Taloyhtiönetti kaapelista ethernettiin?

Hei,
Meillä on ollut jo vuosia DNA:n taloyhtiönetti vanhan kaapelimodeemin (Ciscon EPC3825) kautta. Seinällä on TV/radio-antennipistokkeen vieressä kaksi ethernet-porttia.

Kun kaapissa sattuu olemaan sukulaiselta saatu Asuksen RT-AC66U reititin, mietin voisinko päästää Ciscon vihdoin eläkkeelle ja ottaa Asuksen käyttöön.

Toimisiko netti jos vedän ethernetpiuhan toisesta niistä seinän ethernet-portteista Asuksen WAN-portiin?

Pitääkö ethernetin käyttöönotosta sopia ensin DNA:n asiakaspalvelun kanssa?

Tietääkö joku vielä, että jos palautan Asuksen oletusasetuksiin pitääkö se sen jälkeen jotenkin konffata tähän ethernetin välityshommaan?

Kommentit

• Jos Ciscoon menee nyt antennikaapeli eikä ethernet-kaapeli, vaihto ei onnistu. Mutta jos Cisco ei ole käytössä modeemina (eli siihen ei mene antennikaapelia) niin sitten vain vaihtaa seinästä tulevan ethernet-johdon menemään Ciscon sijaan Asukseen.

Asuksen pohjassa on tarra, jossa on tiedot, miten pääsee Asuksen asetuksiin käsiksi. Resetoi Asus ensin ja sitten seuraa asetussivun ohjeita.

Ile_
  • Jos netti nyt toimii Ciscon kautta, on epätodennäköistä, että kiinteistössä olisi otettu ethernet-verkko käyttöön.
    Ethernet rasiakaan ei ehkä ole sellaisenaan käytettävissä, vaan siihen on yhteys kytkettävä huoneiston sähkökaapissa.
    Parhaiten asia selviää soittamalla DNA:n asiakaspalveluun.
    Asusin toimivuutta voit toki kokeilla nytkin, laittamalla Ciscon siltaavaan tilaan ja kytkemällä Asusin modeemin LAN-porttiin ja tietokone Asusiin sekä asetamalla Ausin käyttöön. Oletusasetuksilla IPv6 ei välttämättä toimi, vaan vaatii asetusmuutoksen.

PW
  • Ei se varmaankaan toimi,jos ei palvelua ole kytketty päälle.
    Kun yhtiössä on Dna kaapeliliittymä,niin tuskin on toista toimivaa liittymää
    rinnalla.Soita Dna,lle,varmaankin yhtiön isännöitsijäkin on tietoinen.
    Isännöitsijähän tekee sopimukset yhtiön puolesta,
    yhtiökokouksen päätöksen mukaan.
    BQ24
  • Kiitos vastauksista!

Tällä hetkellä tilanne on:
    TV-antennipistoke -> jakaja -> antennikaapeli -> Cisco
    Cisco siis toimii kaapelimodeemina.

Haluaisin vaihtaa seuraavaksi:
    Ethernet-portti -> ethernetkaapeli -> Asus

Tässä kuva sähkökaapista. Ethernetpistoke 1 on ilmeisesti kytketty nousuun 1.

En ollut odottanut, että ethernetpalvelu pitää erikseen kytkeä päälle. Onko DNA:n kk-maksu (siis lasku taloyhtiölle) eri kuin kaapelipalvelun? Olisin kuvitellut, että heille olisi yksi lysti miten netti kulkee talon sisällä.

Kai mun pitää soittaa DNA:n asiakaspalvelulle.

Petteri
  • Yleensä ethernet-liittymän kk-maksu on asiakkaalle korkeampi kuin modeemiliittymän. Molempia vaihtohtoja ei yleensä ole käytettävissä.
    Jos ethernet-yhteys on mahdollinen, se on talojakamossa kytkettävä huoneistoon menevään nousuun. Voi olla, että se kytketään jompaan kumpaan nousuun satunnaisesti.
    Cisco mahdollistaa uusissa modeemi-liittymätyypeissä vain perusnopeuden käytön (sen ilmaisen). Jos sinulla on nyt suurempi nopeus käytössä, liittymäytyyppi on vanhempaa tekniikkaa. Uudempi tekniikka vaatii suuremmissa nopeuksissa Valokaapeli plus modeemin.
    Isännöitsijät eivät kovin hyvin tunne asia, joten paremman tiedon saa DNA:n asiakaspalvelusta.

PW
  • Tuolta voi osoitteen perusteella tarkistaa saatavuuden: https://kauppa4.dna.fi/laajakaista .
    Osoite pitää kirjoittaa virallisessa muodossa.
    Silloin voi modeemin kautta käyttää nettiä, vaikka taloyhtiössä olisikin ethernet-yhteys taloyhtiölaajakaista, jos ei ole liittynyt talyhtiönettiin.
    PW
  • "Cisco mahdollistaa uusissa modeemi-liittymätyypeissä vain perusnopeuden käytön (sen ilmaisen). Jos sinulla on nyt suurempi nopeus käytössä, liittymäytyyppi on vanhempaa tekniikkaa. Uudempi tekniikka vaatii suuremmissa nopeuksissa Valokaapeli plus modeemin"

Muistaakseni meillä sisältyy 10M-nopeus vastikkeeseen. Tarvitsemme nopeampaa joten maksamme kympin kuussa ja saamme 100M. Kun se toimii Ciscon kautta meidän liittymä on kai sitä vanhempaa tekniikkaa.

Tuo saatavuus-sivu tarjoaa kaikissa nopeuksissa:
    "DNA Valokuitu Plus -modeemi F-3890v3
    Valokuitunetti ja langaton verkko kaapelikotiin jopa 1 gigan nopeudella."

