Tämä viesti on vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

Wifi / WLAN ei toimi

Hei! Tänään 7.10. meillä kotona ei ole WLAN toiminut. Kaapelin kautta yhteys toimii. Mikä neuvoksi? Useampaan otteeseen olen buutannut reitittimet. T. Mirja

Kommentit

  • Ehkä radio on pudonnut pois päältä. Laita reitittimet tehdasasetuksille.
  • Hei! Mikä radio? Ja mielestäni reitittimet ovat tehdasasetuksilla. T. Mirja
  • "Reitittimet", eli onko siellä joku usean laitteen järjestelmä? Kerro mitkä purkit kyseessä ja löytääkö ne yhdistetyt laitteet Wlan verkon, mutta ei toimi vai eikö löydy ollenkaan wlan verkkoa?
  • Hei, meillä on yksi reititin tuolla sähkökaapissa (taloyhtiönetti) ja toinen tuolla olohuoneessa (DNA:n reititin).
    Oletan, että tuo sähkökaapin reitin toimii, koska pystyn tekemään töitä kun läppäri on piuhan päässä. Mutta wifi (puhelin, iPad) ei löydä wlan verkkoa (ei 2G eikä 5G). Eli via pitänee olla tuossa olohuoneen purkissa?
    T. Mirja
  • Tietämättä tarkemmin laitteista tai miten ne on säädetty keskenään (Kummassa on DHCP/NAT-päällä ym.), niin näiden purkkien keskinäisiin asetuksiin en ota kantaa.

    Mutta jos Wlan verkkoa ei löydy ollenkaan, on se vika oltava siinä laitteessa, joka sen verkon luo, eli ilmeisesti se Olohuoneen purkki. "Boottaaminen" on lähinnä, sähköjen pois ottamista ja resetointi/tehdasasetustenpalautus on että painetaan resettiä pohjassa tarpeeksi kauan. Tätä voi kokeilla, jos Wlan on itsekseen hävinnyt.

    Tietysti on hyvä tarkistaa ,että siinä puhelimessa tai padissä on langatonsovitin päällä.

    Radio on se Wlan lähetin, eli jos radion sammuttaa on Wlan pois päältä. Tietysti sen näkee kun kirjautuu laitteen hallintaan selaimella, mutta jos tuntuu vaikealta, niin kokeile tuota resetointia (tuntematta laitetta, niin pidä sähköt päällä vaikka 30s resettiä pohjassa...)
  • Jos sen laitteen hallintaan pääsee, minkä Wifi lähetettä vastaanottaa, niin voi langattoman verkon asetuksista etsiä sitä  radio-asetusta ja laittaa sen takaisin päälle, jos on hypännyt pois päältä. Uudelleen käynnistäminen ei sitä muutosta tee. Tehdasasetuksille palauttamisessa on se ikävä puoli, että silloin joutuu tekemään langattomassa laitteessa asetukset uudestaan - voisiko syy olla tässä?
  • Sama juttu ja KAHDESSA eri taloyhtiössä (/huoneistossa). Eri merkkiset modeemit. Molemmissa on yhteistä taloyhtiön DNA ja se, että WiFi lakkaa toimimasta päivittäin, kun taas ethernet-yhteydellä jatkaa toimimasta. WiFi  yhteys vaatii resetoinnin noin kerran päivässä, viimeaikoina on vaatinut useammin. Molemmissa yhteistä myös se, että "Yhdistetty WiFi verkkoon",  mutta "ei internetyhteyttä".

    Ja tämä siis kahdessa eri taloyhtiössä. Joku DNA:lla on astuksissa pahasti perseellään, vaikka tässä nyt asiakaspalvelun (vai ei tekniset) ihmiset yrittävätkin sössöttää vikaa.

