Siirry uusimpaan kommenttiin

Valokuitu+kaapelitv jakaminen omakotitaloon

Pitäisi saada valokuituyhteys (Netti ja kaapeliTV) jaettua omakotitalon verkkoon, mitä kaikkea tähän tarvitsee vielä hankkia? luulen että jonkun massiivisen 10-porttisen reitittimen ja nipun rj45 piuhoja vai?
DNA:n asentaja jätti tilanteen siihen että kuitu oli kytkettynä modeemiin ja siitä oli saatavilla WiFi, ja kaapelitv:stä oli tuo Telesten boksista lähtevä musta koaksiaalipätkä vain vapaana, täytyi itse soveltaa tuo coax->rj45 pätkä että sai edes olohuoneeseen telkkarin näkymään. Omituinen käsitys DNA:lla liittymän kytkennästä kun ei netti katakaan koko taloa tai myöskään TV tule mistään pistokkeesta asentajan käynnin jälkeen.
On siis yhteensä 4 makuuhuonetta joista yksi on työhuone jossa on kahdessa nurkassa rj45 pistokkeet, yläkerran aula ja olohuone eli kaiken kaikkiaan seitsemän paikkaa joihin pitäisi saada rinnakkaisiin pistokkeisiin kaapeliTV+netti jaetuksi.

Kommentit

 • Onko tämä niin visainen tapaus ettei kenelläkään ole tähän ratkaisua? Miten muissa uusissa omakotitaloissa on verkko rakennettu?
 • Esimerkiksi Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n nettisivuilta (www.sant.fi) löytyy yrityksiä, jotka suunnittelevat ja rakentavat antenni-, kaapeli- ja tietoverkkoja. Sieltä vain etsimään sopiva firma ja tarjousta pyytämään!
 • Joo, eipä se DNA rupea sulle sisäverkkoa rakentamaan. Tuossa on säästetty tai "helpotettu" asiaa ja jätetty ilmeisesti Coax-verkko rakentamatta kokonaan taloon?

  Normaalisti Tuo roikkuva koaksaalikaapeli (Coax/Cat-muuntimesta) laitetaan jaottimeen/haaroittimeen ja siitä jatkaa matkaa huoneiden antennirasioille:


  Ja Tuonne kytkentäkaappiin laitetaan normaalisti kytkin lyhyillä Cat-johdoilla sitten haluamiisi huoneisiin yhteys sen kautta. Eli modeemista Cat-kaapeli tuohon kytkimeen ja siitä Cat-kaapelin pätkä haluamiisi huoneisiin meneviin liittimiin:
  Esim 8-porttinen maksaa reilu 20e:


  Jos tarvii kaikki käyttöön kerralla, niin sitten 16 porttinen.

  Nyt menee vaikeammaksi, kun pitää saada KaapeliTV-signaalikin jaettua CAT-verkonkautta. Helpoin olisi varmaan käyttää IPTV boxeja huoneissa. Tai katso alkuun lukeeko jossain liittimissä/rasioissa "Lexcon"

  Schneiderin tuotteita käyttävät sähkösuunnittelijat/asentajat on noita voinut suositella asennettavaksi joskus, jolloin kaikki kulkee teoriassa Cat-verkonkautta. Tarvii vaan erikoisia "100ohm coax" kaapeleita ja kalliita laitteita:


  Noita "yhden kaapelin"-järjestelmiä on varmasti muitakin, onko mitään sähkökuvia, jos talo on kovinkin uusi?
  Noi kyllä näyttää ihan perus CAT-liittimiltä, jotka on asennettu kiskoon sikinsokin 😀

 • Itseasiassa noissa liittimissä taitaa olla Schneider Electric logo, voisi olla joku ratkaisu tästä uudemmasta Actassi järjestelmästä myös:

  https://download.schneider-electric.com/files?p_enDocType=Catalog&p_File_Name=SE_Actassi_2018.pdf&p_Doc_Ref=E1066-07-2017

  Onnea vaan!
 • Veikkaan että kun laitat tälläisen kytkentäkaappiin (ja sille virtalähteen): https://verkkokauppa.huhta.fi/7200499 (Jos tuo on kaapeliTV-yhteensopiva malli).

  Ja siitä Cat-kaapelit haluamiisi huonepistokkeisiin, pitäisi TV:n näkyä niissä. Huoneeseen sitten tälläinen kaapeli TV:n ja CAT-rasian väliin:
  https://www.taloon.com/tv-kaapeli-antennijohto-lexcom-home 

  Toisiin kytkentäkaapin porteihin sitten kytkimenkautta netti. Samaanaikaan ne ei molemmat (TV ja netti), samaan pistokkeeseen kulje, vaan joudut päättämään missä näkyy TV ja missä toimii netti kaapin ristiinkytkennöillä.

  Jos noi kaapeloinnit vaatii jostain syystä netille tuollaisen samantyyppisen Schneideri oman "kytkimen" (RJ45 moduuli alakuvassa), niin se maksaa toisen 500-600e lisää.


  Tuo kolmas "RJ45 moduuli" on puhelimelle (Keltainen linja kuvissa), sitä et varmaan tarvi.

  https://download.schneider-electric.com/files?p_enDocType=Catalog&p_File_Name=LSB03031EN+%28web%29.pdf&p_Doc_Ref=LSB03031_LexComHome

 • Onko kiinteistössä jo antenniverkko, jonka liityntäpiste on katon rajassa. Tuolloin antenniverkon joutuu suunnittelemaan uudestaan. Pitkä veto nykyiselle liityntäpisteelle aiheuttaa turhaa vaimennusta, joka voi muodostua ongelmaksi.
 • Oikein suuret kiitokset kaikille, erityisesti JJJ:n kommentit saivat ajatukseni selkiytymään. Tulin siihen tulokseen että ei ole järkeä kytkeä kaapissa piuhoja jokaiseen huoneeseen jos niitä ei edes käytetä, tulevaisuudessa kytken vain uusia linjoja aktiiviseksi sitä mukaa kuin tarvitsee.

