pienten kiinteistöjen ratkaisu, jolloin ethernet-kaapelointi jää lyhyeksi.
  Suuremmissa kiinteistöissä voidaan lisätä talojakamoita taajuusalueen lisäämiseksi.
 • Operaattori merkkaa aina omaan dokumentaatioon kytkimen portin ja mihin asuntoon kytketty. Mutta taloyhtiössä on se ongelma yleensä dokumentaatiota ei ole tai ainakaan sitä ei ole operaattorille luovutettu. Eikä taloyhtiön kaapelointikuvia edes ole jakamossa ja jos ne olisi niin kyllä fiksut asentajat pitää sen ajantasalla.

 • Jos talojakamossa on kaapelointikuva, siitä selviää mitkä parit menevät mihinkin huponeistoihin, mutta ei mistä tulevastya yhteydestä kytkentä on tehty ao. huoneistoon. Kerran tehtyä kytkentää ei poisteta, joten uuden operaattorin on vaikea selvittää, onko asiakkaalle kytketty nousu vapaana,k jotta uskaltaisi tehdä uuden kytkennänb samaan nousuun..

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.