    Yritäpä siinä nyt sitten takoa yli 80-vuotiaille vanhemman väen ihmisille vaikkapa pankkiyhteyksiä kuntoon.
  • Mitkä modeemit? Oletko varmasti resetoimut modeemit painamalla yhtäjaksoisesti mn. 30 sekunnin ajan reset-reikää tulitikulla tms., kun virta on niissä päällä?
  • Resetoitu on modeemit ja laitteet useaan kertaan. Ja toistuva ilmiö. Epäilen DNA:n DHCP IP tai siihen liittyvää mac-osoite-configurointia. Tai DNAn palomuurien configurointia, mutta eihän nuo tietysti sitä myönnä.
  • Jos WLAN yhteys on lakannut toimimasta mutta ethernet piuhalla kytketyt laitteet jatkavat toimintaa, jää vika todennäköisesti modeemin langattomaan yhteyteen. Mitkä modeemien mallit on kyseessä?
    DNA Iiro palveluasiantuntija
  • Tapaus ja taloyhtiö 1: Taloyhtiön liittymä, kytketty ASUS Wireless N Router WAN porttiin. LAN yhteys tämön väliin laitetun ASUS reitittimen kautta toimii, WiFi lakkaa toimimasta jopa siten, ettei reset auta. Vaati esim. odottelun seuraavaan päivään.
    Tapaus ja taloyhtiö 2: DNA myymälästä hankittu Cisco EPC3825 ja mikä configuroitu DHCP serveriksi kodin lähiverkkoon. Tässäkin käyttäytyminen sama: LAN toimii aina. WiFi lakkaa toimimasta kerran tai useita kertoja päivässä. WiFi yhteys on (tai jos päätelaitteen resetoi, niin muodostuu uudestaan), mutta "ei internet yhteyttä" kertoo IP tason (ei Layer 2 eth/mac) tason ongelmasta. Ja DNAn päässä, koska eth linkit toimivat edelleen.

    Haisee pahasti siltä, että DNAn taloyhtiöiden reitittimissä tai sitä lähellä olevissa palomuureissa on joku rajoitin päällä tai jotain configuroitu väärin ja mikä näkyy WiFi verkoissa. Esim. Android matkapuhelinten WiFi linkki defaulttina vaihtaa eri yhteyskerroilla mac-osoitteensa ja mikä saattaa täyttää DNAn palomuurin taulut.

  • Jos kerran netti/yhteys toimii aina reitittimelle asti ja sen muodostamassa Wlanissa on ongelmia, on laitteessa tai säädöissä vika 99% varmuudella. (Jotain DNS-ongelmia on ollut DNA:n verkossa/ modeemeissa, mutta ei tämä siltäkään vaikuta.)
  • Tässä kyse on kahdesta kokonaan eri tekniikasta ja modeemista sekä reitittimestä, joten vaikka vika on sama (Wi-Fi ei toim) on näiden syyt kokonaan erilaiset. Cisco EPC3825 on myös hyvin vanha laite ja tämä yksinään voi olla syy pätkimiseen. Reitittimen osalta kyseessä ei ole meidän myymä laite
    DNA Iiro palveluasiantuntija
  • Niinpä niin ja syvä huokaus. DNA ei ota vastuuta. Kysytään vielä: Onko niin että taloyhtiönetti jakaa max 5 IP osoitetta/huoneisto ? Kysyn siksi, kun muistan joskus muinoin jossain nähneeni tästä maininna.
  • Jep, tuo 5 IP osoitteen rajoitus on kuitenkin voimassa vain jos modeemi tai reititin on siltaavassa tilassa, reitittävässä tilassa kaikki laitteet ovat modeemin tai reitittimen IP-osoitteen takana ja laitteita voi olla niin paljon kuin tuo tukee
    DNA Iiro palveluasiantuntija
  • Ei kait ne syyt nyt totaalisen erilaiset ole, vaikka tekniikka jolla netti tulee talouteen onkin erilainen.

    Ainoa ettei ensimmäisessä (Ethernet-taloudessa) ole kerrottu onko Asuksessa DHCP päällä.

    Vaihdoin muuten joku vuosi sitten Autotallissani olevan Asus RT-AC1200 reitittimen takuuseen, kun siihen kytketyt Wlan laitteet ei pysyneet netissä, ilman että kävi boottaamassa 2-7 vrk välein purkin, (ongelman huomasi kun esim. lämpömittari ei lähettänyt tietoja enää palvelimelle.)
  • Ettei olisi kyseessä uusien laitteiden pakkomyynti?
  • Noniin, eli vika on 80%:n todennäköisyydellä DNAn konehuoneiden laitteiden konfiguroinnissa. Veikkaisin palomuuria.

    Sen verran taustaa, että 2000-luvun alussa samalla tapaa sain tapella ADSL-yhteyden kanssa ja missä operaattori laittoi pitkään vian syyksi asiakkaan. Lopulta kun tarpeeksi kaivettiin niin - kiitos sitkeyteni ja sen, että olin alan ammattilainen, syy kuitenkin oli tuolloin vielä käytettyjen operaattorin backbone verkon ATM runkoverkon kytkin. Äkkinäinen olisi jo luovuttanut operaattorin asiakaspalvelun lannistamana.

