Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Uppdatering av DNA:s kabelnät

DNA uppdaterar kabelnätets frekvenser på alla orter där vi har fast nät under våren och sommaren. Den senaste uppdateringen gjordes i Uleåborg med omnejd i slutet av maj, och tisdagen den 9.6 (senast kl. 15) är det dags för Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla. Nyare TV-apparater och digiboxar hämtar automatiskt de nya kanalfrekvenserna då apparaten sätts på igen efter uppdateringen. Om detta inte sker bör du återställa fabriksinställningarna och göra en ny kanalsökning. Instruktioner hittas i apparatens bruksanvisningar. Det är bra att uppdatera digiboxens programvara redan på förhand, om en sådan finns tillgänglig. Mer information hittas också här: https://www.dna.fi/uppdatering-av-kabel-tv-natet

Vid en återställning av fabriksinställningar raderas inte boxens eventuella inspelningar, men tidsinställda inspelningar bör ställas in på nytt, så även favoritlistan. Om kanalerna fortfarande inte syns efter återställningen är det skäl att kontrollera även antennkabeln och kopplingarna, eftersom exempelvis fel i kabeln eller uttaget kan uppträda först då frekvensområdet ändras. Antennkabeln och eventuell förgrenare bör i såfall tas bort en stund och sen sättas tillbaka. Vid behov kan ni testa en annan antennkabel. Vi rekommenderar att antennkabeln inte är längre än 4 meter lång, och den bör inte vara skarvad.

DNA kommer att sända en del av kanalerna parallellt under ungefär två veckors tid efter ändringen. På det sättet försäkrar vi att de mest omtyckta baskanalerna fortsättningsvis syns, även om man inte har återställt digiboxen genast efter ändringen. Parallellsändningen gäller Yle TV1, Yle TV2, Yle Fem, Yle Teema, MTV3, Nelonen, Sub och JIM samt radiokanalerna Yle Puhe, Yle Mondo och Yle Classic, som emottas med digibox.

Uppdateringen görs för att förbättra nätets kapacitet, till exempel för att vi ska kunna erbjuda ett ännu bredare utbud av HD-kanaler och mer kapacitet för högkvalitativt kabelbredband. I samband med detta uppdateras även betalkanalernas numrering för att vara klarare för användaren.

Såhär påverkar uppdateringen dig:

 • Återställning av fabriksinställningarna raderar inte inspelningar på digiboxen
 • Tidsinställda inspelningar försvinner, så de bör göras på nytt.
 • Eventuella listor på favoritkanaler bör göras om.
 • DNA TV-appen (tidigare DNA Welho MatkaTV och DNA Welho Viihde) kräver ny inloggning efter återställning av fabriksinställningarna om den används med digiboxen
 • En del kanaler byter plats

Kommentarer

 • Jag gjorde en kanalsökning och förnyade favoritlistan, men BBC Entertainment saknas på er lista. Den tillhör mina betalkanaler och jag vill inte mista den.

 • Hej Bert,
  försök även att återställa fabriksinställningarna före du gör ny kanalsökning, eftersom det också kan krävas återställning av fabriksinställningarna för att få alla kanaler att synas. Via denna länk finns tips om hur du återställer fabriksinställningarna: www.dna.fi/kaapeli-tv-muutos . Kontrollera även antennkabeln, kopplingarna och eventuell förgrening. Ifall detta ej hjälper kan du kontakta kundtjänsten så kan vi kontrollera dina TV tjänster.

  DNA Linda kundrådgivare
 • Det var det jag gjorde, alltså återställde fabriksinställningarna och sedan gjorde jag en kanalsökning. Alla kanaler fanns - utom BBC Entertainment. Fortfarande idag saknas den.

 • Märkte just att BBC Entertainment numera heter BBC Britt. Den fanns på er kanallista, men trots att jag har den i min Mix-grupp får jag meddelandet "Ingen sändning eller kodad".
  Och som vanligt saknas svenska sidor, då man går till Mix-sidan!

 • Hej Bert,
  jag kontrollerade ytterligare via Tekniska avdelningen att nu har det inkommit en allmän felrapport på just BBC Brit kanalen. Problemet korrigeras som bäst. Tyvärr finns ingen exakt tidpunkt för när det börjar fungera igen, men till kännedom att du har gjort allt korrekt och nu väntar vi på korrigering för BBC kanalen. Du kan igen lite senare testa med ny fabriksåterställning och kanalsökning, så hittas kanalen så snart problemet åtgärdats.

  DNA Linda kundrådgivare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.