Siirry uusimpaan kommenttiin

Uuden tekijänoikeuslain vaikutus IPTV-palveluihin?

Laitetaanpa tännekin sama jonka postasin jo Elisan foorumille:

https://ficom.fi/ajankohtaista/uutiset/tekijanoikeuslain-uudistus-voi-tuoda-ison-muutoksen-tv-katsojille/

Tekijänoikeusjärjestöt kaavailee sellaista että Suomessa kaapeli-tv katsojilta aletaan veloittaa ns. ilmais-/mainoskanavien eli lähinnä MTV3, Nelonen, Fox jne. sekä niiden sisarkanavien katselusta lisämaksua, Ylen kanavat on ainoat joita saa katsoa ilman lisämaksuja, tosin meneehän suurimmalta osalta kansaa jo Yle-veroakin. Ok, tämä vähentänee kaapeli-katsojien määrää, mutta mikä on Dnan edustajien tieto siitä että miten tämä tullee vaikuttamaan IPTV-palveluihin (Elisa Viihde, Dna Hubi, Telia TV, Maxivision) ja lopetetaanko niitä vai peritäänkö lisämaksuja ja onko lisämaksu pakollinen vai vapaaehtoinen joka maksetaan vain jos haluaa katsoa mm. MTV3-kanavaa? Mikä on oikeiden maksukanavien kohtalo ktv:ssä ja IPTV:ssä, nimittäin onhan niin että se kaikkien paras sisältö tulee joko Ylen kanavilta tai oikeilta maksukanavilta (C More, V Film, MTV/Viacom musiikkikanavat jne. jne.)

Tämä on todella eriarvoistavaa koska antennikatsojat pääsee pälkähästä ja heille esim. Emmerdalen katsominen on ilmaista. Kun taas kaapelikatsojille se maksaa, maksaako myös IPTV-katsojille ja miten tuo laki muuten vaikuttaa IPTV-palveluihin? Itse en tosin katso lainkaan maikkaria mutta ystäväni katsoo ja myös äitini seuraa mm. Emmerdalea ja he kokevat tuon uuden tekijänoikeuslain todella vääräksi.
Toivon ettei tuo laki koidu IPTV:n ja oikeiden maksukanavien kohtaloksi.

JV0600

Kommentit

 • "Tämä on todella eriarvoistavaa koska antennikatsojat pääsee pälkähästä ja heille esim. Emmerdalen katsominen on ilmaista. Kun taas kaapelikatsojille se maksaa,"

  Ei kait tämä nyt mitenkään eriarvoistavaa ole. Voihan siihen vapaaseen antenniverkkoon liittyä kukavaan?

  Samasta syystä DNA ei halunnut kaikkien tulevan ilmaiseksi sen VHF-verkkoon, jolloin esim. MTV3HD oli korttimaksun takana.

  KaapeliTV ei ole pakollinen ja maksaa nytkin perusmaksun., samoin operaattoreiden IPTV-kanavat, joten eiköhän niiden maksuihin sisälly jatkossakin "ilmaiskanavat". Jos ei maksun suuruus miellytä voi aina siirtyä siihen antenniverkkoon.
  Pena
 • SYJ-verkot syntyivät aikoinaan siksi, että alueella oli antenniverkon kanavien osalta huono näkyvyys. Kaapeliverkot ovat eri asia.
  Minulla on sisäantennilla mahdollisuus vastaanottaa antenniverkon "ilmaisia" kanavia. Tosin ne ovat ärsyttäviä, kun tunnin ohjelmasta vain n. 40 min on varsinaista ohjelmaa. n. 20 minuuttia kuluu muutamaan mainokseen ja pääosa tuosta ajasta menee ao. kanavaryppän omien ohjelmien ja ja suoratoistopalveluiden mainostamiseen.
  Aika näyttää miten tuossa käy ja miten DNA toimii. Toivottavasti ainakin kanavaryppään ohjelmamainoksista ja suoratoistomainoksista päästään eroon.
  PW
 • Pena, tuossa on vaan se ongelma että taloyhtiöissä asuvat eivät yksin voi määrätä että nyt siirrytään antenniverkkoon, vaatii monia kokouksia asiasta.
  Toiseksi, antenniverkossa maksukanavien määrä on surkea eikä niitä pysty välttämättä edes tallentamaan varsinkaan jos on hybridikanava eikä hybridikanavat toimi mm. Vu+ bokseissa (ainakaan tietääkseni), minä en ainakaan enää halua takaisin antenniverkkoon kun kerran siitä eroon pääsin!
  JV0600, on oikeassa, tuo on eriarvoistavaa ja siihen ei yksittäinen ihminen voi vaikuttaa mutta teleoperaattorien painostus voisi asiaan vaikuttaa.
  Jari
 • 99% tapauksista ne ilmaiskanavat näkyy tarvittaessa sisäantennilla. Maksukanavista joutuu maksamaan ja ostamaan sieltä mistä mieleiset saa, sekin on jokaisen omavalinta mitkä kelpaa tai ei kelpaa. Jos ei ole kaapelia saatavilla, vain sen kautta olevia kanavia ei voi edes valita vaikka haluaisi.

