Wbox HD2 / HD2s / HD3 taajuushaku antenniverkossa

Nykyisellä softaversiolla (5.2.4) nuo kaikki otsikossa luetellut Wboxit hakevat kanavia automaatilla myös taajuuksilta 700 MHz ja eteenpäin. 700 MHz ja 800 MHz kaistat on antenniverkossa jo poistettu tv-käytöstä ja sillä temmeltää mobiilidata.

Saisitteko korjattua softanne sellaiseksi , ettei se turhaan hakisi antenniverkossa kanavia alueilta , jotka eivät enää ole tv-käytössä ollenkaan? Eikä olisi ollenkaan pahitteeksi , että korjaisitte automaattihaun sellaiseksi , että se löytää kaikki kanavat ettei niitä tarvitsisi hakea manuaalisesti.  Varsinkin VHF-alueella haku toimii vähän miten sattuu mm. YLE:n kanavien osalta, vaikka telkkari löytää kaikki ongelmitta.

Kaapelissa nuo taajuudet 700 MHz ja suuremmat lienevät edelleen käytössä?

Kommentit

• Hei Veikko!

Antenniverkossa tajuudet ovat siis UHF-verkossa 300 MHz - 3000 MHz ja VHF-verkossa 30 MHz - 300 MHz. Osassa DNA:n kaapeliverkkoa jaetaan edelleen antenniverkon T-signaalia 800 MHz:n taajuudella.

Kertoisitko hieman tarkemmin miten tuon automaattihaun kanssa siis on ilmennyt ongelmia?
    DNA Hanna palveluneuvoja
  • Hmmm...

Jaa , että UHF-verkossa taajuudet ovat 300 MHz ... 3000 MHz ?  Ei ainakaan tv-käytössä.!!

Wboxit hakevat kanavia UHF-alueella väliltä noin 300 MHz ... noin 860 MHz , tarkemmin en taajuuksia muista. VHF-verkossa taajuushaku toimii välillä noin 108 ,5 MHz .... noin 298,5 MHz ja näitääkään en ulkomuistista ihan täsmällisesti muista , mutta suurin piirtein noin.

TV-kanavia ei alle 100 MHz VHF-alueella ole ja ei myöskään enää UHF-alueella 700 MHz ylöspäin antenniverkossa.

Mielestäni on turhaa , että automaattihaku hakee UHF-alueella edelleen yli 700 MHz taajuuksilta.

VHF-alueella ei haun taajuusrajojen osalta liene korjattavaa , mutta esim. pääkaupunkiseudulla VHF-nippu A:n (184,5 MHz ,YLE TV1 HD , YLE TV2 HD , MTV 3 HD , YLE Fem HD ja YLE Teema HD) kanavat joskus löytyvät ja joskus eivät , vaikka telkkarilla ne löytyvät ja näkyvät moitteetta. Siis vika on Wboxissa!!
  • Kaapeliverkossa yli 800 MHz:n alueella on 15 kpl antenniverkon standardin mukaista kanvaa - ainkin toistaiseksi, joten ei tuota haun ylärajaa ole syytä laskea 700 MHz:n. Ei siitä myöskään ole mitään haittaa.
    Hakutaajuudet on syytä korjata.
  • Tuolla on hyvä testata kaapelivekon jakoverkon toimivuutta UHF-alueen yläpäässä 😀
  • @PW

Niin kyse on antenniverkon hausta. Kyllä se Wbox tietää hakeeko se kanavia antenniverkosta vai kaapeliverkosta. Ei sitä kaapeliverkon hakua tarvitse muuttaa ., mutta on hyödytöntä hakea anenniverkossa kanavia alueilta , jota eivät enää ole tv-käytössä.
  • Kuten sanottu niin osassa DNA:n kaapeliverkkoa jaetaan edelleen antenniverkon T-signaalia 800 MHz:n taajuudella, tajuutta ei ole sen vuoksi laskettu.

HD-laitteet, varsinkin HD-digiboksit, ovat herkkiä reagoimaan mahdolliseen signaalissa olevaan virheilyyn. Jos kanavat löytyvät siis television kautta, mutta eivät aina digiboksilla niin ongelma saattaa olla antenninjohdossa, ensimmäisenä kannattaa siis kokeilla johdon uusimista.
    DNA Hanna palveluneuvoja
  • Veikko hyvä: Jos haluaa hakea kaapeliverkossa olevia DVB-T kanavia laitteella, niin niitä ei voi hakea kaapeliverkkoasetuksella, vaan on valittava antenniverkkohaku. Siirtotiellä tuossa ei ole merkitystä, vaan lähetyssandardista.
  • Siis tarkoitan , että kyllä Wbox tietää haetaanko kanavia antenniverkosta vai kaapeliverkosta ja ei sillä käsittääkseni ole merkitystä lähetetäänkö kaapelissa kanavat DVB-C:nä vai DVB-T/T2:na. Ainakin boksin pitäisi tunnistaa verkko ja onhan se verkon valinta aina tehtävä tehdasasetusten palautuksen kautta.
  • @ PW

No hupsista!!

