Wifi / WLAN ei toimi
Hei! Tänään 7.10. meillä kotona ei ole WLAN toiminut. Kaapelin kautta yhteys toimii. Mikä neuvoksi? Useampaan otteeseen olen buutannut reitittimet. T. Mirja
Seuraa viestiä
0
seuraajaa
Oletan, että tuo sähkökaapin reitin toimii, koska pystyn tekemään töitä kun läppäri on piuhan päässä. Mutta wifi (puhelin, iPad) ei löydä wlan verkkoa (ei 2G eikä 5G). Eli via pitänee olla tuossa olohuoneen purkissa?
T. Mirja
Mutta jos Wlan verkkoa ei löydy ollenkaan, on se vika oltava siinä laitteessa, joka sen verkon luo, eli ilmeisesti se Olohuoneen purkki. "Boottaaminen" on lähinnä, sähköjen pois ottamista ja resetointi/tehdasasetustenpalautus on että painetaan resettiä pohjassa tarpeeksi kauan. Tätä voi kokeilla, jos Wlan on itsekseen hävinnyt.
Tietysti on hyvä tarkistaa ,että siinä puhelimessa tai padissä on langatonsovitin päällä.
Radio on se Wlan lähetin, eli jos radion sammuttaa on Wlan pois päältä. Tietysti sen näkee kun kirjautuu laitteen hallintaan selaimella, mutta jos tuntuu vaikealta, niin kokeile tuota resetointia (tuntematta laitetta, niin pidä sähköt päällä vaikka 30s resettiä pohjassa...)
Ja tämä siis kahdessa eri taloyhtiössä. Joku DNA:lla on astuksissa pahasti perseellään, vaikka tässä nyt asiakaspalvelun (vai ei tekniset) ihmiset yrittävätkin sössöttää vikaa.
Yritäpä siinä nyt sitten takoa yli 80-vuotiaille vanhemman väen ihmisille vaikkapa pankkiyhteyksiä kuntoon.
Tapaus ja taloyhtiö 2: DNA myymälästä hankittu Cisco EPC3825 ja mikä configuroitu DHCP serveriksi kodin lähiverkkoon. Tässäkin käyttäytyminen sama: LAN toimii aina. WiFi lakkaa toimimasta kerran tai useita kertoja päivässä. WiFi yhteys on (tai jos päätelaitteen resetoi, niin muodostuu uudestaan), mutta "ei internet yhteyttä" kertoo IP tason (ei Layer 2 eth/mac) tason ongelmasta. Ja DNAn päässä, koska eth linkit toimivat edelleen.
Haisee pahasti siltä, että DNAn taloyhtiöiden reitittimissä tai sitä lähellä olevissa palomuureissa on joku rajoitin päällä tai jotain configuroitu väärin ja mikä näkyy WiFi verkoissa. Esim. Android matkapuhelinten WiFi linkki defaulttina vaihtaa eri yhteyskerroilla mac-osoitteensa ja mikä saattaa täyttää DNAn palomuurin taulut.
Ainoa ettei ensimmäisessä (Ethernet-taloudessa) ole kerrottu onko Asuksessa DHCP päällä.
Vaihdoin muuten joku vuosi sitten Autotallissani olevan Asus RT-AC1200 reitittimen takuuseen, kun siihen kytketyt Wlan laitteet ei pysyneet netissä, ilman että kävi boottaamassa 2-7 vrk välein purkin, (ongelman huomasi kun esim. lämpömittari ei lähettänyt tietoja enää palvelimelle.)
Sen verran taustaa, että 2000-luvun alussa samalla tapaa sain tapella ADSL-yhteyden kanssa ja missä operaattori laittoi pitkään vian syyksi asiakkaan. Lopulta kun tarpeeksi kaivettiin niin - kiitos sitkeyteni ja sen, että olin alan ammattilainen, syy kuitenkin oli tuolloin vielä käytettyjen operaattorin backbone verkon ATM runkoverkon kytkin. Äkkinäinen olisi jo luovuttanut operaattorin asiakaspalvelun lannistamana.
Mainitaan sekin, että olen suunnitellut Eth ja IP (edellisen ADSL:n lisäksi esim. WiFi) rautaa segmentoineen ja desegmentoineen (miten vaikkapa eth tai wlan paketit mapataan seuraav alle layerille), kuten myös palomuurien ja reitittimien rautaa (ml vaikkapa pakettien älykkäät tunnistukset jo rautakiihdytintasolla) sekä niihin liittyvää softaa. Erinäiset työtunnit myös testilabroissa viettäneenä voin todeta, että nämä viat haisevat nimenomaa DNAn laitekonfiguraatiolta. Vaikkei asiakasrajapinnassa vuokaavioiden mukaan kommunikoiva asiakaspalvelija voi sitä tietää (ei edellytetä niin syvällistä tietoa) ja tosiaan useimmiten ongelmat ovat meidän käyttäjien omia virheitä/tietämättömyyttä. Mutta tämä tosiaan haisee pahasti DNA-pään ongelmaksi.
