Welho/kaapelinetti ja antennikaapelin haaroitus rasiasta asuntoon

Taloyhtiössämme on Welhon (kaapelitv:n) nettiyhteys. Asunnoissa on kytkennät datakaapissa, jossa näyttää olevan jonkinlainen haaroitinrasia: IKUSI UDL-415.

Olohuoneen antennipistokkeelle lähtevä kaapeli näyttäisi kiertävän tuon haaroitinrasian kautta, 4 pistoketta on kuitenkin vapaina.

Saako tuosta haaroittimesta mistä tahansa ulostulosta saman signaalin, data & tv? Jos näin niin kuinka monta uloslähtöä kestää ottaa signaalin heikentymättä, jos esim. yhdessä tv käytössä, toisessa ja kommannessa data yhtäaikaa? Entä miten huoneiston puolelle vedettyjen kaapeleiden pituus vaikuttaa asiaan?

Kommentit

• Kysy asiaa isännöitsijältä tai verkon rakentaneelta urakoitsijalta. Taloyhtiön pitäisi antaa ohjeet verkon käyttöönottoon.
  • Kyllä, juuri näin, eli pitäisi antaa. Tämä on vähän mysteerinen taloyhtiö 😀
  • Kukaan ei pysty täällä veikkaamaan, miten verkko on teillä toteutettu. Urakoitsijan tulee toimittaa taloyhtiölle dokumentit siitä, miten verkko on rakennettu.
    Huoltoyhtiö tai talonmies voisi ehkä myös kertoa, miten verkko otetaan käyttöön.
  • Sen verran uskallan veikata, että sisääntulevan kaapelin pitäisi tulla in-liitäntään ja kaapelin lähteä rasialle tap eista, joissa on kiinteät vaimennukset haaroitusta varten. Kaapelin ei pitäisi olla jatkettu ulos out-liittimestä ellei jatku siitä saman asunnon/huoneiston sisälle jonnekin, jossa se on asianmukaisesti päätetty 75 ohmiin. Jos kaapeli jatkuu esim. naapuriin siitä out-liitännästä, ei kyseessä ole varsinainen tähtiverkko.
    Vertaa tavallinen haaroitin / tap-off haaroitin.
    https://www.finnparttia.fi/epages/finnparttia.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014102905/Products/TAP412
  • OK, kiitti tiedoista.

Rasia näkyy linkin takaa kuvassa. Ei näytä samalta kuin linkittämäsi haaroitin.

https://photos.app.goo.gl/4WkRS0DSo2Ya3ANn2

Putkiremontissa on tehty varaus tulevaisuuteen tuomalla myös kuitukaapeli asuntoihin, mutta ei ole vielä kytketty operaattorin verkkoon. Rempan yhteydessä vien lan-kaapelin asuntoon, se on nyt helpompaa seinien muutosten yhteydessä. Mutta jää siis vielä ilman dataa.

Ajatus oli että kannattaisko ottaa myös antennikaapeli olkkarin lisäksi työhuoneeseen.
  • Valokaapelia tuskin tullaan kytkemäänkään lähiaikoina kerrostaloissa.
    LAN sisääntuloja näyttää olevan yksi, mutta mitään kytkentää huoneistoon ei näytä olevan. Jos kiinteistössä on netti ethernet-kaapeloinnilla, netti on otettava siitä.
    Antennikytkentä on tehty 15 dB:n haarottimella, jossa 3 kpl 15 dB:n ulostuloa ja 1 dB:n lähtö on päätetty 75 Ohmin päätevastukseen. Yhteen 15 dB:n ulostuloon on tehty kytkentä huoneistoon.
    Noita 15 dB:n ulostuloja voi vapaasti ottaa käyttöön ilman, että vaimennukset muuttuvat nykyisestään (siihen tosin vaikuttaa kaapelointipituus ja perään on kytkettävä 6 dB:n antennirasia), mutta vaikuttaa siltä, että antenni on viety vain yhteen pisteeseen huoneistossa.

• Kaapeloinnit ja rasioiden kytkennät on syytä antaa ammattitaitoisen urakoitsijan tehtäväksi.
  • Ainoa ero noissa haarottimissa on haarojen vaimennukset. Toisessa 13 dB ja toisessa 15 dB ja tuohon 15 dB:n haaroittimeen kytketyt kaapelit ja päätevastukset.
  • Ok, kiitokset taas lisätiedoista. Eiköhän näillä päästä sähkömiehen kanssa eteenpäin.