Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

Taloyhtiön netti

Vuokraamme kuuluu taloyhtiön tarjoama DNA:n netti. Katsoin DNA:n ohjevideon siitä miten netin saa syötöstä modeemiin ja kaikkiin talon ethernet rasioihin. Mieleeni juolahti kuitenkin, että onko verkkokytkin välttämätön? Onko mahdollista yhdistää suoraan syötöstä modeemiin ja sitten modeemista talon ethernet rasioihin? Asuntomme on sen verran pieni että uskoisin että modeemin kantama riittää eteisen kytkinkaapista koko asuntoon.

Kommentit

 • Mikä kaapeli sinne tulee syöttönä? Jos ethernet, niin siihen ei tarvi modeemia ollenkaan. Siitä modeemista on käytössä vaan se reititin ja kytkin jokatapauksessa.

  Jos enthernet, niin voi käyttää kytkimenä siis modeemia (kunhan kytkee modeemi toiminnon pois, jos sellainen siinä on jollekkin kaapeli/xDSL tekniikalle.)
 • Aivan, en aikaisemmin tiennyt modeemin ja reitittimen eroa. Toimisiko se siis niin, että laittaa ethernet kaapelin syötöstä reitittimeen (joka sitten loisi wifi verkon) ja reitittimestä kodin ethernet rasioihin jotta nekin toimisivat?
 • Se ei ainakaan helpota tilannetta että DNA myy tuohon Ethernet-talouteenkin "Modeemia". Mutta noin se juuri toimii, kun ajattelitkin. (voi olla että joutuu jotain asetusta muuttamaan, riippuu laitteesta.)
 • Hei Heini!

  Mikäli kytkemisen kanssa on ongelmaa, niin voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme jossa voidaan katsoa tilannetta tarkemmin ja auttaa että saadaan yhteydet pelaamaan. 😊
  DNA Ilkka palveluasiantuntija
 • Ethernet-kaapeli tulee noususta kytkeä reitittimen WAN-liitäntään ja toimia reitittimen ohjeiden mukaisesti. Joissakin modeemeissa on myös toimiva WAN-portti. Jos modeemissa ei ole WAN-porttia, niin homma ei onnistu.
  Jos nousu on sähkökaapissa, tulee hyppykaapelilla kytkeä nousu käyttöpaikalle.
  Verkkokytkin tai reititin tarvitaan vain, jos halutaan käyttää useampia laitteita tai langatonta yhteyttä.
 • Kauan taloyhtiön netin aktivoitumisessa kestää?
 • Hei Jj!

  Mikäli taloyhtiöön on kytketty jo taloyhtiölaajakaista niin yhteyden aktivoimisessa menee normaalisti 1-3 arkipäivää. Tilauksen voi tehdä täällä.
  DNA Ilkka palveluasiantuntija
 • Siis en ymmärrä. Meillä on talon rakentamisesta saakka ollut kiinteistölaajakaista, siis Ethernet. Netin tuloliitännästä on ethernet-johto työhuoneen porttiin ja kaapeli työhuoneen tietokoneeseen. Tähän asti on ollut ok, mutta nyt hankimme ensimmäisen Smart tv:n, josta ei tietenkään ole hyötyä ilman nettiä. Olin ymmärtänyt, että tarvittaisiin reititin, jotta netti saadaan toimimaan joka huoneessa, mutta meille myytiin Valokuitu Plus -modeemi. Jos nettiyhteyden työhuoneen tietokoneeseen nyt ottaa modeemin kautta, yhteys epäilemättä ei ylety kolmen huoneen päähän, jossa televisio on. Kysymys on, mitä tehdä modeemilla niin, että joka huoneeseen (4) saa netin käyttöön?
 • Hei!

  Mikäli modeemin oma langaton yhteys ei yllä kaikkialle huoneistossa, niin kannattaa harkita mesh-järjestelmää jolla nettiyhteyden saa ulottumaan kaikkialle langattomasti isommassakin kiinteistössä. Lisää täällä.
  DNA Ilkka palveluasiantuntija
 • Miksi meille sitten myytiin modeemi, vaikka jopa osattiin kysyä reititintä? Toki on halvempi, mutta jos ei riitä, niin hukkaan meni. Mikä on tämän modeemin teoreettinen säde kerrostalohuoneistossa, jossa huoneiden välillä ei ole kantavia seiniä?
 • Jos se "modeemi" on DNA:n myymä, se on kuitenkin vain reititin, eli ihan oikea tuote. Todin sisäisillä antenneilla varustettu ja ei kovin kantava varmaan sen takia. Vai mikö vehje on tarkemmin malliltaan?

