Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

Uusi modeemi vai pelkkä antenni?

Tällä hetkellä käytössä modeemi b593 ja siihen ikkunanlauta piiska antennit. Modeemi antaa kuuluvuudeksi 1-2 palkkia.

Kumpi olisi parempi ratkaisu. Ostaa tupla harava-antenni vahvistin katolle vai päivittää dnan myymään uuteen modeemi + antenni (DNA Ulkomokkula 4G+ WLAN B2368-66).

Asun aika tiheässä metsässä ja lähimpään tukiasemaan on noin 4-5km

Kommentit

 • Tuo ulkomokkula ei itsessään sisällä suuntaavia antenneja, vaan laitteen antennit ovat ympärisuuntaavat. Muutenhan tuo on oikein oiva laite. Kerrot, että asut metsässä, joten paras vaihtoehto saattaisi olla 2kpl harava-antenneja, kuten jo ajattelitkin. On myös olemassa laitteita, joissa on modeemi ja antenni samassa, kuten Elisan myymä Zyxel -ulkorouter. Joka tapauksessa jo antennin vienti ulkoilmaan parantanee toimivuutta ja suunta-antenneilla saat kohdistettua vastaanoton kohti tukiasemaa. Sitä et voi tolla kehittyneellä ulkomokkulalla tehdä vaan se on enemmän käyttöympäristöihin, joissa ei ole ongelmaa signaalinvoimakkuudesta vaan lähinnä siitä, että se pitää vastaanottaa mahdollisimman laadukkaasti.

  Kannattaa ehkä myös harkita modeemin päivitystä. Esimerkiksi DNA:n poistopisteistä saa Huawei B715 -modeemia, joka on nyt käyttämääsi kehittyneempi. Hinta 60€ voi tulla hyvin yhteysnopeuden parantumisena ilmi.
 • Jos modeemi muuten toimii ja sen ominaisuudet riittää sinulle ,niin kunnon suunta-antennit vaan hommaat,sen jälkeen voit tarvittaessa myös helposti päivittää modeemia uudempaan,kun taasen tollasessa "ulkomokkulassa on se että jos sitten haluatkin vaihtaa uuteen mokkulaan niin edelleen tulee se kuuluvuus ongelma eteen jos ei ole kunnon antenneja.
  esim.
  https://www.satshop.fi/p-58-unicom-mimo.html
 • Kysynpä tässä ketjussa asiaa. Eli ostin tänään uuden 4g  modeemin (asus 4g-ac53u) koska tuo nykyinen dna:n huawei b175 ei oikein pysy verkossa. Uusi modeemi ei löydä verkkoa ollenkaan kun otin sim kortin tuosta huaweista.
  Eli onko nyt niin että liittymäni on ns. lukittu tuohon huaweihin? Mainostavat että tuo asus toimii kaikilla operaattoreilla joten siitä ei pitäisi olla kiinni.
  Siis toimiiko liittymäni vain tuolla huaweilla ja jos pitäisi toimia myös asuksella niin miten saan verkkoon sen?
 • Hei Pasi!

  DNA:n liittymiä ei ole lukittu, vaan voit käyttää niitä vapaasti missä tahansa laitteissa. Ikävä kyllä tarkempaa opastusta meillä ei ole antaa tuon laitteen suhteen, koska kyseistä mallia ei ole meidän kautta myynnissä. Kannattaa alkuun vilkaista laitteen käyttöohjetta 4G-yhteyden suhteen.
  DNA Ilkka palveluasiantuntija
 • Pasi ,onko sulla yleensä millaiset signaalitasot siellä,kun ainakin tuossa omassa huawein b715 mokkulassa on suht hyvät jopa ne sisäiset antennit,jos nyt onkin vaan niin että tuossa uudessa anuksessa on vaan senverran huonot antennit että eivät edes löydä sitä heikkoa verkkoa johon tuo (teknisestikin uudempi B715)on saanut jonkinlaisen yhteyden ja juuri sen takia "ei pysykkään" verkossa.
 • Sain tuon asuksen toimimaan eilen. Mutta ei silläkään pääse sen parempiin nopeuksiin kuin tuolla huaweilla. Tukiasemat sijaitsevat noin 200m päässä vesitornissa joten ei pitäisi siitäkään olla kiinni. Modeemi on ikkunan edessä joten esteitäkään ei pitäisi olla. Latausnopeudet on mulla käytännössä 1-2.6 mt/s. Melko tuskaista kun vertaa edellisen asunnon valokuituun. Uuteen asuntoon sitä ei ollu mahdollista saada joten otin tuon 4g systeemin. Tiesin toki ettei samanlaisia nopeuksia kannata odottaa mutta tuo on minusta todella huono. Oisko kellään mitään vinkkiä mitä yritän. Tietokoneessa ei ole wlania joten olen kytkenyt rj45 koneeseen. Puhelimen laitoin wlaniin mutta nopeudet ovat yhtä huonoja. Tilasin koneeseen wlan tikun joten kokeilen joku päivä modeemia täysin eri huoneeseen ja ilmansuuntaan jos auttaisi. Signaalitasoja olen katsellut mutta en niistä juuri ymmärrä. Soitin asiasta jo kerran DNA:lle josta näkivät että modeemi putoaa 4g verkosta välillä pois. Olen nyt lukinnut modeemin 4g verkkoon mutta ei auta asiaan yhtään.
 • Mulla on lisäksi puhelin liittymä eri operaattorilla ja kokeilin sisällä nopeustestiä niin pääsin 50-60 megan lukemiin joten joku mättää DNA:lla
 • Kannattaskos sitten suosiolla vaihtaa siihen operaattoriin joka toimii paremmin,niin tein itse eikä yhtään kaduta se että en ole enää dna asiakas...
  dna rajaton tms se nyt olikaan sillon nimeltään toimi itellä aikanaan maksimissaan 30mb nopeuksilla ja nykyinen 100+mb silti liittymän hinta sama,ei näihin operaattoreihin kannata "rakastua" vaan sieltä otetaan jolta saa parhaimman hinta/laatu suhteen.

