Valokuitu Plus 200 toimii vain 100-megaisena pidemmällä kaapelilla.

Ongelmana siis, että hommattuani otsikossa mainitun liittymän ja saatuani Sagemcom F-3686ACv2 -modeemin, liitin ne yhteen vanhalla käyttämälläni 10 metriä pitkällä STP Cat5e -kaapelilla, eikä emolevyyn (ASUS Prime Z270-A) integroitu verkkoadapteri Intel I219-V suostunut toimimaan 1.0 Gbps -tilassa. Auto Negotiation kytki vain 100 Mbps Full Duplexin ja nopeustesteillä sain sisäänpäin n. 95 Mb/s.
Otin kaikki virransäästötilat sun muut pois päältä adapterin asetuksista, mutta tilanne ei muuttunut. Oletin wanhan kaapelin olevan vaurioitunut ja ostin kodinelektroniikkamyymälästä uuden, melko tyyriin, 10-metrisen ADX:n Cat6-kaapelin, jolla homma ei kuitenkaan korjaantunut.

Räpläsin modeemin asetuksia, tehdasresetoin, googlailin ja päivittelin koneen ajureita, tuloksetta. Soitin DNA:n aspaan ja siellä päässä kaikki toimi kuin pitääkin.
Päätin testata lyhyemmällä kaapelilla, koska nic:n oma diagnostiikkatesti näytti molempien kymmenmetristen kaapelien pituudeksi 255 m, joten raahasin koneen olohuoneen toiselta laidalta modeemin viereen ja liitin laitteet toisiinsa modeemin mukana tulleella n. puolitoistametrisellä UTP Cat5e -kaapelilla. Nytpä sitten I219-V:n RJ45-liittimen vieressä paloi oranssin sijaan vihreä valo, ja nic:n properties-valikon link speed -välilehdellä komeili 1.0 Gbps! Jee, eli verkkosovitin ei ole ainakaan ihan täysin sökö.
Kokeilin jälleen pitkiä kaapeleita ja ongelma palasi, vaikka tällä kerralla ei ollut pienintäkään mahdollisuutta verkkovirtajohtojen tai pistorasioiden aiheuttamiin häiriöihin. Mutta koneen siirtäminen modeemin välittömään läheisyyteen ei ole vaihtoehto.

Joten nyt pääsemme keskeisiin kysymyksiin: Onko muilla esiintynyt samaa ongelmaa? Voiko minulla olla kaksi epäkelpoa pitkää kaapelia? Saatan lähipäivinä käydä palauttamassa  tai vaihtamassa tuon uuden kaapelin (jossa muuten huomasin heti pakkauksen avaamisen jälkeen melko jyrkän taitoksen, voinee vaikuttaa asiaan). Voiko olla, että modeemi ei jaksa puskea bittejä pitkään kaapeliin, kun rasiasta tulevat signaalit ovat seuraavat:

Tässä kirjoittelun ohessa jatkoin googlailua ja törmäsin pariin jännään englanninkieliseen juttuun, joiden perusteella vika voisi hyvinkin olla kaapeleissa!
http://www.audioholics.com/audio-video-cables/bjc-cat-network-cable-quality-interview ja http://www.bluejeanscable.com/articles/is-your-cat6-a-dog.htm

Tämmöisenkin tarinan kirjoittaminen on minulle melko työlästä, joten lähetän tämän nyt kuitenkin ja jos tästä vaikka olisi jotain hyötyä muille saman ongelman parissa kamppaileville, vaikka luulisi tälläkin foorumilla jo sellaisia avauksia näkyvän. Tai sitten jos nuo signaalit ovatkin kehnot ja asian voisi korjata jotenkin muuten.

Kommentit

• Onko se uusi kaapeli cat6 vaiko cat6a? 10g yhteys on aika rankka vaatimus kierretylle parikaapelille. Kannattaa testata vielä 6a kaapelilla ja hyvälaatuisella (lue kalliilla) sellaisella. Suojattu (ftp tai stp) olisi vielä parempi häiriösuojauksen kannalta. Muista, että sitä parikaapelia ei saa taivuttaa mutkille vaan kulmat pitää tehdä pyöreästi niin että säde on vähintään 4x kaapelin paksuus.
  • Cat6 pakkauksen mukaan. Oikein kullatut liittimet ja kolminkertainen suojaus.

