Etsimäsi kommentti on joko siirretty toiseen keskusteluun tai poistettu kokonaan.

VHF-verkon peittoalue

DNA on luvannut laajentaa VHF-verkkonsa peittoaluetta ja valittanut Markkinaoikeuteen kilpalijoista.

Kuitenkin viimeisin verkonpäivitys on kuuluvuuskartan mukaan tehty 13.3.2012. Milloin DNA lopettaa valittamisen ja ryhtyy ihan oikeasti lupaamaansa verkonlaajennukseen???

http://kartat.dna.fi/Peittokartta/​​​

Kommentit

 • Ei ole luvannut laajentaa vaan Johtaja väisänen on esim kertonut tälläistä:
  "DNA:n antennitelevisioverkko on DVB-T2-standardin mukainen, ja sen palvelualue kattaa tällä hetkellä noin 85 prosenttia suomalaisista. DNA:lla on valmius laajentaa verkkoaan edelleen.

  Tuollaisen perusteella on kyllä todella älytöntä luvata mitään ja haastaa oikeutta, kukaan täysijärkinen ei suostu siihen mitä DNA haluaa, eli jos se voittaa ja saa levittää kanavia (kaikkia?) jatkossa, niin sitten laajennetaan verkkoa. Joopa joo, yhtä luotettavaa, kun siirtää rahat nigeriaan, kun sieltä rikkaat prinssit pyytää vähän etumaksua maililla 😀

  Multa hävisi talven aikana toi B-nippu Tai olenkin valinnut antenninpaikan ja suunnan niin, että eniten katsomani A-nippu toimii hyvin ja myös B-nippu toimi viime syksyyn asti (Keväästä, jolloin antenninpaikka vaihtui), mutta nyt pätkii ihan saakelisti, formuloita ei sitten näkynyt ollenkaan edellisenä viikonloppuna. C-nippu toimii kanssa kohtuu hyvin, vaikka on pienempi lähetysteho siinä. Sellasta säätämistä ton VHF verkon kanssa, että ei perkele voi olla totta.
  JJJN
 • Ymmärtääkseni markkinatuomioistuin ratkaisi asian DNA:n eduksi.
  https://corporate.dna.fi/lehdistotiedotteet?type=stt2&id=69852433
  PW
 • Joo, mitähän tämä DNA yleensä hakee tuolla. Nyt jos saavat pitää Ylen sopimuksen 2026 asti, niin ihan varmaan ei Yle jatka sen jälkeen sopimusta ja siihen asti katotaan ilmeisesti pätkivää VHF-verkkoa. DNA:lla ole mitään halua edes laajentaa verkkoa, kun YLE sen kuitenkin jättää sopimuskauden jälkeen ja sen perässä koko verkko varmaan ajetaan alas. Asiathan voi mennä täysin toisinkin, mutta tältä tämä touhu omastamielestäni vaikuttaa.

  Tästä kärsi ainoastaan asiakas; surkeaa kuvaa tarjolla vuoteen 2026 asti ja verkko on ihan samaa paskaa sinne asti?

  Veikko on ihan oikeassa nyt pitäisi DNA:n toimia, jos jotain meinaa asialle tehdä, tai sitten asia menee kuten tuossa yllä ennustan...
  JJJN
 • Tällä hetkellä asian etenemistä hidastaa oikeusjutun hävinnyt Yle, joka hakee KHO:n valituslupaa ja selittää omalta kannaltaan asiat parhain päin. Jos Yle olisi tyytynyt päätökseen, olisi uusi kilpailutus saatu nopeammin käyntiin.
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/03/21/yle-hakee-valituslupaa-markkinaoikeuden-paatokseen-hd-jakelukilpailutuksesta

  Sitähän ei ole kai missään kerrottu että onko Ylellä sitten automaattinen velvollisuus ottaa kilpailutuksessa se halvin tarjottu vaihtoehto. Jos ei olisi, niin sittenhän voisivat tehdä kilpailutuksen millä vaan kaikille sopivilla ehdoilla ja ottaa silti lopulta haluamansa vaihtoehdon. Jos tuollainen velvollisuus on, niin silloinhan halvimman tarjouksen esittäjä saa sopimuksen itselleen aina, halutessaan uudelleen ja uudelleen.
  .
 • Joo vähän huonolta näyttää DNA:n verkon osalta.

  Toisaalta olen edellisten kanssa samaa mieltä , että jos operaattori valittaa Markkinaoikeuteen epäreilusta kilpailusta , niin silloin pitää olla vakava tarkoitus jatkossakin palvella asiakkaita. Nyt ei oikein siltä näytä.

  Siis jos DNA:n tarkoitus on vain valittaa valittamisen vuoksi ja vähät välittää mitä siitä seuraa asiakaille , niin silloin on kyse epärehellisyydestä ja sellainen toimija ei ole sopiva eikä luotettava TV-verkon operoija.

