Husbolaget nät

Hej, här kommer säkert en dum fråga. Vi fick DNA Welho till vårt husbolag 1.4.2014 och jag tänkte nu ta i bruk internet. Vi har tidigare haft Elisas nät via "telefonuttaget" i väggen och som jag tänkt avsluta så fort jag fått DNA-nätet att funka. Men vad är det jag egentligen behöver i apparatväg? Är det ett kabelmodem som kopplas via "tv-antennuttaget i väggen" och därutöver en router (eller duger den jag har: ZyXEL P-660HN-F1Z ADSL2+ reititin/tukiasema)? Hemma har vi en laptop, 2 st iPad, AppleTV samt 4 st smarttelefoner i hushållet som alla är kopplade till nätet, och jag vill vara säker på att allt funkar i fortsättningen också. Svar på finska går bra också om det försnabbar ärendet.

Kommentarer

• Hej Stefan!

Det är inte alls någon dum fråga, men svaret varierar beroende på vilken teknik husbolagsbredbandet fungerar med.

Till att börja med bör även husbolagsbredband registreras, vilket man kan göra på https://kauppa.dna.fi/taloyhtiolaajakaista eller genom att kontakta vår kundtjänst på 044 144 044 eller dnawelho(at)dna.fi.

Om du gjort det är följande fråga tekniken. Vanligen fungerar husbolagets anslutningar antingen via ethernet (ett skilt ethernetuttag i väggen) eller kabel (som man kopplar till antennuttaget på samma sätt som TV). Det finns också DNA Welho husbolagsbredband som fungerar med VDSL2, som fungerar via telefonuttaget som er nuvarande anslutning.

Har ni ethernet kan ni direkt koppla en sladd till ethernetuttaget utan skilt modem, men eftersom ni har flera apparater som ni vill använda trådlöst behövs en router för att upprätthålla det trådlösa nätverket i lägenheten.

Om det är kabelbredband behövs ett kabelmodem. I det fallet kan ni direkt skaffa ett modem som också fungerar trådlöst så behöver ni ingen skild router.

• Tack Emma för snabbt svar!

Mitt husbolagsbredband har jag redan registrerat (tror jag). Men i ngt skede av registreringen så ombads jag mata in modemets nummer, och då gjorde jag väl det misstaget att jag registrerade mitt gamla modem som då inte alls är ett kabelmodem? Kommer du åt att kolla mina uppgifter om de ser ok ut?

Husbolaget ligger på XXXXXXXtie 1, 02750 Espoo. Kan du på basen av den infon också kolla hurdan teknik som används? Husbolaget är från 80-talet och ingen har varit inne i vår lägenhet och skilt installerat något, så jag är ganska säker på att vi inte har ett ethernetuttag i väggen (eller vad vet jag?!)

Men om jag utgår ifrån att det är via TV-uttaget som används, så behöver jag då alltså en fördelare, så att både TV och modem kan gå ut från samma hål, + ett trådlöst kabelmodem?

Något annat som behövs göras före?

• Eftersom det här är ett publikt forum kan vi inte mer specifikt kontrollera uppgifter här, men om du uppgett ett annat modem tidigare kan vi lägga till det nya om du kontaktar kundtjänsten. Om du skaffar modemet från en DNA Kauppa kan de där samtidigt lägga till det nya.

Tekniken där är kabel, så det fungerar via TV-uttaget. Om det bara finns ett uttag kan du använda en förgrenare. Annars är det inget speciellt som behöver göras.