Parikaapelien taitoksista olen tietoinen, mutta ilmeisesti Kiinan tehtaalla eivät ole. Tämmöinen siis paljastui laatikon kätköistä:

Alunperin taisi olla vielä terävämpi mutka, eli jonkinlaisen vaurion mahdollisuus lienee olemassa. Käyn reklamoimassa asiasta viimeistään huomenna ja päivittelen tilannetta tänne.

• Modeemin ja tietokoneen välinen Ethernet-kaapeli saisi olla 100 m, joten 10 m ei pitäisi olla ongelma 10 Gbitin kaapelille 1 Gbitillä. Tuon mutkan ei luulisi olevan ongelma. Toivottavasti kaapeli ei ole ristiinkytketty.
    Vika lienee kaapeliverkossa, koska linkkaamasi Power-arvot ovat huonot. Pitäisi olla ± 8 dBm välillä. Et linkanut upstream arvoja, joita pitäisi olla 5 kpl ja niissä Power-arvojen pitäisi olla alle 50 dBm. Noiden arvojen ei pitäisi riippua ethernet-kaapelin pituudesta.
    Huoltokäynti lienee paikallaan.
  • Hei JTS,

Jos kaapeleiden uusiminen ei poista ongelmaa, suosittelen olemaan signaalitasojen heittelystä vielä yhteydessä asiakaspalveluumme jotta tekninen tukemme pääsee tutkimaan asiaa tarkemmin.
    Samalla voidaan tilata mahdollinen huoltokäynti mikäli se on aiheellinen.
    DNA Hanna-Mari palveluneuvoja
  • Huoltokäynnin saaminen voi olla ongelmallista 🙁
    Minulla oli aikoinaan samanlaiset Power-arvot 350 Mbit/s liittymässä. Asiakaspalvelu väitti arvojen olevan kunnossa, vaikka lähetysnopeus putosi aika-ajoin 0,2 Mbit/s.
    Huoltokäyntejä taisi olla 3 kpl, josissa ongelma todettiin ja vaihdettiin modeemia. Ei auttanut.  Viimeisen huoltokäynnin yhteydessä asentaja suhtautui asiaan vakavasti ja DNA teki järjestelyitä kiinteistömme kaapeliverkossa. Sen jälkeen Downstream Power-arvo putosi n. 3 dBm:n tasolle ja yhteys toimi moitteetta, kuten nyt Valokaapeli Plus liittymäkin.
    Joskus tulee mieleen, että asiakaspalvelu yrittää selvitä ongelmasta puhumalla ja uhkaamalla 55 €:n huoltokäyntimaksulla.
  • Onko verkkokortti emolevyssä yhdysrakenteisena?
    Vika voi olla myös siinä.
    Jokin aika sitten minulla putosi latausnopeus n. 900 Mbit/s:sta 76 mbit/s:n.
    Tuolloin kytkeytymisnopeus oli 100 Mbit/s ja nopeudenvalinta automaatilla.
    Aikani verkkokortin asetuksia räplätessäni ja bios-käynnin jälkeen latausnopudet palasivat normaaleiksi.
    Tuossa välissä olin hankkinut uuden verkkokortin - onneksi, sillä jonkin ajan kuluttua ongelma uusiintui. Asensin ostamani verkkokortin ja disabloin yhdysrakenteisen kortin. Ongelma poistui eikä ole palannut.
  • Mitä ihmeen tekemistä kaapelimodeemin wan-liitännän arvoilla olisi lan-liitännän kättelynopeuden kanssa? Kyllähän se vika rajautuu joko siihen Ethernet-kaapeliin, modeemin Ethernet-liitäntään tai tietokoneen Ethernet-liitäntään. Näistä veikkaan tuota kaapelia. Hieno ulkonäkö ei kerro kaapelin laadusta yhtään mitään, eikös se vanha sanontakin mennyt "moni kakku päältä kaunis, vaan on silkkoa sisältä"? Jos kerran lyhyellä CAT 5e kaapelilla on onnistuneesti saatu 10 Gbit/s kättely aikaan, niin hanki oikeasti hyvä CAT 6a kaapeli.
  • Kimppikoo:  Modeemin WAN-liitännän arvoista en mitään muhunut, kun JTS ei sitä liitäntää käytä, vaan F-liitäntää.
    Verkkokorttikin voi olla viallinen, kun ohjelma kertoo 10 m:n kaapelin pituuden 255 m:ksi.
  • Kiitoksia kaikille vastauksista!