  Minusta se se suurin virhe tehtiin silloin , kun YLE myi verkkonsa kaupalliselle toimijalle. YLE:n TV-kanavat ovat lakisääteisiä palveluja ja ne tulee kaikissa tilanteissa turvata koko maassa. Yksityiset maksukanavat sen sijaan ovat eri asia eikä niitä koske samat velvoitteet.
  Veikko
 • EI DNA:n kannata oikeusprosessin aikana alkaa laajentamaan verkkoaan!
  Mikään ei estäisi YLE:ä muuttamaan 1.4.2020 ohjelmian MPEG4 pakatuiksi, jolloin muut antenniverkon kanavat voisivat vapaasti muuttaa ohjelmansa HD:ksi.
  YLE tässä jarruna on, eivätkä halua myöntää tehneensä huonon sopimuksen omalta kannaltaan.
  PW
 • Ylehän haluaa selkeyttä jatkosta, muuten nykyisellä sopimuksella mennään sinne 2026 asti. Kyse on varmaan ettei yle halua tai rahat riitä kahteen verkkoon jakohommissa, ilmeisesti Digita kanssa haluaa järkyttävät rahat Ylen HD jaosta, miksi muuten ei siellä niitä näytettäisi. Varmaan Yle saanut aikoinaan älyttömän hyvän diilin DNA:n kanssa, muuten ei ole mitään järkeä ollut hommassa.

  Vähän toivon että menisi DNA:lle jatkossa Ylen HD kanavat, niin näkisi mitä DNA tekee asialle, luultavasti 50% katsojistya ei näy mitään sen jälkeen, vaikka onkin asentaneet uudet antennit. Itseäni ei haittaa yhtään, en katso Ylen kanavia koskaan, mutta häviävän pieni mahdollisuus olisi että verkko tule joskus kuntoon, joka olisi nyky tilanteeseen plussaa...
  JJJN
 • No niin saatiinhan tästä keskustelua aikaiseksi.

  Jos en ihan väärin muista , niin PW on kaapeliverkon asiakas , jolloin nämä antenniverkon ongelmat eivät koske häntä itseään millään tavalla. No kaikilla on sama oikeus kommentoida , mutta ei se tee DNA:n toimintaa yhtään sen ymmärrettävämmäksi.

  Siis DNA:lla on sopimus YLE:n jakelusta vuoteen 2026 saakka ja YLE on pari vuotta sitten ilmoittanut siirtyvänsä HD-jakeluun jo ensi vuonna. Ongelma on se , että YLE:llä on lakisääteinen KOKO MAAN kattava velvoite jakelussaan , mutta DNA:n verkkopeitto ei riitä siihen.

  Ne YLE:n vaihtoehdot on , että DNA laajentaa verkkonsa koko maan kattavaksi tai YLE etsii toisen jakelijan. Tuo ensinmainittu vaihtoehto ei näytä olevan realismia.

  Mitäs PW itse tekisit tässä tilanteessa???


  Veikko
 • Olen kaapeliverkossa, mutta asia koskee myös kaapeliverkkolaisiin, vaikka HD-laitteit on ollutkin pudempään myynnissä kaapeliverkkoon. Vielä on kuitenkin kaapeliverkossa käytössä SD-laitteita, jotka eiät MPEG4 pakkausta pura.
  Mielestäni YLE:n pitäisi hyväksyä olevansa maassa, jossa on markkinatalus ja noudattaa tekemiään sopimuksia, vaikka se olisikin nykytilanteessa sille epäedullinen, eikä pyrkiä estämään tällä perusteella muiden toimijoiden HD-siirtymistä 1.4.2020.
  Rahaa YLE:llä tuntuu olevan, vaikka lmpaat niitä söisi. Jokaiseen risahdukseen mailmalla YLE:llä on varaa lähettää kaikkitietävä toimittaja kertomaan, kuinka asia oikeasti on. Urheilussakin YLE:n asiantuntijoita riittää kaikkiin pieniinkin urheilulajeihin.
  Oma YLE:n katsominen on niin vähäistä, että toivoisin YLE-veron poistoa ja YLE:n laittamista kortin taakse.
  PW
 • Kaapeliverkot eivät ole lakisääteisen jakeluvelvoitteen piirissä. Lakisääteinen peittovaatimus koskee vain antenniverkkoa ja siellä vain ja ainoastaan YLE:ä. Kaikki muu TV-toiminta on sopimuspohjaista , jota valvoo toimilupien kautta Traficom. YLE:llä ei ole toimilupaa , vaan sen toiminta perustuu lakiin.

