Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Nätanvändning på åland?

Har en Onni M paket till smartphone, med fast månadspris på obegränsad internet tid. Bor på åland, och här köper Dna tjänster av Ålcom, men för att få nätet på smartphone måste jag byta åtkomstpunktsnamn från "tdc internet" till "ålcom internet" och aktivera roaming. Blir det extra kostnader med detta eller är det fortfarande samma pris som i min Onni M abonnemang?

Kommentarer

 • Hej Jonathan!

  Om du betalar ett fast månadspris för en internettjänst på ditt abonnemang kan du använda nätet utan extra kostnad inom hela Finland, inklusive Åland. DNA samarbetar med Ålcom och detta orsakar inga extra kostnader för dig som kund.

 • Jag har installerat 3 st betalteriminaler med anslutning DNA. (GPRS eller 3G ). Hur kontrollerar jag att dessa fungerar på Åland ( Mariehamn) ?

  M.v.h

  [EDIT: mejladress borttagen /DNA Emma 4.3.10:12]

 • Hej Ralf,

  DNA abonnemang fungerar på Åland, såvida ingen roamingspärr är aktiverad (eftersom DNA samarbetar med Ålcom, förutsätter det att man ska kunna ansluta till ett annat nätverk - d.v.s. Ålcom - med abonnemanget).

 • När jag åker till Sverige vill jag att internet slutar fungera, slutar det automatiskt eller måste jag höra av mig till er?

 • Hej Thomas!

  I de flesta telefonmodeller går det att stänga av dataroaming, d.v.s. dataanvändning utomlands. Det gör du i telefonens inställningar.

  På abonnemangsnivå är det inte automatiskt spärrat. DNA-abonnemang har en standardgräns på 60 euro för dataöverföring utomlands. Gränsen kan sänkas till 30 euro om du kontaktar vår kundbetjäning. Det går, beroende på din abonnemangstyp, också vanligen att koppla på en dataspärr, men denna hindrar internetanvändning överallt (även inom landet).

 • Hej!

  Bor på Åland och har ett ålcom abonnemang. Efter att någon bestämde att Åland skulle ändra från .fi till .ax, så har betalapparna i google store försvunnit. Skulle jag få full tillgång till google store med ett DNA abonnemang, på Åland?

 • Hej Conny!

  Vi har ingen information om hur Google Stores restriktioner fungerar, så jag skulle rekommendera att du tar kontakt till Google Stores kundtjänst för mer information. Om jag förstår saken rätt beror det på att Åland s.a.s. räknas som ett eget land i dessa sammanhang numera och att landsrestriktionerna inte tillåter tillgång därifrån, och i sådana fall misstänker jag att det inte har någon betydelse vilken operatörs abonnemang du använder. DNA har också ett samarbete med Ålcom på Åland, så även med DNA-abonnemang är det Ålcoms nätverk du utnyttjar. Men som sagt, det här är snarast spekulation från min sida och bättre hjälp får du säkert från Google Store.

 • Vad använder Åland för 3g frekvens?..... min mobil fungerar helt prickfritt i finland sverige tyskland men åland får jag bara 2g

 • Hej Viktor!

  Det ska nog fungera på samma sätt på Åland också. Vänligen kontrollera att du har APN inställt på "internet".

 • men det fungerar inte på samma sätt något har ändrat....är 2100mhz bandet borta eller vad är det för band som används?.....telefonen är korrekt inställd

 • Hej Viktor.

  Har inte fått någon info om att dom skulle ha tagit bort 2100 Mhz bandet så lär inte bero på det.

  Ifall din APN är inställd till "internet" så ska det fungera, det kan dock också bero på att området som du är i inte har 3G eller att 3G antennen har något problem, ifall du inte redan testat stäng av telefonen och starta den igen för att se ifall det skulle hjälpa.

  Mvh,

 • hej,

  när jag har börjat använda internet(facebook o google tex) har fakturan höjts rejält. hur kan jag göra för att få en internet"förbindelse" som "ingår" i priset? kan man göra s

 • Hej Birgitta.

  Ifall man använder internet med telefonen utan ett internetpaket så kostar det 2 euro/dag det blir använt, vilket blir dyrt i längden ifall man använder internet ofta.

  Vi kan aktivera että internetpaket till ditt abonnemang ifall du kan ringa oss på 044144044 eller skicka dina kunduppgifter per email till addressen mobiiliasiakaspalvelu@dna.fi

  Mvh,

 • Varför kan jag inte skicka bildmeddelade från Åland till fastlandet?

 • Varför kan jag inteskicka bildmeddelande från Åland?

 • Hej Janne!

  Det finns ingen allmän orsak till att det inte skulle fungera. Har du kunnat skicka bildmeddelanden på fastlandet, eller fungerar MMS alls? Jag skulle rekommendera att du kontrollerar inställningarna i telefonen. Det går att beställa dem genom att skicka meddelandet ASETUKSET till nummer 14000. Vänligen notera också att om du har stängt av mobildata i telefonen kan det i vissa telefonmodeller göra att MMS inte heller fungerar.