Saan tänään lainaan erilaisia ja -mittaisia kaapeleita, joten pääsen testailemaan vähän lisää. Täytyy jostain vielä metsästää PCIe x1 -väyläinen gigabit-verkkokortti kaiken varalta.

Uppikanavia on se viisi ja lukemat ovat koko ajan 40 dBmV tienoilla.
  • JTS: Kuinka pitkäksi nic-ohjelma kertoo 1,5 m:n ethernet-kaapelin?
  • Minä hankin tuon Asus emoon, jossa Windows 10: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/38171/ckqqj/Intel-EXPI9301CT-verkkokortti
    Siihen ei enää saa Intelin ajureita, mutta Microsoftin ajurit toimivat 1 Gbit liittymässä.
  • Eilinen kaapelilainaus meni hieman pieleen, kun kaikki letkut olivatkin vain kattiviitosia. Kaveri muisti väärin.

Jätkäsaaresta kävin tänään hankkimassa PCIe-väylään Realtekin 10/100/1000-kortin ja satasta näyttää pitkän piuhan perässä vieläkin. Lyhyellä taas parempi:

PW: Hyvä kun kysyit. En aiemmin älynnyt testata, joten:

Modeemi näyttää taas tällaista
    joten ehkä huoltosedän käynti voisi olla paikallaan.

• Kokeilin läppärin 1 Gbit verkkokorttiin liittää iänkaikkisen vanhan 12,5 m Ethernet-kaapelin (erään IT-ammattilaisen tekemä). Sillä sain vain 100 Mbit/s kytkeytymisnopeuden.
  • Hei JTS! En usko että DNA:n tukikäynnistä on sinulle hyötyä, eikä kaapelimodeemisi yhteydessä DNA:n verkkoon ole mitään erityisen hälyttävää, perustuen omaan kokemukseeni samasta liittymästä ja AC3686 modeemista.

Tässä ketjussa on ymmärtääkseni kyse 1 Gbit yhteyden muodostamisesta, Sagecom ei ihan taida sitä 10 Gbit tukea :-)

Ongelmasi on siis se, ettet voi hyödyntää vauhdikaan liittymäsi kaikkea nopeutta.

On selvää että ongelmasi johtuu jostain yhteyden kolmesta komponentista:
    1. Kaapelimodeemista
    2. Piuhasta
    3. Tietokoneesta

Numeron 2. suljen pois koska kerroit jo vaihtaneesi piuhaa. Sitä paitsi vanhan Cat5e piuhasi pitäisi olla riittävän hyvä.

Suljen pois myös tietokoneesi, sillä kokeilit useita verkkosovittimia ja osoitit ne toimiviksi lyhyemmillä piuhoilla.

En ole varma sinun AC3686v2:si mutta minun AC3686 modeemini 1 Gbit liitännät ovat muovisia, ja muistaakseni ​muoviset liittimet olivat 1 Gbit standardin vastaisia. On hyvinkin mahdollista että Sagecom on säästänyt pitkän pennin laittaessaan modeemiinsa muoviset liittimet metallikuoristen, suojattujen liittimien sijasta. ​Mikä on sääli, muodostaahan laitteen 127€ hintalappu ison osan liittymän kustannuksista.

Ehdotan että kytket Sagecomin lyhyellä verkkokaapelilla toiseen verkkolaitteeseen; kuten kytkimeen tai reitittimeen, ja vedät siitä sen pitkän piuhan tietokoneellesi.