  Eriarvoistavaa tämä on ennemminkin niinpäin kun sitä kaapelia ei tarjota jokapaikkaan, joten kaikki ei voi valita. Lisäksi taloyhtiössä sama DNA:n netti maksaa esim 30e/kk, joka omakotiasujalle maksaa 55e/kk, ennemmin se on eriarvoistavaa 😀

  Taloyhtiössä voi siis usein valita kumpaa käyttää. Kaikkiin asioihin siellä ei tietysti voi vaikuttaa yksittäinen ihminen, mutta sehän on ihan omavalinta asua sellaisessa kommuunissa, jossa joku muu päättää sun puolesta tärkeitäkin asioita.
  Pena
 • "sehän on ihan omavalinta asua sellaisessa kommuunissa, jossa joku muu päättää sun puolesta tärkeitäkin asioita. "

  Ihmettelen kommenttiasi. Ei se ole omavalinta jos ei tarjolla ole mitään muuta kuin taloyhtiö ja toisaalta taas ainakaan pk-seudulla harvoihin paikkoihin saa okt-taloihin kaapeli-tv:tä! DNA ei ainakaan sitä tarjoa täällä, Elisa tarjoaa missä tarjoaa ja Telia nyt on niin surkea ettei sitä edes huolittaisi vaikka ei sekään tarjoa ktv:tä okt-taloihin pk-seudulla!
  Jari
 • Ja mitä nettiin tulee, okt-taloissa on sentään mahdollisuus kilpailuttaa valokuidun tarjoajat, et varmaan tiennyt että on mm. Valokuitunen ja Täyskuitu jotka tarjoaa mielellään okt-alueille valokuitua ja ihan kohtuuhintaan. Jos itse asuisin edelleen okt-talossa niin ehdottomasti ottaisin kuidun jommalta kummalta eikä mulle 5G:tä kannattaisi edes tarjota.
  Jari
 • Niin ja vielä netistä että ihmettelen missä taloyhtiössä maksaa netti noin paljon että oikein 30 euroa, kun meilläkin on 200 Mbps netti hintaan 15,90 kuussa! 100 Mbps netin saisi sitten alta kympin kuussa.
  Jari
 • "Niin ja vielä netistä että ihmettelen missä taloyhtiössä maksaa netti noin paljon että oikein 30 euroa, kun meilläkin on 200 Mbps netti hintaan 15,90 kuussa! 100 Mbps netin saisi sitten alta kympin kuussa."

  Se riippuu sopimuksista.

  Muuten DVB-T -verkosta signaalin saa lähes joka paikkaan. Jollei "rumaa hökötystä" eli omaa sisäantennia voi olla, sitten vain maksaa lisämaksua KTV-operaattorille esim. MTV3:sta!

  DVB-T:tä varten kannattanee hankkia oma digiboksi, silloin on myös selkeintä, mikä otetaan kiinteistön omasta antenniverkosta (KTV) ja mikä omalta antennilta. Ei tarvita suodattimia ja vahvistimia väliin.
  näin
 • "Minulla on sisäantennilla mahdollisuus vastaanottaa antenniverkon "ilmaisia" kanavia. Tosin ne ovat ärsyttäviä, kun tunnin ohjelmasta vain n. 40 min on varsinaista ohjelmaa. n. 20 minuuttia kuluu muutamaan mainokseen ja pääosa tuosta ajasta menee ao. kanavaryppän omien ohjelmien ja ja suoratoistopalveluiden mainostamiseen.
  Aika näyttää miten tuossa käy ja miten DNA toimii. Toivottavasti ainakin kanavaryppään ohjelmamainoksista ja suoratoistomainoksista päästään eroon."