    Mainitaan sekin, että olen suunnitellut Eth ja IP (edellisen ADSL:n lisäksi esim. WiFi) rautaa segmentoineen ja desegmentoineen (miten vaikkapa eth tai wlan paketit mapataan seuraav alle layerille), kuten myös palomuurien ja reitittimien rautaa (ml vaikkapa pakettien älykkäät tunnistukset jo rautakiihdytintasolla) sekä niihin liittyvää softaa. Erinäiset työtunnit myös testilabroissa viettäneenä voin todeta, että nämä viat haisevat nimenomaa DNAn laitekonfiguraatiolta. Vaikkei asiakasrajapinnassa vuokaavioiden mukaan kommunikoiva asiakaspalvelija voi sitä tietää (ei edellytetä niin syvällistä tietoa) ja tosiaan useimmiten ongelmat ovat meidän käyttäjien omia virheitä/tietämättömyyttä. Mutta tämä tosiaan haisee pahasti DNA-pään ongelmaksi.
  • Eli tämän takia DNAn asiakaspalvelu kertoi 45min jonotuksen jälkeen että kaikkiin liikkeisiin on toimitettu hyvät varastot uusia purkkeja...
  • Vikatilanteissa olisi syytä olla yhteydessä suoraan asiakaspalveluun p.044 144 044, varsinkin jos vika toistuu jatkuvasti. Ilman tarkempia tietoja voimme tätä kautta vain arvuutella vikaa ja näillä tiedoissa kyseessä on kahden laitteen mahdollisesta erillisistä vioista.
    DNA Iiro palveluasiantuntija
  • Kun se Iiro ei mene noin.

    Tässä toisessa taloyhtiöistä, missä on tuo Ciscon kieltämättä vanha purkki, ainakin kolmessa muussakin huoneistossa on sama WiFi ongelma. Heidän modeemiensa merkkiä ja mallia en tiedä, mutta sama purkkaratkaisu toimii: Resetoi modeemi. Jos otan yhteyden vikapäivystykseenne, niin siellähän kehotetaan resetoimaan modeemi (ja siihen kytketyt laitteet). No, alkoi taas toimimaan ja case closed - kunnes taas seuraava päivänä sama. Lopputuloksena vaikkapa 100 taloyhtiön asukasta tai 50 000 DNAn asiakasta räpsyttelee modeemeitaan päivittäin päälle-pois. Jotta se tier 1 tai peräti tier 2 tuki saa laitta järjestelmiinsä ongelman tulleen ratkaistuksi ja ongelmien ratkaisujen tilastolliset aikatavoitteet täyttyvät.






  • Niin, että laitteet on sulla kunnossa ja 80% todennäköisyys DNA:n päästä vikoihin. hmm:

    Kun kerta tekniikka on hallussa, niin kerroppa miten se DNA puolen joku laite/palomuuri voi estää jonkun kaapelimodeemin/reitittimen jakaman lähiverkon IP:n toimivuuden ja toisen ei ja miten se tietää, estää sen IP:n toimintaa joka on juuri aina Wlanissa, eikä johdolla kiinni modeemissa.

    DHCP ja NAT päällä, jää aika pienellä todennäköisyydellä siihen kaapelimodeemin nousupuoleen tuo ongelma tai DNA:n päähän ylipäätään tälleen tyhmemnällä ajattelulla. Kyllä se vika siinä modeemissa on tai asetuksissa tai laitteiden yhteensopivuudessa.

    DNA:n softalla myymissään kaapelimodeemeissa taas on ihan tunnettua että niitä pitää sammutella vähän väliä, silloinkin vika on laitteessa, kun esim. frizt boxiin vaihtamisella on tullut kuntoon foorumin mukaan. (Noihin naapurien ongelmiin voisi olla tämä selityksenä, jos näitä käyttävät.)
  • Niin oisko DNAlla mahdollista peruuttaa viimeisin päivitys ett sais myös WLANin pelittämään, kun kerran velottaa palvelusta?
    Ei voi olla yhtäkkiä kymmeniä ongelmia putkahtanut.
  • Vaihtoehtoja on niin monia. Esimerkiksi MTU koko, pakettien palomuuriin tulemisen nopeus ja paketin elinikä palomuurin pinossa saattavat vaikuttaa asiaan. Teknologia on monimutkaisempi, kuin pelkka DHCP server ja NAT konffiskysymys.