Itselläni ei kaapelia ole. Jos DNA:lla on DVB-T kanavia kaapeliverkossa , niin sitten Wboxin kaapelihaku pitäisi korjata sellaiseksi , että se hakisi sekä DVB-C- että DVB-T-kanavat kerralla. Silloin se verkon valinta toimisi oikein.
  • @Hanna

Antennikaapelit on kyllä uusittu moneen kertaan eikä sillä ole vaikutusta noiden VHF-kanavien löytymiseen. Ja miksi olisikaan , koska vika on Wboxissa eikä tämä ole ensimmäinen kerta , kun siitä täällä keskustellaan.
  • Minulla Wbox automaattisesti ehdottaa kaapeliverkkohakua asennusvaiheessa. Sillä haulla noita antenniverkon 15 kanavaa ei löydy.
    On tietenkin epätodennäköistä, että joku kaapeliverkossa haluaisi Wbox:ssa valita antenniverkon, mutta kaippa sekin on mahdollista, jos ei ole kiinnostunu maksukanavista ja useamman sadan kanavan kanavaluettelosta, vaan pitää 15 kanavaa riittävänä ja selkeämpänä.
  • Minulla TV:n asennuksessa voi valita analogiset-, kaapeliverkon- ja antenniverkon kanavat haettavaksi samalla asennuskerralla.
    Tuo ominaisuus voisi olla hyvä myös Wbox:ssa, etenkin kun boxi saattaa liikkua kaupunkiasunnon (kaapelissa) ja kesämökin (antenniverkossa) välillä ja sama TV-kortti toimii molemmissa verkoissa, niin ei aina tarvitsisi tehdä uutta asennusta.
  • @PW

Juu kyllä se Wbox meilläkin tehdasasetusten palauksen jälkeen tai ylipäätään ensiasennuksessa oletuksena tarjoaa kaapelihakua ja se pitää sitten vaihtaa antennihauksi , kun meillä ei kaapelia ole.

No niin tai näin , niin on siinä boksissa verkonvalinta ja laite tietää mistä verkosta kanavia haetaan.

Jos softa olisi tehty oikein , niin sen kaapeliverkko-valinnalla tulisi hakea sekä DVB-C että DVB-T/T2-kanavat , jos DNA:lla kaapelissa molempia on. Haku luonnollisesti niillä taajuusrajoilla , mitä kaapelissa käytetään.

Antenniverkon haun luonnollisesti tulisi hakea vain DVBT/T2-kanavat ja niillä taajuusrajoilla , mitkä VHF- ja UHF-veikossa nyky''n ovat tv-käytössä.

Eikös tämä olisi järkevää?

PS. No susihan tuo Wbox on ja siinä olisi paljon muutakin korjattavaa sekä raudassa että softassa.  :-).
  • @PW

Kappas vaan kerkesit laitta uuden viestin sillä välin , kun kirjoittelin omaani.

Tuo idea , että boksi hakisi kerralla kaikki mahdolliset kanavat standardista riippumatta on harkinnan arvoinen , kunhan operaattorit koordinoivat kanavanumerot niin , ettei päällekkäisyyksiä tule antennin ja kaapelin kesken. No yleensähän vastaanotin numeroi kanavia itsekin tarvittaessa.

• Meillä ei tule päällekkäisyyksiä kanavanumeroiden kanssa, kun TV menee kaapeliverkon kanaville (viimeksi valitulle) ja TV näppäintä pinamalla se menee antenniverkon kanaville. Kummassakin vain ao. standardin mukaiset kanavat. TV-näppäintä painamalla mennään takaisin kaapeliverkon kanaville.
    Analogisia kanavia en tuossa TV:ssä ole valinnut asennettavaksi.
    Toisessa telkkarissa on analogiset kanavat ja kaapeliverkon kanavat ja nekin ovat eriteltyinä niin. ettei kanavanumeroiden kanssa tule sekaannusta.
  • Jep jep.

Ei puutu enää muuta kuin , että DNA korjaisi Wboksien softat kuntoon. Speksit tässä jo tulikin määriteltyä , vai mitä.  :-).
  • Mökkiläisen kannalta olisi hyvä, jos antenni- ja kaapeliverkon kanavat voisi hakea erikseen tai ainakin päivittää kanavaletteloa kummassakin erikseen, koska ei se kuitenkaan mökillä ole sama, kun kaapeliverkon antennikanavat.
  • Niinpä.