 • Emma (eller annan) - angående mms och avstängd mobildata.
  Menar du att min iPhone 5 tex, inte tar emot mms för att jag stänger av mobildata? Funkar det inte att ta emot mms på wi-fi? Får alltid maillänk till mms.amt när jag får mms, trots korrekta inställningar i telefonen..

 • Hej Ylva!

  Ja, det stämmer.

 • Hej,
  På juli månads räkning från DNA debiteras utöver den vanliga användningen utomlands för 9 st textmeddelanden "ytterom EU" och för dataöverföring 0,66 Mb, tydligen också utanför EU. Eftersom jag inte varit utanför EU i juli, frågade jag en bekant vad hen tror och fick svaret att det kanske kan vara frågan om kontakter till Åland, som ju är "utanför EU".

  En liten jämförelse så att andra med kontakter till Åland vet att det inte är riktigt små struntsummor jag talar om:
  65 st textmeddelanden (eller delar av sms) inom EU men inte i Finland - 1,61 €
  9 st " utanför EU 7,43 €
  73,72 Mb dataöverföring inom EU (inte Finland) 4,57 €
  0,66 Mb " utanför EU 7,43 €

  Om de större summorna faktiskt härrör sig från mina kontakter till Åland, får jag väl lov att övergå till e-post.
  Hur det förhåller sig med prissättningen av samtal till Åland har jag inte fått klart för mig. Vet att jag också ett par gånger i juli ringde till Åland.

  Hälsningar och tack i förväg för utredning.

  Ulla Holmberg
  Närpes

 • Hej Ulla,

  på Åland faktureras det för DNA samtal och internetöverföring likadant som för samtal och internetöverföring på finska fastlandet, enligt inrikes prislistan. Så utrikestrafiken som syns på fakturan måste vara andra händelser. Detta är ett publikt forum där vi ej kan utreda ärendet vidare men vänligen kontakta DNA:s kundtjänst genom att ringa +358 44 044 144 eller via e-mail palvelu@dna.fi , så blir det säkerligen klarhet i ärendet.

  DNA Linda kundrådgivare
 • Hej! Jag bor på Åland och har ett abonemang hos er. Mitt internet och abonemang har slutat fungera. Det står "ingen service" när jag försöker ringa eller smsa. Är det till Ålcom jag skall gå för hjälp eller hur skall jag lösa det?

 • Mitt DNA-internet fungerar inte heller på Åland, efter varje sommar har jag gått till Kampen och klagat, någon försvinner in i ett bakrum och säger sedan att nu är de fixat. Sommaren 2016 besökte jag ÅLCOM i Mariehamn. Mitt modem fungerade perfekt med deras simkort och deras modem fungerade perfekt med mitt simkort men mitt modem fungerade inte på Åland med mitt simkort. Problemet förblev ett mysterium.

 • Hej Emilia,

  Vänligen kontakta vår kundtjänst per telefon 044 144 044 eller via e-mail palvelu@dna.fi så kan vi noggrannare kolla ditt abonnemangs uppgifter.

  Mvh,

 • Hej Gunnar,

  Eftersom sim-kortet fungerar och modemet fungerar skillt men inte tillsammans kan det vara att det är något fel med inställningarna. Mobilnätverkets APN i inställningarna bör vara internet eller data.dna.fi för DNA:s abonnemang. Kolla även att data-roaming är tillåten i inställningarna.

  Om problemet kvarstår fast inställningarna är korrekt, vänligen kontakta DNA kundtjänst per telefon 044 144 044 eller via e-mail palvelu@dna.fi medan du är på Åland så vi kan se var problemet ligger.

  Mvh,

 • Vilka frekvenser använder dna vid 3g och 4g i finland?
 • Hej Pontus,

  3G UMTS2100 och UMTS900 samt för 4G LTE1800 och LTE800. Du hittar infon om områden på denna karta: https://www.dna.fi/kuuluvuus-ja-peittoalueet , välj DNA:n matkapuhelinverkon peittoalueet- > Avaa kartta.
  DNA Linda kundrådgivare
 • Hej!
  Går det i dagens läge att ta ett abbonemang av er och ni skickar skmkort till åland?
  Avslutade mitt abbonemang förut p.g.a ni ej kunde skicka hit ett nytt simkorg när mitt sluta fungera.

 • Hej Patrick,

  Det är tyvärr inte möjligt att göra beställningar från DNA till Åland.
 • Hejsan,

  Fungerar DNA 4g på Åland?
 • Hej Vesa,

  vi har inget eget nätverk på Åland, men ditt DNA-abonnemang ansluter istället till vår lokala samarbetspartner, Ålcoms, nätverk. Både 3G och 4G-nätverken kan användas, se Ålcoms täckningsområden här: https://www.alcom.ax/privat/kundservice/mobil/tackningskartor

  Notera att du måste sätta på roaming för att mobildata skall fungera. Beroende på hurdant abonnemang du har, så kan du även vara tvungen att ändra din APN till "internet" eller "data.dna.fi ".

  Samtal, SMS och mobildata är samma pris som på fastlandet så länge du använder Ålcoms nätverk. Notera att om du i misstag ansluter till en utländsk (svensk) operatör, så betalar du extra för mobildata.
  DNA Linda L Kundrådgivare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.