  Langaton yhteys siis pitäisi saada TV:lle. Laita nyt alkuun se reititin lähempään paikkaan TV:tä. Joku nousujohtoon (sähkökaappiin?) tai tietokoneehuoneeseen. 2.4Ghz taajuudella on sitten parempi kantama. Jos siellä kämpässä on enemmän rasioita niin sen voi kytkeä mihin vaan, mutta sitten tarvii kytkimen vielä nousujohdon kohdille.
 • Kiitos, joo, on se se DNA:n ikioma. Ongelma on se, että nousujohto sähkökaapissa on kämpässä mahdollisimman kaukana televisiosta, samoin tietsikkahuone. Mutta kiitos tuosta 2.4Ghz vihjeestä, täytyy kokeilla. Tai sitten täytyy vielä hankkia se kytkinkin, rasiat on joka huoneelle kyllä.
 • Kun et kerro laitten tyyppiä, on vaikea arvoida, miten pitäisi toimia. Jos sähkökaapissa on tilaa laitteelle, laita laite sinne. Kytke nousujohto laitteen WAN-porttiin ja laitteen LAN-porteista (toivottavasti 4 kpl) huoneiden ethernet-rasioille ja niistä eri laitteille.
 • Ok, kuten alussa kerroin, kyseessä on DNA Valokuitu Plus EX400. Sähkökaapissa ei ole sille tilaa. Ja sähkökaapissa on vain yksi sisääntulo ja härpäkkeessä on vain yksi LAN-portti.
 • Jos tuon reitittimen kytkee muualle kuin kaappiin ja kaappiin taas laittaa kytkimen (eli tarve on jakaa myös langallista verkkoa), se tarvii 2 cat-kaapelia asennuspaikkaan. Toista kaapelia käytetään nousujohtona laitteen Wan-porttiin ja Lan-portista sitten kytkimeen takaisinpäin kaapeli.
 • Ok, kytkintä ei ole vielä hankittukaan. Mutta anteeksi ymmärtämättömyyteni, minne muualle sen reitittimen voisi kytkeä kuin kaappiin?
 • Meinasin että viet sen reitittimen sinne TV:n lähelle, niin toimii langaton varmemmin. Jos siellä siis on CAT-rasia jossain lähellä. Toki sen TV:n voi varmaan langallisestikkin kytkeä, se vie vaan sen ainoa portin sitten siitä reitittimestä.

  Se keskus-/kytkentä-/laitekaappi on yleensä kämpän huonoin sijoituspaikka WLAN-kantaman takia. varsinkin jos on peltinen.

  Saa siihen yhden laitteen liitettyä reitittimen kautta langallisesti ilman kytkintäkin, vaikka ne olisi sijoitettu erihuoneisiin. Jos vaan reitittimen sijoituspaikkaan menee rasialle 2 kpl CAT-kaapeleita. Eli kaapeli toinen kaapeleista kytketään kiertämään kytkentäkaapin kautta suoraan tietokonehuoneeseen, jolloin se on "kiertäen" yhdistetty reitittimen ainoaan LAN-porttiin.

  Voi olla että toimii myös 1 kpl CAT-kaapeleita/rasia tyylillä reitittimen sijoitus mihin vaan huoneeseen, jos ei laitteiden tarvi nähdä toisiaan, eli ei ole sitten lähiverkossa ja DNA jakaa useamman kuin yhden IP-osoitteen tuolta nousu Ethernetistä. Tästä en tiedä miten on asianlaita, luulisi että sen 5 osoitetta jakaa? Tätä voi kokeilla jos vaan käytettävissä on muutama lyhyt CAT-kaapeli kytkentäkaappiin.
 • Taloyhtiössä on oma netti, tarviiko mitää modeemia tai reititin että näkyy? Vai näkyykö ilman niitä modeemia tai reititintä, Ethernet johdotus riittää? Nyt on dna valokuitukaapeli 400mbt/s siihen modeemi, onko modeemi turha?
 • @Jari Petri Hiltunen
  Jos siihen huoneistoon tulee oikeasti "valokuitu", niin se modeemi siinä välissä muuttaa sen Ethernetiksi, eli pitää olla. (Ainakin kuitumuunnin)

  Jos taas siihen huoneistoon tulee valmiina ethernet (CAT 5/6-kaapeli) noususta (kuten useimmin). Ei modeemia tarvita, mutta kytkimen tai reitittimen tarvitset sitä jakakaan huoneistoon.

  Suoralla kytkimellä saat vain sen 5 laitetta julkisilla IP:llä toimimaan (Edellytys, että DNA edelleen jakaa sen 5 IP:tä.) ja ilman että muodostuu lähiverkkoa tai on palomuuria ym käytössä. ei suositeltavaa.

  Ilman kytkintä (tai reititintä) saat vain yhden laitteen toimimaan noususta.
 • Jos tuo modeemisi on pelkkä reititin (DNA kutsuu niitä myös modeemeiksi), niin sillä saat yhden LAN-portin lisäksi Wifi:n, joten silloin se ei ole turha.
  Kytkimellä et Wifi:ä saa.
  DNA:n liittymiin kuuluu siltaavassa tilassa 5 kpl IP osoitettaa, jos laite pystyy ne välittämään edelleen.

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.