 • Totta. Tämä asia on vahvasti harkinnassa.
 • Aivan sama tilanne kuin Pasilla, sama modeemi, oon tunteja sitä (ja edellistäkin joka oli Huawei DNA:lta) konffannut ja hakenut parhaita konffi & antennikomboja, vuodenvaihteeseen mennessä toimi päivittäin 70-100mbps. Mutta nyt ollut jo kuukausia 35-50mbps, ja maksan 150mbps yhteydestä, en saa edes puolta.

  Ja tässä tulee kaikista paras osuus, asun ihan maston vierellä, cellmapper.netistä olen katsonut sen LTE lähetystaajuudeet jne, tosiaan pariin kolmeen kertaan kokeillut kaikki LTE Band vaihtoehdot läpi, kaikilla useampaan kertaan speedtestit, eri päivinä myös. Ja mitäpä DNA sanoo tähän, perus jargonit ja "se on voi voi" mussutukset sekä todetaan että teoriassa kartalla sun tilanne on hyvä, joo'o, teoriassa minäkin voisin olla miljonääri jos voittaisin lotossa, mutta todellisuus on karumpi. Sama DNA:n netin kanssa.
 • Toi nopeushan on loistava 4G liittymälle. Etkä maksa mistää 150 megasta vaan tyyliin 5-150 ja sen ylärajan saa valita itse liittymänmuodossa, sitä ei tietenkään ole luvattu sulle jatkuvalla syötöllä ja joka paikassa, muutenkin jos kaikille tulisi tuo maksimi ei montaa käyttäjää per masto mahtuisi.
 • No enpä voi ottaa ylärajaksi 50mbps, kun sitä enempää ei saa kuin ehkä kerran kuussa kun ja jos sattuu oikein tuuri. Ei kuulemma ole mahdollista, ainakin näin kerran sanottiin minulle kun tiedustelin asian. Eli lyhyersti, voisinpa maksaa vaan 5-50mbps yhteydestä joka olisi halvempi, koska miksi minun on järkeä maksaa 5-150mbps yhteydestä kun ei edes puolia saa keskellä yötäkään? Menisi vähemmän rahaa näille rosmoille ja silti saisin tulokset täällä päässä. Mutta kun ei, saatavilla 4G Max, 4G 150Mbps ja 4G 300Mbps, eli voisin maksaa vaikka täyttä hintaa ja siltikään en koskaan saisi enempää kuin 50Mbps 😃 eihän tässä saatana ole mitään järkeä. Miksi myydä alueelle moisia nettejä kun maston läheisyydessäkään ei saa irti järkeviä lukemia...

  Ja ei, tuo 35-50mbps 99% ajasta ei ole loistavaa nähnytkään. Jitteröintiäkin aivan liikaa. Paskaa, täyttä kusetusta nämä palvelut ja koko nettiliittymien kehittyminen ottanut aivan takapakkia, kuidut on jo ysärillä kaivettu tonne pitkin pienempiäkin pitäjiä mutta nykyiset operaattorit vaan kivenkovaa väittää ettei ole mahdollista saada sitä ja tätä koska syy X.