  Ei kai Dnalla tähänkään mennessä ole ollut kanavayhtiöiltä eri signaalilähdettä verkkoonsa (KTV ja IPTV) kuin Digitalle menevä?

  Itse en lineaarista TV:tä lainkaan katso, niin joudun kysymään tätä.
  näin
 • No lähin valokuitu on jossain 8 km päässä ja samoin 5G, joten 4G:llä roikutaan netissä ja katsotaan antenniTV:tä. On olemassa muitakin mahdollisuuksia asua suomessa, kun Helsinki ja taloyhtiö sieltä.

  Unohdin kytkeä pariviikkoa sitten antennikaapelin seinään, kun laitteita vaihtelin ja katsoin 2 viikkoa antennitv:tä pelkällä irtonaisella antennijohdolla, ennenkuin sateella rupesi pätkimään. Ja lähimmälle mastolle on joku 20 km, sekä talossa uudet paksut lämpölasit ikkunoissa argontäytteellä. Se DVB-signaali siis tosiaankin kuuluu lähes joka paikkaan...

  Edellisessä taloyhtiössä jossa asuin oli giganen netti 29,90e ja seuraavassa edellisessä talossani se olisi ollut 54,90e/kk (en ottanut). Molemmat DNA:n kaapeli toteutuksilla.

  Ja aikoinaan opiskelu aikana joutui köyhänä virittämään väliaikaiseen vuokrakämppään antennin sisään, kun ei ollut varaa ostaa kaapeli digiboxia silloin viimeisillä rahoilla ostetun antenniboxin tilalle, kun tuli muutto hätäisesti...

  Joten jos on vaihtoehtoina kaapelia, antennia, nopeeta nettiä ja kuitua, niin on se aika jännä että tulkitsee tälläisen tarjonnan eriarvoiseksi, kun toisilla on tarjolla vain ja ainostaan se antenniTV ja 4G 🙁 Ja kyllä tämäkin on omavalinta en valita, kunhan ihmettelen toisten ongelmia.
  Pena
 • näin: Ei DNA:lla ole eri lähetettä kaapelissa, kuin mikä on eetterissä.
  Olen ymmärtänyt, että suoratoistopalveluissa voi joissakin tilata mainoksettoman vaihtoehdon. Jos DNA alkaa tarjoamaan "ilmaiskanavia" maksullisena verkossaan, toivoisin sen olevan mainokseton.
  PW
 • Kyllä niitä mainoksia tulee dna kaapelistakin ihan sikana.
  Frii kanava pisti pohjat. 7 minuuttia ohjelmaa 7 minuuttia mainoksia.Tunnin ohjelmassa,
  noin 36 minuuttia ohjelmaa,24 minuuttia mainoksia.
  Repikää tästä nyt huumoria.
  Aqualung
 • Totta. Eurosport 1 kanavalla ei ole tuotemainoksia, mutta Discoveryn ohjelmia mainostavat sikana.
  Tuskin kukaan vaivautuu asiaa valvomaan.
  PW
 • Ja tapansa mukaan, Dna on ihan hiljaa täysin asiallisesta kysymyksestä johon muutkin kuin aloittaja kaipaa vastauksia!
  Jari
 • PW, on Eurosport 1 kanavallakin tuotemainoksia. Aiemmin mainostivat vaan uhkapelejä ja muita rahapelejä mutta kun poliisihallitus puuttui asiaan niin alkoi tulla ihan asiallisiakin mainoksia, joskin niitäkin on ihan liikaa.
  Jari
 • "Olen ymmärtänyt, että suoratoistopalveluissa voi joissakin tilata mainoksettoman vaihtoehdon. Jos DNA alkaa tarjoamaan "ilmaiskanavia" maksullisena verkossaan, toivoisin sen olevan mainokseton. "

  Jos homma menee noin, luulisi, että silloin sopimus kanavayhtiöiden puolelta KTV- ja IPTV-yhtiöille olisi helppo. Ei maksullisilla kanavilla voi suuria määriä mainontaa lähettää.