  TV signaalit laitan tuolla koaksiaalihaaroittimella tarvittaviin paikkoihin, ja sain selville kikan, että ethernet kaapelin valko/ruskean voi juottaa koaksiaalin keskikupariin, ja täysruskean ulompiin karvoihin, näin saa kotikonstein muunnettua koaksiaalin ethernet linjaan kun kyse on TV signaalista, testattu ja toimii hyvin.

  Nettiäkin turha yrittää jakaa jokaiseen huoneeseen kaapelilla jos sitä ei käytetä, vaan nykyisessä kuitupäätteessä on 4 LAN porttia joista saan haaroitettua haluamiini huoneisiin, ja huoneissa sitten WIFI reitittimiä tai vaikka suoraan kaapelilla tarpeen mukaan. Näin ollen kytkintäkään ei tarvita tässä tapauksessa.

  Oli aikaisemmin ajatukset ehkä suuruudenhulluja kun ajattelin että jokaiseen töpseliin pitää olla linja kytkettynä, mutta miksi pitäisi kun ei kuitenkaan kaikkia tule käytettyä.

  Nyt on mielenrauha kodin verkkoasioiden suhteen, kiitokset osallistuneille ja hyvää uutta vuotta!
 • Muistin, että tuossa modeemissa on vain yksi LAN-portti, mutta tässä tosiaan olikin 4. Siitä sitten saa 4 paikkaan tosiaan sen suoraan. (Hyvin pitkälti samannäköisessä "DNA:n" Ethernet-reitittimessä oli vain yksi)

  Miten tuo TV toimii käytönnössä, se kiinnostaa. Pystyyköhän tuolla CAT-kaapelilla suoraan useaanpaikkaan samaanaikaan saada TV:n toimimaan, ettei signaalintaso laske liikaa. Sillä ei varmaan ole väliä minkävärisiä pareja kaapelista käyttää, kunhan ne on molemmissapäissä samat. Tuossa ei vaan paljon häiriösuojausta ole. Mä kytkisin maihin loput johtimet paitsi sitä jota käyttää signaalina (valko/ruskea tuossa tapauksessasi).

  Voisin itsekkin kokeilla jossain vaiheessa jakaa TV-kuvaa (mulla antenni) CAT-verkonkautta, ei ole jostain syystä tullut mieleen koskaan... Antennirasioita kuitenkin paljon vähemmän itselläkin, kun noita CAT-rasioita.
 • Jos koaksiaali kaapelia jatkaa ethernet-kaapelilla, niin sovitus ei toimi oikein.
  Koalsiaalikaapelin ulkojohdin on jo maa, joten sovitus vain huononee, jos muutkin ehernet-kaapelin johtimet kytkee maihin.
  Ethernt kaapelin vaimennus on niin suuri, että kovin pitkä matkoja sitä ei pysty käyttämään.
 • Tässä mallissa on säädettävä vahvistus joka lähdölle erikseen.
  Luvataan toimivan 50 metriä yleiskaapeloinnissa.
  https://www.finnsat.fi/product/797/catline-vahvistin-macab-tv-over-network-cable-cat56
 • Tuo tuli vastaan, kun googlettelin. 163,50€ oli jossain kaupassa, onhan se aikapaljon tuota Schneider Electricin omaa motikkaa halvempi. Jäi vaan epäselväksi käykö kaapeliverkkoon?

  Jos toi talo on johdotettu tuolla Lexcom kaapelilla se taitaa olla suojattua S-FTP johtoa, joten auttaisiko TV-signaalin kanssa tuokin vähän. Uudempaa ACTASSIa taitaa olla molempia, kuten liittimiäkin.
 • Ei kai kaapeliversiossa ole muuta eroa kuin paluukanava, jota ei tarvita pelkän tv-kuvan siirrossa. Jonkinmoinen vahvistin on varmasti tarpeen ja mielellään kaltevuuden säädöllä.
 • 50 m ei ole kovin ptkä matka nykyisissä kiinteistöissä, kun kaapeli halutaan käyttöpaikalle asti. Ainakaan meillä ei ole huoneistossa kynnyksiä.
  Oli puhe kokosin jatkamisesta ethernetillä. Ei se koksikaan ole häviötön.
 • Kyse on omakotitalosta, 50m riittää kyllä lähes aina, ellei ole kyse jostain kartanosta. Ei kait tuota "yhdenkaapelin" systeemiä, juuri muissa käytetäkkään. Coax-kaapeli on käytännössä 0.5m pitkä joka tulee kuitumuuntumelta, se pitää sitten jakaa huoneisiin CAT6/vastaavalla, kuten kuvistakin selviää.
 • "TV signaalit laitan tuolla koaksiaalihaaroittimella tarvittaviin paikkoihin, ja sain selville kikan, että ethernet kaapelin valko/ruskean voi juottaa koaksiaalin keskikupariin, ja täysruskean ulompiin karvoihin, näin saa kotikonstein muunnettua koaksiaalin ethernet linjaan kun kyse on TV signaalista, testattu ja toimii hyvin."

  Pohdin itse samaa, joten mietin, että millaisen matkan vedit tällä virityksellä?
  Mikko

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.