Taitaisi olla se menetelmä erillisille verkkohauille , mitä muutama viesti aiemmin ehdotin se , joka parhaiten täyttäisi asiakkaiden tarpeet. Toki sillä tarkennuksella , että antennihaku ei hävittäisi kaapelin kanavia listalta ja kaapelihaku vastaavasti antennin kanavia. Silloin ei tarvitsisi niitä hakea uudelleen verkkoa vaihtaessa. Päivityksenkään ei tulisi poistaa kanavia muilta osin kuin ne , jotka ovat poistuneet ja hakea uudet.

Nythän Wbox päivittää kanavia automaattisesti mikäli muutoksia tulee ja siitä en oikein tykkää , koska se hävittää myös niitä kanavia , jotka huonojen sääolosuhteiden vuoksi tilapäisesti lakkaa näkymästä.
  • Samassa yhteysessä boxiin voisi lisätä hyppymahdollisuuden.
    Se ei liene vaikea toteuttaa, koska sellainen on saatu DNA TV:n tallenteiden katseluun tietokoneella. Esim. värinäppäimillä toiston aikana.
  • Eli boksissa vika kun mulla ei löydä ylen hd kanavia eikä mtv hd kanavaa? Kaikki muut löytyy(75 kanavaa) ja signaali hyvä.
  • Antenniverkossa pitää olla VHF antenni, joka varstaanottaa DNA:n niput ja Antenna Ready HD vastaanotin. MTV3 HD vaatii TV-kortin.
  • Kaikki noi löytyy ja welho antennipaketti ostettu mut ei löydy
  • Asutteko DNA:n verkon näkyvyysalueella? Jos asutte, niin vaatikaa antenniurakoitsijaa suorittamaan asennuksen ja antennien suuntauksen niin, että kanavat näkyvät.
  • Miksi Wbox päivittää kanavia automaattisesti ja  hävittää kanavia , jotka ehkä hetkellisesti ovat heikompia kuin joku muu taajuus? .Eikö boxia voi lukita niin, että se pysyisi valituissa kanavissa?

Ajastettujen ohjelmien tallentaminen on täysin arpapeliä!
  • Minulla on sama vika. Teen automaattisen kanavahaun ja saan YLEn kanavanipun A ja kanavan K33 (Lahti, jonne antenni on suunnattu). Vahvuus ja laatu ovat 100. Kun seuraavan kerran käynnistän digiboxin (Wbox HD2) kanavatiedoissa lukee K22 (ymmärtääkseni Tammela) vahvuus on 100 mutta laatu vaihtelee välillä 0 - 40. Huonommalla kelillä katselusta ja levyttämisestä ei tule mitään.

Osaako DNA neuvoa?

• Lukeeko DNA näitä viestejä ollenkaan?

Puhelimessakin todetan jatkuvasti "meille on tullut paljon puheluja juuri nyt..."

Homma ei tunnu toimivan!
  • KhW: Kannattaa varmaankin tehdä taajuushaku täysin manuaalisesti. Palauta ensin tehdasasetukset ja haet kukin haluamasi kanavanippu manuaalisella haulla määrittäen sekä alku, että lopputaajuudeksi juuri täsmälleen nipun taajuus (laitteessa on bugi, jonka vuoksi manuaalisessa haussa on väärä taajuusrasteri - näin tämän voi kiertää).