  MTV3:lle ei ilmeisesti ole edes muita jakelureittejä kuin Digitan maanpäällinen verkko, KTV ja IPTV? Silloin menettäisivät suuren määrän katsojia, kun eihän suuri osa katsojista rupea mainoskanavista (välttämättä) lisämaksua maksamaan. Etenkin, kun saman saa antennista maksutta... Näin veikkaan, että sopimus kanavayhtiöiden puolelta suurimmille KTV- ja IPTV-yhtiöille (DNA, Elisa, Telia) kyllä käy helposti ja he maksavat tekijänoikeusmaksut.
  näin
 • "Tuskin kukaan vaivautuu asiaa valvomaan. "

  Valvonta kuuluu Traficomille.

  Kaupallisen radion puolelta aikarajat poistuivat 2018.


  näin
 • Eurosport 2:lla kyllä on tuotemainoksia (ruotsalaisille), mutta Eurosport 1:llä en niitä muista nähneeni.
  PW
 • PW, kyllä niitä tuote- ja palvelumainoksia on myös Eurosport 1:llä nykyisin.
  Mutta aikalailla offtopiciksi mennyt tämä keskustelu ja Penan kommentit ihmetyttää edelleen, sitäpaitsi tässä oli lähinnä kyse IPTV:stä eikä siitä että missä kukin voi asua! Ja jos olen helsinkiläinen niin se on elämän tuoma pakkovalinta, eikä siis mikään sellainen kuin Pena luulee. Jos kaikki ystävät ja muu elämä on täällä niin miksi ihmeessä pitäisi muuttaa jonnekin landelle?? Ja edelleenkin, on tuo eriarvoistavaa sikäli että jaotellaan sen mukaan mikä on tv-kanavien jakelutie ja josta on jo kertaalleen maksettu tekijänoikeusmaksut niin teostot, kopiostot ym. haluaa lisää rahaa! SE on väärin.

  Ja DNA, vastatkaa nyt JV0600:lle ja meille muillekin mikä on IPTV:n kohtalo tuossa uudessa laissa!

  Jari
 • Kyllä on typerin väittämä ikinä, että jos on mahdollista ottaa kaapeli (ja tietysti antenni, kuten kerroin), niin on alempiarvoisessa asemassa siihen nähden joka joutuu tyytymään pelkkään antenniin. Aivan järjetön väite!

  Kyllä täytyy nyt olla ylpeä täällä päässä, kun ihmiset on kateellisia, kun en saa kaapelia enkä valokuitua tai edes 5G:tä, mutta mulla on antenniTV 😀
  Pena
 • Pena, ei jatketa tätä offtopicia enää koska se ei varmastikaan ollut aihe vaan aihe on IPTV ja tekijänoikeuslain vaikutukset siihen! Eli jos sulla ei ole aiheeseen liittyvää kommenttia niin olethan vaiti kiitooos!
  Jari
 • No johan tänne nyt melkoinen foorumi poliisi ilmestyi huutamaan.

  Pitäisi varmaan ymmärtää, että tähän asiaan ei ole mitään vastattavaa DNA:lla, joten melko turha odotella vastausta. Laki ei ole edes voimassa,(jos edes tulee koskaan) niin ei ihan varmasti DNA:lla ole mitään raportoitavaa asiasta ja tuskin mitään on päätettykkään.

  En kyllä ymmärrä koko ongelmaa, kuten jo kirjoitikin, Operaattoreiden Kaapelista maksetaan nytkin maksu, samoin IPTV:stä. Jos joskus tulee muutosta maksuihin niin sitten tulee, nyt sitä ei kukaan varmasti tiedä vielä. Ainakaan eivät varmasti kerro tähänhätään mitään keskenolevasta asiasta. Ja jos ei maksu miellytä, siirtyy antenniin tai muuttaa paikkaan jossa sellainen on, jos kerta ottaa niin koville maksaa asiasta, josta nytkin jo maksaa...
  Pena
 • Nähdäkseni IPTV on samanlaista edelleenlähetystä, kun tavallinen kaapeliverkkokin, joten jos laki tulee voimaan, se koskennee myös IPTV:tä.
  PW

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.