  Btw, jännästi kyllä nämä nopeudet laski ja muut pienet ilmiöt alkoi sen jälkeen kun norjalaiset osti tän DNA:n... 😀
 • Mikähän sekoilu tonne alkuun tuli, noh, totuus on se, että max, 150mbps ja 300mbps on vaihtoehdot, ja niiden mukaan maksat.
 • Mainostus on perseestä, kun maksiminopeudella mennään. DNA nosti noita 4G-liittymien hintaja ja varmaan itselleen perustelee sitä "nopeuden nostolla" Saman varmaan maksaisi se 50 meganen nykyään, kun halvin on se perushinta ja "extrasta" saa maksaa. On vaan helpompi nostaa sitä max nopeutta teoriassa, niin pääsee kusettamaan asiakkaita.

  Mietippä tosiaan mitä huijausta on noi yli 150 megaset liittymät, joku max 300 meganen liittymä kun toimii sen 99% ajasta alle 150 megasena, joten siinäpä moni maksaa mainoksesta 😀

  Sitten kun joudut tappelemaan ruuhka-aikoina tollasen 0.5-1 megasen nopeuden välillä rupeaa olemaan hermo melkopinnassa, kun netin käyttö oikeesti tökkii helvatisti.
 • Jos testaan antennin sijoituspaikassa oman puhelimen nettiä niin antaako ulkomokkula 4g samaa nopeutta vai onko tegnologia kehittyneempää ?
 • @ Jani Lampinen

  Eipä tuohon kysymyksesi ole mitään yksiselitteistä vastausta. Kalliissa puhelimessa voi olla kehittyneempää tekniikkaa kuin halvassa mokkulassa ja päinvastoin.

  Jos vain haluat käyttää puhelinta haarukoidaksesi antennille parasta paikkaa , niin kyllä sitä voi yrittää , mutta tulokset ovat vain suuntaa-antavia. Joka tapauksessa mokkuloissa on paremmat antennit kuin puhelimessa ja yleensä muutenkin enemmän asetuksia valittavana.
 • Tarkoitus siis laittaa tämä nykyisen antenninpaikalle?:
  https://kauppa4.dna.fi/Nettiyhteydet-ja-laitteet/Modeemit-ja-mokkulat/DNA-Ulkomokkula-4G%2B-WLAN-B2368-66/p/QM00013

  Puhelimesta tosiaan riippuu, mutta kyllä on useita puhelimia kehittyneenmpi (CAT 13/12) ja puhelimeen verrattuna parempi signaali syntyy varmasti.

  Nykyiseen antenniin verrattuna onkin eri juttu (etäisyydestä riippuen on tai ei ole merkitsevä asia).

  Myös tukiaseman ominaisuudet vaikuttaa todellapaljon siihen mitä tuolla mokkulalla saa verkosta revittyä.
 • Niinpä.

  Tuo DNA Ulkomokkula 4G+ WLAN B2368-66 tukee speksien mukaan 2CA:ta ja 4x4 MIMOa. Tuki löytyy 4G-verkossa 600 Mbit/s nopeuksille ja laite näköjään tukee myös 5G-taajuutta 3,5 GHz.

  Sinänsä varmaan kelvollinen laite , mutta ongelmaksi muodostuu DNA:n verkko , sillä noita em. oinaisuuksia on aniharvassa tukiasemassa.

  Itse kyllä miettisin vähintään kolmeen kertaan ennenkuin laitetta hankkisin. Pikmminkin kannattaisi selvittää mitä hyötyä olisi uusista ulkoantenneista ellei sellaisia vielä ole.
 • Tämän hetken ulkoantennit antavat sisään 2mb ja ulos saman. Puhelimessa 3G yhteys niin sekin nopeampi. Lähinnä että jos laitan 4g kortin puhelimeen (samsung a7) ja testaan nopeuden antennin suunnitellusta asennus paikasta. Antaako yhtään vertailupohjaa
 • @Jani Lampinen

  Kyllä sitä puhelinta voi käyttää antenninpaikan haarukointiin , mutta ei ne mittaustulokset ole kuin suuntaa-antavia.

  Aloitusviestissä mainittu B593 alkaa kyllä olla aika vanha eikä tue CA:ta. Ihan ensimmäiseksi kannattaa selvittää käyttämäsi tukiaseman kyvyt ei tukeeko se ylipäätään CA:ta. Tuo DNA:n ulkomokkula on kyllä mielestäni ainakin haja-asutusalueella turha hankinta , kun kaupungeissakaan ei vielä ole kaikkialla 4x4 MIMOa ja 600 Mbit/s nopeuksiin pystyviä tukiasemia , 5G:stä puhumattakaan.

  Itselläni on B525 , joka tukee 2CA:ta ja ei maksa kuin puolet verrattuna DNA: ulkomokkulaan.

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.