Tällä tavoin automaattihaku ei pääse hakemaan vääriä nippuja kummittelemaan kuvaamallasi tavalla.
  • Loistavaa, tuntuu toimivan. Kiitoksia Wbox2 user.
    Nyt ei tarvitse enää kiukutella.
  • Kuinkahan pitkäaikainen ilo tuo on?
    Wboxilla kun tuntuu olevan tapana poistaa huonosti näkyviä kanavia oma-aloitteisesti ja taas ne saa hakea samalla tavalla uudestaan.
    Toivottavati kanavat pysyvät.
  • Sitä toivon minäkin!
    Ongelma oli siinä, että signaaliltaan ja laadultaan 100% kanavat (K33) korvautuivat signaaliltaan sata mutta laadultaan 0-40 kanavilla (K22), jolloin tuli ongelmia. K33 ja K22 saattoivat vaihtua keskenään useamman kerran päivässä.
  • Olisikohan useampielementtisestä antennista apua, jonka suuntakuvio oli kapeampi. Suuntaus tietenkin olisi tarkempaa.
  • Samanlainen ongelma, wbox vaihtaa kanavia omatoimisesti. Nyt  esim. minulla vahva K32 vaihtuu huonoon miten sattuu näkymään K23.
    Pitäisi ehdottomasti olla mahdollisuus lukita kanavat!
  • TN: Tee tuo kanavahaku manuaalisesti tehdasasetusten palautuksen jälkeen. Näin boksi ei pääse löytämään ollenkaan heikkoja versioita kanavanipuista ja ei voi myöskään korvatata niitä sattumanvaraisesti väärillä nipuilla.
  • Kiitos Wbox2 user.
    Tämä selventää boxin toiminnan mutta valitettavasti yleisesti sijaintini on hankala ja kenttäni on huono. Aikaisemmilla boxeilla ja TV:llä on toiminut mutta Wboxin manuaali haulle  kenttäni ei tunnu riittävän. VHF 5,6 ja 8 (kaista 7MHz) tarttuu mutta UHF kanavat (kaista 8Mhz) kiikastaa. Automaattihaku taas tarttuu hyvin kaikkiin mutta muuttaa sitten kanavat omia aikojaan.
  • Manuaalihaussa on ollut Wbox HD2:n julkaisusta 2011 alkaen bugi, jonka johdosta haun taajuusrasteri on virheellinen ja haku ei löydä mitään.

Tämän voi kiertää tekemällä manuaalihaun kanavanippu kerrallaan ja syöttämällä sekä alku- että lopputaajuudeksi tuon kanavanipun täsmällisen taajuuden.
  • Jos automaattihaku tekee hakuja automaattisesti jälkikäteen, on kyseessä ohjelmointivirhe. Vähintäin pitäisi saada jatkuva haku pois päältä asetuksista.
  • Kiitoksia.
    Minulla on HD3 tyyppinen ja olen yrittänyt kohdennettua manuaalista kanavahakua mutta se ei löydä millään mitään UHF kanavaa ei edes A nippua K32 joka nyt tuo ongelmia minulle.
    Kun automaattihaku on virittänyt K32 kaikki on hyvin mutta valitettavasti vähän ajan päästä se onkin siirtynyt K23 ja sitten näyttää ei signaalia tai räpsyy. Muilla kodin laitteilla ei ongelmia.
    Yritin myös luoda suosikkikanavalistan mutta sekin seuraa laitteen omaa kanavalistaa ja siten sen omia siirtoja.
    Onko mahdollisesti DNA:lla lääke tulossa vai pitäisikö ymmärtää että manuaalihaku on epäherkkä ja laite on viallinen?
  • TN: HD3:ssa on sama softa ja sama bugi. Tee kuten sanoin ja homma korjaantuu.
  • Paolo: Ei se hae mitään jälkikäteen. Automaattihaku on jo alunperin hakenut sen.
  • Wbox2 user:
    Kiitoksia taas.Olen tehnyt juuri niin kuten neuvoit. Jokaiselle nipulle erikseen omalle kanavataajuudelle mutta kun se ei tartu siiheen.  Manuaali haku tuntuu olevan liian epäherkkä.

• Wbox 2 user: Sinulle ja muille kiitoksia. Kävin DNA kaupassa ja näppärästi järjestyi toinen boxi.  Nyt onnistui kohdennettu manuaalihaku ja kaikki näytttää hyvältä. Toivottavasti ei enää vaihda kanavia omatoimisesti.
  • Sama ongelma Wbox hd2:ssa. Vaihtelee omin nokkineen kanavia huonompiin vaikka ten haun pitämällä antennikaapelin kiinni vaan haluttujen kohdalla (100/100%) eikä muita päässyt tallentumaan. Vaihtaa itse me huonompiin 10/100% ja pätkii:( Manuaalihaku ei löydä mitään kun ei saa oikealle kanavalle. Sama vika ollut pitkään mutta pahentunut viimeaikoina ilmeisesti 4g verkkojen myötä. Korvaako takuu vanhemmassa laitteessa ( noin 5 v) näin selvän tuotevirheen?
  • Onnistuin manuaalivirityksessä. Yllä olevaa ohjetta voisi tarkentaa niin että tarkka taajuus pitää syöttää kaukosäätimen numeronäppäimillä. Toistaiseksi on kanavat pysyneet kohdallaan!
  • Täälä kans sama juttu eli hd3 boksi hyppii kanavanippuja sieltä täältä omin aikoineen.. miten tuo manuaaliviritys sanasta sanaan tehdään ? Eli tuolta manuaalihaun kautta ? Aloitus ja lopputaajusko vaan syötetään vai miten ? Tarkoitus saada kanavat jyväskylän mastoon lukittua..
  • Sama tarkka taajuus molempiin numeronäppäimillä, ei nuolinäppäimillä.