Edulliset 1 Gbit kytkimet liikkuvat 30€ paikkeilla, ja hyvät reitittimet ovat sitten jo valitettavasti kalliimpia. Tällä foorumilla on aikaisemmin todettu Sagecomin ollessa parhaimmillaan kun se kytketään siltaavaan tilaan. Silloin on suositeltavaa käyttää reititintä.
  • JTS: Olen samaa mieltä AP:n kanssa. Huoltokäynti ei tuota ongelmaa ratkaise. Minulla pöytäkone on 3 m Cat5e kaapelin perässä ja muodostaa nätisti 1 Gbit kytkentänopeuden.
    On sanottu, että ethernet-kaapeli voisi olla pitkäkin, mutta ei ole kerrottu pituuden vaikutusta nopeuteen. Ilmeisesti tämä on modeemin ominaisuus.
    En ole kokeillut, mitä vaikuttaisi modeemin (ykkös-versio) kytkeminen siltaavaan tilaan ja kytkemällä sen perään erillisen reitittimen.
  • Latausnopeuden Power arvot on hyvät. Kytkeytymisnopeudet voisivat olla paremmatkin, mutta ilmeisesti ne johtuvat siitä, että huoneiston sijainti talovahvistimeen nähden on normien äärirajoilla.
    Jos käytät DNA:n kahtiajakoa, se aiheuttaa 4 dB:n lisävaimennuksen.
    Jos kiinteistön jakoverkko on ketjutettu, asiaa voisi hieman parantaa vaihtamalla antennirasian multimediarasiaksi, jolloin kahtiajakoa ei tarvittaisi.
  • @JTS: Kokeilin tänään 10m Cat5e piuhaa suoraan kytkettynä tuohon AC3686:ni: Modeemin muovisista liittimistä huolimatta 1 Gib muodostui kivuttomasti. Ehkä AC3686v2 on tässä suhteessa huonompi? Joka tapauksessa ongelmasi alkaa muuttua mielenkiitoiseksi.
  • Nyt toimii! Ratkaisu oli vähintään hyvin erikoisjännä.

Eilen ajelin taas Jätkäsaareen työpäivän päätteeksi ja hankin viisiporttisen gigabit-kytkimen edullisimmasta päästä. Samalla mukaan lähti puolimetrinen Cat5e, jotta saan kytkimen modeemin läheisyyteen. Kotona oli jälleen edessä pettymys, olipa Sagemcom reitittävänä tai siltaavana, enkä jaksanut stressata asiasta sen enempää.

Tänään sitten erilaisten kytkentäkokeilujen kautta päädyin siihen, että kytkimen pitää olla tietokoneen lähellä, Sagemcomin ja kytkimen välissä pitkä cat6 (pitkä cat5e ei toiminut gigaisena) ja kytkimeltä PC:seen se puolimetrinen cat5e. Ja nyt paukuttaa nopeustesteillä kahtasataa!

Eihän tämän tietenkään näin hankalaa pitäisi olla, mutta en valita niin kauan kuin tämä asetelma toimii.

@AP: Tämä v2 on ihan yhtä muovinen. Käsittääkseni versioiden ainoa ero on väri :D. Onneksi sain kyseisen häkkyrän kampanjahintaan.
    Muoviset liittimet on myös tässä D-Link DGS-1005D -kytkimessä. Näppärän pieni laite, ja virran saa vaikka USB-portista.
  • JTS: Hyvä, että sait toimimaan.
    Tämän ketjon perusteella voisin todeta, että modeemeissa Sagemcom F-3686ACv2 ja Sagemcom F-3686AC on jotain muutakin eroa. Sagemcom F-3686ACv2 ottaa verkosta dowloadstreameja 22 kpl, kun Sagemcom F-3686AC ottaa niitä "vain" 20 kpl. Ehkä muutakin eroa on.
  • Täällä on täysin sama ongelma.
    Verkko näyttää 100 pitkhkön n.30-40m pitkän kaapelin päässä.
    Netin nopeus on 200 ja tulee ongelmitta mm. wifin ja lyhyen kaapelin kautta.
    Kun pitkän kaapelin loppupäähän laittaa toisen reitittimen toimimaan kykimenä niin nopeus nousee taas 200.
    Ainut ratkaisu taitaa olla sitten käyttää kytkintä välissä.
    ET