    En väitä tietäväni, että onko operaattoreilla nykyisin vaikkapa jotain spämmisuodattimia myös spämmiä lähettävien varalta, jos on niin millä tasolla ja missä, enkä arvaile josko sillä voisi olla tähän vaikutusta. Tässä on kyseessä luultavasti joku yksinkertaisempi ongelma.
  • Joku QoS tagi voi eri asiakasreitittimissä olla eri portteihin (WiFI vs LAN) eri asennossa ja on varmasti sitä IP osoitteita haettassa ja joskus vaikkapa kiiretilanteessa DNA päässä saattaa joku stackeistä jäädä jumiin ennen kyseisen jumilaitteen automaattista siivousta vaikkapa 2 tunnin tai kerran vuorokaudessa välein. Tiedän ja myönnän, että näitä ihan kaikkia kombinaatioita on vaan mahdotonta testata. Silti jotain muutakin, kuin kaikille kerrottava "resetoi modeemisi kerran päivässä" ratkaisua meillä on oikeus vaatia.
  • Aina voi olla, mutta eikö olisi vaan helpointa kokeilla toisella laitteella, niin sitten sen voi sulkea pois, jos ei korjaannut. Tilaa vaikka jostain missä on 30-50 päivän palautusoikeis testiin laitteen, niin selviää melko varmasti...

    Tässä oli niin varmasti pois suljettu laite vika, että se vähän ihmetyttää, kun se nyt kuulostaisi edelleen todennäköisimmältä syyltä...
  • Noniin, nyt on taas käytetty 2 tuntia ja tehdas-asetusten kautta saatu myös WiFi toimimaan huoneistossa 1. Asus reititin ja suoraan Wanissa kiinni. Asus toimii DHCP jakelijana.

    Huoneistossa 2 on Ciscon perässä ethernet-johdolla saman mallinen Asus reititin kiinni, mutta moodi vain WiFi AP. Ciscon modeemi toimii DHCP jakelijana. Tässä huoneistossa on kaksi WiFi verkkoa, Ciscon ja sille backuppina Asuksen. Ciscon modeemin WiFi kaatuu päivittäin, Asuksen WiFi ei koskaan. Eli kiinteä ethernet toimii suht varmasti (milloin DNA laajemminkin on pystyssä), samaten päätelaite wifi -> asus -> kiinteä eth Cisco -> maailma. Mutta saman Ciscon WiFi kaatuu. Samaten huoneistossa 1 kiinteä eth pysyy suht hyvin pystyssä, mutta WiFi kaatuu. Tässä huoneistossa oli vielä puoli vuotta sitten DNAlta ostettu reititin (merkkiä ja mallia ennää jaksa muistaa) ja senkin WiFi kaatui säännöllisesti.


  • Mitkä liittymät huoneistoissa 1 ja 2 on?
    Mikä modeemi honeistossa 1 on?
    Moddemit kannattaisi laittaa siltaavaan tilaan, kun perään kytketään reititin ja kaikki laitteet kannattaisi liittää reitittimeen.
    Tuossa saattaa olla kyse IP-ongelmasta. Asus reitittimien hallinnan IP-osoite on sama (192.168.1.1), kun DNA:n modeemien hallinnan IP-osoite reitittävässä tilassa.
    Silötvassa tilassa DNA:n modeemien hallinnan IP-osoite on 192.168.100.1, mutta reitittävässä tilassa 192.168.1.1.
    Ciscon modeemi on tarkoitettu vanhoihin - ei Valokaapeli Plus - liittymiin.
  • Minulla häviää aina välillä Wifi (hukkaa koko yhteyteni nimen), mutta kaapelin kautta netti yleensä toimii. Silloin kannattaa kokeilla ensimmäiseksi modeemin resetointia (se pieni reikä, mitä painetaan väh. 30 sek. kynän terälllä tai grillitikun päällä). Pelkkä modeemin sammutus ja virtajohdon seinästä ottaminen eivät auta. Toistaiseksi Wifin on löytynyt tällä konstilla taas luettelosta ja laitteet yhdistyneet siihen.
  • Samoja tarinoita olen nyt lukenut vuosien varrella. DNA taloyhtiö kuitu pätkii vähän väliä ja sitten taas seur päivänä toimii ja kyllä on aivan uusi DNA neuvoma reititin. Turhauttavaa koska itse ei vaihtaa kun taloyhtiö liittymä
  • Helena, onko sinulla taloyhtiön yhteinen jaettu 10 M:n ilmainen kaista vai lisämaksusta isompi? Kuitu ei pätki, vaan liian pieni kaista eli nopeus siitä kuidusta.
    100M riittää jo elokuvien katseluun, reaaliaikaiseen nettipelaamiseen ja jaettavaksi muutamalle laitteelle. Suurkuluttaja suurperhe voi tarvita enemmänkin.

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.