Tässä toisessa taloyhtiöistä, missä on tuo Ciscon kieltämättä vanha purkki, ainakin kolmessa muussakin huoneistossa on sama WiFi ongelma. Heidän modeemiensa merkkiä ja mallia en tiedä, mutta sama purkkaratkaisu toimii: Resetoi modeemi. Jos otan yhteyden vikapäivystykseenne, niin siellähän kehotetaan resetoimaan modeemi (ja siihen kytketyt laitteet). No, alkoi taas toimimaan ja case closed - kunnes taas seuraava päivänä sama. Lopputuloksena vaikkapa 100 taloyhtiön asukasta tai 50 000 DNAn asiakasta räpsyttelee modeemeitaan päivittäin päälle-pois. Jotta se tier 1 tai peräti tier 2 tuki saa laitta järjestelmiinsä ongelman tulleen ratkaistuksi ja ongelmien ratkaisujen tilastolliset aikatavoitteet täyttyvät.
Kun kerta tekniikka on hallussa, niin kerroppa miten se DNA puolen joku laite/palomuuri voi estää jonkun kaapelimodeemin/reitittimen jakaman lähiverkon IP:n toimivuuden ja toisen ei ja miten se tietää, estää sen IP:n toimintaa joka on juuri aina Wlanissa, eikä johdolla kiinni modeemissa.
DHCP ja NAT päällä, jää aika pienellä todennäköisyydellä siihen kaapelimodeemin nousupuoleen tuo ongelma tai DNA:n päähän ylipäätään tälleen tyhmemnällä ajattelulla. Kyllä se vika siinä modeemissa on tai asetuksissa tai laitteiden yhteensopivuudessa.
DNA:n softalla myymissään kaapelimodeemeissa taas on ihan tunnettua että niitä pitää sammutella vähän väliä, silloinkin vika on laitteessa, kun esim. frizt boxiin vaihtamisella on tullut kuntoon foorumin mukaan. (Noihin naapurien ongelmiin voisi olla tämä selityksenä, jos näitä käyttävät.)
Ei voi olla yhtäkkiä kymmeniä ongelmia putkahtanut.
En väitä tietäväni, että onko operaattoreilla nykyisin vaikkapa jotain spämmisuodattimia myös spämmiä lähettävien varalta, jos on niin millä tasolla ja missä, enkä arvaile josko sillä voisi olla tähän vaikutusta. Tässä on kyseessä luultavasti joku yksinkertaisempi ongelma.
Tässä oli niin varmasti pois suljettu laite vika, että se vähän ihmetyttää, kun se nyt kuulostaisi edelleen todennäköisimmältä syyltä...
Huoneistossa 2 on Ciscon perässä ethernet-johdolla saman mallinen Asus reititin kiinni, mutta moodi vain WiFi AP. Ciscon modeemi toimii DHCP jakelijana. Tässä huoneistossa on kaksi WiFi verkkoa, Ciscon ja sille backuppina Asuksen. Ciscon modeemin WiFi kaatuu päivittäin, Asuksen WiFi ei koskaan. Eli kiinteä ethernet toimii suht varmasti (milloin DNA laajemminkin on pystyssä), samaten päätelaite wifi -> asus -> kiinteä eth Cisco -> maailma. Mutta saman Ciscon WiFi kaatuu. Samaten huoneistossa 1 kiinteä eth pysyy suht hyvin pystyssä, mutta WiFi kaatuu. Tässä huoneistossa oli vielä puoli vuotta sitten DNAlta ostettu reititin (merkkiä ja mallia ennää jaksa muistaa) ja senkin WiFi kaatui säännöllisesti.
Mikä modeemi honeistossa 1 on?
Moddemit kannattaisi laittaa siltaavaan tilaan, kun perään kytketään reititin ja kaikki laitteet kannattaisi liittää reitittimeen.
Tuossa saattaa olla kyse IP-ongelmasta. Asus reitittimien hallinnan IP-osoite on sama (192.168.1.1), kun DNA:n modeemien hallinnan IP-osoite reitittävässä tilassa.
Silötvassa tilassa DNA:n modeemien hallinnan IP-osoite on 192.168.100.1, mutta reitittävässä tilassa 192.168.1.1.
Ciscon modeemi on tarkoitettu vanhoihin - ei Valokaapeli Plus - liittymiin.
100M riittää jo elokuvien katseluun, reaaliaikaiseen nettipelaamiseen ja jaettavaksi muutamalle laitteelle. Suurkuluttaja suurperhe voi tarvita enemmänkin.