  Lakisääteinen velvoite menee kaikkien sopimusten edelle ja on asia , josta päättää Suomen eduskunta , ei YLE. Kun YLE on jo aikoja sitten ilmoittanut siirtyvänsä HD-lähetyksiin ja tehnyt selväksi , että jakeluoperaattoiden tulisi huomioida se verkkopeitossaan , niin on vain DNA:n saamattomuutta , kun asialle ei ole tehty yhtään mitään.

  Siis PW laki on laki ja sopimukset tulee vasta kaukana sen perässä.
  Veikko
 • Ja tämäkin vielä. Ans kattoo mitä siitä seuraa??

  https://yle.fi/uutiset/3-10729245

  Olen täälläkin kertonut kantanani , että YLE:n lähetystoiminnan myynti kaupallisille yhtiöille oli paha virhe ja sen seurauksista kärsitään nyt. Tässä yksi asiaan liittyvä kommentti.

  https://seura.fi/asiat/tutkivat/p313934/
  Veikko
 • No voihan rähmä , että tämä foorumi on alkeellinen. Ei voi editoida viestejä eikä edes linkit toimi. No kokeillaanpa uudestaan tuota em uutista.

  https://yle.fi/uutiset/3-10729245​​​
  Veikko
 • PW
 • Vaikka YLE onkin valtio valtiossa, ei se voi vain ilmoittaa miten muiden tulee toimia ja sillä perua tekemänsä sopimuksen.
  PW
 • Voihan se olla niinkin , mutta on sitä ennenkin sopimuksia purettu , jos ne estävät lain toteutumisen. No asian ratkaisee KHO , mutta ihan pian se ei tapahdu ja kuka tässä on kärsijänä.

  Jos tämä ei ole jo kaikille selvää , niin todettakoon , että antenniverkon asiakkaat. Kaapeliverkkoon tai IPTV:hen tämä soppa ei vaikuta pätkääkään.
  Veikko
 • Ja kuvaavaa on , että DNA on hiljaa kuin kusi sukassa.
  Veikko
 • Eipä tämän aspan työntekijät osaa/voi ottaa kantaa noihin asioihin. Kaikki kanavat vaan nettiin ja kuvanlaatu määräytyy oman netin mukaan niin ei ole nurisemista muuta ku hitaasta netistä 😃
  Janne
 • Hmmmm....

  Antenniverkko on kustannustehokkain konsti tavoittaa koko kansa. Jos rakennettaisiin sellainen IPTV-verkko , että verkkopeitto olisi 100% , niin siihen tarvittaisiin satojatuhansia kilometrejä valokaapelia , että verkko toimisi luotettavasti riippumatta siitä tuodaanko se viimeinen kilometri kiinteän vai mobiiliyhteyden avulla.

  Ja sehän maksaisi vähintään kymmenkertaisesti verrattuna nykyiseen antenniverkkoon.

  Veikko
 • Ehkäpä Dna alkaa tarjoamaan Dna-hubeja katvealueella oleville asiakkaille ja nyt kun Telenor osti Dna:n, saattaa olla että Dna jakaa Ylen kanavat satelliitin kautta ja antaa ilmaisen katselukortin satelliittiasiakkaille Yleä varten, aivan kuin nyt tehdään Ruotsissa (SVT).
  JV
 • Tiedä hänestä.

  Siitähän se mekkala syntyisi , jos jokainen mökinmummo joutuisi hankkimaan satelliittiantennin ja vastaanottimen.

  Lisäksi luulenpa , että kun on kyse julkisen palvelun kanavista , niin myös valtiovallalla on sanansa sanottavana asiassa.

  Nykyisen jakelun lisänä satelliitti voisi olla mahdollinen halukkaille.
  Veikko
 • Toisaalta joutuuhan nyt se mökinmummo hankkimaan sen uuden VHF-antennin tai ainakin suuntaamaan sen vanhan uudestaan ja lisäksi uusi TV tai HD-digiboksi, joten vaikeaksi menee joka tapauksessa jos Ylen kanavat poistuu Digitan verkosta.
  JV
 • Hd-virittimen joutuu kaikissa tapauksessa hankkimaan. Tuosta VHF-antennista ja sen kustannuksista tuossa riidassa onkin kyse.

  Satelliittiinkaan en usko, sekään ei jokapaikassa näy. (Loiva suuntaus täällä pohjolassa ja puut voi tulla ongelmaksi.)
  JJJN
 • Tarkennetaan sen verran , että sen HD-virittimen joutuu hankkimaan , jos sellaista ei vielä ole. Noin puolella sellainen jo on.

  Mitä VHF-antenniin tulee , niin osalla sellainen aiemmalta ajalta on , tosin varmaan alle puolella talouksista.

  Minusta olisi toivottavaa , että ne YLE:n HD-kanavat siirtyisivät Digitan tai sen uuden norjalaisen verkko-operaattorin (Norkring) UHF-verkkoon. Se tulisi asiakkaille halvimmaksi.
  Veikko
 • Lähes kaikilla antennikatselijoilla oli ennen vuotta 2007 VHF-antennit. Pelkkää UHF-antennia käyttivät lähinnä heikkotehoisten alilähetinasemien katselijat.