...joten meillä taitaa tosiaan olla "kaapelikoti".

Kun ehdin voin soittaa DNA:lle ja kysyä vielä asiasta.

Jotenkin tuntuu muuten siltä, että tuo "valokuitunetti" on vähän harhaanjohtava brändi kun käytössä on vain perinteinen kaapelitekniikka...
    Petteri
  • Saattaa olla, että tuo Ethernet-sisäverkko on jonkin toisen operaattorin käytössä teillä. Mutta DNA:n taloyhtiösopimuksella kaapelinetti on erittäin hyvä hinta-laatusuhteeltaan.

Mutta voit tosiaan tehdä niin, että jätät Ciscosta pelkän modeemipuolen käyttöön (eli muutat Ciscon siltaavaksi) ja liität Ciscon perään tuon Asuksen. Sillä tavalla pitäisi langattoman verkon laadun parantua.
    Ile_
  • Petteri: Teillä on varmaan taloyhtiölaajakaista toteutettu vanhalla tekniikalla, joten siinä toimii vanhat modeemit 350 Mbit/s saakka.
    Taloyhtiön asukas voi varmaan tilata nopeammankin yhteyden, kun se ei liity taloyhtiölaajakaistaan (siis täydellä hinnalla), jolloin edellytetään Valokaapeli Plus modeemia.
    Tuo Valokaapeli Plus on todella harhaanjohtava nimike, kun se ei liity valokaapeliin mitenkään. Nykyisin myytävien liittymien nimissä sitä ei enää taida olla, mutta modeemien nimissä kyllä, vaikka niissäkään ei ole valokaapeliliitäntää.
    PW
  • Onko kyseessä vanhempi taloyhtiö? Eli jos sisäverkko saneerattu ja taloyhtiön nettisopimus on ajalta ennen sitä.

Tai DNA ei ole halunnut kuitua vetää taloon ja sinne tulee vain koksi.

Isännöitsijään/hallitukseen kannattaa olla yhteydessä, että kilpailuttavat sopimuksen. Samalla keskustele perusnopeuden nostosta 50M tai 100M:ään. Voi olla, että 100M perusnopeuden saa samaan hintaan kuin nykyisen 10M jos ei sopimusta kilpailutettu pitkään aikaan.
    Sami
  • Vanhoilla sopimuksilla perusnopus on 2 Mbit/s. Uusi sopimus olisi Valokaapeli Plus tekniikalle ja Cisco ei pystyisi kuin 10 Mbit/s, joten modeemi menisi vaihtoon. Samalla voisi ehkä muuttaa talon netin jakamista ethernetin kautta pienessä taloyhtiössä, jollon modeemia ei tarvittaisi.
    Voi olla, että monelle asukkaalle tuo olisi ongelma.
    PW
  • Kiitos vielä kerran vastauksista!

Talo on tosiaan vanha, rakennettu 50-luvulla. Kun muutimme tänne 90-luvun lopussa täällä oli jo kaapelitelevisio (muistaakseni HTV:ltä). Sitten tuli kaapeliverkon laajakaista (oliko vielä HTV vai jo Welho?).

Vuonna 2013 tehtiin putkiremppa ja talon sisäverkot uusittiin. Vedettiin uudet koksit, ethernet ja (luultavasti) kuitu asuntoihin. Suurin piirtein samaan aikaan Welho / DNA rupesi tarjoamaan taloyhtiölaajakaistaa ja Elisa veti kuidun ilmaiseksi kellariin.

Vaikka Elisalla oli parempi tekniikka kellarissa (Elisan valokuitu vastaan DNA:n koksi) taloyhtiö päätti ottaa taloyhtiölaajakaistan DNA:lta koska:

- Elisan kanssa tuli riita. Olivat poranneet kellarin ulkoseinää, vettä tippui sisään eivätkä aluksi suostuneet korjaamaan vahinkoa.

- melkein kaikilla talon asukkailla oli jo Welhon / DNA:n laajakaista ja sähköpostiosoite. Vaihtaminen Elisaan olisi ollut monelle vaikeaa, varsinkin vanhemmille ihmisille.
    Petteri
  • Putkiremontin yhteydessä monta kertaa rakennetaan ethernet-verkko varmuuden vuoksi. Sitä on voitu käyttää lankapuhelinyhteyksiin tai eri operaattoreiden xDSL-yhteyksiin. Sen ottaminen kaapeliverkon käyttöön, edellyttää operaattorin kanssa sopimista ja mahdollisesti sen käyttööönoton edellyttämiä toimenpiteitä, jotka taloyhtiön tulisi maksaa.
    PW
  • Kannattaa isännöitsijä laittaa kyselemään DNA:lta uutta tarjousta ja vaihtoa siihen Ethernettiin. Hyvällä tuurilla DNA:lla menee kuitu läheltä ja vetävät sen ilmaiseksi yhtiöön ja saatte ne ethernet nopeudet käyttöön. Kannattaa tahtoa perusnopeudeksi 50M niin pieni hintaero. Ethernet toteutus on yleensä operaattorillekkin halvempi kuin kaapelin kautta (ellei operaattorin kuitu ole tosi kaukana)

Ainakin meille oli kyllä tarjontaa ethernet yhteytenä ja kaikki olisivat "ilmaiseksi" vetäneet oman kuitunsa. Hinnat likimain samat ja pysyttiin DNA:ssa koska lupasi symmetriset nopeudet. Elisan nopeusluokat on todella hitaat varsinkin lähetyspuolella ja ulkoistetut asentajat niin ei vian korjauskaan tapahdu nopeasti.
    Sami