Taloyhtiön netti
Vuokraamme kuuluu taloyhtiön tarjoama DNA:n netti. Katsoin DNA:n ohjevideon siitä miten netin saa syötöstä modeemiin ja kaikkiin talon ethernet rasioihin. Mieleeni juolahti kuitenkin, että onko verkkokytkin välttämätön? Onko mahdollista yhdistää suoraan syötöstä modeemiin ja sitten modeemista talon ethernet rasioihin? Asuntomme on sen verran pieni että uskoisin että modeemin kantama riittää eteisen kytkinkaapista koko asuntoon.
Seuraa viestiä
1
seuraajaa
Jos enthernet, niin voi käyttää kytkimenä siis modeemia (kunhan kytkee modeemi toiminnon pois, jos sellainen siinä on jollekkin kaapeli/xDSL tekniikalle.)
Mikäli kytkemisen kanssa on ongelmaa, niin voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme jossa voidaan katsoa tilannetta tarkemmin ja auttaa että saadaan yhteydet pelaamaan. 😊
Jos nousu on sähkökaapissa, tulee hyppykaapelilla kytkeä nousu käyttöpaikalle.
Verkkokytkin tai reititin tarvitaan vain, jos halutaan käyttää useampia laitteita tai langatonta yhteyttä.
Mikäli taloyhtiöön on kytketty jo taloyhtiölaajakaista niin yhteyden aktivoimisessa menee normaalisti 1-3 arkipäivää. Tilauksen voi tehdä täällä.
Mikäli modeemin oma langaton yhteys ei yllä kaikkialle huoneistossa, niin kannattaa harkita mesh-järjestelmää jolla nettiyhteyden saa ulottumaan kaikkialle langattomasti isommassakin kiinteistössä. Lisää täällä.
Langaton yhteys siis pitäisi saada TV:lle. Laita nyt alkuun se reititin lähempään paikkaan TV:tä. Joku nousujohtoon (sähkökaappiin?) tai tietokoneehuoneeseen. 2.4Ghz taajuudella on sitten parempi kantama. Jos siellä kämpässä on enemmän rasioita niin sen voi kytkeä mihin vaan, mutta sitten tarvii kytkimen vielä nousujohdon kohdille.
Se keskus-/kytkentä-/laitekaappi on yleensä kämpän huonoin sijoituspaikka WLAN-kantaman takia. varsinkin jos on peltinen.
Saa siihen yhden laitteen liitettyä reitittimen kautta langallisesti ilman kytkintäkin, vaikka ne olisi sijoitettu erihuoneisiin. Jos vaan reitittimen sijoituspaikkaan menee rasialle 2 kpl CAT-kaapeleita. Eli kaapeli toinen kaapeleista kytketään kiertämään kytkentäkaapin kautta suoraan tietokonehuoneeseen, jolloin se on "kiertäen" yhdistetty reitittimen ainoaan LAN-porttiin.
Voi olla että toimii myös 1 kpl CAT-kaapeleita/rasia tyylillä reitittimen sijoitus mihin vaan huoneeseen, jos ei laitteiden tarvi nähdä toisiaan, eli ei ole sitten lähiverkossa ja DNA jakaa useamman kuin yhden IP-osoitteen tuolta nousu Ethernetistä. Tästä en tiedä miten on asianlaita, luulisi että sen 5 osoitetta jakaa? Tätä voi kokeilla jos vaan käytettävissä on muutama lyhyt CAT-kaapeli kytkentäkaappiin.
Jos siihen huoneistoon tulee oikeasti "valokuitu", niin se modeemi siinä välissä muuttaa sen Ethernetiksi, eli pitää olla. (Ainakin kuitumuunnin)
Jos taas siihen huoneistoon tulee valmiina ethernet (CAT 5/6-kaapeli) noususta (kuten useimmin). Ei modeemia tarvita, mutta kytkimen tai reitittimen tarvitset sitä jakakaan huoneistoon.
Suoralla kytkimellä saat vain sen 5 laitetta julkisilla IP:llä toimimaan (Edellytys, että DNA edelleen jakaa sen 5 IP:tä.) ja ilman että muodostuu lähiverkkoa tai on palomuuria ym käytössä. ei suositeltavaa.
Ilman kytkintä (tai reititintä) saat vain yhden laitteen toimimaan noususta.
Kytkimellä et Wifi:ä saa.
DNA:n liittymiin kuuluu siltaavassa tilassa 5 kpl IP osoitettaa, jos laite pystyy ne välittämään edelleen.