  Asuinrakennusten määrä vuodesta 2008 vuoteen 2017 on noussut 1 213 545 → 1 294 426, eli 7 %. Tästä luvusta ei toki selviä, monenko puretun rakennuksen tilalle on rakennettu uusi rakennus. Arvioisin silti, että VHF-antennittomien antennitalouksien määrä on lähempänä 10 % kuin yli puolta.

  VHF-asemat ovat nykyään eri paikoissa kuin vuonna 2007, joten antennien suuntaamiselle uudelleen on kyllä suuri tarve, mikäli haluaa VHF-kanavia seurata.
  irritus
 • No joo vähän samoilla linjoilla olen irrituksen kanssa.

  Pelkkä VHF-antenni ei kuitenkaan ole mikään autuaaksi tekevä asia. Olen tästä puhunut aiemminkin täällä , mutta muistutetaan kuitenkin , että DNA:n VHF-lähettimet on rakennettu samoihin mastoihin kännykkäverkon kanssa ja tolpat ovat noin 50..60m korkeita useimmiten. Lähetystehot ovat 2..4 kW. Vertailun vuoksi mainittakoon , että Digitan UHF-mastot ovat noin 300m korkeita ja lähetystehot 15...30 kW.

  Koska DNA:n mastot ovat matalia ja lähetystehot alhaisia , niin siitä seuraa , että ihan lähellä lähetintäkin on luvattoman suuria katveita , jossa signaali on onnettoman heikko ja häiriöinen.

  Itselläni on lähes 10m korkea antennimasto ja DNA:n lähettimelle on matkaa noin 6 km. Siitä huolimatta VHF-kanavat näkyvät huonosti ja pätkivät eikä kyse ole talon sisäisestä jakoverkosta , koska se on hiljan kunnostettu. Antenniasentajan mittausten mukaan meillä on paha katve eikä se korjaannu kuin lähettimen mastoa ja lähetystehoja nostamalla tai rakentamalla lisää lähettimiä eri paikkaan. Kuuluvuuskartan mukaa meillä pitäisi olla signaali erinomainen , no ei ole.

  DNA:lla ei näytetä ymmärtävän TV-tekniikasta yhtään mitään , kun tehty noin fataali moka verkonsuunnittelussa. DNA:n verkkokartat antavat kaiken lisäksi kuuluvuudesta aivan liian optimistisen kuvan.
  Veikko
 • Näkeehän sen kun ajelee taajamassa ja katsoo mitä talojen mastoissa on, ei ole monessa VHF antennia tai jos on se on lyhyt vanha ja sillä ei näy mitään, ellei DNA rakenna lähemmäs tukiasemaa. Niissä missä kiiltää tollainen yli 2m antenni tietää, että siellä katsellaan nykyisellään jonkunlaista DNA:n HD lähetystä. Tässä voi toki olla paikka/paikkakuntakohtaisia eroja.

  Digilähetykset otettiin käyttöön 2001 ja silloin ja sen jalkeen on tehty varmasti paljon antenniverkko uudistuksia ja vanhat VHF antennit revitty turhina pois. Lisäksi vanhat VHF analogilähetykset näkyi jopa ilman mastovahvistinta, sellainen on siis asennettava vanhoihin VHF antenneihin, Ellei DNA nyt oikeasti tuo lähetintä lähelle tai muuten kuulu siihen harvalukuiseen joukkoon joka asuu hyvällä kuuluvuusalueella ja jonkin max 5-10 km päästä lähettimestä.

  En tiedä mutta veikkaan että todella harvassa on ne taloudet jotka pelkällä antenninsuuntamisella selviäisi projektista.
  JJJN
 • "Minusta olisi toivottavaa , että ne YLE:n HD-kanavat siirtyisivät Digitan tai sen uuden norjalaisen verkko-operaattorin (Norkring) UHF-verkkoon. Se tulisi asiakkaille halvimmaksi.  "

  Norkring ei päässyt Digitan mastoihin:
  https://www.tivi.fi/uutiset/digita-voitti-kuluttaja-havisi-pysyy-monopolina-kun-viranomaiset-sen-sallivat/ddd30024-a188-303a-985d-fdc3671a2acb

  Nyt Norkringilla ja DNA:lla on sitten sama omistaja - Telenor.

  hdmi
 • No kappas vaan. Tuon on mennyt minulta ohi totaalisesti. :-)

  Sitten ollaan taas lähtöruudussa ja odotellaan KHO:n päätöksiä. Semmoista se on markkinataloudessa , jossa yritykset voivat kiusata kuluttajia mielin määrin.
  Veikko

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti.Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.